Ishrana, suplementi, stimulativna sredstva > [Arhiva]

Insulin i GI

(1/10) > >>

Gagi:
    Insulin je namocniji anabolicki hormon.Moze vam pomoci da napredjujete u misicnoj masi, ali moze i povecati vase masne naslage.Morate znati vise o ovoj mocnoj anabolickoj supstanci, kako bi se stvari odvijale u vasu korist.
   Hormon insulin je detaljno razmatran u bodibilding krugovima I zdravstvenim organizacijama.Mnogi ljudi pricaju o kontrolisanju secera u krvi I nivoima insulina kako bi izgradili cistu misicnu masu I sprecili stvaranje masnih naslaga.Insulin je peptidni hormon koji se oslobadja iz beta celija pankreasa.U nekim fazama dijeta, cak se ugljeni hidrati skroz izbacuju kako bi se kontrolisali nivoi insulina.Mozda neke zbunjuje kako insulin moze biti odgovoran I za izgradnju misica I za skladistenje masti?
    Insulin je hormon koji skladisti.Oslobadja se usled rasta nivoa secera u krvi i on je primarno odgovoran za usmeravanje metabolizma energije nakon jela.Insulin pomaze da se regulise nivo secera u krvi I da bude u odgovarajucem rasponu.
   Insulin se vezuje za specificne receptore u celijskim membranama i uvlaci glukozu u celije.Insulin takodje pomaze aktiviranje sinteze glikogena , proces u kome se glikogen skladisti u misicnim tkivu.U ovom procesu, dve trecine glikogena se skladisti u misicnom tkivu I jedna trecina u jetri.Glikogen iz jetre se primarno koristi da pomogne da se nivoi secera u krvi odrze stabilnim.
   Iako insulin pomaze razmestanje glukoze u krvi skladistenjem u vidu glikogena u misicnom tkivu, moze takodje konvertovati visak u mast.Zbog toga je insulin zaista mac sa dve ostrice.
    Podizanje nivoa insulina nakon treninga unosenjem prostih ugljenih hidrata I proteina-u tecnom obliku-moze blokirati katabolicke efekte kortizola i omoguciti kljucnim hranljivim sastojcima da obnove misicne celije.Moze takodje povecati sintezu proteina I smanjiti njihovu razgradnju kao posledicu treninga sa tegovima.
    Kada se radi o glikemickom indeksu stvar je jednostavna.Nisu svi ugljeni hidrati stvoreni jednaki, I razliciti izvori se sasvim razlicito ponasaju u nasem telu.GI prikazuje razlike rangirajuci hidrate prema njihovom efektu na nase nivoe secera u krvi.Kada pricamo o PWM najcesce spominjemo dekstrozu jer izaziva nagli skok secera u krvi sto za posledicu ima lucenje insulina, sto ce opet dovesti do efikasnog skladistenja svih hranljivih materija iz vaseg krvotoka tamo gde je najpotrebnije ( u treniranom misicu).
    Stvari postaju malo konfuzne jer GI nije savrsen, I trpi izuzetke.Pored GI postoji II, ili insulinski indeks koji predstavlja insulinski odgovor na odredjenu vrstu hrane.Iako su GI i II cesto veoma povezani I predvidljivi,ipak ima izuzetaka.Na primer, mleko ima jako nizak glikemicki indeks, ali izaziva skok insulina paralelan hrani visoko rangiranoj po glikemickom indeksu.O cemu se radi?Pa, cini se da ima jos nekoliko drugih faktora koji odredjuju oslobadjanje insulina pored sadrzaja hidrata I njihove brzine apsorbcije.
    Kao sto postoje termini kada zelite da povecate nivo insulina kako bi maksimalno iskoristili hranljive sastojke,tako postoje i neki momenti kada zelite da snizite insulin sto je vise moguce kako biste sprecili stvaranje masnih naslaga.Jedan od tih kljucnih momenata je noc, pre odlaska na spavanje.Posto je metabolizam generalno sporiji u to doba, unos ugljenih hidrata viseg glikemickog indeksa moze iziritirati lucenje insulina sto ce neminovno dovesti do skladistenja masti.Cak I ako se opredelite za izvore hidrata koji su nisko rangirani po GI, s’obzirom da je vece I da cete biti neaktivni(idete na spavanje) ti hidrati ce zavrsiti skladisteni kao mast. Dobra je ideja da snizite unos hidrata nocu I jedete vise vlakana I proteina,pri cemu bi kazein bi bio idealan izbor.Ova taktika smanjuje nivoe insulina i moze spreciti skladistenje masti koje moze biti rezultat vecernjeg unosa ugljenih hidrata.
   Manipulisanje insulinom moze biti tesko u pocetku, ali kada se priviknete, I pocnete da postizete rezultate, isplatice se.

Lazic:
Ajde nam samo objasni da li se zna na koji nacin mleko podize insulin i malo poredjenje u odnosu na secer.

Gagi:
  Glikemicki indeks je mera brzine kojom ugljeni hidrati ulaze u krv nakon obroka.Visok glikemicki indeks znaci da se secer u krvi dize rapidno kao odgovor na obrok, dok nizak glikemicki indeks znaci da se nivoi secera u krvi dizu jako sporo.Po navici, nutricionisti su mislili da sto brze hidrati udju u krv, veci je insulinski odgovor.Tako da u pokusaju da kontrolisu insulin, uvek su preporucivali da se jede nisko-glikemicka hrana.
  Ipak, nekoliko studija je pokazalo da neka nisko-glikemicka hrana ima ogromne insulinske odgovore.Tako da povezanost izmedju glikemickog indeksa i insulinskog odgovora ne vazi kod nekih vrsta hrane.Takav primer je mleko (po treci put).Iako je nisko rangirano po GI izaziva insulinski odgovor kao hrana koja je visoko rangirana po GI. Prema tome, insulinski indeks nije uvek proporcionalan GI i konzumiranje velikih kolicina hrane sa visokim insulinskim odgovorom moze imati ulogu u razvijanju insulinske rezistenzije.
   Zbog toga je stvoren insulinski indeks.Ovaj indeks zapravo meri insulinski odgovor na hranu. Naucnici sa Univerziteta u Sidneju su odlucili da testiraju 38 razlicitih vrsta hrane i nasli su, da su vrednosti izmedju glikemickog indeksa i insulinskog odgovora jako povezane.Ali bilo je velikih izuzetaka. Jos uvek ce ne zna zasto je to tako, ali neke vrste hrane koje prakticno i ne sadrze hidrate i sustinski imaju GI jednak nuli, ipak stimulisu znacajan porast insulina u krvi.Ostaje da se vidi koji su drugi faktori koji uticu na lucenje insulina, ali to moze biti jako lose, jer povecana potreba za insulinom doprinosi iscrpljivanju beta celija, I razvoju dijabetesa tip 2.
   Tako da radije nego da NAGADJAJU da je insulinski odgovor povezan sa apsorbcijom hidrata, istrazivaci su odlucili da ga IZMERE.Njihovi rezultati su mnogima otvorili oci.

Pedja Petrovic:
ali opet neznamo kako mleko podize insulin????

i ovo kako vidim su sve studije!!??...ili kako sam kazes..oni su odlucili da testiraju..lepo od njih....

Gagi:
 Mleko podize insulin i to je cinjenica, a ako neko misli da treba sacekati da se otkrije kako, pa tek onda to prihvatiti, to je njegova stvar.Radjene su vrlo konkretne studije gde su zdravim osobama , dali dorucak u vidu razlicitih vrsta hrane i uzimali uzorke krvi kako bi pratili stanje secera pre i nekoliko sati nakon obroka.Utvrdjeno je da mleko ima visok insulinski indeks jednak belom hlebu iako je nize rangirano od njega na GI.Takodje, drastican je pad slucajeva dijabetesa kod dece kojima nije davano kravlje mleko od sestog do osmog meseca zivota, sto opet nedvosmisleno pokazuje ono o cemu smo pricali.Malo suvise slucajnosti...? Dakle iako su samo studije u pitanju, rezultati nedvosmisleno pokazuju povezanost izmedju mleka i dijabetesa.Naravno, svako ovde ima pravo da veruje i ne veruje u sta zeli...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version