EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike  (Read 356108 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Tijana

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 438
  • Gender: Female
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #520 on: July 23, 2013, 07:50:47 AM »
 Zapaljenje bubrega                    bubrezi height=139
Zapaljenje bubrega je jedna od najčešćih bolesti bubrega, njen izazivač je bakterija i to u najvećem broju slučajeva Escherichia coli. Pijelonefritis može biti akutni i hronični. Akutni pijelonefritis je iznenadna upala bubrega, koja ako se ne leči može preći u hronični pijelonefritis koji dovodi do nepopravljivih oštećenja na tkivu bubrega. Često se na kraju završava bubrežnom insuficijencijom koja se leči jedino transplantacijom bubrega.
Uzročnici pijelonefritisa su bakterije koje kolonizuju debelo crevo. One iz spoljašnje sredine prolaze kroz uretru i dolaze do mokraćne bešike. Tu mogu da se zaustave praveći infekcije ili pak da se ushodno prošire kroz uretere sve do tkiva bubrega izazivajući pijelonefritis. Kod žena je uretra kraća i bliža analnom otvoru tako da bakterije lakše mogu da stignu do mokraćnih kanala. Zbog tih anatomskih karakteristika su kod žena urinarne infekcije četiri puta češće nego kod muškaraca.
Veoma često neke anatomske anomalije, suženja ili pak refluks mogu biti faktori koji značajno doprinose razvoju pijelonefritisa. Refluks je anomalija, može biti urođena ili stečena. Urin prilikom mokrenja umesto u samo jednom smeru, ka spolja, teče i u smeru ka unutra, prema ureterima i bubrezima. To je anomalija koju je teško ispraviti i koja doprinosi razvoju infekcije.
Simptomi akutnog zapaljenja bubrega su prožimanje drhtavice kroz celo telo, visoka temperatura i bolovi u zglobovima i mišićima. Zatim se javlja osetljivost u slabinama. Prisutni su glavobolja, gubitak apetita, malaksalost. Takodje dolazi do iritirajućih simptoma: promene boje mokraće, učestalog mokrenja, bola i peckanja pri istom. Bolovi se održavaju na jednoj jačini, povećavaju se ako se osoba kreće. Treba ih razlikovati od stomačnih bolova i bolova usled kamena u mokraćnim kanalima jer se oni javljaju u talasima.
Pacijenti sa hroničnim pijelonefritisom mogu imati akutnu infekciju a da pri tome nemaju simptoma ili su oni blagi, skoro neprimetni. Vise neprimećenih i nelečenih infekcija mogu kod njh voditi u potpuno otkazivanje rada bubrega.
Pijelonefritis se leči na prvom mestu antibioticima. Bakterija se identifikuje urinokulturom i određuje se terapija prema antibiogramu. Simptomi se povlače nakon nekoliko dana primene antibiotika, ali terapija bez obzira na to mora trajati 21 dan. Nekad je potrebna i hirurska intervencija u cilju popravljanja anomalija koje pospešuju razvoj infekcije. Nakon prestanka uzimanja terapije obično se radi kontrolna urinokultura da bi se isključila mogućnost opstajanja infekcije.
Zapaljenje bubrega je najbolje sprečiti, prepoznati manje infekcije, lečiti ih na pravi način da ne dodje do daljih komplikacija.
Prirodni preparat Primed 6 urinarius deluje kao pomoć kod oboljenja mokraćnih kanala i bubrega. Sadrži prirodni med, semenke bundeve i vitamine B1, B2, C i E. Obilje antioksidanasa protektivno deluje na ceo mokraćni sistem, sprečava pojavu infekcije. Ovaj prirodni preparat jača mokraćni sistem, smiruje upale, blagim diuretičnim efektom pospešuje izbacivanje suvišne vode iz organizma.Prirodni preparat Primed 9 brusnica kao prirodni antibiotik pospešuje izbacivanje bakterija iz mokraćnih kanala. Pored antibiotskog dejstva ovaj prirodni preparat sadrži antioksidanse koji održavaju zdravlje mokraćnih kanala. Redovnom upotrebom ovog prirodnog preparata sprečavate manje infekcije koje dovode do mnogo ozbiljnijeg zapaljenja bubrega.
 
Само јаки можемо све, буди јака

Offline Tijana

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 438
  • Gender: Female
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #521 on: July 29, 2013, 08:24:38 PM »
 Prirodno rešenje za kamen u bubregu                    
 kamen u buregu height=220

Prisustvo kamena u mokraćnim kanalima naziva se nefrolitijaza. Kamen se može naći u sabirnim kanalićima, u čašici i u karlici bubrega. Može izazvati prekid protoka mokraće, dovesti do mokraćne infekcije ili izazvati jak bol.
U nastanku kamena u bubregu nekoliko faktora igra ključnu ulogu. Prezasićenost mokraće supstancama od koje će se stvoriti kamem, mirovanje tj. staza mokraće, nedostatak supstanci u urinu koje sprečavaju nastanak kamena. U nastanku kamena u bubregu ulogu igraju još i nasleđe, mala količina izlučenog urina, kiselost mokraće, mali unos tečnosti, klimatski uslovi.
Vrste kamena u bubregu prema sastavu su:
- neorganski koji se sastoje od soli kalcijuma ili magnezijuma. 70% svih kamena u mokraćnom sistemu su po sastavu kalcijumuski. Neorganski kamenčići daju jasno zasenčenje na RTG snimku.
- organski koji se sastoje od mokraćne kiseline ili od cistina. Neorganski kamenčići se ne vide na RTG snimku osim cistinskih koji daju polu zasenčenje.
Veliki kamenci mogu biti potpuno mirni, asimptomatski i ne davati nikakve tegobe. Mnogo manji kamenci mogu dati nesnosne bolove. Kamen u bubregu daje jak bol u predelu slabina. Kamen u ureteru daje renalne kolike koje se šire od slabina prema preponama, sve do vrha penisa. Kamen u mokraćnoj bešici stvara neprijatan osećaj i potrebu da se nešto izmokri što se ne može izmokriti. Kamen u uretri može izazvati prekid protok mokraće.
Renalne kolike su često praćene mučninom i povraćanjem. Mogu se javiti krv u mokraći, infekcija, smanjenje bubrežne funkcije. Bolesnik od bolova ne može mirno da leži.
Dijagnoza se postavlja anamnezom, kliničkim pregledom, rendgengrafijom koja može da pruži okvirne podatke o tome da li postoji i koliki je kamen. Metoda kontrasne intravenske urografije je mnogo preciznija. Nalaz urina je takođe bitan, rade se biohemijske i mikrobiološke analize.
Za olakšanje bolova kod bubrežnih kolika koriste se analgetici, diklofen najčešće. Preporuka je uzimanje dosta tečnosti da bi se kamen vremenom spontano izbacio. Ako se jave znaci opstrukcije i prekida toka mokraće bolesnik se hitno upućuje urologu. U novije vreme se koristi metoda razbijanja kamena elektrohidrauličnim talasima-ESWL je metoda koja se pokazala efikasnom u 80% slučajeva.
Prirodni preparat Primed 13 kordiceps sadrži u sebi čist prirodni med i lekovitu gljivu kordiceps. Savremena medicina je dokazala da kordiceps poboljšava razmenu supstanci u tkivu bubrega, poboljšava izbacivanje urotoksina, poboljšava funkciju bubrežnih cevi i glomerula, normalizuje diurezu što je veoma bitno u sprečavanju nastanka kamena u bubregu. Sprečava nastanak hiperfosfatemije koja dovodi do formiranja kamena.Prirodni preparat primed 13  kordiceps daje dobre rezultate što je veoma bitno kod ljudi koji imaju bolesne bubrege. Prirodno rešenje za kamen u bubregu, Primed 13 kordiceps.
Само јаки можемо све, буди јака

Offline Tijana

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 438
  • Gender: Female
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #522 on: July 30, 2013, 11:38:29 PM »
Caos drugari...

Ja sam kao odlucila da svojim aktivnostima u toku dana pribavim jos jednog drugara kako bi mi bilo lakse da se druzim sa sobom... :)

Sala, nisam prsla, ali mi je potrebna mala pomoc.

Kako bih bila sigurnija koliko u toku dana sagorim kalorija, prepesacim km, merenje masnoce... planiram da uzmem  onaj cudotvorni merac svega toga, tj. merac brzine, pedometar ili kako ga vec zovu.
Da li neko moze da mi pomogne oko koje marke tog cuda da se odlucim?

Hvala drugari... :)

Само јаки можемо све, буди јака

Offline Andjelka.K.

  • Pocetnik
  • *
  • Posts: 7
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #523 on: August 06, 2013, 03:42:17 PM »
Pozdrav svima,
evo i mene posle duzeg vremena. Sa malom sam stalno, od kada sam izasla iz bolnice ne pusta me ni sekund.
Oporavak je kod mene za sada ok. Imam i dalje bolove ali ne jake, nekada me zaboli bubreg, nekada rana. Jedino sto me konstantno boli to je deo stomaka gde mi je rana pa na dole prema jajniku. Na najmanji dodir me boli, tako da kada se tusiram taj deo vrlo nezno dodirujem. Idem na kontrolu posle 15-tog pa pitacu doktora da li je to ok. Imam i bolove pred ciklus.
Tijana da li si ti imala takve bolove? Kao da me koza, misic boli. Proslo je 3 meseca od operacije, mislim da ne bi trebalo da boli.
Vadjenje sonde je proslo bez anestezije i vrlo lako. Za minut je bilo gotovo i bez ikakvih bolova. Sta su mi sve zene pricale u cekaonici kako su one prosle ja sam se bas uplasila. Nisam ni krvarila, niti sam imala bolove posle toga. Dali su mi samo antibiotik i to je sve.
Sto se tice bolova posle trudnoce - u pocetku su bili neprimetni. Znas onaj tupi bol. Ali kako je vreme prolazilo bolovi su postajali jaci. Pila sam lekove, ali nista nije pomoglo. Konstantno sam 2 godine imala bolove, znaci svaki dan. Plus sto imas obaveze oko bebe i stalno nosenje, ljuljanje, savijanje. Sve to dovodi do jacih bolova.
Pitacu mog doktora za drugu trudnocu i sam porodjaj. Ja ne znam da ti kazem kako ce se taj deo ponasati i u trudnoci i u toku samog porodjaja. I da li je moguc prirodni porodjaj. Ali raspitacu se kod mog doktora, i mene bas zanima. Pa cu ti napisati.
A sto se tice vode, ja Prolom ne pijem. U trudnoci sam pocela da pijem Odmenjsku vodu. I ni jednom nisam imala ni bakterije u urinu, ni infekcije.... A u trudnoci cesto dolazi do toga. Pila sam je i posle operacije da izbegnem infekcije od katetera. I naravno nalaz urina mi je bio sterilan. I dalje je sterilan. Probajte tu vodu odlicna je.
E sada doktor mi je rekao da mogu na more. Idemo krajem avgusta. Ja sam naravno zbog velicine reza kupila jednodelne kupace kostime koji mi pokrivaju ranu. Imam strah od hladne vode i kako ce bubreg reagovati na to. Reagovao je pre operacije. Ako neko zna neka napise.
I jos jedno pitanje. Sta ste mazali na ranu protiv oziljaka? Ja sam kupila Saljica. Mazem njega, kantarion i neven. Saljic mi je pomogao kada sam dojku operisala. Preporucuju mi contractubex i dermatix. Sta je vama pomoglo. Velika mi je rana i nervira me uzasno.


Offline Tijana

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 438
  • Gender: Female
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #524 on: August 07, 2013, 07:37:02 AM »
Caos....
Jako mi je drago sto si se javila i sto mozes da kazes da si generalno dobro... :)
:) Lakse ces zaboraviti bolnicu kada si u drustvu cerkice.. :)

Bolovi... ta cudna pojava.... :D
Salim se naravno...
Mene rana nije konstantno bolela 24 h i mogla am normalno da se tusiram.
Naravno nisam pritiskala taj deo kao pre, ali me nije bolelo toliko kao sto boli tebe.

E sada, bolovi pred menstruaciju.

Da, imam ih ne svaki put, ali bar u 50%-60% slucajeva ih imam i to su tacno ti bolovi koje si ti opisala.
Bol u operisanom bubregu, bol u jajniku koji se nalazi na strani operisanog bubrega i da, bol se spusta linijom od bubrega ka jajninku i ukljucuje bolove u mokracnom kanalu.
E sad, ono sto je interesantno jeste da mi se ti bolovi javljaju sada cesce nego u proteklih 8 godina, ne racujanjuci period posle operacije gde sam takodje dugo imala bolove tog tipa.
Po meni je to bila normalna reakcija organizma na period pred ciklus i u ciklusu.
Veliki deo mojih mesecnih ciklusa je i generalno bio bolan i sasvimmi je bilo logicno da se ta reakcija odrazi i na deo ko ji je osetljiv - na taj oziljak.

E sada druga stvar koja se desava, jeste da ja ponovo imam kamen i da sada kada su mi se bolovi tog tipa pred ciklus javili, opet logikom idem, postoje jer mi organizam i n je u zavidnoj poziciji i da reakciju na sve to sada pogorsava i kamen.

Treca stvar, bolovi su jaci onda kada se manje cuvamo, tj. kada mozda leti idemo bosi, zimi se lakse obucemo,  obujemo...tj. prehladimo bubreg, a da nismo ni svesne da smo to uradile, jer ne treba mnogo glupiranja za tako nesto - ogganizam nam je osetljiviji.

Volela bih kada bi ipak pitala doktora za njegovo misljenje povodom ovih bolova i nadam se podelis sa nama i da, naravno tema prirodnog porodjaja. :)

Pretpostavljam da si sa doktorom pricala oko odlaska na more i da ti je rekao da ne smes da se izlazes jakom suncu, direktnom, vec da budes u nekom zasenku ne tokom celog dana.

Mozda nemam prava da komentarisem izbor kupaceg kostima, ali oziljak je najmanja briga i bas te briga sto ce te tamo neko , koga nikada vise u zivotu neces videti, videti tvoj oziljak. :)

Kreme...
Ja sam koristila bioptron lampu, ali neko veoma kratko vreme, jer su se vise drugi plasili kako ce moj oziljak izgledati , nego sto je to bio slucaj samnom.
Koristila sam i Saljica, mislim da sam njega najduze, jer mi je prijalo da malko ranu ( kozu ) koja me je zatezala opustim.
Kantarion i neven nisam koristila, ali mislim da je izbor odlican, s obzirom na njihovu lekovitost.


Cujemo se... :)
Само јаки можемо све, буди јака

Offline Andjelka.K.

  • Pocetnik
  • *
  • Posts: 7
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #525 on: August 08, 2013, 04:37:04 PM »
Da li ce neko videti oziljak i sta ce misliti, ne zanima me. Ja sam tezak period prosla da bih o tome razmisljala. I sta me tek ocekuje......
Doktor mi je rekao da ne suncam ranu jer moze da potamni. Ako potamni ostace takva i nema kreme koja moze da je posvetli. Isto mi je rekao i doktor za ranu na dojci.
Ako mi to kasnije bude smetalo uradicu tetovazu i prekricu to.
Ja se bas cuvam. Uvek se utopljavam, nikada nisam bosa. I ne pamtim kada sam bila bolesna.
Bas mi je zao sto opet imas kamen. Ja stvarno ne znam koliko pazimo toliko se vracaju. Da li si bila kod lekara i sta ti je rekao za taj kamen?
Napisacu sve sta mi doktor bude rekao za trudnocu i bolove.

Offline Andjelka.K.

  • Pocetnik
  • *
  • Posts: 7
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #526 on: August 09, 2013, 04:37:58 PM »
Zaboravila sam da te pitam za bioptron lampu. Kako si je koristila? Imam je i ja ali mene je strah da je koristim. Ne znam da li smem zbog stitne zlezde, i zbog operacije dojke koju sam imala ( iako je to bilo pre vise od 10 godina ).
Da li si mazala neku kremu preko rane pa onda koristila lampu ili...?
I jos nesto. Ti si pocela sa vezbanjem 6 meseci posle operacije kako sam citala. Ja vise ne mogu samo da sedim. Ubija me to. Razmisljala sam da krenem bar na plivanje. A kasnije da se vratim trcanju i vezbanju.
Sta ti mislis o tome?

Offline Tijana

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 438
  • Gender: Female
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #527 on: August 17, 2013, 05:42:08 PM »
Izvini molim te zbog kasnjenja u odgovoru.
Nisam koristila nikakve kreme pre koriscenja Bioptron lampe.
Na suvo sam jekoristila, nekoliko minuta grejala oziljak i to je to.
Posle sam kad kada namazala sa saljicem i to je to.
Ja nisam mnogo koristila ni lampu ni kreme.
Na svu srecu uradili su mi interdermalni sav, tako da je on jako tanak sam po sebi, mada sam imala onu neprijatnu neravninu na struku, koja se vremenom izjednacila sa ostatkom tela i vratila u normalu.
<ozda zbog toga sto si operisala stitnu zlezdu bi trebalo da proveris sa doktorima, ali mislim da to ne bi trebalo da pravi problem.
Da 6 mes. posle operacije, ali sada kada gledam kakav tip ve zbanja sam sebi izabrala ne bih ponovila.
Mislim da ti je plivanje za pocetak i za kraj sasvim dovoljno.
Naravno u koliko imas prilike da svakodnevno plivas. Tu bi ti ukljucila i voznju bicikla i setnju.
Mislim da je to sasvim dovoljno.
Ja sam pre nekog vremena pocela upravo bas ovaj vid rekreacije koji ti sada spominjem i mo  gu ti reci da prija.
J sam obozavala trcanje i sada ga volim , ali ne prija mi kada trcim. Imam utisak da mi bubreg skace i vrlo je neprijatan osecaj...

Само јаки можемо све, буди јака

Offline bubreg

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 71
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #528 on: September 08, 2013, 11:37:33 PM »
Pozdrav svima! Evo i ja malo da navratim, da ne ispadne zaboravio sam staro društvo. Kod mene je situacija sa bubrezima ok, hvala Bogu! Funkcionišem normalno i sve je za sada kako treba. Gledam da pijem što više tečnosti, kako bi se bubrezi sami čistili, kao što je neko negde i napisao - što više vode dobijaju, bubrezi se sami od sebe čiste.

Offline Andjelka.K.

  • Pocetnik
  • *
  • Posts: 7
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #529 on: September 13, 2013, 01:36:38 PM »
bubreg drago mi je da si ok.
Ja sam se vratila sa mora. Ok je sve bilo, nisam dugo mogla biti u vodi. Smetalo mi je. Imala sam bolove kao da me probada nesto i smanjila ulazak u vodu na minimum. Samo sam ulazila da se pokvasim i osvezim.
E sad cekala me je kontrola posle mora.
Losa vest je da i dalje imam zastoj, sada II stepena. Dok sam imala sondu ( tada smo radili ultrazvuk ) nije ga bilo, sada ga ima. Zato ja i dalje imam bolove ( manje ali su prisutni ). Deo oko stomaka koji me boli na dodir su nervi. Bar tako kaze doktor.
Nikakva fizicka aktivnost i i dalje ne smem da podizem nista tesko. Mislila sam da cu moci plivanje ili jogu ali nista. Lampu mogu da koristim slobodno, mada me sada to i ne zanima.
Pitala sam ga za trudnocu. Ja ne smem ni da pomislim na to. Rekao mi je nikako za sada, i da moram da sacekam.
Sto se porodjaja tice posle operacije tu nikakvih problema nece biti. Prirodan porodjaj je moguc, bez ikakvih komplikacija. Deo koji je operisan nece ni puci niti ce se tu nesto promeniti.
Problem kod mene je sto je bubreg dugo lose radio i treba mu vise vremena za oporavak. Rekao mi je da se desava da i do 9 meseci traje oporavak ( kod slucajeva kao sto sam ja ), i da tek tada sve lepo sraste i zastoj nestane.
Ja sam uzasno razocarana i depresivna. Ocekivala sam dobre vesti i ovo me bas pogodilo. Dosta mi je vise.
Jedina dobra vest je da levi bubreg dobro radi. I nema zastoja. Tako da najverovatnije nece biti operacije levog.
Operisan bubreg mi je sada umereno redukovane debljine parehima ( izmedju 9 - 12mm ). Levi bubreg dimenzija 112x61x16mm, bez zastoja, cisti.....
Kontrola sledeca je za 3 meseca i videcemo da li nesto menja. 3 meseca nervoze, bez fizicke aktivnosti poludecu.
Kako si ti Tijana?