EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: kolostrum  (Read 8229 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline milanmilan

  • Pocetnik
  • *
  • Posts: 5
  • Gender: Male
kolostrum
« on: April 14, 2008, 02:06:08 PM »

Proteinski sastav kravljeg kolostruma značajno se razlikuje u odnosu na humani. Glavna kazeinska frakcija humanog kolostruma je β–kazein umjesto α-kazeina, koji je dominantna frakcija kravljeg kolostruma. Osim toga humani kolostrum ne sadrži β-laktoglobulin (Marnila i Korhonen, 2003.). Sobzirom da je količina proteina sirutke u kolostrumu visoka, glavninu tih poteina čine α–laktalbumini. To su biološki najvrjedniji proteini čiji jeaminokiselinski sastav blizu biološkog optimuma (Renner, 1983.).

Zaiskoristivost proteina u organizmu vrlo je bitan omjer aminokiselina cistein/metionin, koji je kod laktalbumina oko 10 puta veći negoli u kazeinu. Cistein utječe na razvoj mozga i rasterećuje još nerazvijenu jetru dojenčeta. U jetri dojenčeta, za razliku od jetre odrasle osobe, nedostaje enzim cistantionaza potreban za pretvorbu metionina u cistein (Tratnik, 2003.).

Laktalbumini suučinkoviti u liječenju virusnih oboljenja, a pretpostavlja se i u terapiji tumora. Također povećavaju serotoninsku aktivnost mozga, smanjuju koncentraciju kortizola i djeluju antidepresivno.

Udio aminokiselina u kolostrumu je oko 2-3 puta veći u odnosu na mlijeko, osobito esencijalnih aminokiselina (Tratnik,1998.), posebice leucina, izoleucina, valina, fenilalanina, arginina, histidina, triptofana, metionina i lizina. Značajna je količina i uloga lizina (uništava virus herpesa), glutaminske kiseline (hvata slobodne radikale, a pomaže i sprječavanju napredovanja multiple skleroze), a osobito slobodne aminokiseline taurina (daje energiju i vrlo je važan za razvoj mozga). Kolostrum ima puno veću količinu proteina sirutke u odnosu na mlijeko. Ti proteini mogu imati antikancerogenu aktivost, vjerojatno zahvaljujući udjelu aminokiselina sa sumporom.

Kolostrum sadrži i PRP (polipeptide bogate prolinom) koji pomažu regulaciji sekrecije timusa, žlijezde koja upravlja imunološkim sustavom tijela. Oni mogu poticati oslabljeni imunološki sustav, ali također ga i ponovo umiruju ako je reakcija presnažna (kao npr. kod alergijskih reakcija). Imunoglobulini (IgG, IgM, IgA) su vrlo značajna proteinska frakcija kolostruma. Kolostrum krava sadrži 10 do 20 puta više imunoloških faktora od ljudskog kolostruma. Nasuprot ljudskoj bebi, koja preko placente od svoje majke dobiva oko polovicu imuniteta, telad kolostrumom dobiva praktički sav imunitet. Bez kolostruma telad se može razboljeti i uginuti uroku 14 dana. Sadržaj imunoglobulina u kravljemkolostrumu vrlo je visok, a rapidno opada s brojem mužnji. Kolostrum sadrži gotovo dvostruko veći udio mineralnih tvari u odnosu na mlijeko. U kolostrumu je veći udio Ca, Na, Mg, P i Cl, dok je udio K manji. U humanom kolostrumu omjer kalcija i fosfora je vrlo visok (2 : 1), značajno veći nego u kravljem mlijeku (1,2-1,4 : 1), iako je ukupna količina kalcija i fosfora niža.

Općenito je udio mineralnih tvari u kravljem kolostrumu puno veći nego u humanom kolostrumu. Kravlji i humani kolostrum sadrže veći udio višestrukonezasićenih masnih kiselina u odnosu na mlijeko. Tijekom prvih tjedana udio kratkolančanih masnih kiselina (C4-C10) raste. Najzastupljenije zasićene masne kiseline u kravljem i humanom kolostrumu su palmitinska (C16) (36,1 i 26,2% od ukupnih masnih kiselina), a od nezasićenih oleinska (C18:1) (15,2 i 34,7% od ukupnih masnih kiselina). Udio miristinske masne kiseline (C14) u kravljem kolostrumu gotovo je četiri puta veći (19,0% od ukupnih masnih kiselina) u odnosu na humani kolostrum (5,3% od ukupnih masnih kiselina). Mastkravljeg kolostruma sadrži puno više fosfolipida i kolesterola u odnosu na mlijeko. Kolostrum je, osim toga, izuzetno bogat vitaminima, iako njihova koncentracija može varirati. U kravljem kolostrumu veći je udio vitaminatopljivih u masti (A, D, E i karotenoida) kao i nekih vitamina topljivih u vodi: B1, B2, B6 i B12, folata i vitamina C; dok je udio pantotenske kiseline i biotina manji, a niacina podjednak. Kolostrum sadržava 5-10 puta više vitamina A, oko 5 puta više vitamina D te oko 3 puta. U humanom kolostrumu veći je udio vitamina A, E i karotenoida. Većina je vodotopljivihvitamina (B1, B2, B6, folata, vitamina C, pantotenske kiseline, biotina i niacina.) u nižim koncentracijama, dok je udio vitamina B12 veći.

Imunozaštita Kolostrum je u znanosti poznat kao najjači prirodni imuno-stimulator. Vrlo je bogat izvor imunofaktora i nutrijenata. Najvažniji imunološki sastojci kolostruma su imunoglobulini (Ig), važni u neutralizaciji toksina, virusa i bakterija. Oni su pasivna imunološka zaštita, jer obnavljaju i jačaju imunološke funkcije. Kolostrumom pasivno prenesen imunitet, važna je zaštita zdravlja novorođenčeta. Novorođenoj teladi i prasadi, koji tijekom prvih tjedana života ne primi kolostrum, prijeti slab prinos na težini ali i smrtnost. Osobito je važankolostrum iz prve dvije mužnje jer koncentracija imunoglobulina i laktoferina nakon toga jako opada. Kod ljudi je transport Ig placentom vrlo učinkovit, pa se djeca rađaju s jednakom serum koncentracijom Ig kao i majka. Sisavci se općenito mogu podijeliti u vrste s intenzivnim placentalnimprijenosom Ig (npr. ljudi, zečevi), vrste bez placentalnog prijenosa ali intenzivnim prijenosom Ig kolostrumom (npr. svinje, konji, krave, ovce, koze), i vrste koje koriste oba prijenosa Ig (npr. psi, miševi i štakori).
Imunoglobulini izvanredno štite i terapijom i preventivom virusnih, bakterijskih i mikotičkih (gljivičnih) infekcija. U kolostrumu su tri glavne frakcije imunoglobulina: IgG, IgM i IgA.

Osim imunoglobulina, kolostrum sadrži i sastojke nespecifičnih antimikrobnih i imuno stimulirajućih svojstava: laktoferin, lizozim, laktoperoksidaza i leukociti. Specifična antitijela djeluju u liječenjumnogih bolesti kao što su pneumonija, dizenterija, infekcije kandidama, gripa i multipla skleroza, neutropenija, reumatski artritis, CMS (sindrom kroničnog umora) i mnogih drugih. Laktoferin i imunoglobulin G (IgG) su glavni gliko-silatni proteini u sirutkinim pripravcima iz kolostruma. Prema Mach i Pahud(1971.), IgG1 je glavni tip imunoglobulina u kravljem kolostrumu dok 214

Ipak, koncentracije IgA u kolostrumu gotovo su stostruko veće nego u mlijeku. Imunoglobulini imaju važnu ulogu kod alergijskih reakcija. IgM i IgE vežu alergentske tvari koje su prodrijele u organizam, dakle antigene niskog afiniteta, te tako doprinose izlječenju alergijskih reakcija.

Laktoferin je glikoprotein koji veže željezo. Sintetizira se u mliječnoj žlijezdi i u drugim egzokrinim žlijezdama, a ima ga i u suzama.

Laktoferin, a osobito njegovi derivati, imaju širok bakteriostatski, bakteriocidni i antiviralni spektar djelovanja, a mogu modulirati i upalne reakcije. Bakterije i virusi trebaju željezo kako bi mogli rasti i razmnožavati se. S obzirom da laktoferin veže željezo, to mu daje jedinstvenu sposobnost obrane organizma od širokog spektra patogenih mikroorganizama, osobito koliformnih (Escerichia coli i Enterobacter aerogenes). Primjenjuje se u liječenju raka, herpesa, kroničnog umora, Candida albicans i drugih infekcija. Količna laktoferina u kravljem kolostrumu je oko 1,5-5 mg/L, a u mlijeku oko 0,1 mg/L.

Laktoperoksidaza je djelotvoran antimikrobni enzim koji 'čuva' mlijeko od kvarenja, a također stimulira rast novorođene teladi. Kolostrum sadrži podjednaku količinu laktoperoksidaze kao i mlijeka. Laktoperoksidaza je glikoprotein koji sadrži željezo, a katalizira oksidacijutiocijanata u prisustvu vodikovog peroksida proizvodeći pri tome toksične intermedijarne produkte oksidacije. Oni inhibiraju bakterijski metabolizam oksidirajući esencijalne sulfhidrilne grupe u proteinima, osobito protiv E. coli i Salmonella vrste.

Lizozim je antimikrobni sastojak humanog kolostruma i mlijeka a utječe na intestinalnu bakterijsku floru novorođenčeta.

Antibakterijsko djelovanje lizozima posljedica je vezivanja za stanicu bakterije i razaranja stanične membrane u prisustvu elektrolita. Posebno je djelotvoran na bakterije roda Clostridium i druge gram pozitivne bakterije, te na vrlo opasnu patogenu bakteriju Listeria monocytogenes. Osim toga, potpomaže aktivnost IgA, pa se lizozim smatra i zaštitnikom metaboličkih poremećaja.

Može biti i učinkovit lokalni antibiotik. Koncentracija lizozima u kolostrumu je visoka i postepeno opada prijelazom na normalno mlijeko. Po aminokiselinskom sastavu lizozimi kravljeg i humanog mlijeka značajno se razlikuju. Koncentracija lizozima u humanom kolostrumu stostruko je veća nego u kravljem. Živi leukociti su sastavni dio kravljeg i humanog kolostruma. Leukociti služe kao obrana mliječne žlijezde od patogenih mikroorganizama. Oni također mogu poboljšati obranu novorođenčeta od gastrointestinalnih infekcija.

Citokini su imunološke prijenosne tvari koje služe komunikaciji unutar imunološkog sustava, a u slučaju nekog oboljenja aktiviraju odgovarajuće imunološke stanice. One stimuliraju limfne žlijezde i imaju vrlo djelotvorne antivirusne i protuupalne osobine, pri ozljedama i u artritičnim zglobovima. Citokini (interleukini, interferon i limfokini) pokazuju i antitumorsku aktivnostte sudjeluju u regulaciji i intenzitetu imunoloških reakcija. Pomažu jačanjuaktivnosti T-stanica i potiču stvaranje imunoglobulina. Jedan od citokina, interleukin-10, protuupalni je agens koji ublažava bolove. Interleukini posebno obećavaju u borbi protiv raka. Najvažniji imunološki faktori kolostruma ostaju u sluznici crijeva čak i nakon probave. Brojne medicinske i kliničke studije širom svijeta pokazuju da kolostrum potiče imunološki sustav, pomaže gastrointestinalnom sustavu i općem zdravstvenom stanju. Antibakterijska svojstva kolostruma pomažu zarastanjem rana, inficiranih ozljeda kože i sluznice. Kolostrum sadrži specifična antitijela protiv više od 19 specifičnih patogena koji uzrokuju bolesti. Koncentracija takvih specifičnih antitijela u kolostrumu može se povećati imunizacijom krava odgovarajućim patogenima ili njihovimantitijelima. Hiperimunizirani mliječni proizvodi su preparati od takvog hiperimunog kolostruma ili antitjela dobivena iz njega. Takvi pripravci mogu se koristiti kao specifična zaštita protiv različitih crijevnih bolesti.

Dobri su rezultati dobiveni protiv rotavirusa, Shigella flexneri, Clostridium difficile, Streptococcus mutans, Cryptosporidium parvum, Helicobacter pylori, Aerobacter aerogenes, koliformi, Escherichia coli, Campylobacter jejuni i dr. Liječnici se slažu da više od 80% uzročnika bolesti prodire u tijelo kroz sluznicu probavnog sustava, gdje se odvija stalnaborba s patogenim mikroorganizmima, a kad obrana oslabi nastupa bolest. Visok postotak antitijela i imunoglobulina prisutnih u kolostrumu ne apsorbira se, već ostaje u probavnom sustavu jačajući obranu i otpornost sluznice. Faktori rasta Uloga faktora rasta je da uvjetuju rast i obnavljanje svih tkiva u organizmu, na primjer kože, mišića, živaca, hrskavica. Oni razgrađuju mast, balansiraju krvni šećer i razinu kemijskih tvari u mozgu, te potpomažu sintezu i reparaciju RNK i DNK. Kolostrum sadrži brojne faktore koji utječu na rast i razmnožavanje stanica. Glavni faktori rasta u kolostrumu su: EGF (epidermalgrowth factor), FGF (fibroblast growth factor), IGF-1 i IGF-2 (insulin-like growth factor 1 i 2), PDGF (plateled-derived growth factor), TGF α i β(transforming growth factors). Oni potiču rast stanica u kostima, mišićnom tkivu, živcima i hrskavici. Najzastupljeniji faktori rasta u kravljem kolostrumu su inzulinu sličan faktor rasta IGF-1 i IGF-2, koji potiču rast i razmnožavanje stanica. Za IGF je poznato da potiče regeneraciju i rast DNK i RNK, što ga čini jednim od najvažnijih čimbenika protiv starenja. To su jednolančani polipeptidi otporni na temperaturu i kiselinu. Imaju jednaku strukturu aminokiselina neovisno jesu li iz humanog ili kravljegkolostuma (Kuipers i sur., 2002.). Kravlji kolostrum sadrži puno veću koncentraciju IGF-1 (500 µg/L) nego humani kolostrum (20 µg/L), iako mukoličina s vremenom opada. IGF-1 je anabolički agens koji djelomično sudjeluje u aktivaciji hormona rasta. To je kratki peptid sličan inzulinu, a otuda mu i ime. IGF-1 je jači anabolik od ijednog poznatog, uključivši i steroide. Općenito, faktori rasta iz kolostrumamijenjaju energetski metabolizam razgradnje od ugljikohidrata do masti. Na taj način tijelo sagorijeva više masti, uključivši i energiju koja se dobiva izugljikohidrata i proteina unesenih u organizam, te puno učinkovitije proizvodi energiju. Ubrzava sintezu proteina i usporava razgradnju, pa je mišićna masapovećana, ali bez odgovarajućeg povećanja mase u adipoznom tkivu, što je vrlo interesantno za ljude koji se bave sportom. Klinički je dokazano da IGF-1 uzrokuje povećanje mišićne mase te regulirašećer i kolesterol u krvi. Anabolička svojstva faktora rasta (osobito IGF-1) povoljno djeluju na izgradnju muskulature vezivnog tkiva i matrice kostiju, a pomažu osobama s kataboličkim oboljenjima i lošom prehranom, nakon kemoterapije i zračenja, osteoporoze i pojava trošenja koštanih dijelova. Utvrđena su poboljšana raspoloženja i smanjene depresije, a povoljno djeluju na tegobe u klimakteriju. IGF-2 se u kravljem kolostrumu i mlijeku nalazi ukoncentracijama od 200-600 µg/L odnosno <10 µg/L. IGF-2 također je anabolički aktivan.

U novije vrijeme brojna su istraživanja pokazala da uzimanje kravljeg kolostruma tijekom intenzivnog fizičkog treninga rezultira povećanjem čiste mišićne mase, poboljšava sposobnost treninga, pridonosi oporavku nakon vježbanja te puferno djeluje pri nastanku mliječne kiseline u mišićima tijekom treninga.

Kolostrum sadrži i L-karnitin. To je prijenosni protein koji postiže sagorijevanje dugolančanih masnih kiselina u mitohondrijima, što je važno za izmjenu tvari u mišićima. Koncentracija transformirajućeg faktora rasta α (TGF-α) u humanomkolostrumu i mlijeku je 2,2-7,2 µg/L. TGF-α djeluje na mukozalne integrirane peptide, zadržavajući normalnu epitelnu funkciju u neoštećenoj mukozi. TGF-β je visoko stabilan peptid koji je izgrađen iz dva identična lanca pri čemu svaki sadrži 112 aminokiselina. TGF-β se javlja u tri izomerna oblika (TGF-β1, TGF-β2. TGF-β3), od kojih je TGF-β2 najzastupljeniji (85-95%). TGF-β2 stimulira proliferaciju stanica u vezivnomtkivu i djeluje kao inhibitor rasta nekih drugih tipova stanica, poput limfocita i epitelnih stanica. Koncentracija TGF-β i TGF-β-sličnih molekula u kravljem kolostrumu je 20-40 mg/L, a u mlijeku 1-2 mg/L. Takve visoke koncentracije ukazuju da bi TGF-β u kolostrumu mogao biti ključni sastojak zadržavanja gastrointestinalnog integriteta novorođenčeta. Mnogostranost djelovanja TGF-β pojačava činjenica da su njegove sekvence aminokiselina kod čovjeka, majmuna, krave, svinje i kokoši identične. Epidermalni faktor rasta (EGF) obuhvaća niz molekula. U humanom kolostrumu koncentracija EGF je oko 200 µg/L, a u mlijeku 30-50 µg/L. U
kravljem mlijeku EGF nije pronađen u značajnim količinama. Drugi faktori rasta, citokini i hormoni, također su pronađeni u humanom i kravljem kolostrumu, ali njihov fiziološki značaj nije do kraja istražen.


ovo sam nasao na jednom forumu. Kod nas u apoteci sam nasao samo ovciji kolostrum iz hrvatske 500mg 60tabs. Pijem ga menje od nedelju dana tako da je o rezultatima jos rano pricati.

Offline Mr.X

  • ExYu Sampion
  • *
  • Posts: 847
  • Gender: Male
Odg: kolostrum
« Reply #1 on: April 14, 2008, 08:10:56 PM »
Pa neverujem da neko ima ikustva sa tim preparatom :dunno:
Ja sam licno skeptican!

Javi kako napredujes....
Na sve proizvode iz pansporta 10% popusta,plus dodatni extra popust na porudzbine preko 6000din

061/20-37-867

DAJTE VULETU SECERA I VODE!!!!

Offline sele137

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 1399
  • Gender: Male
  • ALPHA MALE
Odg: kolostrum
« Reply #2 on: April 14, 2008, 09:50:20 PM »
U animal paku se nalazi kolostrum ;)
http://www.healthdesigns.com/rewardsref/index/refer/id/53104/

5$ Discount Code:4089008

If I had it to do all over again, the only injectable I would ever use is Testosterone. I wouldn't waste one shot on anything else!!!
__________________________________
TESTOSTERONE IS THE SPINAL CORD OF THE BODYBUILDER,,NO SYNTETIC TESTOSTERONE = NO BODYBUILDER
__________________________________


Natural





The pros are using good old-fashioned Testosterone, Deca, Dianabol, insulin in the off-season, and GH pre-contest. Nothing fancy. But they're the pros because they're gifted, dedicated, and have been at it a long freaking time. Anybody that tells you different is either full of shit or trying to sell you garbage.



My goals are very simple:

1. Break The Law
2. Look Good Naked

Steroids will cause your kidneys to explode, your heart to blow a ventricle, and your liver to squirt out of your arse, fly across the room, and knock the cat off the futon.

The most obvious symptom is death which would hardly be missed by even the most focused and intensive bodybuilder.

Offline dore

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 24
  • Gender: Female
Odg: kolostrum
« Reply #3 on: April 20, 2008, 11:48:18 AM »

Ja koristim kolostrum ali u pilulama....moze da se kupi u apoteci....ne bavim se bodybuildingom ali vec nakon par dana koristenja, covek se oseti raspolozenijim, imunski sistem se opravi jako brzo..itd..

Definitivno cu ih ponovo kupiti.... ;)