EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Treninzi u borilackim vestinama i sportovima  (Read 32596 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ToDoR

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 13
  • Gender: Male
Treninzi u borilackim vestinama i sportovima
« on: January 29, 2008, 02:20:13 PM »
Otvaram ovu temu kao mesto u kome ce se pisati o treninzima razlicitih borilackih vestina i sportova, konceptu vezbanja, akcentu treniranja, dopunskim vezbama van treninga i slicnim stvarima... nadam se da ce biti dosta opisa jer ovaj forum to zasluzuje...  :yes:
„Visoko uzdignuti mač, pakao pred kojim
drhtiš, ali kreni korak napred, i zemlja
blaženstva biće tvoja.“
„Vežbati hiljadu dana je disciplina,
a vežbati deset hiljada dana je doterivanje.“
Mijamoto Musaši (1584-1645)

Offline vuksa

  • Eraser
  • *
  • Posts: 2861
  • Gender: Male
Odg: Treninzi u borilackim vestinama i sportovima
« Reply #1 on: January 29, 2008, 05:34:58 PM »
moj trening pocinje uglavnom trcanjem ili basketom...cisto da se postigne radna temperatura :lol:

posle toga idu vezbe oblikovanja,akrobatika...pa onda neke rvacke vezbice(uglavnom nosenja,dobacivanja,vezbe u parteru)...tehnika u stojci...tehnika u parteru...vezbe snage,iztezanje i to bi bilo to..

a van treninga je ili trcanje ili teretana...u teretani radim dosta benca,mrtvog vucenja,nabacaja,cucanja i jos pra rvackih vezbica u teretani i odradim gumu :yes: a sto se tice trcanja...jednom nedeljno odradim kros...ili ti trcanje od 45 min nekim srednjim tempom...a ostalim radnim danima uglavnom se rade malo krace staze...7x30m 5x50 3x100 2x200 1x400..svim radnim danima sem sredom se ima 1 trening...subotom je aktivan odmor...setnja ili fudbal ili kosarka...a nedeljom se naravno odmara :yes:
ovako izgleda priprema za neko takmicenje...naravno sto smo blizi takmicenju smanjuju se treninzi da bi se organizam odmorio
al se nekad dobro jelo

Offline vrana

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 27
  • Gender: Male
Odg: Treninzi u borilackim vestinama i sportovima
« Reply #2 on: February 02, 2008, 12:39:17 AM »
A sta treniras?
It Pisses Me Off When I See Weaklings. I Feel Like I Wanna Crush Them!

Offline Tanor

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 4135
  • Gender: Male
Odg: Treninzi u borilackim vestinama i sportovima
« Reply #3 on: February 02, 2008, 02:05:47 PM »
Pajseras, de mi rec kad si ti zadnji pu upao u katabolizam :D !

Pre neki dan kad nisam imao ellu .. :/ jbg desi se ..
A inace, post Pajserasa u kome kaze da je pao u katabolizam kad nije pojeo ellu mi je ulepsala vece  :wow: :lol:
Jeste brate , ja kasno ustajem i ono , nisam jeo jedno 13 sati tad minimum...

a da,natural sam :rolleyes01: :rolleyes01: :rolleyes01:

pio sam bcaa posle sexa...bez zajebavanja  :lol:

Offline vrana

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 27
  • Gender: Male
Odg: Treninzi u borilackim vestinama i sportovima
« Reply #4 on: February 02, 2008, 03:46:51 PM »
aha... jbg ja pomislio da nije u pitanju Grappling
It Pisses Me Off When I See Weaklings. I Feel Like I Wanna Crush Them!

Offline NebojsaZemunTrg

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 114
  • Gender: Male
Odg: Treninzi u borilackim vestinama i sportovima
« Reply #5 on: February 03, 2008, 06:06:14 PM »
aha... jbg ja pomislio da nije u pitanju Grappling
Uh obozavam grapling......na MMA krecemo trcanjem,onda malo gimnastike tj zagrevanje zglobova i onda razni padovi na ledja i dzudo kolutovi kako bi ledja amortizovale udarce pri padu...onda istezanje pa trening koji je uvek razlicit....uglavnom prvo sa nekim druagrom radimo neke kombinacije koje trener kaze(radimo jedan na drugom) posle neka obaranja iz klinca ili na primer kombinacija udaraca pa takedown(obaranje) protivnika.....onda malo nekih zahvati u aprteru i na kraju slobodni dziu dzica sparing u parteru...na kraju istezanje

Offline Milan

  • Pocasni Clan
  • *
  • Posts: 7406
  • "Sloga bice poraz vragu"
Odg: Treninzi u borilackim vestinama i sportovima
« Reply #6 on: February 04, 2008, 02:00:48 AM »
gde treniras sad?
koji klub i gde?
Quote
Powerlifting,strongman,weightlifting su direktno povezani sa nasom urodjenom teznjom da budemo jaki i spremni i prevazidjemo sve poteskoce i kao takvi su daleko prirodniji ,jer izviru iz kolektivnog secanja celokupne civilizacije,znaci ,imaju veoma duboke korene u nasim istinskim teznjama.

sledeci cilj:SQ 400  BP 190 DL 380

Offline ToDoR

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 13
  • Gender: Male
Odg: Treninzi u borilackim vestinama i sportovima
« Reply #7 on: February 04, 2008, 06:05:54 PM »
SNAŽNI UDARCI TOKOM CELOG MEČA
U sledećim redovima cu se potruditi da vam ukratko objasnim kako treba vežbati i da vam ukažem na eventualne greške koje se javljaju tokom vežbanja. Trudiću se da se ne bavim klasičnim pisanjem treninga koristeći previše stručnih izraza koji su nerazumljivi većini populacije. Tekst koji sledi namenjen je kako rekreativcima tako i profesionalnim sportistima, ali u skladu sa njihovim trenutnim fizičkim mogućnostima.
Fokusiraćemo se na razvoj izdržljivosti u snazi, koja omogućava sportisti da izvodi određenu aktivnost u dugom vremenskom roku uz minimalan gubitak snage.
Za uspešno vežbanje treba da se znaju tri osnovne zakonitosti ili pravila, kako god hoćete. Zakon OPTEREĆENJA, zakon POVRATNOSTI (REVERZIBILNOSTI) i zakon SPECIFIČNOSTI. Svakom sportisti (rekreativcu) je u cilju postizanje što boljih rezultata u što kraćem vremenskom roku, a bez primene gore navedenih zakona je to jednostavno nemoguće. No, krenimo redom.
Zakon OPTERECENJA glasi: “Priroda opterećenja mora mora da ppredstavlja izazov sadaššnjem stanju sportiste.”
OK, definiciju ste pročitali ali se sigurno pitate šta to u praksi znači? To znači, da ako je stepen opterećenja manji od optimalnog to će se odraziti u smanjenju efekta vežbanja, a samim tim povećaće se i vreme koje će nam biti potrebno da napravimo željeni rezultat. Nije bitno da li želimo veću snagu, izdržljivost, mišićnu masu, ili želimo da povećamo kondiciju, pravilo važi za sve slučajeve. (Pošto će ovaj članak čitati i moje kolege, dužan sam da napomenem da ovde ima izuzetaka, a to je trening izdržljivosti koji se uvodi posle nepotpunog oporavka.)
Zakon PRIVATNOSTI (REVERZIBILNOSTI) glasi.: “Kada ne postoji nikakvo opterećenje, pa prema tome ni potreba za adaptacijom, funkcionalna sposobnost se vraća na osnovni nivo.”
Progresivno opterećenje je ključ za pravilan postupak u skladu sa gore navedena tri osnovna pravila za uspešno vežbanje. Trener mora da posmatra opterećenje i oporavak kao celovit proces i da za određenog sportistu utvrdi pravilne trenažne procese u okviru jednog treninga i između dva treninga. U praksi to bi znacilo ovo: trener bi trebalo da odredi koliki je vaš nivo opterećenja, koliko je vreme trajanja oporavka, kolika je dužina trajanja vežbi kao i ritam izvođenja istih. Ne možete vežbati šest meseci po istom programu i očekivati da ćete konstantno da napredujete. Naime, mišić se adaptira jer nema izazova za njega. Mišić treba da doživi stres da bi nastavio sa napretkom. Zato je bitno da je trener uvek uz vas i da prati vaš rad. Ovde je još bitno reći da trenažni procesi diktiraju frekvenciju opterećenja. To znači da moramo uskladiti nivo opterećenja i vreme oporavka, da ne uđemo u fazu pretreniranosti ili sa druge strane da zaustavimo napredak neadekvatnim opterećenjem.
Zakon SPECIFIČNOSTI glasi: “Specifična priroda opterećenja stvara specifičan efekat treninga.”
Ovo znači da trener treba da razmatra specifičnosti prema sportisti i njegovoj potrebi da se adaptira na zahteve specifične discipline. Ovaj zakon se više odnosi na profesionalne sportiste, a manje na rekreativce. Objasniću ovo na primeru profesionalnog tenisera. Recimo specifična vežba treba da traje 15 sekundi, jer toliko u proseku traje jedan poen u tenisu, sa pauzom od 25 sekundi koliko iznosi prosečna pauza između dva poena. Pauza između blokova vežbi treba da bude 1 minut jer toliko traje pauza između gemova.
Sada kada smo se upoznali sa osnovnim pravilima koja treba da poštujemo tokom treniranja, ostalo nam je još samo da se upoznamo i sa osnovnim kategorijama treninga. Trening se, široko gledano, deli u tri kategorije, prema njihovom doprinosu u razvoju fizičke pripremljenosti sportiste za određenu disciplinu. Te kategorije su: opšti trening, specifični trening i situacioni trening.
Opšti trening je namenjen za podizanje opšte funkcionalne sposobnosti organizma sportiste. On je od osnovnog značaja za razvoj izdržljivosti, snage i pokretljivosti kroz rekreacione treninge, pa do pravilno raspoređenog progresivnog plana treninga (kružni trening ili trening po stanicama). Cilj ovog treninga je da pripremi sportistu da prihvati specifičan trening i izvuče od njega korist.
Specifični trening razvija elemente tehnike i razvija fizičku pripremljenost koja je specifična za disciplinu ili sport koji treniramo. U kondicionom programu centralni predmet je razvijanje efikasnosti energetskih sistema koji su potrebni za određenu disciplinu (sport). Za određene discipline zazličiti su izvori energije. Sportovi u kojima su primarni snaga, brzina i eksplozivnost nemaju iste izvore energije u našem telu kao sportovi u kojima dominira izdržljivost!
Situacioni trening se izvodi tako što simuliramo uslove kao na takmičenju. Naime, kod ovog treninga, tehnika i fizička pripremljenost koja je ostvarena specifičnim treningom se stavlja na probu, tj. Primenjuje se na samu disciplinu (sport) ili preciznije rečeno na situaciju takmičenja.
Pretpostavljam da najveći broj čitalaca zanima opšti trening, tj. njegove osnovne varijante: kružni trening i trening po stanicama. Obe ove varijante  namenjene su za razvoj izdržljivosti u snazi, mada se uz dobar odabir vežbi i pravilan odnos radai oporavka, mogu primenjivati i za razvoj drugih fizičkih svojstava sportiste. Ovde je kružni trening i trening po stanicama predstavljen u karakteru opšteg treninga, aoni mogu biti i specifični ako se radi sa elementima određene discipline odnosno sporta.
Kada smo sve ovo lepo naučili, vreme je da pređemo na razvoj naše izdržljivosti u snazi. Da bi počeli da vežbamo, prvo trebamo da se istestiramo. To je veoma bitan korak koji mnogi treneri zanemaruju u svom radu. Testiraćemo se u pet vežbi, i pri tome ćemo naše rezultate da upisujemo u tabele. Npr., prva vežba je”Vežba A”, druga vežba je “Vežba B”, treća “Vežba C”, i tako redom.
http://img232.imageshack.us/img232/6231/picture1rc9.jpg
I na samom kraju, možda se pitate: OK, sve je to lepo, ali zašto bih ja trebao da podignem izdržljivost u snazi na visok nivo kad se bavim (recimo) borilačkim sportom? Odgovor je veoma jednostavan… trening po stanicama i kružni trening će vam omogućiti da zadajete snažne udarce tokom celog meča uz minimalan gubitak snage udarca. Protivnici praktično neće ni osetiti razliku između vaših udaraca u prvoj i poslednjoj rundi. Samo hrabro videćete da rezultati neće izostati.
„Visoko uzdignuti mač, pakao pred kojim
drhtiš, ali kreni korak napred, i zemlja
blaženstva biće tvoja.“
„Vežbati hiljadu dana je disciplina,
a vežbati deset hiljada dana je doterivanje.“
Mijamoto Musaši (1584-1645)

Offline ToDoR

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 13
  • Gender: Male
Odg: Treninzi u borilackim vestinama i sportovima
« Reply #8 on: February 04, 2008, 06:07:56 PM »
KRUŽNI TRENING
Kada smo završili sa testiranjem, možemo da pređemo na toliko priželjkivani kružni trening. U svakoj vežbi kruga, sportista izvodi seriju ponavljanja i odmah zatim prelazi na sledeću vežbu. Ako se radi više od jednog kruga, onda između krugova treba napraviti pauzu u trajanju od 2 minuta. Bitno je napomenuti, da broj ponavljanja nije proizvoljan, nego iznosi polovinu od broja ponavljanja koje smo uradili tokom testiranja. Radi se od 3 do 5 krugova u zavisnosti od toga koliki je vaš nivo fizičke spreme.
http://img232.imageshack.us/img232/2175/picture2hr9.jpg
„Visoko uzdignuti mač, pakao pred kojim
drhtiš, ali kreni korak napred, i zemlja
blaženstva biće tvoja.“
„Vežbati hiljadu dana je disciplina,
a vežbati deset hiljada dana je doterivanje.“
Mijamoto Musaši (1584-1645)

Offline ToDoR

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 13
  • Gender: Male
Odg: Treninzi u borilackim vestinama i sportovima
« Reply #9 on: February 04, 2008, 06:09:53 PM »
TRENING PO STANICAMA
Druga varijanta opšteg treninga je trening po stanicama. U svakoj vežbi, sportista izvodi sve serije ponavljanja sa oporavkom od 30 sekundi. U praksi bi to značilo da na prvoj stanici sportista radi trećinu broja ponavljanja koje smo dobili tokom testiranja u svakoj seriji. Onima koji sebe smatraju početnicima preporučujem 5 serija po stanici, a one koji sebe vide kao malo napradnije ne više od 10 serija. Oporavak između stanica iznosi takođe 30 sekundi.
http://img232.imageshack.us/img232/9785/picture3vf1.jpg
„Visoko uzdignuti mač, pakao pred kojim
drhtiš, ali kreni korak napred, i zemlja
blaženstva biće tvoja.“
„Vežbati hiljadu dana je disciplina,
a vežbati deset hiljada dana je doterivanje.“
Mijamoto Musaši (1584-1645)