EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: POLNE PREDRASUDE  (Read 7226 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline POLOMAC

  • ExYu Sampion
  • *
  • Posts: 171
  • Gender: Male
  • http://miskopolomac.blogspot.com/
POLNE PREDRASUDE
« on: May 29, 2008, 06:25:22 PM »
Mnogobrojne osnovne razlike izmedju muskaraca i zena naglasavaju vaznost drugacije ishrane i vezbanja.Evo jednog kratkog sazetka o najvaznijim razlikama .....
1.Glava
Sto se tice masti ,najpre se moraju 'rascistiti' stvari u glavi.U osnovi kod oba pola hormoni koji se proizvode u mozgu regulisu razmenu masti.Jedan od tih hormona je hormon leptin.
Kod zena ima mnogo vise leptina nego kod muskaraca,delimicno zato sto zenski organizam sadrzi vise masti[masne stanice takodje proizvode leptin radi stimulisanja razgradnje masti].Zapravo i ovo moze biti jedan od razloga sto tokom vezbanja zene vise koriste masti kao gorivo,dok muskarci sagorevaju vise u.hidrata.
Osim leptina mnogi drugi anabolicki hormoni te i faktori koji potpomazu stvaranje anabolnih hormona poticu iz mozga.Npr hormon rasta[GH]i lutenizirajuci hormon[LH] koji stimulise stvaranje testosterona u testisima takodje su proizvod hipofize.Testosteron u mozgu potice agresivno dejstvo sto rezultuje jakim treninzima kod muskih..
Zanimljivo je da je ,osim nizeg nivoa testosterona ,kod zena je visi nivo hormona rasta nego kod muskaraca.Ali kod muskaraca se tokom vezbanja nivo hormona rasta znatno podize,kod zena ostaje nepromenjen.Sto se tice vezbanja zene navise mogu profitirati od velikih serija i od intervalnog treninga[promenljivog inteziteta].
2.Misici
Telo zena je oblikovano od "manje misica" i vise masnog tkiva nego telo muskaraca,zato je spremno uskladistiti manje glikogena i vise masti.Jetra je kod zena u proseku za 20% manja nego kod muskaraca,sto dodatno smanjuje stvaranje glikogenskih rezervi.
Osim toga ,zenski organizam vise stiti glikogenske rezerve nego muski.Jedna od posledica toga je da zene imaju manje koristi nego muski od popune u.hidrata..
Medjutim ,sto se tice bodi bildinga,izmedju zena i muskih ipak je vise slicnosti nego razlika!Zene mogu imati u manjoj ili vecoj meri spora misicna vlakna,ali kako njihovo telo sadrzi 'manje misica',energetska potreba im je za oko 10% niza u odnosu na muske..
3.Krv
Bez obzira na svoju manju tezinu,zene tesko mogu vezbati sve vreme visokim intezitetom.Jedan od razloga je taj sto kod zena snabdevenost misica krvlju i kiseonikom slabija nego kod muskaraca.Manje kapilara hrani misice zena,a njihova krv je siromasnija hemoglobinom koji transportuje kiseonik.
4.Nadbubrezna zlezda
U stanju mirovanja muskarci sagorevaju vise energije nego zene jer imaju "vise misica".Ali to nije sve.Muskarci proizvode vise adrenalina[epinefrina] i noradrenalina[norepinefrina,na ciju proizvodnju efedrin deluje stimulativno]koji imaju sagorevajuci ucinak.Osim toga vezbanje kod muskih znatno povecava nivo adrenalina.Rezultat toga je povecanje pritiska i pojacano sagorevanje masti.Buduci da zbog toga sto se kod zena pod uticajem treninga ne izlucuje vise tih hormona ,one moraju vise paziti na svoju ishranu ,dok su muskarci sposobni sagoreti mnogo masti samo treningom.No ipak zene intezivnim treningom  mogu "izvuci" pojacano lucenje noradrenalina u nekoj meri koja ce ipak uticati na sagorevanje masnoca.
5.Masti
Masti nestaju samo sa intezivnim treningom i pravilnom ishranom.Zenama je za tkiva grudi ,te i za ovulaciju,potrebno oko 7-8% telesnih masti.Buduci da je daljih 4%od vitalnog znacaja za funkicionisnje organizma ,zene ne bi trebalo da imaju manje od 11% telesnih masti.Ali muski mogu u nekom kracem periodu da dozvole sebi da budu na 4% masti.Buduci da zena sa 17% masti izgleda vitka ,vazno je ciljati na realne vrednosti.Muskarci su uopsteno manje "masni"od zena,ali najveci deo se zadrzava na trbuhu.[najverovatnije zbog nivoa testosteron---estrogen].Zene stvaraju zalihe na bedrima,guzi i grudima opet u odnosu na nivoe hormona.Sta vise zene se teze resavaju masti sa bedara zbog mnostva alfa-2 receprora,kojih imaju vise nego muskarci.Alfa -2 receptori "iskljucuju"noradrenalin .Intezivan trening ipak moze pomoci,pogotovo u kombinaciji sa jednim alkaloidom koji se zove johimbin.U labaratorijskim uslovima johimbin dokazano blokira alfa-2 receptore[mada u praksi jos nedovoljno ispitan].

Intezivno vezbanje kod oba pola dovodi do povecanja lucenja testosterona,mada preduga i naporna kardio vezbanja mogu imati suprotan efekat.Opet muskarci reaguju sa mnogo vecim nivoom testa,a muski nivo testa je u samom startu za 10% visi od zenskog.
6.Geni
Osim osnovne razlike -23.para hromozoma,drugim recima polnih hromozoma,geni misicnih stanica kod zena i muskaraca  takodje su razliciti.Vecina tih gena ima ulogu u odredjivanju strukture stanica i regulisanju izmene materija...
7.Izmena materija
Ali imaju i zene svoju veliku prednost u odnosu na muskarce u termogenom efektu,a odnosi se na mesecno veliko povecanje nivoa progesterona pre menstruacije.Progesteron ima termogeni ucinak i ,osim povecane telesne temperature ,zenski organizam tada sagoreva mnostvo extrakalorija.To objasnjava zasto zene pre menstruacije mogu pojesti cak i do 300kal vise bez bojazni od debljanja.