EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: SPF - SRPSKA POWERLIFTING FEDERACIJA  (Read 24877 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ironman

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 72
  • Gender: Male
Odg: SPF - SRPSKA POWERLIFTING FEDERACIJA
« Reply #70 on: May 06, 2014, 02:19:04 PM »
Takva je situacija u celokupnom sportu na planeti. SPonzori, oprema, pare, pare, pare. Istorija powerliftinga u Srbiji vezana je za Oli dizanje tegova, a čak ni tu nismo imali neke vanserijske rezultate na svetskom nivou. Na IPF internacionalnim takmičenjima 100EUR je kotizacija, od čega 50 ide WADA-i  ;) Evo ja predlažem da naša država kredituje jednu laboratoriju u Srbiji koju će aminovati WADA, pa onda da ne moramo slati uzorke u inostranstvo i plaćati anti-doping testove ko prašinu sa Meseca  :lol:

Ali to je naše mesto i borimo se. I taj neki Đoković, Higl, Španović, Bekrić i KOlašinac imaju vanserijske uspehe u svojim sportovima, pored svih tih Norvežana, Rusa i Kineza sa dužom tradicijom, boljim 'sportskim' laboratorijama i generalno 3123 više para za celu priču. Samo od države PL savez Austrije godišnje raspolaže sa 7 mil. eura  :boxed: 

Zašto eleiko, leoko, er eq, titan, inzer, sbd ili werksan? Zato što zarađuju pare. Zašto igra Cedevita protiv Kindera? Uskoro ćemo gledati basket Smoki vs. Chipsy- polufinale 1, polufinale 2: Carlsberg vs. Jelen... Tako je radila i Forumula1 sa Marlborom, tako sve funkcioniše.

Pored svega, ipak treba trenirati i gurati napred, nije sve tako crno, treba posetiti jedno IPF internacionalno takmičenje pa odatle dalje. Otom potom, ima za to vremena, makar u zakonskim okvirima za početak da budemo  :)

U svakom slučaju, sve ovo što pišem je vrh ledenog brega, i to je NEOPHODNO za sve ljude koje interesuje powerlifting da znaju i da raspolažu ovim informacijama. Drugi deo ledenog brega nije za forum  ;)
Arbeit macht frei.

Offline Fat Dragon

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1032
  • Gender: Male
Odg: SPF - SRPSKA POWERLIFTING FEDERACIJA
« Reply #71 on: May 06, 2014, 03:02:18 PM »
Pa ne mislim da je u redu , zato sam i pitao.
Većina stvari koje si rekao se dešava zato što je ovaj sport neorganizovan.Da postoji jak savez koji upravlja sportom to se ne bi dešavalo. A baš mi je čudno da je zakonom propisana visina članarine koju neki član plaća matičnom savezu. :dunno:
SPF je tu u najtežoj poziciji , ako namjerava da bude taj savez koji će urediti i organizovati ovaj sport.Nadam se da će uspjeti
Neka osjećaj bude s tobom.
Gym & Gym, Slovačka 17, Novi Sad.Tu Bukas ko kanda bilduje.

Offline Ironman

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 72
  • Gender: Male
Odg: SPF - SRPSKA POWERLIFTING FEDERACIJA
« Reply #72 on: May 06, 2014, 04:10:36 PM »
Zamisli koliko para bi se pralo preko fiktivnih klubova na ime članarina da može godišnja članarina da bude veća?

SPF ima želju da organizuje powerlifting SPORT, to si dobro rekao, da bi to moglo da se ostvari potrebno je da država prepoznaje da je sport od značaja za ovu zemlju, i da bude na listi ostalih neolimpijskih sportova i u budućnosti. Sva zvanična powerlifting aktivnost koja se odigravala na našoj teritoriji dok na toj listi nema sporta koji se zove powerlifting spada pod ilegalne aktivnosti koje nisu ZVANIČAN SPORT, nažalost. Kao da je bilo takmičenje u bacanju lubenice u vis...

Anti-doping je obaveza svake ozbiljne sportske strukture na planeti, i bez toga nema sporta. Sport bez saradnje sa anti-doping agencijom nema perspektivu u Srbiji isto tako kao što nema bilo gde u inostranstvu. To je činjenica koja može da se sviđa ili ne sviđa nekome, ali je činjenica i bez toga će powerlifting ostati na papiru neki underground nepriznati sport, a mi ćemo imati najveći broj evropskih, svetskih i orbitalnih prvaka u powerliftingu. NE znam da li u ovom trenutku ima neki momak koji nije prvak države u pl...

Hvala na podršci, trudićemo se da obezbedimo uslove da pl bude prepoznat kao sport u Srbiji, IPF licenca je jedan delić slagalice... pozdrav
Arbeit macht frei.

Offline Milan

  • Pocasni Clan
  • *
  • Posts: 7406
  • "Sloga bice poraz vragu"
Odg: SPF - SRPSKA POWERLIFTING FEDERACIJA
« Reply #73 on: May 06, 2014, 04:18:43 PM »
Sto vam smetaju te brojne medalje?  :)  Meni je samo malo smesno kad mi neko kaze:"Ja sam taj i taj, svetski sampion i rekorder."  :lol:
 
Quote
Powerlifting,strongman,weightlifting su direktno povezani sa nasom urodjenom teznjom da budemo jaki i spremni i prevazidjemo sve poteskoce i kao takvi su daleko prirodniji ,jer izviru iz kolektivnog secanja celokupne civilizacije,znaci ,imaju veoma duboke korene u nasim istinskim teznjama.

sledeci cilj:SQ 400  BP 190 DL 380

Offline Fat Dragon

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1032
  • Gender: Male
Odg: SPF - SRPSKA POWERLIFTING FEDERACIJA
« Reply #74 on: May 06, 2014, 04:40:52 PM »
@ironman
Pa ne znam da je negde drugde tako uređeno.Savez samostalno određuje visinu članarine za svoje članove.
A za pl bojim se da je situacija upravo obrnuta.Kad sport bude dobro organizovan i uređen tek onda se može očekivati nešto od države a ne obratno.Problem je što ste vi na početku i vama će biti najteže.Bilo kome kasnije će biti lakše.Kao svaki početak , najteži je.

@milan
Ne smeta meni , problem je što ne mogu naći savez gdje ću ja biti prvak. :wallbash1:
Neka osjećaj bude s tobom.
Gym & Gym, Slovačka 17, Novi Sad.Tu Bukas ko kanda bilduje.

Offline Ironman

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 72
  • Gender: Male
Odg: SPF - SRPSKA POWERLIFTING FEDERACIJA
« Reply #75 on: May 07, 2014, 07:56:26 AM »
@Fat Dragon
U Zakonu o sportu, nemoj baš sve da kopam i kačim linkove  ;)

@tema
Kratak izveštaj sa SPF Državnog prvenstva IPF RAW, koje je održano u SPENSU, Novi Sad, kao i pregled najuspešnijih rezultata izašao je u današnjem Sportskom žurnalu, str. 20.   :clap:
Arbeit macht frei.

Offline Gvozdeni

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 549
  • Gender: Male
Odg: SPF - SRPSKA POWERLIFTING FEDERACIJA
« Reply #76 on: May 07, 2014, 08:30:07 AM »
U porodicu Olimpisjkih sportova se ulazi preko Sport Accorda. Kada se određeni sport ili grana sporta prizna u SA, kao što je to slučaj ovde koliko vidim

Quote
http://www.sportaccord.com/en/members/

Address : c/o Gaston Parage, IPF President, 1, Rue Pasteur L-4642 Differdange, Luxembourg,

Phone : + 352 62 116 5214   Fax: + 352 582696

Email : gaston.parage@powerlifting-ipf.com

Website : http://www.powerlifting-ipf.com/
- See more at: http://www.sportaccord.com/en/members/#sthash.NESdTsa4.dpuf

Takav sport po pravilima unutar našeg ministarstva se priznaje kao sport od značaja i prepoznat je od strane države. Koliko shvatam PL ni u kom obliku nije priznat kod nas?

Po Zakonu o sportu Savez mora da primi klub koji je registvorav za bavljenje sportom. Ne znam kako su naši PL klubovi registovani (na apru-u ne mogu da ih nađem, jer ne znam kako se PL piše ćirilicom) no ukoliko bi svi bili registrovani pod istim početnim imenom i kasnije svi ušli u isti Savez pretpostavljam da bi to olakšalo mnogo. Brojni su savezi u mnogim zemljama sveta koji su imali iste problema, ali jedostavno su se svi neki podsavezi skupili i napravili jedan. Sredstva su kasnije između sebe delili po uspesima i zaslugama ili kako su već zamislili.

Ne kažem da je to sjajno rešenje, ali sećam se kada je Toni Nobilo to uradio za tkd u Hrvatskoj i na taj način finansirao oba saveza ITF i WTF, koji su što je najvažniji POTPUNO različiti sprtovi, ali suoni na taj način "doskočili" ministarstvu

Inače slažem se da je naš Zakon o sportu "beyond" glupog

I da naše Ministartsvo i ako je sport priznat u SA, ne *ebe bez 30 registrovanih klubova, tako sam bar čuo sada iz našeg (MMA) saveza

Offline Ironman

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 72
  • Gender: Male
Odg: SPF - SRPSKA POWERLIFTING FEDERACIJA
« Reply #77 on: May 08, 2014, 12:24:08 PM »
Powerlifting je priznat kao sport od januara ove godine. Pre toga je jedini validan PL savez predstavljao Powerlifting savez Jugoslavije tj. Powerlifting savez Srbije (biviši predstavnici IPF-a, na čelu sa generalnim sekretarom R. Gavrilov iz Vršca) koji je bio član Sportskog saveza Srbije.

Kada je (iz javnosti nepoznatih razloga) Ministarstvo sporta sklonilo powerlifting sa liste sportova od značaja za Srbiju (april 2012.), bez obzira što je na svetskom nivou PL na spisku međ. asocijacije SA (što si citirao gore), kao i da je prepoznat od strane Međunarodnog Olimpijskog komiteta, ovaj sport je otišao u mrak.

U tom periodu kada Srbija nema powerlifting savez niti powerlifting sport, tako ni powerlifting klubove (jer se bez sporta ne mogu registrovati tako, jelte), frakcija ljudi koji su se takmičili u PSJ i PSS, a koji vole ovaj sport, održavali su kako-tako plamen nade organizujući ilegalna takmičenja i nastupajući ilegalno u inostranstvu. Sve vreme dok se ovo dešava, zvanični (bivši) savez iz Vršca ne daje zvanične ili nezvanične informacije o budućnosti sporta i tekućoj problematici.

Za sve to vreme ''mraka'', u Srbiji razmnožili su se mnogi savezi, licencirani i nelicencirani predstavnici evropskih i svetskih powerlifting saveza koji su većinom isto tako kaubojština na svetskom nivou od danas do sutra. Jedan od tih saveza na svetskom nivou je dva puta bankrotirao jer su predsednici/osnivači dva puta za redom lapili sve pare iz saveza i nestali bestraga (videćemo šta će uraditi ovaj treći- taj savez ima predstavnike u Srbiji, neću spominjati naziv). Nema tu puno nekog sistema ili dugoročnog plana, radi se za keš i od danas do sutra, zato se i ne brinu za WADA, jer nemaju ambicije da napprave PL ozbiljnim sportom već da napune svoje džepove i nestanu  :nonono: 

Što se tiče Srbije na APR pretrazi moraš kucati 'poverlifting', 'pauerlifting' i 'powerlifting' da bi skupio informacije o svim savezima ovog sporta koji deluju na teritoriji Srbije. Ima i saveza koji nemaju naziv powerlifting u bilo kom obliku, ali organizuju powerlifting takmičenja u Srbiji  :yes:

SPF gura samo IPF priču, jer IPF ima ozbiljnu istoriju i ozbiljan pristup ovom sportu. Ni IPF nije humanitarna organizacija kao ni WADA- i oni se finansiraju kroz opremu i kotizacije, ali opet ta oprema nije obavezna za učešće u PL IPF takmičenjima. Ipak je to malo civilizovaniji način finansiranja od sistema take-the-money-and-run.

Koji savez će to sve ujediniti- ne znam.

Da li je moguće ujedinjenje, u smislu GPC,GPA,WPC,IPF? NE! Anti-doping je glavna prepreka. Druga prepreka je jasna linija razgraničenja na svetskom nivou. Treća prepreka je obaveza organizovanja takmičenja na godišnjem nivou za svaku svetsku federaciju, gde dolazimo do sledećeg pitanja: 

Da li nam u Srbiji treba 16 pl takmičenja godišnje? NE! Potrebna su nam 3-4 takmičenja godišnje koja su bila ranije, ali da su urađena svetski, sa visokim standardom i jakom medijskom podrškom. Ovo dovodi do kvaliteta takmičenja i kvaliteta takmičara, jer će ljudi počinjati da biraju takmičenja koja su slabo posećena da bi tamo osvajali medalje i da bi novine izveštavale koliko svetskih i evropskih prvaka imamo.

I sebe sam smorio sa pričom o svemu ovome, ovde počinjem da ličim na one likove što sami sa sobom ćakulaju po ulici... U svakom slučaju, NEOPHODNO je da svako ko se bavi powerliftingom zna ove stvari, da ne bi bio ovca koju šišaju na takmičenjima za kotizacije za 'svaku narednu disciplinu' medalju od 150 dindži i sl.  ;)

   
Arbeit macht frei.

Offline BUKAS

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 983
  • Gender: Male
Odg: SPF - SRPSKA POWERLIFTING FEDERACIJA
« Reply #78 on: May 08, 2014, 02:43:46 PM »
Svi organizuju takmicenja da bi i profitirali od njih. Tu nema sta. Neko ce to uzeti na duze staze i uzimati po manje, neko na krace uzeti vise para i nestati.


Sve je to ok, samo ova prica oko WADA i antidopinga... Licemeri su svuda uvek bili, bice ih dalje. Nije to od juce.


Svaka cast na organizaciji, samo jos da se tehnicka strana takmicara (ne svih) popravi i bice super.
Long live Galenika!

Bukas- Lični trener
https://www.facebook.com/BUKAS88?ref=aymt_homepage_panel

Free Fighters Gym- FFG Novi Sad

Offline Ironman

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 72
  • Gender: Male
Odg: SPF - SRPSKA POWERLIFTING FEDERACIJA
« Reply #79 on: May 08, 2014, 03:22:59 PM »
Hvala, trudićemo se da radimo da se peglaju greške sa svakim narednim takmičenjem...

Šta si mislio sa tehnička strana takmičara? oblačenje ili tehnika izvođenja?

@tema
Evo konačno upload APSOLUTNO i RELATIVNO najjačeg sa SPF Državnog IPF RAW iz Novog Sada. Na kanalu su i ostali liftovi od pobednika + najstariji i najmlađi učesnik na takmičenju, neću da floodujem temu, ako nekog interesuje nek baci oko. Čučanj od Bulatovića nema HD jer je prsla kamera malo pre toga, ali je skinut sa feed-a pa uklopljen na video.

Bulatović


Potkonjak


Celokupan snimak ima dosta gB pa youtube nikako da precesuje, ali kontam da će uspeti do sutra uveče, ako nije skuco nešto...
Arbeit macht frei.