EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Nekoliko dobrih saveta za vežbače  (Read 6636 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bildek-21

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 776
  • Gender: Male
Nekoliko dobrih saveta za vežbače
« on: February 10, 2007, 02:13:32 PM »
Evo nekoliko primera o tome koliko ljudi, pocetnici ili oni koji se ne razumeju u fitnes i bodibilding imaju pogrešne predstave o nekim stvarima:

* Nije istina da se vežbanjem sa tegovima ne može oslabiti, smršati!

Samo onda ne možemo smršati ako ne vežbamo kako treba, ili se ne pridržavamo dijete. Upravo vežbe sa tegovima nam omogucavaju da svoje telo oblikujemo kako hocemo, i da smršamo sa onih delova tela sa kojih mi hocemo. Sa nekoliko izolacionih vežbi bicemo u mogucnosti da odredene mišicne partije dovedemo u harmonicno stanje.

Recimo ako su nam noge ili zadnjica debele i ako radimo specificne vežbe za te delove tela mi cemo ih vremenom dovesti do željenog skladnosti.

* Nije istina da vežbanjem povecamo opasnost od povreda!

Slobodno možemo reci da je vežbanje sa tegovima najbezbedniji sport, jer ako vežbe pravilno izvodimo onda vežbamo mišice upravno onako kako je biomehanicki preporuceno. Povrede jedino možemo zaraditi ako vežbe radimo nepravilno ili dižemo teret koji ne možemo podici pravilno.

* Nije istina da od vežbanja sa tegovima žene izgube ženstvenost!

Kao prvo nije lako izgraditi toliko mišica da žena izgubi ženstvenost. Žene koje su tako mišicave sigurno koriste neke od preparata koji nisu dozvoljeni. Rec je o ženama koje iz takmicarskih pobuda odlucuju na preduzimanje ekstremnih koraka kao što je korišcenje anabolilckih steroida. Ali zato svaka žena može vežbanjem doci do željenog izgleda, a da ne bude suvise mišicava. Ženama je ionako teže izgraditi tolike mišice da bi izgledale muškobanjasto. Zato vežbajte ali prirodno i bez velikih težine. Treba vežbati sa manjom težinom uz više ponavljanja da bi sagoreli salo.

-Na kraju nekoliko saveta o tome kako ne treba raditi!-

* Nepravilno odredujemo težine sa kojima radimo!

Ova greška nas lako može dovesti do povreda, jer u ovakvim slucajevima težinu dižemo iz zamaha a ne sa mišicem koji smo hteli da vežbamo. U ovom slucaju naše mišice ništa ne podstice na rast i ligamenti su izloženi velikom naporu, pa lako dolazi do njihovog pucanja.

* Ne pridržavamo pravilnom odmoru izmedu serija!

Ako previše pricamo u teretani naši mišici ce se ohladiti pa lako dolazi do povrede. Zato ako smo došli u teretanu da vežbamo onda pricu ostavimo za kasnije!

* Izostavljanje treninga!

Pokušajmo tako organizovati naš život da ako je moguce, ne izostavimo ni jedan trening. Jer ako smo postavili sebi neki cilj (da lepo izgledamo) onda je to jedino moguce postici treningom a ne ležanjem ili nekim drugim stvarima!

I na kraju šta bih još mogao reci citaocima osim da im poželim puno srece u vežbanju i da svi postignete željeni cilj!


Offline sanjin_boss

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 14
  • Gender: Male
  • Jednom se zivi,iskoristi to!
    • www.kafic.net
Odg: Nekoliko dobrih saveta za vezbace
« Reply #1 on: May 10, 2008, 02:30:19 PM »
hmmm niej losa temaa :clap:
Zdravo tijelo,zdrav duh duh u covjeku!