EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: TRENAŽNO SAGOREVANJE MASTI - Razbijanje mitova i zabluda  (Read 2980 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bladerunner

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 20
  • Gender: Male
  • Brži. jači, izdržljiviji....
    • igorprotic/trener
TRENAŽNO SAGOREVANJE MASTI - Razbijanje mitova i zabluda
« on: November 13, 2012, 02:53:46 PM »
   Vežbanje mora biti sastavni deo svake pravilne ishrane ako  želimo da izgledamo vitko i zategnuto. Ali nije dovoljno samo izaći napolje ili otići u teretanu i krenuti sa bilo kojim trenažnim programom.

   Pošto postoji  veliki  broj  ljudi  koji  na treningu rade neverovatno čudne i  apsurdne stvari rešio sam da se malo pozabavim njima i svima onima koji su ikada želeli da pitaju  nešto u vezi treninga i topljenja  masti ali nisu to hteli ili smeli (iz samo njima dobro poznatih razloga). Daću vam prave  odgovore  na neke od najčešćih mitova i zabluda vezanih za trening i topljenje masti.

   Dakle, možemo početi sa pitanjima!


   Krećem od sutra da treniram (imam 115kg). Počeću sa trčanjem...

   Ako ćeš tako onda nemoj uopšte da krećeš sa treniranjem! Pametnije je. Prvo sa tolikom kilažom tvoji zglobovi su pod ogromnim opterećenjem (mislim na kolena i stopala). Trčanje bi ih baš, baš opteretilo što bi samo dovelo do bolova i otoka a u nekim slučajevima i do težih povreda! Bolje bi bilo da kreneš sa aktivnostima gde su ti navedeni zglobovi bezbedniji a to je  plivanje, vožnja  bicikle, brzo hodanje (po mekanoj podlozi)...... i dobrim treningom sa opterećenjem (naravno modifikovan za tvoj nivo forme).

   Još i ovo da ti napomenem! Nemoj slučajno u teretani da hodaš ili ne daj bože trčiš na pokretnoj traci sa opterećenjem u rukama (jednoručnim tegovima)! Razmisli zašto!


   Radiću samo kardio (trčanje) i to mi je dovoljno da sagorim masti!

   Hm, pa to je samo delimično tačno. SagorećeŠ nešto masti ali i puno mišića. Kardio je sam po sebi  prilično katabolički događaj. On ne izgrađuje telo već radi upravo obrnuto a tebi je cilj da skineš naslage sala a ne da skidaš mišiće. Tvoje vežbanje treba da se sastoji od rada sa teretom  i  kardio treninga. Rad sa teretom oslobađa testosteron (koji je najjači anti - katabolni hormon u telu) i ostale hormone odgovorne za održavanje i rast mišića. A da ne ponavljam zašto su mišići bitni! Samo uz kombinovanje sa pravilnom  ishranom dobijaju se vrhunski rezultati.

    Hoću sa vežbanjem da skinem salo samo sa određenog dela tela!

   Odmah da ti kažem da to nije moguće! Tzv. spot redukcija je ideja da je moguće skidanje masti sa jednog specifičnog dela (npr. samo sa stomaka ili zadnjice ili stražnjeg dela nadlakta....itd). Ljudi veruju da vežbanjem samo npr. trbušnjaka mogu da povećaju razlaganje masti na stomaku. Ali to je obična glupost. Možeš da uradiš i milijardu i po trbušnjaka po treningu ali nećeš povećati proces razlaganja masti na tom mestu.  Istina je da se mast skida ravnomerno sa svih delova tela. Na nekim delovima ćeš  primetiti da se mast topi sporije. Kod žena je to regija oko kukova i bedra a kod muškarca oko donjeg dela stomaka. A znaš zašto? Zato što je na tim mestima najviše nataloženo. Naravno to ćeš brže uraditi ako vežbaš po dobrom programu i pravilno se hraniš.

   Vežbam po 3 sata u teretani da bi što pre skinuo kilažu!

   To je preterano i bespotrebno gubljenje vremena i energije! Kad ti je trening  predugačak  oslobađa se ogromna količina kortizola (glavni hormon za gubljenje mišićne mase).  A kortizol ti je odgovoran za smanjenje nivoa telesnog testosterona (od koga zavisi mišićna masa). Takođe se oslobađaju moćni slobodni radikali koji će pokrenuti zapaljenske procese mišića što dalje može dovesti do pada tvog telesnog imuniteta a onda je tvoje telo plodno tlo za različite viruse i infekcije. Znači kada ti je trening besmisleno dug teraš  svoje telo u stanje pretreniranosti i samo se bezveze iscrpljuješ i naravno gubiš mišiće a salo ostaje netaknuto!

   Tvoj trening treba da traje između 60 - 75 min jer sve preko toga je samo iscrpljivanje!

Nastavak možete pročitati na:
http://ishranaizablude.blogspot.com/2012/11/trenazno-sagorevanje-masti.html
blade