EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Prostatitis i teretana  (Read 1956 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Orpheus84

  • Lenstina
  • *
  • Posts: 1
Prostatitis i teretana
« on: March 04, 2012, 03:55:27 PM »
Veliki pozdrav forumasima  :)

Elem, potrebna mi je vasa pomoc u odluci da li da krenem u teretanu. Imam 27 godina, visok sam 191, imam 98 kg, i jaku zelju da pocnem da treniram. Medjutim, nedavno mi je dijagnostifikovan hronicni prostatitis,(nemam pojma kako sam ga zaradio), prije dva mjeseca mada mislim da ga ja imam vec neko duze vrijeme, par godina, nemam neke posebne neugodne simptome, ponekad me boli ali rijetko, bitno je samo da mi nije hladno i da dugo ne sjedim (ako dugo sjedim ubija me prostata). Uglavnom, ono sto me brine je to sto sam da bih se zagrijao za teretanu poceo neko vrijeme da radim po kuci sklekove, imam tegove od po 5kg pa malo i sa njima radim, malo se razgibavam, i svaki put kad radim sklekove i trbusnjake, osjetim u predjelu perineuma bol koji je sve jaci sto ja vise stezem stomak, znaci kada su ona zadnja podizanja dok radim sklekove, tada najvise boli. Taj bol nije strasan, vise je neprijatan.

Ono sto mene interesuje je, da li imate iskustva sa prostatitisom, koje vjezbe se smiju raditi, koje u generali ne opterecuju previse misice stomaka? Posto je kod mene hronicni, ne akutni prostatitis, to nece bas brzo proci, znaci mogu ga vuci cijeli zivot, a jako zelim da se dovedem u red i da mi treninzi postanu rutina, svakodnevnica, nacin zivota. Puno sam trazio po netu o prostatitisu i teretani, ali tako malo ima, maltene nista nisam nasao. Zato zelim znati da li smijem trenirati, ne zelim da mi se ne daj Boze zbog pritiska na prostatu od treniranja pocnu javljati neke promjene, daleko bilo od svakog...  :shocking:

Znaci, ako mi mozete pomoci oko toga koje, ako smijem ici u teretanu, koje vjezbe da radim, da li postoji neki poseban rezim rada, i slicno?

Hvala unaprijed na odgovorima! :dir_bye1: