EXYU FITNESS FORUM

Ishrana, suplementi, stimulativna sredstva => ::Protein, amino kiseline, glutamin, kreatin, stimulatori hormona:: => [Arhiva] => Topic started by: Gagi on January 31, 2007, 02:32:04 PM

Title: Insulin i GI
Post by: Gagi on January 31, 2007, 02:32:04 PM
    Insulin je namocniji anabolicki hormon.Moze vam pomoci da napredjujete u misicnoj masi, ali moze i povecati vase masne naslage.Morate znati vise o ovoj mocnoj anabolickoj supstanci, kako bi se stvari odvijale u vasu korist.
   Hormon insulin je detaljno razmatran u bodibilding krugovima I zdravstvenim organizacijama.Mnogi ljudi pricaju o kontrolisanju secera u krvi I nivoima insulina kako bi izgradili cistu misicnu masu I sprecili stvaranje masnih naslaga.Insulin je peptidni hormon koji se oslobadja iz beta celija pankreasa.U nekim fazama dijeta, cak se ugljeni hidrati skroz izbacuju kako bi se kontrolisali nivoi insulina.Mozda neke zbunjuje kako insulin moze biti odgovoran I za izgradnju misica I za skladistenje masti?
    Insulin je hormon koji skladisti.Oslobadja se usled rasta nivoa secera u krvi i on je primarno odgovoran za usmeravanje metabolizma energije nakon jela.Insulin pomaze da se regulise nivo secera u krvi I da bude u odgovarajucem rasponu.
   Insulin se vezuje za specificne receptore u celijskim membranama i uvlaci glukozu u celije.Insulin takodje pomaze aktiviranje sinteze glikogena , proces u kome se glikogen skladisti u misicnim tkivu.U ovom procesu, dve trecine glikogena se skladisti u misicnom tkivu I jedna trecina u jetri.Glikogen iz jetre se primarno koristi da pomogne da se nivoi secera u krvi odrze stabilnim.
   Iako insulin pomaze razmestanje glukoze u krvi skladistenjem u vidu glikogena u misicnom tkivu, moze takodje konvertovati visak u mast.Zbog toga je insulin zaista mac sa dve ostrice.
    Podizanje nivoa insulina nakon treninga unosenjem prostih ugljenih hidrata I proteina-u tecnom obliku-moze blokirati katabolicke efekte kortizola i omoguciti kljucnim hranljivim sastojcima da obnove misicne celije.Moze takodje povecati sintezu proteina I smanjiti njihovu razgradnju kao posledicu treninga sa tegovima.
    Kada se radi o glikemickom indeksu stvar je jednostavna.Nisu svi ugljeni hidrati stvoreni jednaki, I razliciti izvori se sasvim razlicito ponasaju u nasem telu.GI prikazuje razlike rangirajuci hidrate prema njihovom efektu na nase nivoe secera u krvi.Kada pricamo o PWM najcesce spominjemo dekstrozu jer izaziva nagli skok secera u krvi sto za posledicu ima lucenje insulina, sto ce opet dovesti do efikasnog skladistenja svih hranljivih materija iz vaseg krvotoka tamo gde je najpotrebnije ( u treniranom misicu).
    Stvari postaju malo konfuzne jer GI nije savrsen, I trpi izuzetke.Pored GI postoji II, ili insulinski indeks koji predstavlja insulinski odgovor na odredjenu vrstu hrane.Iako su GI i II cesto veoma povezani I predvidljivi,ipak ima izuzetaka.Na primer, mleko ima jako nizak glikemicki indeks, ali izaziva skok insulina paralelan hrani visoko rangiranoj po glikemickom indeksu.O cemu se radi?Pa, cini se da ima jos nekoliko drugih faktora koji odredjuju oslobadjanje insulina pored sadrzaja hidrata I njihove brzine apsorbcije.
    Kao sto postoje termini kada zelite da povecate nivo insulina kako bi maksimalno iskoristili hranljive sastojke,tako postoje i neki momenti kada zelite da snizite insulin sto je vise moguce kako biste sprecili stvaranje masnih naslaga.Jedan od tih kljucnih momenata je noc, pre odlaska na spavanje.Posto je metabolizam generalno sporiji u to doba, unos ugljenih hidrata viseg glikemickog indeksa moze iziritirati lucenje insulina sto ce neminovno dovesti do skladistenja masti.Cak I ako se opredelite za izvore hidrata koji su nisko rangirani po GI, s’obzirom da je vece I da cete biti neaktivni(idete na spavanje) ti hidrati ce zavrsiti skladisteni kao mast. Dobra je ideja da snizite unos hidrata nocu I jedete vise vlakana I proteina,pri cemu bi kazein bi bio idealan izbor.Ova taktika smanjuje nivoe insulina i moze spreciti skladistenje masti koje moze biti rezultat vecernjeg unosa ugljenih hidrata.
   Manipulisanje insulinom moze biti tesko u pocetku, ali kada se priviknete, I pocnete da postizete rezultate, isplatice se.
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Lazic on January 31, 2007, 06:56:32 PM
Ajde nam samo objasni da li se zna na koji nacin mleko podize insulin i malo poredjenje u odnosu na secer.
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Gagi on February 01, 2007, 02:47:04 AM
  Glikemicki indeks je mera brzine kojom ugljeni hidrati ulaze u krv nakon obroka.Visok glikemicki indeks znaci da se secer u krvi dize rapidno kao odgovor na obrok, dok nizak glikemicki indeks znaci da se nivoi secera u krvi dizu jako sporo.Po navici, nutricionisti su mislili da sto brze hidrati udju u krv, veci je insulinski odgovor.Tako da u pokusaju da kontrolisu insulin, uvek su preporucivali da se jede nisko-glikemicka hrana.
  Ipak, nekoliko studija je pokazalo da neka nisko-glikemicka hrana ima ogromne insulinske odgovore.Tako da povezanost izmedju glikemickog indeksa i insulinskog odgovora ne vazi kod nekih vrsta hrane.Takav primer je mleko (po treci put).Iako je nisko rangirano po GI izaziva insulinski odgovor kao hrana koja je visoko rangirana po GI. Prema tome, insulinski indeks nije uvek proporcionalan GI i konzumiranje velikih kolicina hrane sa visokim insulinskim odgovorom moze imati ulogu u razvijanju insulinske rezistenzije.
   Zbog toga je stvoren insulinski indeks.Ovaj indeks zapravo meri insulinski odgovor na hranu. Naucnici sa Univerziteta u Sidneju su odlucili da testiraju 38 razlicitih vrsta hrane i nasli su, da su vrednosti izmedju glikemickog indeksa i insulinskog odgovora jako povezane.Ali bilo je velikih izuzetaka. Jos uvek ce ne zna zasto je to tako, ali neke vrste hrane koje prakticno i ne sadrze hidrate i sustinski imaju GI jednak nuli, ipak stimulisu znacajan porast insulina u krvi.Ostaje da se vidi koji su drugi faktori koji uticu na lucenje insulina, ali to moze biti jako lose, jer povecana potreba za insulinom doprinosi iscrpljivanju beta celija, I razvoju dijabetesa tip 2.
   Tako da radije nego da NAGADJAJU da je insulinski odgovor povezan sa apsorbcijom hidrata, istrazivaci su odlucili da ga IZMERE.Njihovi rezultati su mnogima otvorili oci.
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Pedja Petrovic on February 01, 2007, 07:29:29 AM
ali opet neznamo kako mleko podize insulin????

i ovo kako vidim su sve studije!!??...ili kako sam kazes..oni su odlucili da testiraju..lepo od njih....
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Gagi on February 01, 2007, 11:24:54 AM
 Mleko podize insulin i to je cinjenica, a ako neko misli da treba sacekati da se otkrije kako, pa tek onda to prihvatiti, to je njegova stvar.Radjene su vrlo konkretne studije gde su zdravim osobama , dali dorucak u vidu razlicitih vrsta hrane i uzimali uzorke krvi kako bi pratili stanje secera pre i nekoliko sati nakon obroka.Utvrdjeno je da mleko ima visok insulinski indeks jednak belom hlebu iako je nize rangirano od njega na GI.Takodje, drastican je pad slucajeva dijabetesa kod dece kojima nije davano kravlje mleko od sestog do osmog meseca zivota, sto opet nedvosmisleno pokazuje ono o cemu smo pricali.Malo suvise slucajnosti...? Dakle iako su samo studije u pitanju, rezultati nedvosmisleno pokazuju povezanost izmedju mleka i dijabetesa.Naravno, svako ovde ima pravo da veruje i ne veruje u sta zeli...
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Igy81 on February 01, 2007, 11:29:19 AM
gde je jogurt tu????
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Pedja Petrovic on February 01, 2007, 11:30:44 AM
JA BIH REKAO DA JE OVO SPORT GDE BAS I NE TREBA VEROVATI SVAKOME..A OVO GOVORIM IZ LICNOG ISKUSTVA..

OVO JE SPORT KOJI SE VELIKIM DELOM ZASNIVA NA EMPIRIZMU A NE NA CINJENICAMA KOJE BI MOGLE DA BUDU TACNE A MOZDA I NE.

VELIM..JA LICNO NEMAM NISTA PROTIV MLEKA..CAK STO VISE..OBOZVAM DA PIJEM MELKO....NARAVNO..I ZNA SE KADA GA PIJEM..

ALI TO NIJE TEMA.

A KONSTATICJA DA DECU NE TREBA HRANITI MLEKOM DA NE BI OBOLELI OD DIJABETESA .....STA VISE RECI....I TO U PERIODU OD 6-8 MESECA....ILI U BILO KOM PERIODU NE TREBA DECI DAVATI MLEKO??..

JA PROSTO U OVO NE DA NE MOGU DA VERUJEM..NEGO NE MOGU DA VERUJEM KOJA OSOBA MOZE DA IZADJE SA TAKVOM STUDIJOM U JAVNOST I IZNESE TAKVU TVRDNJU!!
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Lazic on February 01, 2007, 11:36:40 AM
Ti znas moje misljenje o studijama,da one zavise od toga ko ih naruci i zasto, tu jednostavno verujem samo onim zemljama koja nisu pod patronatom USA i EU.Kada takve zemlje izdaju neku studiju ja verujem...Kazem mnogo smo se rastrkali oko mleka...

Da pojasnim da ne bude dubioza nekih,sva hrana na neki nacin podize insulin,koliko nebitno ali podize,kod nas se stvorila polemika oko toga da li se podize u visine.Moje misljenje je da ne dize ga u visine,kao dextroza ,ali da ima odredjeni II.Zato sto je hrana,pa i mora..
Sada zelim da se objasni i ako je to tacno na osnovu nekih studija,zasto to ne bi pogodovao bilderima,mi znamo ,ali kada cita neko 10-ti to mora da shvati..

kraj price,mislim da sam sada sve objasnio ,sta sam hteo da kazem..
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Gagi on February 01, 2007, 11:47:44 AM
 Ne znam zasto insistiras da svi prihvatimo tvoj stav? Po meni ovde treba da se sukobljavaju misljenja i stavovi a svako neka prihvati ono sto zeli.Pedja ja tebe postujem, jer si veliki sampion , ali ako ce ovo da bude forum gde se racuna samo sta ti mislis, onda ja odlazim odavde jer to nije nesto u cemu zelim da ucestvujem.Lazicu nije lako jer se trudi da ovaj forum uspe, i mora stalno da bude tampon zona da ne bi doslo do svadje.Ti Pedja i sam znas da si se na svakom forumu bar sa nekim posvadjao.Ako je ovo forum, a ti se svadjas cim neko misli nesto drugacije, onda se gubi smisao.
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Pedja Petrovic on February 01, 2007, 11:55:36 AM
ALI PRIJATELJU MOJ..ZASTO SVAKO CIM JA TRAZIM OD NJEGA DA MI DA NEKO RAZUMNO OBJASNJENJE...KOJE MI TI BDW NISI DAO..SMATRA DA JA NE POSTUJEM NJEGOVO MISLJENJE..
STARI...

OVO NIJE TVOJE MISLJENJE NEGO PREVOD NEKE STRANE STUDIJE.ZA KOJU JA TVRDIM DA JE GLUPOST..DAKLE....OVO NEMA VEZE SA TVOJIM MISLJENJEM..TI SI SAMO NEKO KO JE PRIHVATIO TUDJE I STO TI SE CINI OK...I JA TO POSTUJEM..ALI NA MOJE PITANJE..DA MI OBAJSNIS NEMA ODGOVORA..DAKLE...JA POSTUJEM ONO STO TI UCIS I CITAS..TU NEMA DILEME..ALI NE BIH SE ZALETAO DA SAM NA TVOM MESTU TAKO SNAZNO...JER KAO STO REKOH..OVO JE SPORT KOJI TRAZI ISKUSTVO A NE STUDIJE ZASNOVANE NA BILO CEMU.I STUDIJE..MOZE BITI A NE MORA DA BUDE...

KAO STO TI REKOH..OVA KONSTATACIJA ZA BEBE..JE TOLIKO GLUPA DA JE NE VREDI NE KOMENTRISATI..E SADA CES TI OPET MISLITI DA JA IMAM NESTO PROTV TEBE..NEMAM COVECE JER TO NIJE TVOJE MISLJENJE..TO JE NAPISALA NEKA BUDALA...E SADA..TO STO SE TI SLAZES SA TIM..TO JE TVOJA STVAR..JA NEMAM NISTA PROTIV TOGA...SAMO TI KAZEM DA JE BUDALASTINA..

O MOJIM SVADJMA NA RAZNO RAZNIM FORUMIMA..JBG...STA DA TI KAZEM..AKO JE TO ONO STO TI MERIS..ONDA U REDU....JA SE SA NISAKIM NE SVADJAM...A TO TO LJUDI CIM IM JA DAM NESTO DA RAZMISLJAJU BUNE SE PROTIV TOGA..JA TU NE MOGU POMOCI...

JA SAM IMAO PROBLEMARAZNO RAZNIH DA SADA NE IDEM U DETALJE..JER SU SMRADOVI CAK RADILI SVASTA PROTIV MENE..ZASTO.IZ PROSTOG RAZLOGA JER SAM GOVRIO ISTINU A ONI NISU MOGLI TO DA SPRECE NA NI JEDNA DRUGI NACIN..NEGO TAKO STO SU MI PRIREDILI SRANJE..

TAKO I OVO..NEZNAM STVARNO ZASTO NA SVAKOM FORUMU CIM SE JA POJAVIM ODMAH IDE..JA IMAM PROTIV NECIJEG MISLJENJA..

KAO STO REKOH..OVO NIJE TVOJE MISLJENJE...

A JA NEMAM ISTA PROTIV NEKOGA KO IMA MISLJENJE..ALI AKO JE TO MISLJENJE KRIVO..JA CU DA KAZEM DA JE KRIVO..PA MAKAR BILO ZASNOVANO NA MILIONIMA STUDIJA...

ISTO BIH JA I MOGAO DA KZAEM PROTIV TEBE..

ZASTO SE TI NALAZIS UVREDJEN AKO TE JA PITAM DA MI OBJASNIS NESTO...VALJDA IMAM PRAVO NA SVOJE MISLJENJE...
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Gagi on February 01, 2007, 12:26:30 PM
 Ovo nije nikakav prevod neke narucene strane studije, nego se radi o sustini gomile studija iz raznih zemalja koje sam procitao.Reci cu ti kako ja formiram svoje misljenje.Citam sta svako ima da kaze.Znaci od lekara,trenera,nutricionista, SVAKO sta ima da kaze.Onda to uporedjujem i odbacujem sta mi je nelogicno a prihvatam ono sto mi je logicno.Ja ne mogu da ti objasnim proces i kako mleko dize insulin, kad ni oni to jos ne znaju.Ali ako su merili sta se desava u krvi i otkrili da je insulinski odgovor takav kakav je zasto to odbaciti u startu?Ne kazem da treba svi da prihvate ali zasto odmah odbaciti?Kao sto bi se ljudi nekada smejali kad bi im rekao da su seceri dobri za bildere, tako danas svako od nas kroz PWM unosi dekstrozu.Dakle stvari se menjaju.Ako ja zelim da u to verujem to je moje pravo, ali otkud tebi pravo da tvrdis da to nije istina? Nisi izneo ni jednu cinjenicu samo govoris "to su gluposti, to su gluposti" Zasto? Zato sto ti zelis da verujes da jesu? Znaci ako za moje misljenje prihvatas nesto sto sam ja licno otkrio, ja nisam naucnik i ne sprovodim studije.Ali ako se o insulinskom odgovoru mleka prica u celom svetu medju ljudima koji trenutno vaze za najbolje nutricioniste, trenere, lekare,...mozda tu nesto ima. Necu da ovo pretvaram u raspravu, jer nije konstruktivna.Dakle kada budemo iznosili stavove o nekim temama koje zanimaju clanove mozemo da raspravlajmo koliko hoces, a da se sada ubedjujemo sta  je moj stav, sta sam prihvatio, a sta samo preveo, ne vidim poentu jer svi mi citamo, edukujemo se, i tako formiramo stavove.
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Lazic on February 01, 2007, 12:48:20 PM
Sve je ovo ok,nema razloga bilo ko da ode,znaju svi, da ja volim da cujem svacije misljenje,
jer da nije bilo teorije mnoge stvari se ne bi uvele u bb..
Kao sto sam vec rekao 90-ih da si nekom rekao secer i bb rekli bi da si budala.Mada ovo za sada deluje neverovatno, videcemo sta ce praksa da pokaze uskoro, ne zbog sporta kojim se bavimo, ja licno nisma ljubitelj mleka a pogoduje mi laktoza,vec cisto zbog nekih novih informacija.
Pa soja nam je bila nacionalno jelo, u doba sankcija, sada vec postoje  ogromne rezerve po pitanju konzumacije istih.
Licno nisam proucavao mleko,niti bih se zanimao mnogo osim onog osnovnog i okvirnog..
Tako da bi bilo korisno da vidimo da li ima razmisljanja ili studija ,da suprotno govore ovome..
Ipak da neko ko ne zna nista ne prihvati sve zdravo za gotovo..
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Pedja Petrovic on February 01, 2007, 03:39:44 PM
Ovo nije nikakav prevod neke narucene strane studije, nego se radi o sustini gomile studija iz raznih zemalja koje sam procitao.Reci cu ti kako ja formiram svoje misljenje.Citam sta svako ima da kaze.Znaci od lekara,trenera,nutricionista, SVAKO sta ima da kaze.Onda to uporedjujem i odbacujem sta mi je nelogicno a prihvatam ono sto mi je logicno.Ja ne mogu da ti objasnim proces i kako mleko dize insulin, kad ni oni to jos ne znaju.Ali ako su merili sta se desava u krvi i otkrili da je insulinski odgovor takav kakav je zasto to odbaciti u startu?Ne kazem da treba svi da prihvate ali zasto odmah odbaciti?Kao sto bi se ljudi nekada smejali kad bi im rekao da su seceri dobri za bildere, tako danas svako od nas kroz PWM unosi dekstrozu.Dakle stvari se menjaju.Ako ja zelim da u to verujem to je moje pravo, ali otkud tebi pravo da tvrdis da to nije istina? Nisi izneo ni jednu cinjenicu samo govoris "to su gluposti, to su gluposti" Zasto? Zato sto ti zelis da verujes da jesu? Znaci ako za moje misljenje prihvatas nesto sto sam ja licno otkrio, ja nisam naucnik i ne sprovodim studije.Ali ako se o insulinskom odgovoru mleka prica u celom svetu medju ljudima koji trenutno vaze za najbolje nutricioniste, trenere, lekare,...mozda tu nesto ima. Necu da ovo pretvaram u raspravu, jer nije konstruktivna.Dakle kada budemo iznosili stavove o nekim temama koje zanimaju clanove mozemo da raspravlajmo koliko hoces, a da se sada ubedjujemo sta  je moj stav, sta sam prihvatio, a sta samo preveo, ne vidim poentu jer svi mi citamo, edukujemo se, i tako formiramo stavove.
..

ja kategoricki tvrdim da su to gluposti..zasto?..iz prostog razloga..jer sam probao na sebi sve i svasta i mogu da tvrdim odgovorno da je to glupost.

ti ne znas kako mleko dize insulin ali znas na osnovu studija da ga podize..to je u redu...nemam nista protiv..

ja ti predlazem da probas...pa ces da vidis..

kazes da citas i da ucis i da odbacujes ono sto je nelogicno pitanje...kako si ti sebe postavio kao kompetentnu osobu da odbacis bilo sta i bilo koga i prihvatis samo ono sto se tebi cini logicno...

opet smo kod logike...moze biti a ne mora da bude!!!

a ti to neces da prihvatis.

ja ne govorim da se kroz 20 godina mleko nece koristi u pwm...ali sada kako si i sam rekao..TO SU PRETPOSTAVKE..a ja kazem da su budlastine...jer sam probao i video da nema veze sa  vezom...probaj i ti buraz...videti ces..

ja ne verujem u nista sto nisam video i nisam probao...tako da neznam cemu tvoj kostatacija da ja ne zelim da verujem..hocu..drage volje..ali mi dokazi ili pokazi..jos bolje..

sto se tice citanja knjiga vodecih nutricinista..pa izgleda da ne citamo iste..jel tamo gde ja zalazim i sa ljudima sa kojima ja kontakitram mleko nikada nije spominjano u kontekstu u kojem ga ti spominjes..tako da.

neznam iz kog razloga smatras da rasprava nije konsutruktivna...ja bas kazem da jeste..ljudi mnogo mogu da nauce iz cele price...

ti si takodje izneo "misljenje"o bebama...sta reci na to....ja necu vise nista..rekao sam svoje..

sto se tice iznosenja tema...nema nikakvih problema..obozavam da ucestvujem u raspravama u kojem  druga strana odmah kaze da ja ne prihvatam tudja misljenja..

i necu nikada da prihvatim POGRESNO TUDJE MISNJENJE..

ja ovde gde sam sada ne bih bio da nisam prihvatio misljenja coveka i ljudi za koje sam verovao i bilo mi je kako ti kazes sasvim logicno to sto oni pricaju...

e pa...ja probao..i tu sam gde sam...kakav sam takav sam..jbg...

ali jedno je sigurno..ja sam to probao i ono radi..

vracam se na mleko..probao...stotine miliona puta...ne radi...ne to sto si ti preveo neke studije...to nikako...

neznam u cemu vidis poentu ako ne u tome da neko mozda zna vise od tebe i da unapred ne odbacujes sve ono sto taj neko kaze samo iz tog razloga sto je neko glupi bilder koji je na hemiji..

ovo ti pricam sada jer razgovor obicno u nedostatku argumeta druge strane krene u tom pravcu...

ako ne vidis u tome poentu to je u redu i to treba da se postuje..ali isto tako ti treba da postujes  kada ti neko kaze da to sto si preveo jednostavno u vecini slucajeva nije tano.

opet se vracamo..MOZE BITI A NE MORA DA BUDE....ovi momci ovde sto dolaze oni traze konkretne cinjenice i dokaze...a to nije..moze biti a ne mora da bude...nikako..

oni traze tacno sta bi trebalo da se koristi...tada i tada..i sada u 2007 godini..

glupo je pricati o buducnosti i kako ti i laki kazete da je neko spominjao 90-tih secer..ja verujem da si tada imao jako malo godina...cemu onda rasprava o 90-im..ili cemu rasprava ..moze biti a ne mora da bude..2017....

neznam kome je to potrebno.

lepo je od tebe sto se edukujes i sto tezis da ides korak dalje ispred drugih...to je odista pohvalno.

ali stari..ako si korak ispred drugih i recimo nutricionizmu..onda treba da budes i korak ispred po svemu drugom!

a dali si??

ja tebe ne poznajem a ti vidim kako kazes mene poznajes...i to je takodje velika razlika....
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Gagi on February 01, 2007, 04:14:39 PM
Ovo je sad smesno vec.Ti kazes meni da probam mleko u PWM. Pa ja sam prvi ovde objasnio zasto mleko nije dobro za PWM.To sto mleko dize insulin, ne znaci da je dobro za PWM niti sam ja to bilo gde rekao.Mleko dize insulin, ali nije sad sve sto dize insulin automatski dobro za PWM sta pricas bre ti!?

Ti si probao na sebi!? Popio si mleko i rekao “hm, ne ne ovo ne dize insulin” Sta si ti merac za kolicinu secera u krvi u ljudskom obliku?
 
Ti mene ne poznajes kao ni ja tebe.Ja jesam cuo za tebe.Citao sam tvoje postove po forumima i video da pametni ljudi uvek odustanu od rasprave sa tobom.Ja vrlo dobro znam gde mi je mesto i koliko vredim.
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Pedja Petrovic on February 01, 2007, 04:30:27 PM
ja nigde nisam tebi rekao da probas da korsitis mleko u pwm...

nego hocu da kazem da gomila budalstina koje si izneo moze klince odvesti u krivom smeru da pocu da ga koriste jer kako ti kazes MLEKO DIZE INSULIN ALI NA NASU VELIKU ZALOST..TI NEZNAS KAKO..

ti si to zakljucio na osnovu neke studije koju si procitao..ali si izostavio da kazes da to moze da bude i ne mora...jer si ti zakljucio da je to logicno...

da..na tvoju zalost ja sam mnogo toga probao..i mogu odgovorno da tvrdim sta radi a sta ne..

ne..nisam merac secera u krvi u  ljudskom obliku,ali isto kao i ti znam jako dobro gde mi je mesto u celoj ovoj prici a to je za 200 svetlsonih godina ispred nekih..

opet se vracas na forume i na pametne ljude i rasprave..koji su to pametni ljudi?...oni koji prevode sa interneta studije i smatraju da znaju??.

kao sto ti rekoh..kada je nesto sto je prevedno tacno..ja cu to da podrzim isto kao sto sam podrzo nekoliko tvojih postova gde si sjajno objasnio neke stvari..mada si i to preveo..i to opet nije tvoje misljenje.ali ajde..

ali ne mogu da se slozim sa necim sto je glupost..

u ovom slucaju da mleko podize insulin!!!

dakle..cela ova tema je krenula kada sam ja rekao momku da je pobrko loncice jer je rekao da sir podizie inuslin i onda je tanja  rekla da nije bas tako i onda obrazlozila sa neznam ni ja cim.

odjednom ti postavljas temu o mleku u GI indexu gde tvrdis na osnovu prevednih studija koje mogu da budu i ne moraju biti da je to tako i razgovor ide u potpuno pogresnom smeru gde ti spominjes moje sportske rezultate..

iskreno..pobirsao sam sve ono sto sam pisao od sinoc..ali eto..nisam mogao da istrpim dalje tvoje price o mleku
kao sto rekoh....

ima odista sjanih psotova ali ovo su gomile budalstina izazvanih tim sto se tanja nije slozila sa tim da sam ja rekao da je  momak pobrkao loncice kada je rekao a sir dize inuslin u nebo.

NE DIZE NITI GA JE AKDA DIZAO NITI CE DA DIZATI.

e sada...to nekom insulinski momenat nije bitan..tome nisam ja krv..to je vec neki drugi padez..
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Tanja on February 01, 2007, 05:02:45 PM
Posto je sve krenulo sa mojim neslaganjem oko loncica, moracu opet da napisem da sam mleko navela kao primer (ne sir) posto je decko pricao o nekom citanju ("ali ja sam tako procitao" su njegove reci) pa sam cisto htela da se vidi sta je to decko u stvari procitao.

Ovde cela prica i ne ide o dizanju insulina "u nebesa" vec o cinjenici da je insulinski odgovor, kada su u pitanju mleko i neki od mlecnih proizvoda, mnogo visi nego sto je to ocekivano po vrednosti GI koji imaju.

Toliko.
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: vuksa on February 01, 2007, 05:06:18 PM
mleko punomasno od 3.2 %mm ima Gi index 27
a mleko od 1.8 % mm ima index 32
mislim da je to malo da bi se podigao nivo insulina
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Tanja on February 01, 2007, 05:06:39 PM
Da, odgovor sam izdvojila kao posebnu temu iz teme o pwm-u jer sam zamislila da se ovde napise nesto vise o GI i II pa da postavimo i neke tablice da vidimo koja hrana ima koliko GI itd, itd
Ali dobro, sta je tu je...ne ispadne uvek onako kako se zamisli
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Pedja Petrovic on February 01, 2007, 05:10:47 PM
Posto je sve krenulo sa mojim neslaganjem oko loncica, moracu opet da napisem da sam mleko navela kao primer (ne sir) posto je decko pricao o nekom citanju ("ali ja sam tako procitao" su njegove reci) pa sam cisto htela da se vidi sta je to decko u stvari procitao.

Ovde cela prica i ne ide o dizanju insulina "u nebesa" vec o cinjenici da je insulinski odgovor, kada su u pitanju mleko i neki od mlecnih proizvoda, mnogo visi nego sto je to ocekivano po vrednosti GI koji imaju.

Toliko.
..

TANJA..PRICA JE BILA O TOME KAKO JE MOMAK PREPORUCIO TJ REKAO DA POSNI ISR MOZE DA KORSITI U PWM JER SIR DIZE INSULIN U NEBO..JA SAM TU REKAO DA JE ON POBRKAO LONCICE I TO JE TAKO..SVIDELO SE TO NEKOME ILI NE.,.

A STO SE TICE NASTAVKA PRICE..JA SAM SAMO TRAZIO KAKO TO MLEKO DIZE INSULIN..A NISAM TRAZIO STUDIJE MOZE BITI A NE MORA DA BUDE..I KAKO JE NEKO DOKAZO DA BEBE KOJE NISU HRANJENE MLKOM IZMEDJU 6-8 MESECA TEZE OBOLJEVAJU TJ NIKAKO OD SECERNE BOLESTI...

PRICA JE OTISLA U KRIVOM SMERU..SLAZEM SE...I DOK SE NE DOKAZE SUPROTNO TREBA OSTATI PRI CINJENICI DA MLEKO NE MOZE I NECE IRITIRATI PANKREAS NA LUCENJE INSULINA..KOJI JE JAKO BITAN FAKTOR U CELOKUPNOJ PRICI OKO IZGRADNJE MISICNE MASE.
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Pedja Petrovic on February 01, 2007, 05:19:29 PM
EVO JEDAN PREOVOD..E SADA...NEZNAM KOLIKO CENIS CHRIS ACCETA KAO STRUCNJAKA,ALI MNOGI KAZU DA JE DOBAR :mf_wink: :mf_wink: :soccer_h4..

ON NARAVNO NE SILJUCUJE UPOTREBU MELKU I IZGRADNJU VRHUNSKE MISICNE MASE...ALI TREBA OBRATITI PAZNJU STA PDOZIE NIVO INUSLINA I KOJI SU KLJUCNI FAKTORI U TOJ PRICI...A TDA TO NIJE MLEKO.I SIR

DAKLE..

PREVOD..

Kao slijedece morate vas plan ishrane da zastupite sa najboljim delovima hrane koji uticu na razvijanje misicne mase.Sledeca lista ce vam malo pomoci , gledajte da ju koliko to god bilo moguce unosite u vas plan ishrane za masu.
1.  Losos: 175 grama lososa daju vam nekih 34 grama vrednog proteina koji sluzi za izgradnju misica i jednako vaznog 4 g Omega 3-fettäsuren, to su zdrave masnoce, koje sprecavaju misicno naoticanje , poboljsavaju reparaturu ozledenoga misicnoga tkiva, i smanjuju potrosnju cortisola(sto je manje ogledalo cortisola to je bolji dolazak testosterona, sto podrzava stvaranje misicne mase)
2.  Dijetalna govedina: velika vecina hardgainer-a prave veliku okuku oko masnoce zato sto pogresno misle,da ce isti da dovode do pojacanja telesnih masnoca.Upravo se nesto drugo desava , naime skoro kao kod Omega 3-masnoce kod ribe, koriste nam masnoce kod goveda tako da nam pomazu kod stvaranja mase.Tko jako malo zasicenih masnoca u sebe unosi, taj steti svome testosteronu i IGF -1 pojavi-obadvoje su hormoni neophodni za rast.SUha govedina je neophodna jer sadrzi Cholesterin, jako bitnu substanzu koja tijelu pomaze vlastiti testosteron da stvara.Isto tako je govedina jako bitna za stvaranje creatina, vitamina b, te zinka
Koristite suhu, dijetalnu govedinu jer masna moze doneti vise kalorija nego sto mozda i trebate.
3. jaja: Znanost o prehrani zna vise metoda za ocijenjivaje potencijala od vrste hrane, i skoro kod svih metoda su jaja skoro na vrhu tih listi, jer ih tijelo jako lako absorbira.Drugim rijecima tijelo neka problema njih da podijeli u aminosäure (bitne za misicnu izgradnju) Citava jaja su jako zdrava i bogata sa punim masnocama, i sa lecithinom-sve substancama koje na izvrstan nacin podrzavaju izgradnju mase.Zutanjci koji u pripremnoj fazi nisu bas pozeljni , u Off-sezoni su zbog izgradnje mase neminovni dio , i ne trebate imati strah da ih koristite.
4. puno mlijeko: ako ste pravi hardgainer i zelite izgraditi micinu masu onda trebate suho , dijetalno mlijeko da ostavite u kuhinji!Ti su produkti idealni za one koji drze dijetu, 475 mg.mlijaka ima 16 grama proteina i 16 grama masnoce.Ta masnoca u mlijeku se sastoji od kracih lanaca nego kod drugih vrsta hrane -Kratki lanci masnoca djeluju lagano kao anbol, pomazu izgradnju misica i sprecavaju opdanje istoga, te u poredjenju sa ostalima masnocama ostaju puno manje kao masnoca u tijelu.Ka tome dolazi jos i to da te masnoce u mlijeku absorbiraju vitamin d, koji kao sto je pre kratkoga vremena dokazano smanjuje risiko od raka.Nije cudo da su najuspjesniji bodybuilderi iz 60 i 70 -ih Arnold , Franco i ostali pili jako puno mlijeka.
5. Sok od jabuke: 350 ml-475ml soka od jabuke prije treninga pomazu jer daju nekih 45-60 g ugljikohidrata i jedan brzi (zbog glukoze) , te dugotrajni(zbog fruktoze)energetski push.Kroz to ostaje cortisal produkcija minimalna sto pospjesuje da se ostecenja misicnih vlakana drze u granicama.
6: bijeli kruh(HLEB) :sigurno znate preporuke da izbjegavate industriele ugljikohidrate, jer imaju jako malo zdravih tvari, to je istina, oni nisu idealni ali ima i jedan izuzetak, nakon treninga-su ok.
Tada treba vase tjelo brzo-probavljujece ugljikohidrate , da bi istrosene misicne-glykogen sklonista ponovo povratilo, i tako inzulin potrosnju pojacalo i dovelo proces povecanja misica u pogon, te sprecilo razdvajanje cortisola nakon treninga.
Cetiri snjite kruha su idealne i daju vam nekih 50 grama lako probavljivih ugljikohidrata.
7. Tijesto: Izgradnja mase zahtjeva puno ugljikohidrata za gorenje, jos je vaznije, oni napadaju promjrnu proteina, tako da pojacavaju eficijenciju, sa kojm konzumirani proteini budu uvuceni u izgradnju misica.Drugim rijecima Bez njih su proteini nemocni da ispune ono sto ocekujemo od njih, da traze izgradnju i rast misicne mase.Jedna solja tijesta ima otprilike nekih 45 g ugljikohidrata, to je minimum koji hardgainer-i trebaju po obroku.
8. bijeli luk:skoro da uopce i nema kalorija, nema skoro niti proteina i masnoce-kako onda moze doprineti izgradnji mase?Odgovor , on mijenja sastav hormona u tijelu,logicno bitno je za masu, da se u toku dana u pravome trenutku unese proteini,masnoce i ugljikohidrati, ali isto takoje vazno da postoji dobar sastoj hormona, to je predispozicija koja stvara razvoj mase.Visoki unos proteina plus visoki unos bijaloga luka stvaraju visoku pojavu testosterona-citaj idealna kombinacija za tijelo.Dodavajte bijeli luk svim obrocima.
9.jogurt:Prirodni jogurt, od siromasnih masnoca ili sa puno masnoca, ima ga u skoro svakoj trgovini.Kupujte jogurt sa aktivnim "zdravim bakterijama" Gledajte da na pakovanju pisu neki od latinskih izraza kao na primjer:Lactobacillus acidophilus, l.casei, l.reuteri ili Bifidibacterium bifidum-ovie bakterije prolaze kroz stomak i dolaze do crijeva, gde se brinu o zdravom balansu i podrzavaju bakterije koje tamo zive.Jacaju vas imuni sistem, osim toga jogurt daje i kalcijum.
10.maslinovo ulje: produzira dalje hormonima slicne substanze koje pozitivno utjecu na izgradnju testosterona, bogat po pozitivnim masnocama.
Ne radi se samo o tome da bodybuilderi koji rade na masi samo unose jako puno kalorija u sebe,o cemu se radi jednostavno o tome da unose prave kalorije, koje potjecu razvoj mase.

BY THOR (http://www.x3mforum.com/smf/index.php/topic,1626.0.html)
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Tanja on February 01, 2007, 05:35:35 PM
Ako nista drugo, nadam se da je habul_m sad nesto novo naucio

A sad svi na
 :showoff:  :sport:  :weight_li
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Pedja Petrovic on February 01, 2007, 05:38:02 PM
AKO IZ OVOGA NIJE NAUCIO NIKADA NECE.. :clap: :clap: :clap: :clap:
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Igy81 on February 01, 2007, 05:38:51 PM
VISOK GLIKEMISKI INDEX


Glukoza 100
Gatorade 91
Pečeni krumpir 85
Korn flakes 84
Rižin kolač 82
Graham kreker 74
Med 73
Lubenica 72
Bijeli kruh 70
Fanta soft 68
Čokolada Mars 67
Bijeli šećer 65
Grožđice 64
Zobena kaša 61 (42-75)
Sladoled 61 (36-80)


SREDNJI GLIKEMISKI INDEX


Narandzin juice 57
Kuhani krumpir 56
Riža dugo zrno 56
Riza smedja 55
Popcorn 55 (kokice)
kukuruz 55
Banana 52
Zeleni grasak 48
Juha od leće 44
Narandza 43
Žitarice puna zrna 42
Špageti bez umaka 41
Nezašećereni sok od jabuke 41


NISKI GLIKEMISKI INDEX



Jabuka 36
Kruška 36
Čokoladno mlijeko 34
Niskokalorični voćni jogurt 33
Žuti grašak 32
Obrano mlijeko 32
Sušene marelice 31
Zeleni grah 30
Banana nezrela 30
Leća 29
Grah 27
Mlijeko 27
Ječam 25
Grejp 25
Fruktoza 23

Title: Odg: Insulin i GI
Post by: ANILI on February 21, 2007, 10:10:19 PM
Evo vam jos jedna tablica....pokupila sam je sa hrvatskog foruma....ima i insulinski i glikemiski
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: ANILI on February 21, 2007, 10:18:48 PM
E sad jedno pitanje.....dal nakon treninga je dobro pojesti namirnice sa visokog GI...kao sto je pirinac....a izmedju anaerobnog i aerobnog treninga uzimati dekstorzu.....naravno ne 30gr nego upola.....konkretno za moj slucaj.....jer kao sto znam za vreme anaerobnog trosi se glikogen od misica pa kad nastavim odmah cardio ondak se trosi i misic....neka logika da kad dopunis glikogen u misicima....ni premalo...a ni previse naravno jel bi otislo u salo.....ondak ce se za vreme cardia trositi samo masne naslage.....al mene buni samo jedno....dal treba brzi UH u tekucem stanjem unositi izmedju anaerobnog i aerobnog....ili nakon aerobnog tj.celog treninga.....il sam za sve u zabludi? hvala
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: vuksa on February 22, 2007, 12:20:15 AM
koliko sam ja pitao da li je dobro posle treninga sa tegovima popiti malo dexa pa krenuti sa cardiom? jel to pitanje?
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: vlada85 on February 22, 2007, 12:55:11 AM
tako sam i ja razumeo :vertag:
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: vuksa on February 22, 2007, 12:58:53 AM
ako je to pitanje...ja mislim da to nije dobro...zbog insulinskog soka koji moze da te strefi...meni se to jednom desilo pa sam se opametio :idea02: gadna stvar :protest1:
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Lazic on February 22, 2007, 01:05:09 AM
Dextrozu ljudi uzimajte samo ako unosite protein posle treninga,nema potrebe da otvarate misicne stanice i da zvrlje tako otvorene i da nista ne odlazi u njih..

To je poenta svega, vec sam pisao u pwm...
Ako se uzima pwm onda se odradi teretana i kardio onda pwm ne izmedju ,sto bi praznili glikogen .pa punimo pa na kardio opet praznimo..
Kada dodjes kuci unesi odredjenu kolicinu mesa i neki uh ..i to je zavrsen proces.
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: vuksa on February 22, 2007, 01:12:00 AM
bas to...dextroza samo u pwm :bow:
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Pedja Petrovic on February 22, 2007, 06:55:35 AM
neznam zasto tolika opterecenost sa GI prilikom ishrane??.

mislim..ja se bavim sa ovim.pa hajde da kazem polu profesionalno..ili malo ozbiljnije..ne vidim ni jedan jedini razlog da neko ko se rekreativno bavi sa ovim opterecuje tj  GI kod hrane!!!!

sve je prosto ovde na forumu objasnjeno milion puta..

nema potrebe neposredno pred trening unositi bilo kakve UH ako je cilj skidanje masnog tkiva..

pametnije je osluskivati  organizam kada je dosta i stati..

sta to znaci..pa jednostavno...prilikom bilo koje vrste treninga dolazi do angazovanja pod 1..glikogesnkih rezervi.

kada se one isprazne..na red dolaze deponovane masnoce...

to je vec objasnjeno..da tu treba biti oprezan jer postoji samo odredjeni vremenski interval u kojem su trosi energija iz masnoca,posle toga postoji tanka linija da telo ode u katabolizam...

to niko ne moze niko tacno da kaze..osim da ga prati svaki dan na treniznima..

ili da pojedinac osluskuje svoje telo.

u koliko je cilj misicna masa..opet nema potrebe sa UH koji iritriaju pankreas na lucenje insulina pred treninga.

postoji varijatna koja ce sada da izadje...KAO TOPS SECRET..ALI MORAM JOS DA CUTIM O TOME..hehehehhehehe

gde je dokazano da moze da se manipilise sa insulinom u toku treninga....ali da ne idem previse u to..

dakle.pred trening nikako..a posto ovo jos nije obelodanjeno...znaci..stara varijanta....

posle treninga...PWM..bilo da radis kardio posle tegova ili ne...
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Dusko Madzarovic on February 22, 2007, 04:49:15 PM
PEDJO :

neznam zasto tolika opterecenost sa GI prilikom ishrane??.

mislim..ja se bavim sa ovim.pa hajde da kazem polu profesionalno..ili malo ozbiljnije..ne vidim ni jedan jedini razlog da neko ko se rekreatvino bavi sa ovim opterecuje sa GI kod hrane!!!!

DULE :

PODPISUJEM OVAJ TEKST GORE OD PEDJE, LJUDI STA JE VAMA, UHVATITE SE HRANE I TEGOVA I POCNITE DA RADITE BODY-BUILDING. BEZ ZAMJERE.
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: ANILI on February 22, 2007, 06:13:13 PM
Nije opterecenost vec zabluda.....mozes da treniras godinama a hranis se nepravilno....mislim raspored obroka....iako je cista hrana treba znati kad sta da jedes....pa na moju srecu neko kad tad ponudi zadovoljavajuci odgovor....hvala momci  :bow:
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Bildek-21 on March 11, 2007, 01:54:25 PM

 Glikemijski indeks oznacava kolicinu secera u krvi koja se stvori pri probavi odredjene namirnice, a samim tim oznacava i kolicinu debljajuceg hormona inzulina koji se kao posljedica toga izluci u krv.

Ovisno o glikemijskom indeksu, sve ugljikohidrate dijelimo na “dobre” i “lose”.

“Losi” ugljikohidrati su oni koji imaju glikemijski indeks veci od 50. To su oni ugljikohidrati koji naglo i mnogo povisavaju razinu secera u krvi (glikemiju) i zato naglo dovode do izlucivanja velike kolicine hormona inzulina iz gusterace (pankreasa) u krv.

“Dobri” ugljikohidrati imaju glikemijski indeks manji od 50. Oni manje i sporije povisavaju razinu secera u krvi, pa se stoga i debljajuci hormon inzulin izlucuje u krv u vrlo maloj kolicini, sto ne dovodi do debljanja.




“LOSI” ugljikohidrati             Gi                                 “DOBRI” ugljikohidrati                            Gi   
   
   1. Bijelo brasno               125                                 1. Cjelovite zitarice                            50
                                                               
  2. Maltoza (pivo)              110                                 2. Cjelovita riza                                 50   

  3. Bijeli kristalni secer        100                                 3. Grasak                                         50

  4. Kukuruz                       95                                   4. Zobene pahuljice                           40

  5. Krumpir                        95                                  5. Cjelovita tjestenina                         40

  6. Med                            90                                  6. Razeni kruh                                    40               

  7. Bijela riza                     85                                  7. Mlijecni proizvodi                             35

  8. Mrkva                         85                                   8. Vocni sladoled umjetno sladjen           35

  9. Suho voce                   70                                  9. Svjeze voce (osim banana)               30

10. Banane                        70                                  10. Crna cokolada (>70% kakao)           25

11. Bijela tjestenina            60                                   11. Fruktoza (vocni secer)                   20

(kuhana al’ dente)                                                    12. Soja                                           20

                                                                            13. Zeleno povrce, sampinjoni, rajcica   <15

                                                                            15. Limun i greipfrut                            10
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Bildek-21 on March 11, 2007, 01:57:54 PM



http://www.uppt.hr/tekstovi/edukativnitekstovi/Glikemijski%20indeks.pdf




Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Bildek-21 on July 18, 2008, 05:49:15 PM

Glikemicni indeks - mjerilo kvalitete ugljikohidrata!

Glikemicni indeks kao mjerilo vrijednosti ugljikohidrata (prema utjecaju na razinu glukoze u krvi), uveden je 1980. godine zahvaljujuci radovima Jenkinsa i suradnika. Ipak najveca zasluga za njegovu prakticnu primjenu kod sportasa pripada dr. Diani Thomas i suradnicima. Dugo vremena nije bio shvacen niti koristen, all sada se bez njega ne bi mogla ni zamisliti konaana ocjena kvalitetejednog obroka za vrhunske sportase. Mnogi smatraju da je otkrice uloge glikemianog indeksa revolucionarna novina u vrednovanju obroka vrhunskih sportasa. Kao standard se koristi glukoza (GI 100) ill bijeli kruh.
Prvi indeks se koristi u Europi a drugi u SAD zbog aega pocesto u literaturi nastaje zbrka. Mi se ovdje slutimo europskim tipom indeksa, dakle u odnosu na glukozu. Premda svaka namirnica ima svoj GI, znanstvenici su ih grubo svrstali u skupine s visokim GI (kruh, krumpir, 2itarice za dorucak, rita, energetske tekucine s glukozom) s umjerenim GI (energetske tekucine sa saharozom, kola napitci, vocni sokovi na bazi maltoznog sirupa, tropsko voce) i namirnice s niskim GI (mlijeko i mlijecni proizvodi, grahorice, Ieca, zob, jabuke).

Bez poznavanja GI ne mote se predvidjeti kako de neka hrana utjecati na razinu glukoze u krvi, a od toga u velikoj mjeri ovisi da Ii de u kritianom trenutku biti dovoljno energije na raspolaganju ill ne. Iz ovoga to smo rekli, jasnoje da se sada mogu izvesti razne manipulacije, tj. podesavanja razine glukoze u krvi prema stvarnim potrebama. Pogledajte dijabeticare; oni su savladali tehniku kontrole razine glukoze u krvi all ne zbog sportskih aktivnosti, vea zbog osobnog zdravlja. Cak to vise, za njih je to pitanje tivota ili smrti! Ne treba zaboraviti da je kontrola glikemianog indeksa namirnica vatna i kod redukcije
tjelesne tetine; naime znanstveno je potvrdeno da hrana s niskim GI ima sposobnost da dulje vremena daje osjecaj sitosti, sto je za sve "mucnike" velike tjelesne mase jako vatno. 0 prednostima poznavanja glikemianog indeksa govore i posebne knjige pod nazivom "The Glucose Revolution" i'The G. I. Factor" koje su nedavno izasle u SAD.

Da u izboru namirnica prema glikemianom indeksu lei znacajna rezerva, dokazala su i sveobuhvatna istrativanja provedena na Australskom institutu za sport (Australian Institute of Sport) posebno na disciplinama izdrzljivosti srednjeg intenziteta koje dugo traju. Na temelju toga izvedena su i odredena pravila:

1./ Glikemicni indeks mote biti vrlo koristan slat u pripremi vrhunskih sportasa za velika natjecanja. No svakako ne treba
pretjerivati; totalna kontrola nikad nije bila dobra jer Iisava sportasa zadovoljstava. lzbjegavati krupne promasaje i stvarati
sto povoljniju cjelokupnu sliku prehrane ugljikohidratima, a nikako ne sitniaariti na jednoj tlici voljenih titarica za dorucak!

2./ Unatoa velikom optimizmu u koristenju, ne motemo real da ce svi sportas jednako profitirati od GI. Generalna ideja je bila da ce ustezanje od visokoglikemiane hrane inicirati minimalni podrataj gusterace na Iuaenje inzulina i tako osigurati energiju u
trenutku kad to najvise treba. Pokazalo se medutim, da od takve "stednje" ima i bolje rjesenje, tj. uzimanje energetika tijekom samog nastupa ill neposredno prije toga! Motda je kombiniranje ovih metoda - najbolje!

3./ Za vrijeme posebnih situacija i kod specifianih pojedinaca, obrok prije nastupa s niskoglikemicnom hranom mote biti vrlo koristan. Neki vrhunski sportaa sat prije treninga iii natjecanja a nakon konzumiranja ugljikohidratne hrane mogu imati i negativnu reakciju. Naime oko 5% populacije vrhunskih sportasa mogu imati nagli pad koncentracije secera u krvi (hipoglikemiju) i tada se grozno osjecaju. Zasto do takve pojave dolazi nije poznato! Prije prolongiranih "tura" u treningu plivaca, kada nije moguce davati neki od energetika, ugljikohidratna hrana niskog glikemianog indeksa mote imati presudno znacenje.

4./ Sportasi za vrijeme prolongiranih treninga ili natjecanja svakako trebaju konzumirati odgovarajuce energetske plocice koje se nalaze u njihovim dtepovima. to ce uzeti stvarje procjene strucnjaka (a ne trenera) a ovisi najvise o afinitetu sportasa. Moze to biti neki izvor ugljikohidrata s umjerenim GI ill od kombinacije saharoze i fruktoze, odnosno energetski napitak visokog glikemickog indeksa.

5./ Ugliikohidratna namimica umjerenog ili visokog GI potiae oporavak glikogenskih rezervi u misicima. Razlog za ovo do sada nije jos rasvijetljen! Ipak je kljuvna stvar odmah nakon treninga ili natjecanja poceti s obnovom glikogenskih rezervi, tj. s davanjem obroka bogatih ukupnim ugljikohidratima (spageti, makaroni):Uopce nije bitno da li to volite ili ne, bitno je da jedete to prije! Neki treneri pretjeruju kada ka2u da vev za vrijeme tusiranja pocnu svojim pulenima davati obroke ugijikohidrata! Naravno, spageti ne mogu popuniti sve rezerve glikogena pa se preporucuje dodatno davanje energetika s umjerenim iii visokim glikemicnim indeksom.

Dr.Sc.Ignac Kulier


Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Bildek-21 on July 20, 2008, 02:06:51 PM
Namirnice visokog i niskog GI

Visoki GI imaju: maltoza 105, maltozni sirup 101, datulje 103, glukozne tablete 102, psenicni kruh 90, bijela riza kuhana 90, krumpir peceni 85, corn flakes 84, graham krekeri 74, bijeli kruh 71, pecivo 72, lubenica 72, banana nezrela 70.

Umjereni GI imaju: gazirani napitci 68, njoki 67, croissant 67, "sever (saharoza) 64, rozine 64, sok od narance 57, kukuruzne kokice 55, slatki krumpir 50, grasak i grah 48-55, tjestenina 59, sok od jabuke 41.

Niski GI imaju:
grah crveni 19, soja iz limenke 14, rizine posije 19, jabuka i kruska 36, fruktoza 23, grasak i bijeli grah 33, obrano mlijeko 32, punomasno mlijeko 27, jecam 25, energetske plocice tipa "Power bar" 31.


Slabo glikemicne namirnice ne provociraju lucenje inzulina na takav nacin, jer postupno otpustaju secer. Naravno da ovdje dolazi u obzir kombiniranje namirnica visokog i niskog GI tako da se "agresija" na inzulin osjetno smanjuje. Nezgoda jesto na gotovim industrijskim energeticima i izotonicima nema naznake o glikemicnom indeksu!

Pitanje je kako se "presaltati" na niskoglikemicne namirnice? Zitarice za dorucak zamijeniti punim zitnim zrnom, psenicnim posijama i zobenim pahuljicama. Bijeli kruh zamijeniti sto tamnijim po mogucnosti na bazi cjelovitog zitnog zrna ili razi, a krumpir zamijeniti tjesteninom od ciste semoline. Na bazi podjele namirnica na one visokog i niskog GI mogli bismo reci da se ne preporucuju maltoza (105), meltodekstdn standardni (105), datulje (103), glukozne tablete (102), psenicni kruh (90), bijela riza kuhana (90), krumpir peceni (85) i corn flakes (83) alkoholna pica osim crnog vina, to standardni snack
proizvodi na bazi krumpira i kukuruza (chips, flips, popcorn). Preporucuju se namirnice niskog glikemicnog indeksa kao to su voce i povrce bez dodanog secera, zatim sve namirnice zasladene umjetnim sladilima i fruktozom, meso i mesne preradevine, mlijeko i mlijecni proizvodi, secera, to povrce i povrtni proizvodi. Najcesve se pogrijesi kod skupine secer; glukoza je naravno 100, saharoza 64, fruktoza samo 22 a med 58! Visokofruktozni sirup ima GI 62.


Dr.Sc. Ignac Kulier
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: gnenad on July 20, 2008, 02:28:51 PM
Sta je sa mlekom?Nizak GI, podize nivo secera u krvi.Imas li informacije o tome?
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Bildek-21 on July 20, 2008, 02:34:05 PM
Evo jos jedan tekst od istog autora....

http://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/GI-ugljikohidrati.aspx
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Bildek-21 on July 20, 2008, 02:34:46 PM
http://www.medicina.hr/nutricionizam/clanci/glikemijski_index.htm
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Ralex on July 20, 2008, 03:10:59 PM
Samo znam da krompir nikad necu izbaciti iz upotrebe.
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Tanja on July 20, 2008, 03:35:07 PM
bildek, postavio si istu temu pre dan, dva. tema je spojena sa vec postojecom i molim te da ne otvaras novu temu dok ne pretrazis da li vec imamo istu ili slicnu. ovo isto spajam.

Sta je sa mlekom?Nizak GI, podize nivo secera u krvi.Imas li informacije o tome?
procitaj temu od pocetka, i ima na jos jednom mestu pisano o tome, nacicu kasnije ...
sve u svemu, mleko daje mnogo jaci insulinski odgovor nego sto bi trebalo na osnovu njegovog GI.
ako te vise zanima ...
www.glycemicindex.com
http://www.mendosa.com/insulin_index.htm
edit: tema o pwm-u, 2. stranica i mozes i ovu od pocetka da procitas
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Zoran Gusic on August 23, 2009, 10:02:13 AM
jel istina ovo ?
masnoce umanjuju glikemicki inedex , kiseljenje hrane takodje ..
i recimo ako pojedemo neku namirnicu chiji je inedx preko 50 i pomesamo sa nekom namirnicom koja ima nizi gi inex od 50 , oce li se stabilizovati shecer u krvi ?  :bored:
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: slobabob on August 23, 2009, 11:57:01 AM
Nesto razmisljam o mleku bez laktoze koje nije postojalo bar kod nas 2007. godine. Kako bi ono reagovalo na organizam? Da se vratim na pocetak teme. Izuzev laktoze koja nekom smeta nekome ne da li ima veze ona sa sto teorija zavere kaze na uticaj insulina. U mleku ima kalcijum voda vitamini laktoza i sta vec.... Ja se slazem sa Pedjinim konstatacijama isprobao covek :-)
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Deja on August 23, 2009, 02:06:53 PM
jel istina ovo ?
masnoce umanjuju glikemicki inedex , kiseljenje hrane takodje ..
Da. Ali to ne znaci da ces smanjiti GI/GL ako uzmes 3 kapsule Omega 3 pre 30gr dextroze. Dok se i jedna kapsula razredi, sav dex ce vec biti izmascen ;)

Quote
i recimo ako pojedemo neku namirnicu chiji je inedx preko 50 i pomesamo sa nekom namirnicom koja ima nizi gi inex od 50 , oce li se stabilizovati shecer u krvi ?  :bored:
Razmisli ovako... popijes 30gr dexa i 120gr fruktoze ili nekog UH sa jos manjim GI - sta mislis d li ce ti skociti insulin ili ne?:)
Nije bitan samo GI - vec i kolicina unetog, sa cim je uneto (cvrsta hrana, liquid hrana..)
Title: Odg: Insulin i GI
Post by: Zoran Gusic on August 23, 2009, 03:54:08 PM
logichno mi je da ce skochiti :) ..
kapiram :)