Ishrana, suplementi, stimulativna sredstva > [Arhiva]

Suvo voće

(1/7) > >>

Tikica:

Suvo voće
Izvor zaštitnih materija




Stariji ljudi bili su vrlo mudri kad su rekli da na stolu stalno treba da stoji zdjelica sa suvim voćem i orašastim plodovima
Suvo voće je vrlo poželjno, prvenstveno kao izdašan izvor kalorija, a isto tako i raznih zaštitnih materija. U svakodnevnoj ishrani, vrlo često zaboravljamo na sušeno voće čija sezona upravo počinje. Sušeno voće je sigurna i vrlo zdrava hrana u kojoj su svi hranjivi sastojci višestruko koncentrisani, a energetska vrijednost se povećava čak za 6-10 puta. Najčešće kupujemo suve šljive, smokve, jabuke, kruške i kajsije, ali su dostupne i egzotične vrste kao što su datule, marakuja, ananas, banana, papaja i dr.
Mineralno bogatstvo suvog voća je poznato, a naročito treba pomenuti kalijum i magnezijum. U 100 grama suvog voća prosječno ima 600 do 800 mg kalijuma, a u suvoj kajsiji čak 1370 mg! Konkurše joj samo suva banana -1490 mg na 100 g!
Kajsija ima i rekordnu količinu beta karotena -100 grama svježe sadrži 1800 mikrograma, 100 grama suhe 4620 mikrograma. U suvom voću ima i željeza, ali se teže iskorištava nego ono iz mesa. Pri sušenju najviše stradaju folna kiselina, B1 pa i C vitamin, naročito kada se primjenjuje sumpor. Ipak, suvo voće sadrži i antioksidantni koktel: C vitamin, E vitamin i beta karoten koji se bore sa slobodnim radikalima.






www.durmitorcg.com

vlada85:
idem sad da smlatim neku suvu kajsiju :yahoo:

Tikica:
mozes mozes... a mogao bi malo i suvih grozdjica kasnije :)

Velja:
Zanimljiv clanak ispada da je zdravije i bolje jesti suvo voce! :wow: :hmm:

Pedja Petrovic:

--- Quote from: Velja on February 08, 2007, 12:25:56 PM ---Zanimljiv clanak ispada da je zdravije i bolje jesti suvo voce! :wow: :hmm:

--- End quote ---
..nazalost ..ispadne tako

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version