EXYU FITNESS FORUM

Trening => Problemi sa viskom kilograma => [Arhiva] => Topic started by: simka on July 16, 2007, 10:23:42 PM

Title: Kako prevariti glad?
Post by: simka on July 16, 2007, 10:23:42 PM
Pozdrav svima!
Moram da se pohvalim da sam posle duzeg vremena uspela da skinem 5 kg.Cak i nije bilo tesko kao sto sam ocekivala.Malo cvrsca volja,malo cardio treninga,prepolovljene porcije...nakon mesec dana 5 kg manje.Cilj mi je jos nekih 3-4 kg.
Ono sto mi pravi problem su napadi gladi.Moram da priznam da u proteklih mesec dana nisam gladovala.Cak se ne secam da sam osetila glad uopste.Cesto sam jela,po 5 puta na dan.Nekad sam samo grickala nesto (voce,stapice...),dok su mi redovni obroci bili normali,raznovrsni (meso,povrce,jaja,testenine...) ali ne toliko obimni.Imala sam obicaj ranije da se nakrkam dok ne puknem.I tako za svaki obrok.Dok nisam uvidela da mi je dovoljno manje hrane.Treba dati mozgu malo vremena da shvati da je zeludac pun.Sve sam to nekako usput skontala.
Medjutim,vec par dana mislim samo o hrani,ali sto je jos gore vracam se polako na stari rezim "krkanja".Posebno je kriticno uvece.GLADNA SAM (kao da nesto vristi iz mene).Probala sam vocem da zavaram glad,ali ne uspeva.Kao da mi jabuka ili breskva jos otvore apetit.Za sada se kontolisem mlekom (1.6% masti) sa kasicicom do dve kakao praha.
Zanima me kako se kontrolisete uvece,posle 19h?
Pozdrav svima i puno srece u skidanju kilograma kao i u odrzavanju kilaze!
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: Lazic on July 16, 2007, 10:28:57 PM
zasto si sita kada jedes grickalice, pa karakteristika masti je da drzi sitost, ali i da se najvize zadrzava u zeludcu i najteze trosi.
ako mozes da prelomis u glavi da je osecaj gladi samo osecaj ali da bi to bilo osecaj ti moras da svoje telo snabdes sa nekom odredjenom kolicinom proteina i uh, kada to uradis, sve sto ti se desava a osecaj je nije toliko fizicki bitno jer telo je zadovoljeno.
kako posle 19h, ako radis varijacije i ako ti je metabolizam ok , onda jedes normalno, mesa, salate, sta hoces osim skroba
ja jedem do kasno u noc jer dok god je telo budno i ima fizicku aktvnost treba misice snabdevati sa proteinima i energijom..
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: simka on July 16, 2007, 10:37:52 PM
Meni je najveci problem zato sto je moj posao vezan za kompjuter a mogu ga raditi kod kuce.Tako cesto zaglavim do kasnih sati (2-3 sata posle ponoci,nekad i duze ostanem budna).Onda ogladnim pa se vrtim oko frizidera.
Uspela sam da skinem tih 5 kg uz pomoc ovih divnih ljudi sa foruma koji su mi zaista puno pomogli.Nadam se samo da kilograme necu vratiti.
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: Lazic on July 16, 2007, 10:46:01 PM
drago mi je ako smo mi sta pomogli, samo variraj UH i jedi uvece mesa, belanaca posnog ista i nema brige, kada budes dosla do zeljene kilaze obavezno se javi da ti objasnim tada po nedeljama kako da se hranis..
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: simka on July 16, 2007, 10:48:09 PM
Superiska!!!
Hvala puno i javljam se cim postignem zeljnu kilazu!
Nadam se samo da cu uspeti.
Pozdrav!
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: filipos on August 05, 2007, 11:49:56 PM
Meni uspeva da zavaram glad pranjem zuba. Hrana posle promeni ukus i samo to saznanje mi otera misli o hrani daleeeeeeeko :yes:
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: simka on August 07, 2007, 12:49:56 PM
Meni ne vredi ni pranje zuba.Sve sam probala...voce,mleko...jednostavno mi dodje da pojedem vola.U toku dana ne moram ni da jedem ni da pijem...ali posle 9 sati...uzas...nikako da se "izlecim".
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: simka on August 07, 2007, 12:55:01 PM
Inace nisam htela da se "pohvalim" :blush: ali vratila sam 3 kg nazad.Bile one strasne vrucine pa sam se izlezavala po ceo dan.Nisam nista radila.Nikakve vezbe,a onda polako vracala stari rezim ishrane.Evo od danas pocinjem ponovo.Nadam se da ce mi se desiti tih zeljenih 68kg.Ima jos dosta da se radi.
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: Tikica on August 07, 2007, 12:56:45 PM
Sto bi rekao H2SO4 - "Sve je to na psihickoj bazi"  :yes:
Od toga sta i kako jedete preko dana zavisi da li ce vas stici glad ili ne...ako se sve postuje..obrok pred spavanje u vidu posnog sira npr. je sasvim dovoljan..
Simka pisi sta jedes u toku dana i koliko, pa da vidimo u cemu je problem...  :rolleyes01:
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: Lazic on August 07, 2007, 12:57:03 PM
sve je u glavi, ne moze osecaj u stomaku da bude jaci od zdravog razuma, ne daj se  ;)
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: Tikica on August 07, 2007, 12:58:04 PM
a inace tema "prevariti glad" mi se ne svidja!  :nonono: :bored:
na taj nacin radis protiv svog organizma...  ;)
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: simka on August 07, 2007, 01:26:03 PM
Ovako,pokusala sam da pratim rezim ishrane koji je ovde vise puta postovan,ali nekako mi se ne da.Nije da nemam volje nego uvek ispadne da moram jesti sa nekim,pa neki glupi porodicni ruckovi,....Onda sam resila da napravim kako meni odgovara.U globalu jedem sve.Kad mi se nesto "zabranjeno" jede bas ne ustrucavam se,ali umesto da se nazderem-gricnem samo.Rezim ishrane mi izgleda ovako.Ujutru obicno nemam apetita,ali dane bude da ne pojedem bas nista uzmem krisku sira koji grickam,ili pojedem vocni jogurt (nemasni),popijem obican jogurt...Znaci dorucak mi vise izgleda kao uzina.Inace kasno doruckujem oko 10 sati (spavam do kasno zato sto sam za kompjuterom do 4-5 sati ujutru (radim u sferi motion graphic dizajna pa vise inspiracije imam nocu )).Onda za rucak pokusavam da ubedim mamu ili svekrvu da sam vec jela,da mi hleb ne treba...tako da jedem ono sto je na stolu u tzv. mini porciji.Trudim se da jedem vise kasikom (riblja corba,bela corba sa belim mesom,krompir corba....).Volim corbe i rado ih jedem.Kad izmedju obroka ogladim pojedem salatu (paradajz,paprika,luk i krastavac sa malo ulja i soli).I onda dolazi doba dana kada me demoni gladi more.Pocinje uzas,GLAD!Ono sto kaze Lazic.Sve je to u glavi.Ja oko 9 po automatizmu postajem gladna.I onda muke do 4 ujutru (do koliko ostajem da radim).Legnem gladna (ako izdrzim) ili gricnem vise puta tako da mi kolicina hrane koju sam pogrickala moze slobodno biti kompleta obrok.
Inace,izbacila sam razne sokove,gazirane posebno.Ne mogu bez kisele vode (Aquq Bella).Cips i ostale gluposto ne jedem vise uopste.Posebno sam ponosna na sebe sto vec par meseci ne jedem pljeskavice i burek koje inace obozavam.Pizzu pojedem po parcence kad ne mogu da odolim.

Najverovatnije da se ne hranim bas najpametnije ali u odnosu na stari rezim ishrane mislim da je ovo mali korak covecanstvo a ogroman za mene.
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: simka on August 07, 2007, 01:31:03 PM
Takodje hleb jedem jako retko,i to u smanjenim kolicinama.Najradije bih jela razani hleb koji sam imala prilike u Nemackoj da jedem.Tvrd je kao kamen,za razliku od ovog naseg razanog hleba koji je mekan kao kolac i koji mi ne prija uopste.
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: Tikica on August 07, 2007, 01:32:52 PM
mali korak jeste...ali na osnovu ovoga sto si napisala meni nije cudno sto si gladna i sto ne mozes da funkcionises normalno..  :nonono:
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: simka on August 07, 2007, 01:43:06 PM
Danas krecem opet na brzo hodanje.Dok je bilo toplo pokusala sam sa plivanjem.Dosta sam plivala,jedno mesec dana,ali nisam bas bila zadovoljna rezultatima.
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: Raw on August 07, 2007, 04:01:31 PM
Moje misljenje je da ti ne treba da zavaravas glad - glad je signal koje ti telo salje da treba da nahranis mishice! Ustvari ti i ne treba da osetis glad, jer ceshce, a po malo treba da hranis organizam korisnim i neophodnim namirnicama. To ti dodje kao voda - u trenutku kad osetis zedj, ti si ustvari vec dehidrirala.
Poenta jeste da ubrzas metabolizam, a ne da ga usporis gladovanjem. Pre ces smrsati (a i zdravo) jeduci, no gladujuci.
Znaci, napisali su ti gore sta da jedes u "sitne sate". Tuna iz konzerve je po meni mozda i najbolja opcija za te nocne obroke, jer mi nekako da energiju i nahrani mozak, pa mogu duze da izdrzim s mentalnim i kreativnim napinjanjem  :evillaugh:
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: Mala82 on August 07, 2007, 05:23:31 PM
Kao sto Raw rece probaj da jedes tunu uvece, to meni pomaze, mada ja tih problema sa napadom gladi nemam, jer jedem dorucak, davno prije je i meni tako bilo dok nisam ubacila dorucak, neces verovati, ali, cim ustanem pre nego sto operem zube ja moram da pojedem dorucak, i to mi pomoze ne samo da celi dan dobro funkcionisem, nego i da nemam te napade gladi. Inace negde sam citala da uzme 20 minuta da nas taj napad gladi prodje, znaci probaj izdrzati 20 minuta kad ti dodje da jedes, i nadam se da ce ti to pomoci.
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: buba on August 07, 2007, 06:23:30 PM
A ne razumijem zasto bismo bili gladni?? Preko dana jedi vlakna..vec su svi rekli da se smije..ja sam svako malo gladna,pa pojedem malo povrca..i tako cijeli dan..ako ces jesti preko dana,manje ce te hvatat navecer glad..a tad smijes jesti neko meso,tunu ili sir..eto..i cijeli dan jedemo..  :)  metabolizam radi,malo je glava zeljna drugih finijih stvari,ali na to se ne smijemo obazirati..  ;) 
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: simka on August 08, 2007, 12:43:07 AM
Definitivno kad citam ove vase postove vidim da sve ima smisla i deluje lagano...u praksi ja i dalje imam 3 kg viska u odnosu na pre dve nedelje.Ipak ne dam se...
Hvala vam svima puno na savetima i recima podrske!!!!
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: Raw on August 08, 2007, 08:58:42 PM
ma, samo nemoj ti da pokusavas da prevaris glad.... jer, prevarice ona tebe ;) hihihihihi
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: simka on August 09, 2007, 10:57:26 AM
Najgore je sto u tim vecernjim satima kad poludim od gladi uzmem nesto da gricnem...parce sira npr.I onda se dohvatim i sunke,ajde malo hleba uz to....i kad vidim da sam zabrljala onda lepo sednem i jedem onako kao da da sam na nekom slavlju (svadba,rodjendan...).Kao,ajde slavi se...sad pa ko zna kad opet...daj da iskoristim to.Posle toga naravno mrzim i sebe i sve oko sebe.Mozda nije lose ideja da muza pretplatim na obroke u obliznjem restoranu a ja da lepo izbacim svu hranu iz kuce.Kad nema hrane-nema ni iskusenja.
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: Pumpkin on August 09, 2007, 11:32:25 AM
Pozdrav Simka i od mene...
Ti definitivno malo jedesh...nije ni chudo shto si gladna...ako lezesh oko 4-5 ujutru a poslednji obrok ti je u 19h, to znachi da ti je organizam bez hrane 9-10 sati...pa to je skoro pola dana!!??  :wow: ...verujem da bi svi mi posle toliko sati bez hrane, vola pojeli!  :yes:
Ako ti je lakshe, trebalo bi da jedesh na svaka 3 sata...s tim da posle 17h ne unosish skrobaste UH...znachi, nije poenta u tome da se izgladnjujesh i da posle 19h ne jedesh, nego da ne unosish "gorivo koje ne mozesh da potroshish" tj. skrobaste UH!...kao shto su ti i ostali vec rekli, jedi ribu, meso, posni sir, jaja i vlaknasto...stomak pun, nemash potrebe da zavaravash glad poshto ni nisi gladna a kile spadaju ;)
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: simka on August 09, 2007, 10:28:29 PM
Pozdrav Pumkin.Probacu tako,mene inace najvise sekira sto ja tih par sati (od 23h do 4h-nekad 5h) provedem na stolici.Nekako najvise volim da posle obroka odem u setnju (grize me savest ako legnem da se izlezavam),a u nocnim satima nema setnje...dok radim ne ustajem sa kompa.Ali ako rasporedim hranu kako valja onda ne bi trebalo da bude problema.
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: Pumpkin on August 10, 2007, 02:10:12 PM
Slobodno ti ruchkaj mesike i salate, necesh se od toga ugojiti chak i ako sedish...i nemoj da te grize savest (osim kad unosish skrobaste UH posle 17h :hitself: )...mislim, to shto se tebi deshava je najgora moguca varijanta...suzdrzavash se, gladujesh, onda puknesh, sednesh i nakrkash se svega onoga shto ne smesh!?   :nonono:
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: Mala82 on August 10, 2007, 04:48:42 PM
Pozdrav Pumkin.Probacu tako,mene inace najvise sekira sto ja tih par sati (od 23h do 4h-nekad 5h) provedem na stolici.Nekako najvise volim da posle obroka odem u setnju (grize me savest ako legnem da se izlezavam),a u nocnim satima nema setnje...dok radim ne ustajem sa kompa.Ali ako rasporedim hranu kako valja onda ne bi trebalo da bude problema.

Da ali, i kad se prejedes u kasne sate, i tada ne ides u setnju. Osim sto bi trebala jesti redovnije, nesto sto je meni pomoglo pre nekih 10ak meseci je citanje nekih knjiga i clanaka o stresnom i emotivnom prezederavanju, uglavnom ja bih jela i onda kad nisam imala potrebu da jedem, a sve to uzrokovano nekim stesom i unutrasnjim nezadovoljstvom. I onda sam naisla na par stvari u tim knjigama gde sam sela i preispitala sebe, sta pogresno radim i zasto, i shvatila da ja ustvari najvise jedem kad nesto u mom zivotu krene nizbrdo. I od tog dana ja takvih problema vise nemam, jer hrana ti se u jednom trenutku moze ciniti kao da ti pomaze da prebrodis tezak projekat na poslu ili tako nesto, ali ustvari, jedino sto ti hrana daje je osecaj sitosti, visak kila, i jos vecu depresiju kad to saznas. Mozda bi ti pomoglo da procitas malo o tom stresnom prezderavanju i kako ga se resiti, naravno ako mislis da je to slican slucaj i kod tebe.
Title: Odg: Kako prevariti glad?
Post by: simka on August 12, 2007, 06:13:31 PM
Kod mene stres i nezadovoljstvo cini upravo obrunuto.Tada mi se hrana gadi i ne mogu da pojedem ni zalogaj danima.Kad god sam imala neki problem skinula sam kilograme ko od sale.Moja sestra jede,za razliku od mene,kada je nezadovoljna,tako da sam delimicno upoznata sa tim problemom.Ja uparvo suprotno...problemi kod mene izazivaju izostanak apetita.



zakljucano zbog neaktivnosti
ukoliko bude bilo potrebe da se tema nastavi nemojte otvarati novu nego kontaktirajte admina ili bilo kog moderatora