EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Misicna hipertrofija  (Read 9001 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline vuksa

  • Eraser
  • *
  • Posts: 2861
  • Gender: Male
Misicna hipertrofija
« on: March 09, 2007, 01:44:01 AM »
Prvi korak na putu ka spoznaji anabolika je razumevanje sta zaista znaci rast misica.
 
Iako je cesto pojednostavljen kao “sinteza proteina”, rast misicne mase  je u stvari veoma kompleksan proces koji se ne sastoji samo od stvaranja proteina iz amino kiselina.

Misicna hipertorfija , ispravan naucni naziv za nacin kako odrasli ljudi stvaraju svoje skeeltne misice, u stvari zahteva stvarnaje novih celija (zvanih satelitske celije) sa vec postojecim misicnim vlaknima.
Od otkrica satelitskih celija 1961 godine, izvrsen je veliki broj istrazivanja o mehanizmu misicne hipertrofije. Naucnici su dosli do toga da za razliku od obicnih misicnih celija, ove satelitske celije mogu da se regenerisu tokom celog zivota. Cak stavise, one ne sluze kao funkcionalne jedinice za sebe, vec obezvedjuju neke od osnovnih komponenti neophodnih za oporavak i ponovu izgradnju ostecenih misicnih celija. Ove satelitske celije su u normalnom stanju "uspavane", i odmaraju u malim jamama na spoljasnjoj ivici misicnih vlakana, cekajuci da nesto izazove njihovu akciju.

Povreda ili trauma obezbedjuju neophodni stimulans za aktivaciju satelitskih celija. Kad se aktiviraju, pocece da se dele, umnozavaju i formiraju u mioblaste (mioblasti su esencijalni donatori celija koje cine misicnu strukturu).
Ovaj stadijum hipertrofije se cesto naziva “razmnozavanje satelitskih celija”.

Mioblasti se potom sjedinjuju sa postojecim misicnim vlaknima, dajuci im svoje nukleuse.
Ovaj deo procesa se obicno zove diferencijacija.

Skeletni misici su multinukleusni, sto znaci da imaju vise nukleusa. Povecanje broja nukleusa dozvoljava celiji da stvara vise citoplazme, sto opet dozvoljava stvaranje vise aktina i miozina, dva domintnatna kontraktilna proteina u skeletnim misicama. Ovo povecava ukupnu velicinu celije i proteinski sadrzaj misicne celije. Broj nukleusa takodje pomaze da se utvrdi tip vlakana celija, nazvanih spor grc (aerobik) ili brz grc (anaerobik).

Vazno je zapamtiti da se broj misicnih celija ne povecava sa misicnom hipertrofijom.. Povecava se samo velicina celija i proteinski sadrzaj, iako satelitske celije sluze da se to uradi.

Moguce je da se mioblasti spoje i formiraju novo misicno vlakno. Ovo se zove misicna hiperplasija i ista je kao "legitiman" rast novog misicnog tkiva.

Ipak, ovo nije primarni mehanizam rasta misica odrasle jedinke.



ExYu-fitness team
« Last Edit: March 09, 2007, 02:22:29 PM by vuksa »
al se nekad dobro jelo