EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Kako smanjiti misicnu masu?  (Read 11178 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline nemanja1234

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 379
  • Gender: Male
Odg: Kako smanjiti misicnu masu?
« Reply #10 on: June 01, 2013, 10:28:28 AM »
Koja je dijagnoza i terapija? Jel to primarni, sekundarni ili tercijalni hipotireoidizam? Jer pominjes hormosku terapiju... Jel zna lekar da si na kontraceptivima? Zasto ti je povecao dozu? Jel zna za hronicnu neisoavanost? To itekaki ytice na hormone...

Predpostavljam da si do sada naucila da kad si u hipo- uspori se metabolizam pa dobijas na tezini (nisu musici nego masno tkivo), letargicna, osetljiva na hladnocu... A kad si na terapiji onda odes blago u hiper pa imas sve obrnuto.

Ta vaga sam ti vec rekao da nije uopste tacna. A i razmisli, kada zadrzavas vodu kako moze da ti kaze da imas vise sala kad to nije salo. Ako stavis da imas vecu fizicku aktivnost u podesavanjima reci ce ti da imas duplo manje sala. Ona ne meri sastav nego otpor tela pa na osnovu definisanih algoritama i rezultata iz predhinih testova te svrstava u odredjenu grupu sa odredjenom verovatnocom. Zbog svega toga ona nikad ne moze niti ce biti tacna!

Ti imas problem sa masnim tkivom na tim problematicnim regijama. U svaki obrok ubaci proteine. Izbaci proste secere po mogucstvu skroz. Ugljene hidrate nemoj jesti uvece (jedi ih do 15-16 casova), tada jedi proteine i vlakna). I to da budu kompleksni UH (ovsene, pirinac, krompir, pasulj...). U svaki obrok ubaci vlakna (zelena salata, kupus, karfiol, brokoli, krastavac, paprika). Pij sto vise vode i cesce. Pij i zeleni caj (nefermentisan i bez dodatih aroma), pomici ce ti i kod te retencije vode. Bydi umerena sa vocem i ako ga jedes uzimaj ga pre podne.
Kontraceptivna sredstva ti odmazu ali sredi ovo gore i prati par nedelja pa cemo videti. Nemoj vise da meris procente masti/misica, nego meri obime i slikaj se pa na isnovu toga uporedjuj da li se nesto menja.

P.S. Ne znam sta je raj "Tonus" koga jedes.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Offline dzanica

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 13
Odg: Kako smanjiti misicnu masu?
« Reply #11 on: June 01, 2013, 07:03:35 PM »
Tek je u pocetnoj fazi. Sve je pod kontrolom lekara. Terapija se povecava onda kad t3 i t4 ne luce dovoljno hormona za normalan rad metabolizma. To se moze osetiti po simptomima. Medjutim, endokrinolog mi to sve nadzire vec godinu i po dana, i daje mi terapiju u skladu sa laboratorijskim nalazima.
Zna da sam na kontraceptivima, bas bi trebalo da odradim analizu za par nedelja da vidimo da li je to uticalo na tiroidnu. Obicno se doza poveca kad se krene sa kontracepcijom, a ja sam sa njom nedavno krenula. Moguce da je i to razlog zasto mi se ovo desava, ali necu da trazim izgovore.  ;) Evidentno je da negde gresim.

A preko koje vage vi onda merite procenat masti? Pa nije bas da nije toliko tacna, mora tu da ima malo i istine, a ona je da masti imam previse.

Jedino voce da skroz izbacim, jer je to jedini izvor prostih secera koje trenutno unosim.

Ok, sve tako i radim zasad. Ono sto me zabrinjava jeste sto je taj procenat bio manji pre nego sto sam u potpunosti redukovala ishranu.
Pijem i zeleni i caj od koprive, oni su dobri diuretici.
Ok, cim budem imala sredstvo da izmerim obime, postavicu ih ovde...
Cini mi se da mi je problematican dorucak, jer je po obimu isti kao svi ostali obroci u toku dana zajedno. Tada sam gladna kao vuk, jer ne veceram kasno, mogla bih vola pojesti, ali se suzdrzim koliko mogu. :D

A Tonus je hleb bez brasna. Ne uzimam ga uvek, jer mi je skup. To je od ciste psenice hleb, pravila sam ga i sama nekad dok sam imala rernu na raspolaganju :D

Offline nemanja1234

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 379
  • Gender: Male
Odg: Kako smanjiti misicnu masu?
« Reply #12 on: June 01, 2013, 08:42:16 PM »
Ne luci T3 i T4 hormone, no to nije bitno  :)

Pisi ovde svoj jelovnik pa ce se videti gde/ako gresis. Jedino tako ces biti sigurna da nije problem u hrani.

Vaga nije tacna. Pisao je ovde neko pred izlazak na binu da mu je ta vaga rekla da ima 20% masti a on suv ko barut, ne da se vide sve vene, nego i izbrazdanost misica... ma bas pred izlazak na binu. A proverio sam i ja, pa i drug se skoro merio i kaze mu vaga da ima 10% masti a on da ga udaris u stomak talasao bi do nove godine  :lol:
Sve baziras na toj vagi koja nije tacna.
Ne merimo se nikako. Za nase uslove ti je najpouzdaniji kaliper, ali i to treba neko ko ume da barata a i tu ima odstupanja. Kazem ti nemoj to da meris. Slikaj se i meri obime pa po tome procenjuj.

Offline dzanica

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 13
Odg: Kako smanjiti misicnu masu?
« Reply #13 on: June 01, 2013, 11:25:08 PM »
t3, t4 i tsh su hormoni stitaste zlezde :)
Danas sam jela:
150g Tonusa, svez paradajz za dorucak i solju mleka.
Za uzinu narandzu.
Onda sam isla na trening, bila salsa, kao sto napisah.
Onda nisam nista jela 3 sata nakon treninga, nisam stigla.
Tako da je razmak izmedju tog medjuobroka i rucka bio dosta veliki (oko 6 sati). To ne bi trebalo da mi se desava, ali desava mi se, jer ne mogu da stignem da jedem, a ne bih da jedem nesto s nogu, nego sve sama spremam.
Za rucak sam pojela nesto malo skuvane bukovace, paradajz svez i oko 100g ella sira.
Sat vremena nakon toga sam popila sejk od elle razredjene vodom i jedne sargarepe.
Za veceru, oko 20h je bilo, pojela sam corbu od tikvice.

Pred spavanje planiram solju mleka, zasladjenu natreenom i kasikom kakaoa.

Da li mleko pred spavanje cini magarecu uslugu? Pijem sad ono bez laktoze, za koje mi se cini da je nesto sladje od onog sa laktozom, ima nesto vise mlecne masti od onog obranog kojeg sam do nedavno pila, ali mi je definitivno lakse za probavu, pa sam zato promenila.

Imam i jos par pitanja, ako si raspolozen.. :)

Moja fitnes instruktorka jede jabuku nakon jakog treninga. Kaze da je to dobro da bi se secer vratio u normalu. Citala sam da vi dekstrozu cesto uzimate u iste svrhe, koja je takodje prosti secer. Da li smem jesti jabuku neposredno posle treninga?

Sta mislis o onom pravilu o glikemijskom indeksu? Da li bih na taj nacin okrenula insulin, kao blokator topljenja naslaga, u svoju korist? Ne mogu da izdrzim nikako bez hidrata, ali nikako... Nemam koncentraciju dok ucim, stalno sam nervozna, pa onda barem malo da iskontrolisem pogubne hidrate. Jer kad pogledam, meni se ishrana zasniva najvise na njima.
 

Offline nemanja1234

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 379
  • Gender: Male
Odg: Kako smanjiti misicnu masu?
« Reply #14 on: June 02, 2013, 10:04:57 AM »
Pazi ovako. T3 i T4 jesu hormoni (tireoidee) ali oni NE LUCE hormone. TSH nije hormon tireoidee nego hipofize. Cela regulacija hormona stitaste zlezde ide preko hipotalamus-hipofiza-tireoidea osovine. Hipotalamus luci TRH koji dolazi do hipofize i utice na hipofizu da luci TSH, a TSH ide do tireoidee gde kontrolise produkciju i konverziju T3/T4. I sve je na sva tri nivoa regulisano povratnom spregom...

Ubaci proteine u svaki, pa i u prvi obrok. Kakav je sastav tog Tonusa? Da li bi mogla da ga zamenis ovsenim, krompirom ili pirincem.

Voce ne reguluse secer u krvi. Za razliku od ostalih UH koji secrazloze do glikoze jos u zelucu/duodenumu i tako apsorbuju u krvotok, fruktoza se ne razlaze nego kao takva odlazi u krvotok, pa u jetru, pa se tamo obradjuje pa tek onda ide na razna mesta... Dijabeticari je bas zato i koriste jer ne dize secer u krvi.
Dekstrozu koristimo samo posle treninga sa tegovima ali i tada nije zbog secera u krvi nego u druge svrhe.
Idealno ti je posle treninga da uznes obrok od proteina i UH (kolicina zavisi od vrste treninga).
Moraces da izracunas koliko kalorija unosis dnevno i koliki ti je TDEE pa da napravis deficit kako bi mrsavila.

Mrsavljenje nije sprint nego maraton. Ne dolazi preko noci. Pa tako prati situaciju i meri se jednom u 7-10 dana.

Kakvo pravilo o GI?
Mozes i sa 0 UH samo je, kao i za sve, potrban period adaptacije. Mada sam ti ja rekao da ne uzimas proste secere, a ne UH uopste. Za UH sam ti rekao da uzimas kompleksne.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Offline dzanica

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 13
Odg: Kako smanjiti misicnu masu?
« Reply #15 on: June 02, 2013, 05:33:14 PM »
Tonus je samo od proklijalog zrna psenice, soli i kvasca. Znaci isto kao da jedes kuvanu psenicu, samo bez kvasca. :D
Bez brige, pirinac najcesce i jedem za dorucak, nemam problem sa njim, bas ga volim. I sve ostale vrste zitarica. Kuvam i psenicu, jecam, speltu, zavisi sta kupim na rinfuzu. Nekad i jaja pojedem, kao jutros recimo. Skuvala sam jedno jaje na pari, dodala malo limunovog soka i umesala sa ellom, dobila sjajan preliv za pirinac. Kada jedem pirinac, to nikad ne prelazi 100g. A jutros ga je bilo manje.

Pa vise-manje nemam nedoumica u vezi sa tim da unosim samo slozene hidrate, to i radim. Ipak vodim racuna o ishrani poslednje dve godine. Osim voca, naravno.

Ej, ima i neki musli barovi Semenko za dijabeticare. Ova mi je favorit, ima otprilike isti odnos UH, proteina i masti:
http://www.suncokret.rs/products-page-2/energetski_proizvodi/semenko-sa-bundevinim-semenom/

Pa da se unose namirnice sa sto nizim glikemijskim indeksom, kako bi insulin radio u tvoju korist. Nisam strucna u tome, ovo sam samo cula, pa te pitam, vidim da vladas tim terminima.  :)

Obime cu valjda u skorije vreme da ti dostavim, a BMI mi je trenutno 19.9. Potreban broj kalorija iznosi 1430. Lako cu se snaci sa ovim kad imam osnovne instrukcije odavde. Malko sam postala previse opterecena sitnicama, no dobro, izboricu se opet kao prosle godine sa ovim.  :) Hvala ti puno. :blowkiss:

Offline nemanja1234

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 379
  • Gender: Male
Odg: Kako smanjiti misicnu masu?
« Reply #16 on: June 02, 2013, 11:54:13 PM »
Ja sam ti i predlozio da uzimas sve sa niskim glikemijskim indeksom :)
Jos fali da cujes za "glicemic load" pa bi tek onda otisla u krajnost :)

Te cokoladice nisu za dijetu. A i vidis da u jednoj recenici kazu da je bez secera a u drugoj da imaju fruktozu. A sta je fruktoza nego secer...

BMI zaboravi. Iz njega nista neces saznati. Jer on uzima samo tezinu u obzir a ne da li je to salo ili misic. Ovo 1400 ti nije TDEE nego BMR. Ja bih rekao... Priveri to. Pa od TDEE oduzmi nekih 300kcal i toliko dnevno unosi.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2