EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: ...gurnite me preko ruba...  (Read 22663 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline buckica

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 26
  • Gender: Female
...gurnite me preko ruba...
« on: March 07, 2008, 07:06:35 PM »
Laziću majstore i ostali majstori i majstorice,

već neko vrijeme čitam vaše teme i postove, i totalno sam izneređena (u glavi i inače). Pokušala sam sastaviti na osnovu vaših savjeta neki program za sebe, ali našla sam se u totalnoj konfuziji i onda rekoh sebi "hajde napiši svoje muke možda ti ljudi pomognu".

Dakle, kilograma 102, visina 1,68, godina 46, posao sjedilački (od 8-12 i od 17-20, subotom od 8-13, nedjeljom na sreću ništa), počinjem se osjećati kao sastavni dio moje stolice na poslu, do posla sam prisilljena koristiti javni prijevoz (inače bi hodala valjda 2 sata).

Do sada sam isprobavala rezne režime prehrane, kilogrami su se spuštali i dizali, više ili manje, uglavnom 1:2, dok nisam stigla tu gdje jesam. Zdravstveni problemi svedeni su na bolove u vratnom i lumbalnom dijelu kralježnice, zatim bolove u kukovima (nakon sjedenja nikako da prohodam), što je rezultat mog stogodišnjeg posla u stolici, ali i mnogobrojnih kilograma i nikakve aktivnosti.

Pokušala sam u zadnjih tjedan dana slijediti neke od ovih principa prehrane, ali sve bi bilo dobro da se mogu ostaviti slatkiša. Svaki dan nešto zabucam. Imam problema sa nekim "sitnicama" u životu pa sam i na tabletama za depru (mada su to najblaže,ali tu su). Naravno i težina me baca u komu, i što više o tom razmišljam sve mi je gore i sve više moje droge u obliku slatkog pojedem. Nikako se izvuči iz tog kruga.

Dakle, nije mi problem uskladiti se sa vašim prijedlogom za 5 obroka, samo mi je problem koju sklopku stisnuti kad se pojavi želja za slatkim. Dalje , neznam sa kojim količinama proteina i UH krenuti obzirom na moju pretilost. Također sam u dilemi vezano za neke namirnice, ali to ću u toku rada sa vama ako mi odlučite pomoći.

Što se vježbanja tiće, to mi je najveći problem, jer sam sa slobodnim vremenom na VI. Dakle pošto kod kuće imam sobni bicikl mogu na njemu vježbati. U obzir dolazi i dizanje pola sata ranije. U toku dana najčešće ne stignem ništa, a niti navečer, jer se bavim još nekim poslićima za dodatnu zaradu, pa kad to imam na rasporedu onda sam 100% oduzeta. Mogla bi jedino ubaciti šetanje navečer iza posla (kad nemam dodatnih obaveza), a to se ne može unaprijed odrediti kad će biti. Tako mogu šetati 10 dana navečer, pa onda 7 ne stignem.

Nije mi bitno da sad u nekom kratkom roku moram skinuti što više kila, ali htjela bi se pokrenuti, napraviti nešto pozitivno za sebe, pa neka i potraje , ali da bude "ono pravo".  Normalno da želim rezultate, ali ne želim sebi postavljati nikakve rokove. Treba mi bilo kakva podrška, a vidim da ste svi majstori u tome, a i zavidni rezultati su iza vas i vaših "pacijenata". Trebalo mi je vremena da se odlučim javiti, a sad kad sam prebrodila tu dilemu i kad sam se javila prepuštam se vašim savjetima, pokudama i pohvalama.

Želim započeti sa promjenama, želim promijeniti svoje loše navike, i želim da sutra moji unučići ne kažu "idemo kod debele bake" :)

Sigurna sam da ćete mi pomoći jer imate veliko, veliikooo  :srce:

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: ...gurnite me preko ruba...
« Reply #1 on: March 07, 2008, 07:23:51 PM »
dobro dosla!  :)
imam tri pitanje:
-cime se bavis sto toliko vremena si zaposlena?
-jesi se konsultovala sa lekarom za gojaznosti?
-kakvi su zdravstveni pregled? mislim na srce,disanje i krvi..
posle cemo dalje kako ces i sta ces... :)
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline buckica

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 26
  • Gender: Female
Odg: ...gurnite me preko ruba...
« Reply #2 on: March 07, 2008, 08:33:07 PM »
znala sam da će netko od majstora biti brz :yes:

ovo što sam napisala mi je redovno radno vrijeme koje se provodi u stolici, a ovo drugo sa čim se bavim je moje dopunsko zanimanje za dodatnu zaradu, pošto nam je lova svima velik problem, svatko se snalazi kako zna i umije.
To što radim je po narudžbi, pa se zna desiti da sam nekoliko dana zauzeta non stop (redovni + dopunski posao), pa se zna desiti da imam i po desetak-petnaest dana pauzu, uglavnom ne mogu reći kad ću biti slobodna navečer i koliko će to potrajati.

Što se tiće liječnika i debljine  :pullhair:. Mislim da oni to ne smatraju za neki problem. Moj lijećnik opće prakse to ne shvaća kao neki problem pri kome ON treba asistirati, već je to nešto što sama moram riješiti. Krvne pretrage sam radila prije otprilike godinu dana. U nalazima su mi slijedeće vrijednosti povećane: urati 357 (norm 134-337), kolesterol 6,1 (norm. do5,0), LDL kolesterol 3,4 (norm. do 3,o), trigliceridi 3,1 (norm.0,4-1,7), jetreni enzimi su mi također povišeni jer imam kamenac 2,5 cm na žući. tlak 140/80, puls 80. Liječnik internista mi je preporučio da smršavim (preporučio i neke tablete koje djeluju na mozak), i na tom je sve ostalo, a ja sam tu gdje jesam. :help:

Offline Pumpkin

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 126
  • Gender: Female
Odg: ...gurnite me preko ruba...
« Reply #3 on: March 08, 2008, 12:10:09 PM »
Uhh...urea nije strashna (bila-obzirom da su rezultati od pre godinu dana), sve shto je do 500 nije alarmantno...ali holesterol i trigliceridi su ti prilichno katastrofalni  :hitself: ...ti bi ovaj nachin ishrane trebala da primenjujesh ne samo zbog gojaznosti, nego i zbog krvne slike i opshteg zdravstvenog stanja!  :yes:
Ishchitaj malo teme...baci se na osnovni rezim (pod broj 1-izbaci slatkishe i junk food iz jelovnika (i glave :) ), trudi se da imash shto vishe manjih obroka u toku dana (5-6 je idealno), ne meshaj skrobaste i vlaknaste ugljene hidrate, skrobaste jedi do 17h...naci cesh to na svakoj temi), pa ako ti neshto ne bude jasno, slobodno pitaj!?
Fizichka aktivnost ti je takodje neophodna...a poshto kazesh da si potpuno neaktivna, svaka (i mala) aktivnost ce biti uchinkovita! Ne treba mnogo da se forsirash obzirom na to da imash dosta kg vishka i ne bash transparentnu krvnu sliku (koju bih, da sam na tvom mestu, ponovo prekontrolisala)!

Dobrodoshla...i srecno!  :blowkiss:

Offline buckica

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 26
  • Gender: Female
Odg: ...gurnite me preko ruba...
« Reply #4 on: March 08, 2008, 12:41:16 PM »
od prije dva tri dana počela sam ujutro voziti bajs, 10 tak minuta, ne više. Uvela sam i šetnju. Malo brži hod dok mogu , pa usporim. Jedno 45 min do 1 sat.

Jutros sam uzela dvije šnite tanke prozirne crnog raženog kruha i nezaslađene mermelade, i šalicu 1% mm mlijeka sa žitovom kafom, i zasladila 1 žličicom fruktoze (to moram zaboravit), popila sam crnu kavu, pojela sam bananu (to znam da nije dobro). Za ručak je integralna tjestenina sa šampinjonima i zelena salata. To isto nije dobro. Jedino bi ja sebi mogla uzeti nešto malomasnog sira i koji bjelanjak i zelenu salatu to bi valjda bilo dobro.

Ja ovako naglas razmišljam ovdje na forumu. Valjda nema veze, bitno da sam iskrena i da mi kažete što nije dobro kombinirati.

 :blowkiss:

Offline Pumpkin

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 126
  • Gender: Female
Odg: ...gurnite me preko ruba...
« Reply #5 on: March 08, 2008, 01:26:41 PM »
Quote
od prije dva tri dana pocela sam ujutro voziti bajs, 10 tak minuta, ne vise. Uvela sam i setnju. Malo brzi hod dok mogu , pa usporim. Jedno 45 min do 1 sat.
To je super...samo polako, nemoj se forsirati!
Slobodno razmishljaj naglas...i chitaj...vidish da si skontala shta je ok a shta nije...samo josh da pochnesh da se pridrzavash!?  ;)

Offline buckica

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 26
  • Gender: Female
Odg: ...gurnite me preko ruba...
« Reply #6 on: March 08, 2008, 03:20:53 PM »
Ne mogu se preforsirati i da hoću  :lol:. Kad zabrzam više nego treba ostajem bez daha :whew:

Moram biti uporna, pa ću nadoći i ja na neku normalu.

Interesira me dali ta hrana koja se jede mora iznositi određeni broj kalorija dnevno? Ili se samo mora paziti na količinski unos proteina i UH.
U koju grupu namirnica spada cikla?
Kod mene u HR nema tog Ella sira koji vi konzumirate. Meni je dostupan zrnati sir od Dukata sa slijedećim sastavom: na 100 gr - 83 cal; bjelančevine 12,7; UH 3,1; masti 2,2; 20% suhe tvari i minimalno 10% masti u suhoj tvari, zatim djetni sir Kladavčanka gdje samo piše 13% suhe tvari i 13% m.m. Ima još posni sir od Dukata, tu nisam gledala sastav, bacila sam kutijicu kad sam popapala.
Ako netko iz HR ima na ovoj temi nek napiše koji je kod nas sir dobar za ove svrhe  :blowkiss:

Mogu li zelenjavu (karfiol,brokulu, kelj,špinat,blitvu i ostalo ) začiniti sa malo maslinovog ulja ili se mora jesti samo onako posno?
Može li se meso nakon što se pripremi u vlastitom soku začiniti sa malo maslinovog ulja?
UH koji se jedu uz meso (riža,krumpir), ima li tu kakvih začina osim soli?

Jesam ga nanizala pitanja. Meni je malo problem jesti sve tako "suhoparno", voljela bi kad bi mogla kapnuti malo maslinovog ulja. Sad na vama je da mi date smjernice. Ja ću zapitkivati sve što mi nije jasno.

 :notworthy02:

Offline Pumpkin

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 126
  • Gender: Female
Odg: ...gurnite me preko ruba...
« Reply #7 on: March 08, 2008, 03:51:07 PM »
Quote
Interesira me dali ta hrana koja se jede mora iznositi odredjeni broj kalorija dnevno? Ili se samo mora paziti na kolicinski unos proteina i UH.
Ne broje se kalorije, samo UH i belanchevine.

Quote
U koju grupu namirnica spada cikla?
Ako je cukla-cvekla, onda u vlaknaste!?  :)

Quote
Kod mene u HR nema tog Ella sira koji vi konzumirate. Meni je dostupan zrnati sir od Dukata sa slijedecim sastavom: na 100 gr - 83 cal; bjelancevine 12,7; UH 3,1; masti 2,2; 20% suhe tvari i minimalno 10% masti u suhoj tvari, zatim djetni sir Kladavcanka gdje samo pise 13% suhe tvari i 13% m.m. Ima jos posni sir od Dukata, tu nisam gledala sastav, bacila sam kutijicu kad sam popapala
Uzmi onaj sa najmanjim % mlechne masti...pogledaj taj posni Dukat koliko ima...logichno mi je da ako pishe "posni", nije masan!?

Quote
Mogu li zelenjavu (karfiol,brokulu, kelj,spinat,blitvu i ostalo ) zaciniti sa malo maslinovog ulja ili se mora jesti samo onako posno?
Moze li se meso nakon sto se pripremi u vlastitom soku zaciniti sa malo maslinovog ulja?
Mozesh ali gledaj da to bude oko jedne supene kashike dnevno.

Quote
UH koji se jedu uz meso (riza,krumpir), ima li tu kakvih zacina osim soli?
Mozesh neko zachinsko bilje, mozda eventualno malo vegete (i ona ima shecera)...u principu, treba da izbegavash pikanterije...shto naravno ne znachi da treba da jedesh bljutavu hranu! Znachi, mozesh da koristish zachine ali budi umerena!? ;)

Quote
Ja cu zapitkivati sve sto mi nije jasno
:yes:

Offline zara

  • Iskusni rekreativac
  • *
  • Posts: 49
  • Gender: Female
Odg: ...gurnite me preko ruba...
« Reply #8 on: March 08, 2008, 03:57:17 PM »
dobro dosla, evo ja sam iz RH i na sto mjesta sam trazila taj ella sir ali nigdje ga nema, ocito da ga ne uvoze. ja obicno jedem taj dukatov posni zrnati sir, i jos jedan sad neznam ko je proizvodac, mislim da zbregov, taj ima jos malo manje mlijecne masti pa je i bolji.

sto se tice kalorija njih ne moras brojiti nego samo brojis proteine i uh. cikla spada u vlakna i nju ne smijes mjesati sa skrobom, npr krumpirom, kruhom i sl. jedes ju sa mesom, ribom i drugim proteinima. zelenjavu mozes malo zaciniti ali ne pretjeruj sa tim. meso najbolje da jedes tako u vlastitom soku, sa sto manje ulja. neznam na koje zacine mislis sa uh, posolit umjereno mozes, a za ostalo nisam sigurna.

nadam se da sam ti barem malo pomogla, ja sam isto u pocetnoj fazi, i svaki dan citajuci ovdje razne teme nesto novo naucim. samo budi uporna  i rezultata ce biti, mada i ja znam da to nije nimalo lako. sretno i pitaj sta god te zanima  :blowkiss:

Offline zara

  • Iskusni rekreativac
  • *
  • Posts: 49
  • Gender: Female
Odg: ...gurnite me preko ruba...
« Reply #9 on: March 08, 2008, 03:58:48 PM »
evo istovremeno si dobila po dva odgovora!  :)