EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Aerobik  (Read 32640 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tanja

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 1540
  • Gender: Female
    • www.exyu-fitness.com
Aerobik
« on: January 18, 2007, 11:49:49 AM »
AEROBIK

 Aerobik se odnosi na mnostvo vezbi koje stimulisu aktivnosti srca i pluca tokom vremenskog perioda koji je dovoljno dug da bi proizveo korisne promene u telu. Tipicna aerobik vezbanja su hodanje, trcanje, plivanje, voznja biciklom i kaskanje, ali postoje i mnoga druga. Aerobik nudi sirok izbor razlicitih oblika vezbanja, ukljucujuci i mnoge popularne sportove (rukomet, kosarka, fudbal itd.). Oni imaju i jednu zajednicku osobinu: prisiljavaju ljude da naporno rade i time zahtevaju dosta kiseonika. To je ono sto im daje aerobna svojstva. Glavni cilj aerobnog vezbanja je da poveca maksimalnu kolicinu kiseonika koje telo moze da utrosi u toku odredenog vremena. To je ustvari, aerobna sposobnost. Ukratko, ona zavisi od efikasnih pluca, snaznog srca i dobrog vaskularnog sistema.

 Pored aerobnog vezbanja dr Kuper u svom programu primenjuje i gimnasticke vezbe koje po njemu uticu na povecanje gipkosti, i za jacanje i razvijanje muskulature, posebno u rukama i gornjem delu tela. Kao tipicne gimnasticke vezbe, koje je i sam primenjivao, on navodi i prelazak iz lezeceg polozaja u sed, sklekove, duboki pretklon i itd.

 Nakon uspeha prve knjige dr Kuper je bio primoran da napise jos jednu knjigu, jer su "Aerobik" kupovale i osobe starije od 40 godina. Da bi program prilagodio toj populaciji dr Kuper je izdao svoju drugu knjigu 1970. god. pod nazivom "Novi aerobik"...

NOVI AEROBIK

 U "Novom aerobiku" naglasak je stavljen na bezbedno vezbanje.

 Aerobik je sve vise i vise izlazio van zidina vojnih baza i usadjivao se u svakodnevni zivot. Bezbroj ljudi, u svim zivotnim dobima, ustanovilo je da je aerobik pogodan nacin da postignu vecu fizicku sposobnost i osecanje dobrog psihickog i mentalnog zdravlja. Profesionalni timovi su uvideli da je ovaj program odlican nacin za odrzavanje visokog nivoa fizicke sposobnosti i u toku i van sezone. Mnogi koledzi i univerziteti u SAD prihvatili su aerobik kao deo svog programa fizickog vaspitanja. Oni su svi pokazali interesovanja za aerobik programe kao prvi naucni pokusaj da se proceni i kvantitativno oceni efekat vezbanja i da se odgovori na niz interesantnih pitanja kao sto su: sta, kako i koliko treba vezbati. Sve vece interesovanje za vezbanje navelo je lekare da se pozabave aerobikom, a mnogi od njih su u njemu videli moguce oruzje u borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova. Stotine privatnih gimnastickih dvorana i klubova zdravlja odgovorili su na ovo masovno interesovanje otvaranjem kurseva za programe aerobika.

 Kako je dr Kuper ucestvovao i na raznim kongresima medjunarodnog vojnog sporta, na taj nacin je uspeo da utice i na programe vezbanja vojnih snaga mnogih zemalja sirom sveta (pa tako i Evrope) preko kojih je nadalje ovaj oblik vezbanja "zarazio" i civilno stanovnistvo.
 Na zahtev zenskog dela populacije dr Kuper je 1973. god. izdao svoju trecu knjigu pod nazivom "Aerobik za zene"...

AEROBIK ZA ZENE

 U ovoj knjizi vec proverene sadrzaje aerobnog vezbanja i njihovo bodovanje prilagodio je zenama. Iz pisama citateljki dr Kuper je shvatio da zene vise vole da vezbaju same kod kuce. Iz tog razloga je prvi put u svojoj knjizi "Novi aerobik" nacinio tablice bodova, koje je kasnije razvio u knjizi "Aerobik za zene", za neke aktivnosti primerene za vezbanje u kuci, kao sto su: trcanje u mestu, preskakanje konopca, penjanje uz stepenice, voznja sobnog bicikla i trcanje na pokretnom tepihu ("tredmilu"). Ucinio je osvrt i na uticaj telesnog vezbanja na zenu, kao i na vezbanje u toku nekih specificnih perioda svojstvenih zivotu zene. Jedan deo knjige posvetio je ishrani i dijeti i pravilnom rasporedu obroka. Prvi put je ucinio modifikaciju penjanja uz stepenicu i nazvao ga "KORAK GORE". U ovom vezbanju koristi se jedan stepenik na koji se vezbac penje i silazi sa njega. Ovaj oblik vezbanja moze se prepoznati kao preteca danasnjeg "STEP AEROBIKA".

 Krajem sedamdesetih i pocetkom osamdesetih u vezbanju nazvanom aerobik nastupa novo poglavlje. Dzejn Fonda, sada vec dobro poznata preko sveta filma, zapocela je ovo novo poglavlje. Rukovodjena literaturom i savetima strucnjaka, izgradila je svoj sistem vezbanja koji je danas osnovni vid vezbanja za odrzavanje kondicije i dobrog zdravlja savremenih zena. Metod Dzejn Fonde kao sredstva koristi vezbe oblikovanja, a vezbe su grupisane prema dejstvu na pojedine delove tela i prema nivou pripremljenosti. Odreden je broj ponavljanja i ritam izvodjenja, vreme udisaja i izdisaja u toku vezbanja, kao i nacin opustanja. Sustina vezbi oblikovanja je u tome da se njima moze, relativno precizno, uticati na onaj deo covekovog tela na koji se zeli. One se mogu prilagoditi mogucnostima svakog pojedinca, a za njihovu primenu potreban je minimalan prostor. Odavno je poznata i negativna strana vezbi oblikovanja. One brzo dosade. Odlucivsi se da vezbama oblikovanja ostvari kompenzaciju negativnog uticaja hipokinezije i jednostranih opterecenja, Fonda je morala naci nacin, koji ce obezbediti dinamicnost, odrzati zainteresovanost i zelju da se nastavi sa vezbanjem, bar dok se kao novi motiv ne javi ocigledan rezultat vezbanja.

 Dinamicnost izvodjenja vezbi, odnosno izvodenje brzih i snaznih pokreta, bila je potrebna iz razloga obezbedivanja funkcionalnosti misicnog sistema. Naime , nakon puberteta kod zena se naglo povecava broj sporih kontraktilnih vlakana, sto dovodi do smanjenog tonusa. Da bi se odrzao tonus, a time i lep izgled zenskog tela potrebno je bilo angazovati brza kontraktilna vlakna, a to je jedino moguce izvodenjem brzih i snaznih pokreta. Da bi povecala izdrzljivost, kako misicnu tako i opstu, Fonda je primenila vezbe koje se izvode dovoljno dugo i odgovarajucim intenzitetom. Ono sto pored navedenih cinjenica karakterise metod aerobika Dzejn Fonde, je relativno brzo vezbanje u ritmu disko muzike. Na taj nacin Fonda je pravilnim odabirom muzike, koja pruza odredjen ritam, uspela da obezbedi i ritam izvodjenja vezbi. Pored ritma opste je poznat pozitivan uticaj muzike na psihu coveka, stvaranjem vedrog i pozitivnog raspolozenja.

Mali deo nacina na koji se moze izvesti aerobik

Pored tradicionalnog Aerobika koji kod nas praktikuje oko 90% instruktora, trenera koji se svrstava u grupu aerobik bez rekvizita, javljaju se i drugi tipovi ovog vezbanja.
LOW IMAPCT - tradicionalno aerobik vezbanje gde je uvek jedna od nogu u kontaktu sa podlogom (parket).
HIGH IMPACT - tradicionalni aerobni trening koji ukljucuje trcanje, skakanje, kretanje u kombinacijama...
SLIDE - ukljucuje LOW IMPACT, visoko intezivno vezbanje, simulacija klizanja i skijanja.
AQUA FITNESS / AEROBIC - minimalni IMPACT koji se izvodi u vodi. Hidromasaza.
AERO BOXING - veliki intezitet vezbanja, ukljucuje HI/LO IMPACT sa osnovama boksa.
DANCE (FUNKY) AEROBIC - aerobik kategorija sa modernim DANCE pokretima.
STEP (BASIC) - sastoji se iz vezbanja pomocu platforme, vrlo je lak za pracenje. Iz ovog fundamentalnog STEP vezbanja javili su se DOUBLE STEP (dve platforme), DUPLEX STEP (kombinacija razlicitih visina platformi, MULTI STEP (tri do cetiri platforme).


Ovo je jedan samo mali deo nacina na koji se moze izvesti aerobik (aerobno vezbanje). Masta instruktora je osnovni pokretac razvoja pravaca, pa onda pustite mastu na volju.

izvor: casopis "FLEX"

preuzeto sa www.star.co.yu/fitness/index.html
« Last Edit: January 28, 2007, 08:26:28 PM by Tanja »
Srecan je onaj koji je taman toliko pametan da shvati da je glup ;D

Offline Sportasica

  • Miss fitness
  • *
  • Posts: 116
  • Gender: Female
Odg: Aerobik
« Reply #1 on: July 10, 2007, 12:46:55 AM »
OSNOVNI KORACI U AEROBIKU

Osnovni koraci LOW IMPACT aerobika

1. MARCH – stupanje u mjestu

2. WALK – hodanje u prostoru

3. V STEP – siroko stupanje unaprijed, usko nazad, u obliku slova V

4. A STEP – siroko stupanje nazad, usko naprijed u obliku slova A

5. BOX STEP – lijevi ili desni gard- borbeni stav- iskorak lijevom ili desnom nogom unaprijed i povratak unazad.

6. MAMBO

7. PIVOT – poput V stepa ali radimo u lijevi i desni ugao, okrecemo se za 180 stepeni.

8. SIDE TO SIDE – polucucanj sa prenosom tezine tijela na jednu pa na drugu nogu.

9. STEP TOUCH – korak dokorak, skupljaju se noge u desnu pa lijevu stranu

10. GRAPEVINE – dva koraka lijevo i desno, uz podizanje desnog ( ako se krece u lijevo) , i lijevog (ako se krece u desno) koljena.

11. KNEE UP/HIGH KNEE – koljeno gore

12. KICK – udarac nogom

13. HAMSTRING / LEG CURL – zanosenje petom

14. REPEATER – ponavljanje high knee

15. HILL DIG – peta naprijed

16. TAP TOE – prsti naprijed

17. LUNGE – odnosenje s prenosom tezine

18. SQUAT – cucanj

Osnovni koraci HIGH IMPACT aerobika

1. JOG – trcanje u mjestu

2. RUN – trcanje u prostoru

3. PONY / CHA CHA – polka

4. JUMPING JACK – skok u raskorak

5. SCISSORS – SKARICE

6. HIGH KNEE – visoko podizanje koljena

7. KICK – visoki udarac nogom

8. JUMP / HOP – sunozni poskok

9. SKIP – poskok noge na nogu

10. TWIST – poskok sa zasukom

Offline Sportasica

  • Miss fitness
  • *
  • Posts: 116
  • Gender: Female
Odg: Aerobik
« Reply #2 on: July 10, 2007, 12:52:23 AM »
Neki od aerobika podijeljeni po intenzitetu vjezbi i kondicione zahtjevnosti :

Aerobici umjerenog izntenziteta - basic step, total workout ili body styling, dance aerobic, aqua aerobic ...
Aerobici intervalnog intenziteta - tae bo step, CIC interval step
Aerobici visokog intenziteta - tae bo, aerokickbox

Offline virludob

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 230
  • Gender: Male
    • www.mojastranica.com
Odg: Aerobik
« Reply #3 on: July 17, 2007, 09:59:30 PM »
Verovatno ce ovo pitanje da vam deluje veoma glupo, ali stvarno me interesuje da li ima i muskaraca koji treniraju aerobik, i koliko je on dobar za mrsavljenje.Ne vidim nikakav razlog zbog cega se i muskarci ne bi bavili aerobikom ako je krajnji ucinak stvarno dobar.Isto pitanje postavljam i za taj-bo.Evo imam jos jedno glupo pitanje i necu vise.Sta tacno podrazumeva fitnes i uopste bavljenje fitnesom osim vezbanja u teretani? Gotovo.Necu vise da davim ;)

Offline Alex

  • Miss fitness
  • *
  • Posts: 514
  • Gender: Female
  • i'am the best so fuck the rest
Odg: Aerobik
« Reply #4 on: July 17, 2007, 11:52:23 PM »
Kao,prvo,pitanje ne moze biti glupo,vec lose postavljeno ili dobro.Dakle,tvoje pitanje je na mestu i evo,odgovoricu ti.Naravno da se i muskarci mogu baviti aerobikom i slicnim aktivnostima.Kod mene na treninge je dolazilo par muskaraca,i to ne da bi gledalo gluteuse devojaka i slicno.Nas glumac,Nebojsa Kundacina(poznat po ulozi Karadjordja i bivsi decko Ivane Zigon)dolazio je kod mene na aero,dok sam drzala na Konjarniku.Mogu ti reci da je opasno radio.Ali, aerobik i slicne rekreacije same po sebi ne mogu dovesti do dobrog rezultata bez korigovanja ishrane.Ili,kako rece jedan moj drug,za pocetak izvadi ruke iz serpe.Rec 'fitness' je anglosaksonskog porekla i u svom sirem kontekstu oznacava:telesni izgled,psihicko stanje,ponasanje u zivotnoj sredini,funkcionalne i motorne sposobnosti.Dakle,to je kompleksni sistem vezbanja i podrazumeva razvoj aerobnih sposobnosti,redukciju potkoznog masnog tkiva,obrazovanje pojedinacnih misicnih grupa u harmonicnu globalnu celinu,razvoj koordinacije.(aerobne sposobnosti+anaerobne)...

Offline virludob

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 230
  • Gender: Male
    • www.mojastranica.com
Odg: Aerobik
« Reply #5 on: July 18, 2007, 11:09:23 AM »
Hvala ti Alex na opsirnom odgovoru!Znam da se aerobikom mogu baviti muskarci,mislim sta moze da ih spreci.Samo me je interesovalo,odprilike, koliki je procenat muskaraca koji ide na aerobik.Iz tvog odgovora sam skontao da si instruktor aerobika?Ishrana se podrazumeva,ipak se najvise masti skida za stolom.
Hvala jos jednom.Nadam se da cemo se jos dopisivati.Imam jos neka pitanja. ;)

Offline Alex

  • Miss fitness
  • *
  • Posts: 514
  • Gender: Female
  • i'am the best so fuck the rest
Odg: Aerobik
« Reply #6 on: July 18, 2007, 02:40:18 PM »
Samo ti pitaj i nemoj da te je sramota.Mada je najbolje za skidanje kilaze:teretana+kardio+ishrana

Offline Sportasica

  • Miss fitness
  • *
  • Posts: 116
  • Gender: Female
Odg: Aerobik
« Reply #7 on: July 18, 2007, 10:53:44 PM »
Sasvim je normalno da se muskarci i zene pa i djeca bave aerobikom... Aerobik nije samo skakanje uz muziku i izvodjenje vjezbica u grupama... Znamo kako je nastao i da ga je izmislio muskarac... a kasnije 80tih godina proslog vijeka prvi tv aerobik sou vodio je glumac R.Simons... opet dakle muskarac... tae bo eto isto izmislio Bili Blanks... a ostali tipovi aerobika da i ne pominjem.. cilj je samo da kazem da prisustvo muskaraca u ovom sportu nije stran i cudan...

Aerobik , i aerobne vjezbe kao sto rekoh ne mora da znaci samo skakutanje uz neku muziku. Trcanje-dzoging, voznja bicikla, plivanje, rolanje, klizanje, fudbal, kosarka... sve su to aerobni sportovi koji zahtjevaju jako puno unosenja kisika u organizam... Svi ti sportovi su kasnije korigovani uz te prve aerobne vjezbe dr.Kupera i naravno nastali su razni oblici vjezbanja u kojima grupa ljudi uz muziku mogu da se zabave ali i vjezbaju- pa su nastali aerobici...

Akva aerobik - koraci se izvode u vodi i koristi se otpor vode da se oblikuju misici tijla
Dance aerobik - koji se podijelio na onoliko grupa koliko ima i plesova pa sad zamisli... mozes i ti izmislit svoj dance aerobik isto...
Basic step - stepanje, trcanje
tae bo - koraci iz borilackih vjestina
tae bo step - tae bo + step
aerokickboxing - napprednija verzija tae boa
body workout - oblikovanje tijela uz bucice i tegove - lici fitnessu
interval step-CIC- hi lo- super za kardio treninge i oblikovanje tijela- miks stepa i body worouta
i mnogi mnogi drugi

E sad , pitas sto se muski ne bave kod nas time... sasvim je normalno vidjet muskarca da trenira aerbne vjezbe- mislim gdje je logika ne kontam sto se to podrazumjeva zenski sport nakon svega... ali kod nas su muskarci nekako MACOI i staces vecina misli da je to nekako "zenski" ...da ne idem u detalje... i u kontradiktornost samih tih muskih izreka - ne kazem da su svi takvi... samo kazem da ce svaki ELIPSAT nakon jednog treninga tae boa ili CIC-a ili tae bo stepa- a bas ti takvi treba da probaju... pa koliko je zenski nek kasnije razmisli svaki...

Offline Alex

  • Miss fitness
  • *
  • Posts: 514
  • Gender: Female
  • i'am the best so fuck the rest
Odg: Aerobik
« Reply #8 on: July 19, 2007, 04:56:22 PM »
Sve je to ok,ali bez korigovanja ishrane,nece imati nekih rezultata...

Offline virludob

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 230
  • Gender: Male
    • www.mojastranica.com
Odg: Aerobik
« Reply #9 on: July 19, 2007, 07:04:06 PM »
Potpuno se slazem da bi vecina muskaraca LIPSALA,kako kazes,tu naravno ukljucujem i sebe,posle samo jednog casa aerobika ili slicnih vezbi.Teretana sigurno ne stvara kondiciju,a mislim i da obican aerobni trening kao voznja trenazera ili trcanje na traci ne daje tu vrstu izdrzljivosti.Ovde se ipak radi o brzom tempu i pralasku sa vezbe na vezbu bez pauze.Valjda ne gresim?Bas sam zato i pitao,pa iako mozda vecina muskaraca smatra da bavljenje aerobikom nije dovoljno macho,kao naprimer dizanje velikih tezina u teretani,ipak bih probao jel mislim da cu vremenom stvarno steci dobru kondiciju i izdrzljivost.Ispravite me svuda gde gresim,molim vas.Teretana mi je postala malo dosadna,ali naravno kombinovao bih ove dve stvari plus borilacke vestine kojima se bavim.