EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Boje u tanjiru  (Read 4591 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Boje u tanjiru
« on: January 17, 2007, 01:45:53 AM »



Dejvid Heber (David Heber), autor knjige "Koje boje je vasa dijeta?", podelio je voce i povrce u sedam kategorija na osnovu boje. Heber preporucuje primenjivanje principa "sedam boja zdravlja" i to tako sto cete u svoj dnevni jelovnik uvesti hranu razlicitih boja, ukljucujuci i sledece grupe:

Crvena: Paradajz i proizvodi od paradajza kakvi su sok, supe, sosovi i kecap. Ovakva hrana sadrzi supstance za koje je dokazano da smanjuju rizik od nekoliko vrsta raka, ukljucujuci i rak prostate.

Crvena i ruzicasta: Grozde, sok od grozda, crveno vino, suve sljive, jagode, kupine. Ova hrana sadrzi mocne antioksidante koji imaju blagotvoran efekat na zdravlje srca jer sprecavaju nastanak ugrusaka u krvnim sudovima. Takode, stite od nekih kancerogenih materija.

Narandzasta: Sargarepa, bundeva, kajsija. One sadrze beta-karotin koji poboljsava komunikaciju medu celijama pomazuci im da se bolje bore protiv sirenja raka.

Narandzasto-zuta
: Pomorandze, sok od pomorandze, mandarine, grejpfurt, limun, papaja, ananas, breskva. Ovo voce je bogato vitaminom C, mocnim antioksidantom koji stiti celije.

Zuto-zelena: Zuti kukuruz, grasak, avokado. Ova hrana sadrzi lutein koji stiti mreznjacu od zracenja i tako smanjuje rizik od poremecaja vida.

Zelena: Kupus, kelj, karfiol. Oni sadrze supstance koje smanjuju stvaranje stetnih izlucevina u jetri.

Belo-zeleno: Beli luk, crni luk. Ovo povrce stiti DNK. Ostalo belo-zeleno voce i povrce, ukljucujuci articoku, pecurke, kruske, spargle, celer i belo vino, bogato je flavonoidima (antioksidanti koji stite celijske membrane).



Preuzeto sa "Klika"