EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Vlade Divac  (Read 9727 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Vlade Divac
« on: January 16, 2007, 02:57:55 PM »
Pocetak karijere jednog od najvecih domacih kosarkasa u istoriji ovog sporta, vezuje se za beogradski Partizan, tim u kome je Divac odigrao pet sezona pre nego sto je otisao u NBA ligu. Osvojene titule sa Partizanom, ali i trofeji osvojeni sa jugoslovenskom reprezentacijom - bili su samo najava za njegov veliki uspeh u Americi.
Los Andjeles Lejkersi Divca su uzeli kao dvadeset sestog na draftu krajem 1988. godine. Kada je Karim-Abdul Dzabar napustio kosarku, 1989. godine, Lejkersi su sa dozom nepoverenja u tim ubacili startnog centra koji nikada nije bio na americkom koledzu. U toku naredne dve godine, Divac je imao peti procenat suta u NBA ligi, a minutaza na utakmicama povecala mu se sa 19,6 minuta na 27. Takodje, bio je drugi po skokovima u svom timu. Poziciju centra delio sa je M. Tomsonom, a igrao je 80-90 utakmica po sezoni. Sezone 1991/92. sa Lejkersima je bio u finalu NBA lige.
Sledece sezone, operacija zbog povrede ledja sprecila ga je da igra u 44 utakmice. Odmah po oporavku, Divac se vraca u prvi tim. U timu Lejkersa izjednacavao se, po mnogim pokazateljima, sa legendarnim Dzabarom. Jednom je izabran za igraca nedelje, a konstantno je bio medju 40 najboljih igraca NBA lige po broju skokova, asistencija, poena, procentu suta... U sezoni 1993/94. bio je vodeci centar Lige po broju asistencija. Lejkersi 1996. godine kupuju Sekila O'Nila i Divca trampe sa Sarlot Hornetsima za prava na tadasnjeg osamnaestogodisnjaka Kobe Brajanta.
U Hornetsima je na mestu centra igrao sa Metom Gajgerom. Zajedno su dali veliki doprinos usponu Hornetsa u toku naredne tri sezone.
Godine 1999. Divac potpisuje ugovor sa Sakramento Kingsima. Igrajuci u ovom timu zajedno sa nasim Pedjom Stojakovicem, postize velike uspehe. Veliki uspeh Divca, ali i ostalih pojedinaca u timu Sakramenta, rezultirao je velikim usponom ovog tima i velikim respektom prema svim njegovim igracima. Tim Sakramenta je u sezoni 2001/2002. godine bio najjaci tim pored Lejkersa, a poznato finale ovih dvaju timova smatralo se finalom pre finala Lige. Nazalost, Sakramento nije uspeo da osvoji titulu u pomenutoj sezoni.
Na nedavno odrzanom Svetskom prvenstvu u kosarci u Indijanapolisu - kolevci kosarkaskog sporta - Divac je sa svojim saigracima iz jugoslovenske reprezentacije uspeo da vec i cetvrtfinalu savlada dotad poslovicno nepobediv reprezentativni tim Amerike i nakon toga, savladavsi u finalu reprezentaciju Argentine, usred Amerike i postojbine sporta kom je posvetio zivot, osvoji titulu sampiona sveta.

« Last Edit: February 06, 2007, 05:49:52 PM by Lazic »
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."

Offline Sandra

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 55
  • Gender: Female
Odg: Vlade Divac
« Reply #1 on: January 31, 2007, 04:17:47 PM »
Mozda bi bilo dobro napomenuti, Vlade Divac nije počeo košarkašku karijeru u beogradskom Partizanu, vec u kraljevačkoj Slogi, s kojom je odigrao njemu prvoligasku sezonu 85/86, kada na ljeto 1986 prelazi u beogradski Partizan, s kojim osvaja titulu drzavnog prvaka 1987. godine (kad je Partizan u dva ogleda bio bolji od Zvezde) u sastavu A. Djordjevic Dragutinović, Obradović, Lakičević, I. Nakić, Grbović, M. Savović, Ignjatović, Divac, Stefanović, Paspalj, Koprivica, Kanjevac, Orcev, O. Popovć - trener Lučić i Dule Vujošević. U ostale 4 sezone Partizan je sva 4 puta bio lošiji od splitske Jugoplastike. Sezonu 87/88 zavrsio je na 3 mjestu, ali se domogao finala play offa, gdje je izgubio od Splicana. Sezonu 88/89 zavrsio je kao prvi, ali je u finalu play offa opet bio ispod zutih. Sezonu 89/90 Partizan sa zavrsava kao 8., da bi 1991. opet zavrsio drugi i u play offu morao priznati premoc tadasnjem trostrukom prvaku Europe splitskoj Jugoplastici.
Zanimljivo je da je Partizan tek po odlasku Divca, Paspalja, Grbovica 1992. u Ateni osvojio europski naslov. Prvu petorku crno bijelih tada su činili u to vrijeme najbolji bekovski par Europe  Djordjevic-Danilovic, krilo Ivo Nakic, te centri Koprivica i Stefanovic.
BRIGITA BREZOVAC--MOJ IDOL. Jednog dana bit cu velika i jaka kao Brigita. Do tog dana... (tko ce to cekati, to je tako dalekoooo)

Offline aleksandar_polomac

  • ExYu sampion-JUNIOR
  • *
  • Posts: 59
Odg: Vlade Divac
« Reply #2 on: February 03, 2007, 08:46:17 AM »
sta reci za Vlada svetsko a nase

Offline dushe

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 559
  • Gender: Female
Odg: Vlade Divac
« Reply #3 on: February 06, 2007, 05:44:19 PM »
Vlade je super :clap:

Offline Nina16.

  • Pocetnik
  • *
  • Posts: 6
  • Gender: Female
Odg: Vlade Divac
« Reply #4 on: June 01, 2009, 10:44:54 PM »

sta reci za Vlada svetsko a nase


tako jeeeeeeeeee  :yes: