EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: PONOVO O GLIKEMIJSKOM INDEXU  (Read 3186 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
PONOVO O GLIKEMIJSKOM INDEXU
« on: March 30, 2012, 09:29:38 PM »
"Načini ishrane bogati hranom visoko-glikemijskog indeksa, koje prouzrokuju brzo i naglo povećanje šećera u krvi, povezuju se sa povećanim rizikom od dijabetesa, srčanih oboljenja i gojaznošću, a tu je i preliminarni rad koji povezuje visoko-glikemijsku ishranu sa starosno povezanom makularnom degeneracijom (prim.prev. bolest središnjeg dela mrežnjače, koja se obično javlja kod odraslih i rezultira gubitkom vida u središtu vidnog polja), neplodnošću jajnika i rakom debelog creva. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom se pokazala kao dobra u kontroli tipa 2 dijabetesa i u poboljšanju gubitka kilaže.“

-          The Nutrition Source (Harvardska škola javnog zdravlja)

 

Siguran sam da znate da cenite značaj održavanja nivoa šećera u krvi; ne samo da biste bili zgodni i mišićavi već da, kao što citat na početku ilustruje, biste stremili dobrom zdravlju i dužem životu.

Ali uzimajući u obzir da šetanje okolo sa glukometrom (prim.prev. uređaj za merenje šećera u krvi) i bockanje posle svakog obroka jednostavno nije praktično – ni kulturno – trebalo je utvrditi efikasniji metod merenja efekata ugljenih hidrata na nivo šećera u krvi.

Nažalost, ono što sportisti, bodibilderi, i čitaoci T-Nation-a nalaze naučno relevantnim, obično se ne nalazi na listi „Top 10 istraživačkih programa koje treba finansirati“ Nacionalnog instututa za zdravlje.

Ponekad ipak, imamo sreće, a iako to nije bio NIH (Nacionalni institut za zdravlje), Britanska asocijacija za dijabetes i Savet za medicinsko istraživanje su odlučili krajem ’70-ih da otkriju više o različitim efektima hrane koja obiluje ugljenim hidratima na nivo šećera u krvi.

Idemo brzo napred do 1981, i tada je Glikemijski indeks (GI), metod rangiranja efekata različitih vrsta hrane koja obiluje ugljenim hidratima na šećer u krvi, rođen.

GI hrane se meri u dvostepenom procesu. Istraživači daju osobi 50 grama čiste glukoze i onda im mere nivo šećera u krvi u periodu od nekoliko sati. Ova čista glukoza služi kao kontrolna vrednost, jer teoretski, ništa ne može biti brže svareno od čiste glukoze.

Zatim, istraživači daju istoj osobi 50 grama hrane (npr. šargarepe, pirinčani kolači, ili crni pasulj) i mere im nivo glukoze u nekoliko sledećih sati. Kao što dijagram sa desne strane i tehnička definicija o GI koja sledi pokazuju, rezultati nivoa šećera posle ove dve vrste hrane se zatim porede.


nastavak na http://www.exyu-fitness.com/ishrana/ponovo-o-glikemijskom-indexu/
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap