EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: FORMULA 1  (Read 11231 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
FORMULA 1
« on: January 15, 2007, 07:25:59 PM »
Formula 1


   

Bolid Formule 1 na stazi
Formula 1, skraceno F1 se smatra najvisim rangom jednoseda u trkama motornih vozila. Temelji se na serijama trka koje se odrzavaju na umetno sagradjenim stazama (pistama) bas za tu svrhu ili na zatvorenim gradskim ulicama. Svake godine rezultati trka odredjuju dve lestvice pobednika, lestvicu najboljih vozaca i lestvicu najboljih konstruktora. Takmicenje je osnovano 1950. i odigrava se pod pokroviteljstvom FIA-e.


Prvenstvo Formule 1 je prvi osvojio italijan DJuzepe Farina u svojoj Alfi 1950, „za dlaku“ pobedivsi svog argentinskog ekipnog vozaca Huana Manuela Fandja. Ipak je Fandjo osvojio titulu 1951. i jos cetiri sledeca u narednih sest godina dok mu nije dvostruki svetski prvak Alberto Askari poremetio planove vozeci za Ferari. Iako se Britanac Sterling Mos redovno takmicio nikad nije uspeo osvojiti Svetsko prvenstvo. Fandjo je ostao poznat po tome sto je dominirao Formulom 1 citavu deceniju i dan danas se smatra vicemajstorom Formule

 
Izgled bolida Formule 1 1951. godine
Prvi Britanac koji je osvojio Svetsko prvenstvo je bio Majk Hotorn, donevsi Ferariju titulu 1958. Medjutim kada je Kolin Capman usao u F1 kao dizajner sasija i kasnije osnivac Lotusovih automobila Velika Britanija je dominirala Formulom 1 celu deceniju. Pored Dzima Llarka, Dzekija Stjuarta, Dzeka Brabama, Grejama Hila i Denija Hjuma, britanski timovi i njihovi vozaci su osvojili 12 svetskih prvenstava od 1962. do 1973.
Godine 1962. uvedeno je novo vozilo sa aluminijskom sasijom nazvanom monokok umesto tradicionalne tubularne sasije. Godine 1968. Lotus je stavio reklamna slova Imperijal tobaka na vozilo i tako uveo sponzorstvo u taj sport.
Aerodinamika je polako dobila vaznost u dizajniranju vozila sa pojavom aerofoila u kasnim 1960. Kasnih sedamdesetih Lotus je uveo zemljani efekt aerodinamike koji je bolidima povecao brzinu na krivinama.
Stvaranje Medjunarodne federacije sportskih automobila 1979. je uzrokavalo niz trzavica izmedju FISE i FOCE u kojima su se FISA i njen predsednik Zan Marij Balestre neprestano sukobljavali sa drustvom konstruktora Formule 1 oko televizijskih zarada i tehnickih pravila.

 
Mapa sveta sa svim gradovima i drzavama u kojima su vozene trke Formule 1
FIA je stavila zabranu na zemljani efekt aerodinamike u sezoni Formule 1 1983. Do tada su vec turbonabijeni motori, koje je Reno uveo 1977., proizvodili 700 ks (520 kW) i tako postali neizostavni deo takmicenja. Kasnije, tacnije 1987, turbo bolidi Formule 1 su proizvodili 1000 ks u trci. Ti automobili su bili i ostali najsnazniji trkaci automobili ikad napravljeni. Da bi smanjila energiju motora i brzinu, FIA je ogranicila kapacitet rezervoara goriva 1984. i smanjila brzine bolida 1988. pre zabrane motora sa turbo punjenjem 1989.
U ranim devedesetima ekipe su uvele pomocnog elektronskog vozaca za upravljanje snagom motora, kontrolu protiv proklizavanja i poluautomatski menjac. Neke su posudjene od savremenih motornih vozila. Neke kao aktivni oves je prvenstveno napravljen za stazu a kasnije su se probile na trziste licnih automobila. FIA je zbog prituzbi da je tehnologija odredjivala rezultat trka vise nego vozaceva vestina zabranila 1994. mnogo takvih pomocnih sredstava. Ipak mnogi promatraci su smatrali da je zabrana takvih pomoci vozacima zapravo bila zabrana zato jer FIA nije imala neku tehnologiju koja bi eliminisala takve stvari u trci.
Timovi su potpisali drugi dogovor o slaganju (Dogovor Konkord), 1992. i treci 1997. koji istice krajem 2007.
Na stazi ekipe Meklaren i Vilijams su dominirale 80-ih i 90-ih. Honda i Meklaren su najvise dominirali u 80-tima dok je Reno pojacan za Vilijamsovim vozacima dobio nekoliko Svetskih prvenstava sredinom 90-tih, sve dok se Meklaren nije vratio u kasnim 90-tim. Rivalstvo izmedju trkackih legendi Sene i Alena Prosta je postalo Formulina glavna zanimacija u sezoni 1988. i nastavila se sve dok se Prost nije povukao krajem 1993. Tragicno i ironicno Sena je poginuo 1994. u krivini Tamburelo na Velikoj nagradi San Marina i preuzeo je Prostovo vodstvo u Vilijamsu te godine. FIA je poboljsala sigurnosne standarde na stazi tako da od tog vikenda nijedan vozac nije poginuo za vreme trke na stazi.
Vozaci iz Meklarena, Vilijamsa i Renoa pre poznatog kao Beneton i Ferarija (ekipe poznatije kao Velika cetvorka) dobili su svako Svetsko pravenstvo od 1984. do danas. Zbog tehnoloskih napredaka u 90-tima cena takmicenja u Formuli 1 je dramaticno porasla. To je povecalo finansijski teret zajedno sa dominacijom te velike cetvorke (koji su bili finansirani od velikih proizvodjaca automobila poput Dajmler Krajslera, sto je rezultovalo da male ekipe nisu finansijski mogle opstati u Formuli 1. Finansijski problemi su naterali nekoliko timova da se povuku. Od 1990. 28 timova se povuklo iz Formule 1 sto je potaklo bivseg Dzordanovog vlasnika Edija Dzordana da kaze da su dani takmicenja gusarskih brodova gotovi.
Moderna F1 [uredi]

 
Mihael Sumaher u Ferariju 2005. na velikoj nagradi SAD-a
Ranim 2000-im Formulom 1 „vladao“ je Mihael Sumaher i Ferari. Pocetkom 21. veka oboreno je nekoliko rekorda. Godine 2001. Sumaher je postavio novi rekord u najvecem broju osvojenih Velikih nagrada, dok je raniji nosilac tog rekorda bio Alen Prost sa 51 osvojenom Velikom nagradom. Godine 2002. Sumaher je postavio takodje novi rekord tako da je osvojio Svetsko prvenstvo vozaca pre kraja sezone od bilo kojeg prasnjeg vozaca osvojivsi Veliku nagradu Francuske u julu te godine. Godine 2003. osvojio je 6. titulu svetskog prvaka pobedivsi tako predjasnjeg nosioca rekorda Huana Manuela Fandja koji je osvojio 5 titula. Sumaher i Ferari nisu bili jedini koji su obarali rekorde u tom periodu. Godine 2003. Fernando Alonso je postao najmladji osvajac prvog startnog mesta u trci kvalifikujuci se na Velikoj nagradi Malezije 2003. Kasnije te godine postao je najmladji pobednik Velike nagrade ikad kada je pobedio na Velikoj nagradi Madjarske. Uprkos Ferarijevoj dominaciji Kimi Raikonen je imao teoretske sanse uzeti prvenstvo 2003. pre kraja sezone na Velikoj nagradi Japana. Huan Pablo Montoja je isto bio blizu 2003. godine.
Neke od pomoci vozacima su se vratile i omogucile da izbegnu restrikcije FIA-je. U medjuvremenu napravljeno je nekoliko promena u pravilima u pokusaju da se poveca atrakcija na stazi i da se smanje troskovi. Stavise nacin kvalifikacija se nekoliko puta promenio od 2003. Jos jedno novo pravilo je nateralo vozace da pocnu trku sa istom kolicinom goriva koju su imali tokom kvalifikacijskog treninga, uvodeci novi takticki element u strategiju svakog tima. Novo pravilo je naglasavalo da svaki motor mora izdrzati dva vikenda trka (dve Velike nagrade). A vozac koji je morao zameniti motor tokom kvalifikacije morao je startovati sa zadnje startne pozicije. Takodje, vozacima nije bilo dopustenio menjati gume tokom trke osim ako su gume bile opasno istrosene.
Prvih nekoliko godina 21. veku u Formuli 1 bilo je nekoliko kontroverznih skandala. Na Velikoj nagradi Austrije Rubens Barikelo Sumaherov ekipni kolega u Ferariju koji je vodio trku po naradjenju iz boksa morao ga je propustiti. Nakon Ferarijevog skandala FIA je kaznila Ferari i zabranila ostalim ekipama takvo mesanje u trku.
2005. na Velikoj nagradi SAD izaslo je samo tri od 10 ekipa na stazu kada se ispostavilo da su Mislen gume preopasne za trke.
Ranih 2000-ih Berni Eklston i njegova organizacija FOA je napravila brojne trejdemarke, sluzbeni logo i sluzbene internet stranice sporta u pokusaju da mu da korporacijski identitet. Eklston je eksperimentisao sa pej per vju televizijom (Bernivizn) koja je omogucavala fanovima da kupe i gledaju celu sezonu F1 ali nakon malog zanimanja 2002. je ukinuta.
 
Staza Indijanapolis na kojoj se vozi Velika nagrada SAD-a
Tipicna staza Formule 1 sastoji se od ravnog dela tzv. startno ciljne ravnine, bokseva gde se vozaci zaustavljaju tokom trke na nadolevanje goriva i gde ekipe podesavaju bolide pre trke a koji se nalaze pokraj startno ciljne ravnine i niza zavoja. Na vecini staza vozi se u smeru kazaljki na satu. Voznja u smeru suprotnom od kazaljke na satu uveliko opterecuje vozace posebno zbog G sila koje deluju u zavojima na nacin da ih opterecuje na nacin koji nije prirodan. Neki zavoji takodje su izazov za vozace kao brzi Ej Rodz na stazi Spa-Francorcamps i sikana pre njega, zavoj Tamburelo na stazi Imola i Kurva Grande na stazi u Monci.
 
 
Monca, staza na kojoj se vozi Velika nagrada Italije
Vecina staza je sagradjena specijalno za trke Formule 1, iako postoji jedna ulicna utrka koja se vozi na stazi Monako za vreme Velike nagrade Monaka (pre su to bile i Velika nagrada Las Vegasa i Detroita). Velika nagrada Monaka odrzava se u kalendaru svetskog prvenstva zahvaljujuci svojoj istoriji i glamuru koji je prati iako ne zadovoljava sigurnosne uslove koji se zahtjevaju pri trci i izgradnji staze.
Projektovanje novih staza trazi visoku sofisticiranost (npr. staza u Bahrainu), a vecinu novih staza projektovao je Herman Tilke. U pocecima svetskog prvenstva vozaci koji bi izletali sa staze bili su zaustavljani balama sena, travnatim zamkama ili gumama postavljenim uz stazu koje bi apsorbirale njihov udar. Nakon pogibije Sene i Razenbergera u Imoli godine 1994., FIA je napravila radikalne promene na stazama i bolidima. Bolidi su usporeni, a na staze su dodane siroke zone izletanja da bi se sprecio udar bolida sa vozacem u barijere, a ako i dodje do udara, da barijere prime sto manju energiju udara. Ova nova pravila o brzini bolida nije dobro primio deo fanova jer se izgubio deo atrakcije na trci.
Trka i strategija [uredi]
 
Trka Formula 1.

Svaki vikend Velike nagrade pocinje u petak sa dva slobodna treninga, a nastavlja se u subotu sa jos dva slobodna treninga. Nakon slobodnih treninga nastavljaju se kvalifikacije za nedeljnu trku. Kvalifikacije se odrzavaju po pravilu leteci krug. Vozac u bolidu izlazi na praznu stazu, prvi krug je za zagrejavanje a kad krene u drugi krug pocinje mu se meriti vreme. Vreme koje je postigao na kraju kruga odredjuje njegovo mesto u startnom poretku na nedeljnoj trci. Najbrzi je prvi u startnom poretku a najsporiji poslednji.
Trka pocinje krugom za zagrejavanje, nakon kojeg se bolidi poredjaju na startne pozicije koje su osvojili u kvalifikacijama. Ako vozac iz nekog razloga ne krene u krug za zagrejavanje krece u trku sa zadnjeg mesta.
Svetlosni signali oznace pocetak trke i trka moze poceti. Trka je duga nesto vise od 300 km i ogranicena je na dva sata. Za vreme trke vozaci ulaze u boks jedan ili vise puta na dolevanje goriva i eventualnu zamenu guma ako ugrozavaju vozacev nastavak trke.
Na kraju trke vozaci i ekipe se boduju zavisno od pozicije koju su osvojili na kraju utrke. FIA je odredila da se boduje prvih osam koji su zavrsili trku i po sistemu 10-8-6-5-4-3-2-1 (prvi osvaja 10 bodova, drugi 8 bodova itd.). Pobednik Prvenstva vozaca odnosno Prvenstva konstruktora (ekipa) je onaj vozac odnosno ekipa koja tokom sezone osvoji najvise bodova.
Vozaci i konstruktori [uredi]

Spisak konstruktora u Formuli 1, Spisak vozaca formule 1 i Kuca slavnih Formule 1.


 
Fenando Alonso u Renou 2006.
Formula 1 ekipe izgradjuju sasiju bolida po standardu ali se dopustaju sitne dorade na sasiji u svrhu povecanja brzine. Pre su ekipe u Formuli sami izgradjivani motore, ali danas to radi manji broj ekipa. Ekipe kupuju motore od kompanija (BMV, Daimler Krajsler, Reno, Tojota i Honda) koje su specijalizovane za izradu motora bolida Formule 1, i na taj nacin ustedjuju velike novce u svom budzetu. Vecina prozvodjaca motora snadbevaju motorima jednu ili eventualno dve ekipe prvenstveno radi velikih troskova u razvoju novog motora. Jedini komercijalni proizvodjac motora je Kosvort.
Ime ekipa u pravilu je ime konstruktora sasije ako ne proizvodi motore za bolide tada u imenu ima i naziv proizvodjaca motora. Prier: Ekipa Ferari izradjuje i motor i sasiju svojih bolida, Ekipa BMV Vilijams sasiju izradjuje Vilikams a motor BMV.
U prvoj sezoni 1950. je ucestvovalo 18 ekipa od kojih su mnoge zbog velikih troskova brzo izasle iz svetskog prvenstva. Ekipa Ferari je jedina ekipa koja se takmici od 1950. pa do danas. Iako ekipe nerado govore o velicini budzeta on se po procenama krece od 75 do 500 miliona americkih dolara.
Nova ekipa koja ulazi u Svetsko prvenstvo Formule 1 mora uplatiti 25 miliona engleskih funti FIA-a, koji se na kraju sezone rasporedjuju ostalim ekipama. Nove ekipe preferisu kupovinu neke vec postojecih ekipa koje su u formuli 1 smanjujuci tako troskove (npr. B.A.R. kupio je Turel a Midland Dzordan).
Svaki bolid ima svoj broj. Proslogodisnji pobednik Sjetskog prvenstava vozaca ima broj 1 a njegov kolega iz ekipa broj 2. Brojevi ostalih se dodeljuju na osnovu osvojene pozicije ekipe u proslogodisnjem Svetskom prvenstvu konstruktora (ekipa). U slucaju da svetski prvak (vozac) vise nije aktivan u Formuli 1 njegova ekipa dobija brojeve za svoje vozace 0 i 2. Ovo pravilo je zato jer se brojevi vozaca ne dodeljuju vozacima nego ekipama. Broj 13 se ne koristi.
Mihael Sumaher drzi rekord u najvise osvojenih Svetskih prvaka vozaca (7) a ekipa Ferari drzi rekord u Svetskom prvenstvu konstruktora (14). Jochen Rindt je jedini kojem je posthumno dodeljen naslov Svetskog prvenstva vozaca.

Spisak Velikih nagrada formule 1.

Broj Velikih nagrada koje se voze u jednoj sezoni varirao je tokom godina. Na prvom svetskom prvenstvu Formule 1 1950. bilo je samo sedam trka (Velikih nagrada), 1980-tih broj se kretao oko 16 ili 17 trka da bi u sezoni 2005. bilo 19 trka.
Sest od sedam trka iz sezone 1950. bilo je u Evropi, a jedina trka koja se nije vozila u Evropi bila je Indianapolis 500 koja je kasnije zamenjena Velikom nagradom SAD. Sa godinama svetsko prvenstvo Formule 1 prosirilo i na ostale kontinente. Prva Juzno Americka trka bila je Velika nagrada Argentine 1953., Afrike Velika nagrada Maroka 1958., Azije Velika nagrada Japana 1976., a Australije Velika nagrada Australije 1985. Danas su trke rasporedjene po svim kontinentima sveta (Evropa, Azija, Australija, Severna Amerika, i Juzna Amerika).
Tradicionalno svaka drzava koja ugoscuje neku Veliku nagradu daje joj ime po imenu svoje drzave (npr. ako se trka odrzava u Nemackoj tada se ta Velika nagrada naziva Velikom nagradom Nemacke), a ako se u nekoj drzavi odrzavaju dve ili vise trka tada dobijaju razlicita imena.
Velike nagrade koje su od pocetka (ili duze vreme) u Svetskom prvenstvu nisu se odrzavale na istoj stazi sve godine. Na primer Velika nagrada Velike Britanije vozila se na stazi Silverston i Brend Hec. Jedino je Velika nagrada Italije uvek vozena na istoj stazi Monca, osim 1980. kada je vozena na stazi Imola na kojoj se danas vozi Velika nagrada San Marina.
Velika nagrada Bahraina je prva trka koja se odrzava na Bliskom istoku koja se odrzava na stazi koja je izgradjena u pustinji, i uz nove trke (i staze) u Kini i Turskoj daje nove sanse za ekspanziju ovog sporta.
Vozaci 2006. [uredi]
•   Reno
o   1. Fernando Alonso (E)
o   2. DJankarlo Fizikela (I)
o   T. Heiki Kovalainen (SF)
•   Meklaren
o   3. Kimi Raikonen (SF)
o   4. Huan Pablo Montoja (CO)
•   Ferari
o   5. Mihael Sumaher (D)
o   6. Felipe Masa (BR)
o   T. Luka Badoer (I)
•   Tojota
o   7. Jarno Truli (I)
o   8. Ralf Sumaher (D)
o   T. Rikardo Zonta (BR)
o   T. Olivije Panis (F)
•   Vilijams
o   9. Mark Veber (AUS)
o   10. Niko Rozberg (D)
•   BAR Honda
o   11. Rubens Barikelo (BR)
o   12. Dzenson Baton (GB)
•   Red Bul
o   14. Dejvid Kultard (GB)
o   15. Kristijan Klijen (A)
•   BMV
o   16. Nik Hajdfeld (D)
o   17. Zak Vilnev? (CDN)
•   Midlend
o   18. Kristijan Albers (NL)
o   19. ?
•   Toro Roso
o   20. Vitantonijo Lijuci (I)
o   21. Skot Spid (USA)
•   Super Aguri
o   22. Takuma Sato (J)
o   23. ?
T. = Test vozac
   
   
Rang lista pobednika [uredi]
Vozaci   Konstruktori ¹
•   2005 - Fernando Alonso ( )
•   2004 - Mihael Sumaher ( )
•   2003 - Mihael Sumaher ( )
•   2002 - Mihael Sumaher ( )
•   2001 - Mihael Sumaher ( )
•   2000 - Mihael Sumaher ( )
•   1999 - Mika Hakinen ( )
•   1998 - Mika Hakinen ( )
•   1997 - Zak Vilnev ( )
•   1996 - Dejmon Hil ( )
•   1995 - Mihael Sumaher ( )
•   1994 - Mihael Sumaher ( )
•   1993 - Alen Prost ( )
•   1992 - Najdzel Mensel ( )
•   1991 - Ajrton Sena ( )
•   1990 - Ajrton Sena ( )
•   1989 - Alen Prost ( )
•   1988 - Ajrton Sena ( )
•   1987 - Nelson Pike ( )
•   1986 - Alen Prost ( )
•   1985 - Alen Prost ( )
•   1984 - Niki Lauda ( )
•   1983 - Nelson Pike ( )
•   1982 - Keke Rozberg ( )
•   1981 - Nelson Pike ( )
•   1980 - Alen Dzons ( )
•   1979 - Dzodi Sehter ( )
•   1978 - Mario Andreti ( )
•   1977 - Niki Lauda ( )
•   1976 - Dzejms Hant ( )
•   1975 - Niki Lauda ( )
•   1974 - Emerson Fitipaldi ( )
•   1973 - Dzeki Stjuart ( )
•   1972 - Emerson Fitipaldi 
•   1971 - Dzeki Stjuart ( )
•   1970 - Joken Rindt ( )
•   1969 - Dzeki Stjuart ( )
•   1968 - Grejam Hil ( )
•   1967 - Deni Hulm ( )
•   1966 - Dzek Brebem ( )
•   1965 - Dzim Klark ( )
•   1964 - Dzon Surtes ( )
•   1963 - Dzim Klark ( )
•   1962 - Grejam Hil ( )
•   1961 - Fil Hil ( )
•   1960 - Dzek Brebem ( )
•   1959 - Dzek Brebem ( )
•   1958 - Majk Havtorn ( )
•   1957 - Huan Manuel Fandjo ( )
•   1956 - Huan Manuel Fandjo ( )
•   1955 - Huan Manuel Fandjo ( )
•   1954 - Huan Manuel Fandjo ( )
•   1953 - Alberto Askari ( )
•   1952 - Alberto Askari ( )
•   1951 - Huan Manuel Fandjo( )
•   1950 - DJuzepe Farina ( )
•   2006 - Reno ( )
•   2005 - Reno ( )
•   2004 - Ferari ( )
•   2003 - Ferari ( )
•   2002 - Ferari ( )
•   2001 - Ferari ( )
•   2000 - Ferari ( )
•   1999 - Ferari ( )
•   1998 - Meklaren ( )
•   1997 - Vilijams ( )
•   1996 - Vilijams ( )
•   1995 - Beneton ( )
•   1994 - Vilijams ( )
•   1993 - Vilijams ( )
•   1992 - Vilijams ( )
•   1991 - Meklaren ( )
•   1990 - Meklaren ( )
•   1989 - Meklaren ( )
•   1988 - Meklaren ( )
•   1987 - Vilijams ( )
•   1986 - Vilijams ( )
•   1985 - Meklaren ( )
•   1984 - Meklaren ( )
•   1983 - Ferari ( )
•   1982 - Ferari ( )
•   1981 - Vilijams ( )
•   1980 - Vilijams ( )
•   1979 - Ferari ( )
•   1978 - Lotus ( )
•   1977 - Ferari ( )
•   1976 - Ferari ( )
•   1975 - Ferari ( )
•   1974 - Meklaren ( )
•   1973 - Lotus ( )
•   1972 - Lotus ( )
•   1971 - Tirel ( )
•   1970 - Lotus ( )
•   1969 - Matra ( )
•   1968 - Lotus ( )
•   1967 - Brebem ( )
•   1966 - Brebem ( )
•   1965 - Lotus ( )
•   1964 - Ferari ( )
•   1963 - Lotus ( )
•   1962 - BRM ( )
•   1961 - Ferari ( )
•   1960 - Kuper ( )
•   1959 - Kuper ( )
•   1958 - Vanvel ( )

¹ (ova kategorija se boduje od 1958)
« Last Edit: January 16, 2007, 01:37:03 PM by Tanja »
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Odg: FORMULA 1
« Reply #1 on: April 09, 2007, 10:50:52 AM »
Alonso slavio u Maleziji

Španac Fernando Alonso ostvario je prvu pobedu u bolidu MekLaren Mercedesa. On je bio najbrži na stazi Sepang u Kuala Lumpuru, na kojoj se u nedelju vozila trka formule jedan za Veliku nagradu Malezije.

Za dvostruku pobedu MekLarena pobrinuo se drugi vozač, Britanac Luis Hamilton koji je osvojio drugo mesto. To je prva dvostruka pobeda britanskog tima od trke za Veliku nagradu Brazila iz 2005. godine. Treći je bio Finac Kimi Raikonen u Ferariju, četvrti je Nemac Nik Hajdfeld u BMW-u, a peti još jedan Ferarijev vozač Brazilac Felipe Masa.

Trku nisu završili Nemac Adrijan Sutil, Holanđanin Kristijan Albers, Britanac Dejvid Kultard i Nemac Niko Rosberg.

Branilac šampionske titule stigao je na čelo u generalnom plasmanu sa 18 bodova posle dve trke. 25-godišnji Španac je stigao u vođstvo već u prvom krugu i lidersko mesto nije prepuštao sve do kraja trke kada je ostvario trijumf od čak 17.6 sekundi prenosti u odnosu na najbližeg rivala. Alonso je već kod prve krivine uspeo da pretekne Felipea Masu, koji je imao pol-poziciju. Već na sledećoj krivini, Brazilca je pretekao i Luis Hamilton.

Ovo je bila 16. pobeda Alonsa u karijeri, koji sada ima dva poena prednosti u generalnom plasmanu u odnosu na Raikonena, koji je slavio u Australiji pre tri nedelje.

Naredna trka vozi se već kroz sedam dana za Veliku nagradu Bahreina uz direktan prenos na televiziji B92.

Rezultati trke za Veliku nagradu Malezije:

1. Fernando Alonso    MekLaren      1:32:14.930
2. Luis Hamilton         MekLaren              17.557
3. Kimi Raikonen        Ferari                     18.339
4. Nik Hajdfeld           BMV                         33.777
5. Felipe Masa             Ferari                     36.705
6. Đankarlo Fizikela    Reno                  1:05.638
7. Jarno Truli               Tojota                1:10.132
8. Heiki Kovalainen    Reno                  1:12.015
9. Aleksander Vurc     Vilijams             1:29.924
10. Mark Veber           Red Bul             1:33.5
11. Rubens Barikelo    BAR                  1 krug
12. Dženson Baton     BAR                  1 krug
13. Takuma Sato         Super Aguri       1 krug
14. Skot Spid              Red Bul             1 krug
15. Ralf Šumaher        Tojota                1 krug
16. Entoni Davidson   Super Aguri       1 krug
17. Tonio. Liuci           Red Bul             1 krug
18. Robert Kubica       BMV                 1 krug
19. Niko Rosberg        Vilijams    bez plasmana
20. Dejvid Kultard      Red Bul    bez plasmana
21. Kristijan Albers     Spajker     bez plasmana
22. Adrijan Sutil         Spajker     bez plasmana

Generalni plasman vozača:

1. Alonso         18
2. Raikonen     16
3. Hamilton     14
4. Hajdfeld      10
5. Fizikela        7
6. Masa            7
7. Rosberg       2
8. Truli             2
9. Šumaher      1
10.Kovalainen 1
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Odg: FORMULA 1
« Reply #2 on: April 09, 2007, 02:56:03 PM »
obozavam formulu  :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo:

Offline vuksa

  • Eraser
  • *
  • Posts: 2861
  • Gender: Male
Odg: FORMULA 1
« Reply #3 on: April 13, 2007, 09:34:17 PM »
nekako je smor od kako je sumi otisao :thumbdown
al se nekad dobro jelo

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Odg: FORMULA 1
« Reply #4 on: April 16, 2007, 11:57:01 AM »
    
Тријумф Масе, Хамилтон u историји
Бразилац победио на Великој награди Бахерина u Формули 1 i вратио се u борбу за титулу
Фелипе Маса
(Фото АФП)

Бразилац Фелипе Маса освојио је Валику награду Бахреина u Формули 1, a дебитант Британац Луис Хамилтон уписао се u књигу рекорда освојеним другим местом i борбу за титулу првака света учинио једном од најнеизвеснијих u историји. Масина трећа победа u каријери вратила га је u сам врх после разочаравајућег старта сезоне. Ипак централна фигура трке поново је био млади Хамилтон, који је први пут u каријери стартовао из првог реда. Као i Маса од почетка до краја задржао је своју стартну позицију i постао први дебитант који је u прве три трке сваки пут био на подијуму.

Треће место освојио је Финац Кими Раиконен, други возач Ферарија, док је Немац Ник Хајдфелд треће пут за редом био четврти. Како сада ствари стоје возач Заубера је вероватно једини који ће ове сезоне моћи равноправно да се бори са двојцима Ферарија i Мекларена.

Двоструки светски шампион Фернандо Алонсо трку је завршио као пети i једини од возача из врха није успео да одбрани своју стартну позицију. Почео је трку као четврти, али је одмах претекао Раиконена са којим је делио други стартни ред. Међутим после прве промене гума Раиконен је вратио своју трећу позицију, a пред сам крај Алонса је претекао i Хајдфелд.

Сада, Раиконен, Хамилтон i Алонсо деле прво место u генералном пласману са по 22 бода, s тим што је Британац u нешто незавиднијој позицији пошто нема још увек ниједну победу.

РЕЗУЛТАТИ: 1. Фелипе Маса (Бразил, Ферари) 1:33:27.515, 2. Луис Хамилтон (V. Британија, Мекларен) +2.36, 3. Кими Раиконен (Финска, Ферари) +10.839, 4. Ник Хајдфелд (Немачка, Заубер) +13.831, 5. Фернандо Алонсо (Шпанија, Мекларен) +14.426, 6. Роберт Кубица (Пољска, Заубер) +45.529, 7. Јарно Трули (Италија, Тојота) +1:21.371, 8. Ђанкарло Физикела (Италија, Рено) 1:21.701, итд.

ПЛАСМАН ВОЗАЧА: Алонсо 22, Раиконен 22, Хамилтон 22, Маса 17, Хајдфелд 15, Физикела 8, Трули 4, Кубица 3, Нико Розберг (Немачка, Вилијамс) 2, Хајки Ковалаинен (Финска, Рено)1, Ралф Шумахер (Немачка, Тојота) 1.
ПЛАСМАН ТИМОВА: Мекларен 44, Ферари 39, Заубер 18, Рено 9, Тојота 5, Вилијамс 2.
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Odg: FORMULA 1
« Reply #5 on: April 16, 2007, 12:14:06 PM »
ja sam propustila formulu  :(

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Odg: FORMULA 1
« Reply #6 on: June 11, 2007, 12:56:42 AM »
E "Canada 2007" sam odgledala  :yes: :thumbup1:
..zao mi Kubice...  :(



MONTREAL, 10. juna 2007. 
- Rezultati trke Formule jedan za Veliku nagradu Kanade, koja je vožena danas na stazi "Žil Vilnev":


1. Luis Hamilton (Britanija) Meklaren 1sat 44,11.292
2. Nik Hajdfeld (Nemačka) BMV Zauber +00,04.343
3. Aleksander Vurz (Austrija) Viliajams-Tojota 00,05.325
4. Heiki Kovalainen (Finska) Reno 00,06.729
5. Kimi Raikonen (Finska) Ferari 00,13.007
6. Takuma Sato (Japan) Super Aguri-Honda 00,16.698
7. Fernando Alonso (Španija) Meklaren 00,21.936
8. Ralf Šumaher (Nemačka) Tojota 00,22.888
9. Mark Veber (Australija) RedBul-Reno 00,22.960
10. Niko Rozberg (Nemačka) Viliams-Tojota 00,23.984
11. Anthoni Dejvidson (Britanija) Super Aguri-Honda 00,24.318
12. Rubens Barikelo (Brazil) Honda 00,30.439
r. Jarno Truli (Italija) Tojota 12 krugova
r. Vitantonio Liuci (Italija) Toro Rošo-Ferari 16
dq. Felipe Masa (Brazil) Ferari 19
dq. Đankarlo Fisikella (Italija) Reno 19
r. Kistijan Albers (Holandija) Spajker-Ferari 23
r. David Kultard (Britanija) RedBul-Reno 34
r. Robert Kubica (Poljska) BMV Zauber 44
r. Adrian Sutil (Nemačka) Spajker-Ferari 49
r. Scot Spid (SAD) Toro Roso-Ferari 62
r. Dženson Baton (Britanija) Honda 70
(r = povukao se, nc = bez plasmana, dq = diskvalifikovan)

Najbrži krug: Fernando Alonso, 1:16.367, 46. krug.
tabela vozača posle šest trka u sezoni:


1. Luis Hamilton 48 bodova
2. Fernando Alonso 40
3. Felipe Masa 33
4. Kimi Raikonen 27
5. Nik Hajdfeld 26
6. Đankarlo Fisikela 13
7. Robert Kubica 12
8. Aleksaner Vurz 8
9. Heiki Kovalainen 8
10. Niko Rozberg 5
11. Dejvid Kultard 4
12. Takuma Sato 4
13. Jarno Truli 4
14. Ralf Šumaher 2

Konstruktori:
1. Meklaren - Mercedes 88 bodova
2. Ferari 60
3. BMV Zauber 38
4. Reno 21
5. Wiliams - Tojota 13
6. Tojota 6
7. RedBul - Reno 4
8. Super Aguri - Honda 4
9. Toro Roso - Ferrari 0
10. Honda 0
11. Spajker - Ferari 0

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
« Last Edit: June 12, 2007, 03:47:41 PM by Tikica »

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Odg: FORMULA 1
« Reply #8 on: June 11, 2007, 10:55:20 AM »
Robert Kubica crash in F1 GP Canada 2007 -E.R.-

Nakon “uspavanke” u Monte Carlu Velika nagrada Kanade bila je pravi spektakl. Lewis Hamilton prvi je put pobijedio u karijeri, Robert Kubica izvukao se "samo" sa slomljenom nogom nakon stravičnog izlijetanja u 26. krugu, a sigurnosno vozilo na stazu je izlazilo čak četiri puta. Svjetski prvak Fernando Alonso u Kanadi se borio protiv bezbroj različitih problema.
Nevolje po Alonsu počele su već u prvom zavoju nakon starta, kad je neuspješno pokušao preteći timskoga kolegu i pritom završio na travi pored staze. Hamilton je bez problema obranio prvu startnu poziciju, a Alonso je pao na treće mjesto, iza Nicka Heidfelda.
Prvi je put "safety car" na stazu izašao u 22. krugu, nakon što se vozač Spykera Nijemac Adrian Sutil zabio u zid, na sreću bez ozbiljnih posljedica. Četiri kruga kasnije, na žalost, Robert Kubica nije bio iste sreće. Izlijetanje poljskog vozača BMW-a doista je izgledalo zastrašujuće. Bijelo-plavi bolid bio je potpuno razoren nakon nekoliko silovitih udaraca u zid, a Kubica je nepomično sjedio u vozilu. U prvi mah većina gledatelja prisjetila se "crnog vikenda" u Imoli... Kubicu su helikopterom odmah prevezli u obližnju bolnicu. Dvadesetak minuta kasnije glasnogovornik BMW-a Joerg Kottmeier objavio je dobru vijest.
- Stanje Roberta Kubice je stabilno. Slomio je nogu, ali može komunicirati te micati ruke i noge.

Do kraja utrke uslijedile su još dvije faze "safety cara", zbog komada Albersova bolida na stazi te zbog Liuzzijeva izlijetanja. Sigurnosno je vozilo četiri puta izlazilo na stazu, a Fernando Alonso toliko je puta izlijetao sa staze. Vrhunac "agonije" u Montrealu doživio je u pretposljednjem krugu, kad ga je pretekao Takuma Sato u Super Aguriju i gurnuo ga na sedmo mjesto.
S druge strane, Lewis Hamilton bezbrižno je jurio k svojoj prvoj pobjedi u karijeri. Dominatan od prvog do posljednjega kruga.
- Sretan sam što je s Robertom sve u redu. Mi smo veliki prijatelji. Ovu pobjedu ipak posvjećujem svojem ocu. Bez njega ništa od ovog ne bi bilo moguće - izjavio je presretni Hamilton na konferenciji za novinare nakon utrke.
Presretan je bio i drugoplasirani Nick Heidfeld. Nijemac u BMW-u nastavio je niz odličnih ovosezonskih rezultata i još jedanput potvrdio da je jedina ozbiljna prijetnja McLarenu i Ferrariju.
No usprkos Hamiltonu i Heidfeldu, najveće iznenađenje Velike nagrade Kanade zasigurno je trećeplasirani Alexander Wurz. Austrijanac u Williamsu odlično se probio kroz sve probleme današnje utrke i treći put u karijeri dospio na pobjedničko postolje.

CRNA ZASTAVA
Katastrofalni Ferrarijev vikend upotpunila je diskvalifikacija Felipea Masse u 51. krugu. Brazilac je, kao i Giancarlo Fisichella u Renaultu, doslovce "prošao kroz crveno". Oba vozača nisu poštivala crveno svjetlo na semaforu prilikom izlaska iz boksa te su ih trenutačno diskvalificirali.

« Last Edit: June 11, 2007, 11:12:01 AM by Tikica »

Offline Lucky1

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 59
  • Gender: Male
  • Karate majstor 3DAN, Rescue Diver
Odg: FORMULA 1
« Reply #9 on: June 12, 2007, 03:42:32 PM »
Tiki losa informaci Robert Kubica nakon  katastrofalnog udesa nije polomio nogu niti ima prelom osim zadobivenog  blazeg potresa mozga i ugnjetanje desnoe ruke ,inace vec ove nedelje  seda u bolid BMW I vozi dalje.
u zdravom telu zdrav duh.........