EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: kekvikova dijeta  (Read 14540 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline majkena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 179
  • Gender: Female
  • Sreća se dogodi kad je najmanje očekuješ!
Odg: kekvikova dijeta
« Reply #10 on: July 30, 2008, 05:22:26 PM »
Po meni ovo nije nikakva dijeta i kile se sigurno vraćaju  :nonono:

Offline jedna mala

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 145
  • Gender: Female
Odg: pomagajteee:)))
« Reply #11 on: July 30, 2008, 07:03:53 PM »
Ma dajte ljudi,nece neko stvarno ovako da jede?pa ono moje 10dana bez hrane je bilo "zdravije" od ovoga...uzas...mozda ja nisam strucna ali zvuci strasno...drzite se ljudi ovog plana i bicete i mrsavi i zdravi...

Offline Tanja

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 1540
  • Gender: Female
    • www.exyu-fitness.com
Odg: kekvikova dijeta
« Reply #12 on: August 02, 2008, 02:49:55 PM »
Ja znam da se ovakva (slicna ili ista dijeta) prepisuje deci sa epilepticnim napadima.
Imamo decaka u ulici kome je oko pet godina i koji na ovakvoj dijeti. Njegova majka je mom suprugu rekla da se decaku znacajno proredio broj napada od kada je sprovode.

Tanja, molim te, kad imas vremena napisi nesto vise o dijeti. Interesuje me zdrastveni aspekt pre svega - tretmani bolesti, sta se to u mozgu desava kada uspeva zaustaviti epi napade.

Zahvaljujem.
da, znam da uvodjenje u ketozu koriste kod osoba sa epi napadima. negde ima uspeha, negde nema. citiracu jedan tekst koji je sagledva kao terapiju, tako mi je lakse. :)

Quote
Što je ketogena dijeta?
Ketogena dijeta je terapijski pristup liječenju nekontroliranih epilepsija. To je matematički strogo proračunati način prehrane koja sadrži puno masti, a vrlo malo bjelančevina i ugljikohidrata.
Kratka povijest.
Gladovanje kao terapija za epileptičke napade upotrebljava se još od biblijskih vremena, a spominje se ponovno tek u Srednjem Vijeku. Početkom 20. stoljeća, kada se pojavljuju izvještaji o uspješnoj terapiji teških epilepsija gladovanjem (dr. Rawle Geylin, New York) ponovno se budi zanimanje za taj način kontrole napada. Wilder objavljuje 1921. prvi članak u kojem govori o tome da prehrana bogata mastima i siromašna ugljikohidratima ima isti učinak na metabolizam kao i gladovanje budući da oboje dovodi do povišenja ketonskih tijela u organizmu. Vremenom raste broj istraživanja, no kako se pojavljuju novi antiepileptici zanimanje za ketogenu dijetu polako slabi. Jedna od rijetkih bolnica na svijetu koja ju je nastavila provoditi bila je i John Hopkins Hospital, Baltimore, SAD. Veliku zaslugu u promicanju ketogene dijete imao je Jim Abrahams, otac Charlia. Charlie je u dobi od 2 godine imao brojne mioklone napade, generalizirane toničke i toničko-kloničke napade, koji su bili prisutni unatoč redovitoj terapiji. U potrazi za različitim mogućnostima koji bi pomogle njegovom sinu Jim je našao i članke o ketogenoj dijeti. Charlie dolazi u John Hopkins, uvodi se ketogena dijeta i napadi prestaju. Danas je Charlie na modificiranoj ketogenoj dijeti, bez lijekova i bez napada. Njegov otac je odlučio da informacije o ketogenoj dijeti moraju biti dostupne svim roditeljima koji imaju djecu s epilepsijom te je učinio puno na promicanju ketogene dijete. Ketogena dijeta se danas koristi u mnogim bolnicama u svijetu kao jedan od načina terapije epilepsije.
Kako djeluje ketogena dijeta?
Točan odgovor na to pitanje još uvijek se pouzdano ne zna.
KETONSKA TIJELA dolaze u raznim oblicima, a nastaju kao posljedica nepotupnog sagorijevanja masti u tijelu. Zna se da ona imaju sedativni učinak te da suprimiraju apetit. Također imaju i antikonvulzivni učinak. Čini se da je najvažnija koncentracija ketonskih tijela u krvi, odnosno u mozgu. Danas još ne postoji pristupačan način mjerenja razine ketona u krvi (bez uboda igle za vađanje krvi), pa se služimo količinom ketona u urinu, koji se lako određuju test-trakama, ali na žalost ne pokazuju količinu ketonskih tijela u niti mozgu niti u krvi.
Ketonska tijela dovode do ACIDOZE, što znači da je povišena količina kiselina u krvi. Poznato je da acidoza smanjuje prag podražaja za epileptičke napade (hiperventilacija kojom se izdiše CO2 smanjuje acidozu i provokacija ja za epileptičke napade tipa apsans). Acidoza bi mogla biti jedan od elemenata koji dovode do kontrole napada u ketogenoj dijeti, ali svakako ne najvažniji, budući tijelo brzo kompenzira acidozu.
DEHIDRACIJA je isto važan faktor. Unos tekućina je ograničen kod djece koja su na ketogenoj dijeti, jer je uočeno da to dovodi do bolje kontrole napad. Na koji način je dehidracija povezana s kontrolom napada ne zna se. Kod smanjenog unosa tekućine mora se paziti da ne dođe do razvoja bubrežnih kamenaca.
Treba naglasiti da niti jedan od mehanizama (ketonska tijela, acidoza i dehidracija) sami ne dovode do kontrole napada, jer tijelo vrlo brzo ispravlja sve nedostatke. Acidoza se, na primjer, ispravi već za dva tjedna i pH krvi ostaje normalan do kraja provođenja ketogene dijete. Promjene u sadržaju vode i elektrolita u mozgu su kompenzirane u kratkom vremenu.
Ovakav način prehrane inducira aktivnost D-3-hidroksibutirat dehidrogenaze i omogućuje mozgu metaboliziranje ketonskih tijela. Ova promjena u metabolizmu smanjuje iskorištavanje glukoze te možda dovodi do inhibicije glikolize u tkivu. Indirektno to može dovesti do nakupljanja GABA-e u neuronima.
Tko je dobar kandidat za ketogenu dijetu?
Na to pitanje još nema jednostavnog odgovora. Prema nekima kod djeteta koje unatoč pravilnoj upotrebi minimalno dva antiepileptika i dalje ima dva napada tjedno može se razmisliti o ketogenoj dijeti. Sam tip napada nije presudan za ketogenu dijetu. Isto tako čak i djeca koja imaju napade zbog oštećenja mozga mogu imati koristi od ketogene dijete. Dob djeteta nije važna, ukoliko su dijete i roditelji visoko motivirani.
Da li ketogena dijeta djeluje kod svih?
Nažalost, kao i svaka druga terpija niti ketogena dijeta nije jednako djelotvorna kod svih. Gotovo polovica djece koja počnu s dijetom unutar prve godine odustanu. Neka od njih odustaju jer se unatoč najboljim naporima i obitelji i medicinskog tima nije postigla poželjna kontrola napada, koja bi bila motivacija za daljnje provođenje vrlo komplicirane dijete.
Najvažnije je da su upravo djeca i roditelji oni koji određuju da li je dijeta za njih dovoljno učinkovita ili nije uspješna. Za nekoga će uspjeh biti smanjenje broja napada za 50% a za drugoga jednaki broj napada, ali bez nuspojava antiepileptika.
Prema Freemanu i sur. od ukupno 150 djece koji su počeli s dijetom 50% ih je imalo više od 50% poboljšanje (u broju napada), a čak 11 ih je bilo potpuno bez napada 12 mjeseci nakon početka dijete.
Koliko dugo se ketogena dijeta provodi?
Djeca koja imaju koristi od dijete ostaju na omjeru masti: ugljikohidrati + bjelančevine od 4:1 dvije godine, ili nakon što su godinu dana bez napada i bez lijekova. Zatim se postepeno 'skidaju' s dijete. Ukoliko se napadi ponovno jave, moguće je ponovno započetio dijetu.
Do danas još nema istraživanja koje bi pokazalo da se dijeta mora prekinuti zbog biokemijskih ili metaboličkih razloga, jednostavno je dobro vratiti se normalnom načinu života.
Ketogena dijeta je strogo proračunati način prehrane, u odnosu prema dobi, spolu, težini i visini. Sastoji se od povišene količine masti, a smanjene količine bjelančevina i ugljikohidrata (3 do 5 puta više masti nego ugljikohidrata i bjelančevina skupa). Unos kalorija i tekućina je strogo ograničen. Da bi dijeta imala ikakvih izgleda za uspjeh potrebno je motivirati obitelj, imati dobar stručni tim pod čijim se nadzorom dijeta provodi te na samom početku definirati što se od ketogene dijete očekuje.
KETOGENA DIJETA SE NE SMIJE PROVODITI BEZ NADZORA MEDICINSKOG TIMA.
Luka Brčić, dr. med.
Literatura:
1. Freeman JM, Freeman JB, Kelly MT. The ketogenic diet: A treatment for epilepsy. 3. izdanje. New York: Demos Medical Publishing, 2000
2. Menkes JH. Paroxysmal disorders. In: Textbook of child neurology. 3. izdanje. Philadelphia: Lea&Febiger, 1985: 647-8.




Srecan je onaj koji je taman toliko pametan da shvati da je glup ;D

Offline Milan

  • Pocasni Clan
  • *
  • Posts: 7406
  • "Sloga bice poraz vragu"
Odg: kekvikova dijeta
« Reply #13 on: August 03, 2008, 06:45:11 PM »
ketogena dijeta radi,i to jako dobro,neki kazu da je bolja od varijacije sa uh
ali je teska jer nema ugljenih hidrata
probajte nesto pre nego sto osudite
Quote
Powerlifting,strongman,weightlifting su direktno povezani sa nasom urodjenom teznjom da budemo jaki i spremni i prevazidjemo sve poteskoce i kao takvi su daleko prirodniji ,jer izviru iz kolektivnog secanja celokupne civilizacije,znaci ,imaju veoma duboke korene u nasim istinskim teznjama.

sledeci cilj:SQ 400  BP 190 DL 380

Offline MilosM

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1046
  • Gender: Male
  • \ ______
Odg: kekvikova dijeta
« Reply #14 on: August 03, 2008, 07:07:35 PM »
Pogledajte formu takmicara koje sprema Dave Palumbo i videcete radi li ketogena dijeta.
Have you ever been alone at night,
Thought you heard footsteps behind,
And turned around and no-one's there ?
And as you quicken up your pace,
You find it hard to look again,
Because you're sure there's someone there!

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
Odg: kekvikova dijeta
« Reply #15 on: August 03, 2008, 07:46:51 PM »
ketogena dijeta radi,i to jako dobro,neki kazu da je bolja od varijacije sa uh
ali je teska jer nema ugljenih hidrata
probajte nesto pre nego sto osudite
normalno da radi,svaka dijeta radi ako je drzis, pitanje je koliko se sve to uklapa u normalan zivot
pricaju neki,koji neki, ne racunamo one koji je propagiraju

Pogledajte formu takmicara koje sprema Dave Palumbo i videcete radi li ketogena dijeta.
vise se oslanjam na obicne ljude,neka svako  pokusa i ko izdrzi do kraja uspeo je..mnogo je tesko drzati tu dijetu i ostavlja malo prostora za greske
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap

Offline MilosM

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1046
  • Gender: Male
  • \ ______
Odg: kekvikova dijeta
« Reply #16 on: August 04, 2008, 01:20:28 PM »
Kazu da mala greska u unosu UH moze totalno da poremeti celu dijetu.
E sad, negde sam citao da je za ovu dijetu potrebna jaka anabolicka sredina.Koliko je to tacno?
Ovde ne mislim na zene koje imaju koje kilo vise, vec na proces definicije.
Have you ever been alone at night,
Thought you heard footsteps behind,
And turned around and no-one's there ?
And as you quicken up your pace,
You find it hard to look again,
Because you're sure there's someone there!

Offline lepamara

  • Pocetnik
  • *
  • Posts: 9
  • Gender: Female
Odg: kekvikova dijeta
« Reply #17 on: August 08, 2008, 02:53:01 PM »
ajme ljudi...ovo je strasno....prosli put sam pala u iskusenje  :blush: ali eto..juce nisam..pa ova dijeta je ludilo....ustanem ja jutros ajme ruke mi se tresu..nisam gladna..nego neka muka..sta znam...uzela sam danas biofar sumece,pa mi valjda nece biti opet lose..valjda cu izdrzati jos par dana..pa da vidimo rezultate...  :crazy:

Offline Mackolina007

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1046
  • Gender: Female
Odg: kekvikova dijeta
« Reply #18 on: August 08, 2008, 05:10:14 PM »
ajme ljudi...ovo je strasno....prosli put sam pala u iskusenje  :blush: ali eto..juce nisam..pa ova dijeta je ludilo....ustanem ja jutros ajme ruke mi se tresu..nisam gladna..nego neka muka..sta znam...uzela sam danas biofar sumece,pa mi valjda nece biti opet lose..valjda cu izdrzati jos par dana..pa da vidimo rezultate...  :crazy:
:lol:  i meni bi se smucilo od ovoliko masnoce.......

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
Odg: kekvikova dijeta
« Reply #19 on: August 08, 2008, 06:58:09 PM »
ni jedna dijeta nije laka.samim tim da ti nesto zabranjeno ,psihicki te uzdrma.
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap