EXYU FITNESS FORUM

Trening => Problemi sa viskom kilograma => Topic started by: latissimus_dorsi on September 11, 2011, 10:46:22 AM

Title: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 11, 2011, 10:46:22 AM
Citajuci teme na ovom forumu, nisam nigdje procitao da pominjete neke tvrdnje koje sam ja co pa bih zelio da ih provjerim.

Ja sam visok 180 i imam 80 kg.
Ta kilaza mi i nije bas najbolje rasporedjena tj. vecina mi je u gornjem dijelu tjela. Imam tanke noge ali sam gore krupan i imam par cm vise oko struka. Tj. imao sam i vise od par cm ali sam trcanjem dosta doveo u red to i ostalo mi je jos malo stomaka sto zelim da skinem. Ugl. neki "iskusniji" clanovi teretane su mi govoroli da malo smanjim sa trcanjem a da probam da radim vjezbe za masu i tako da "razvalim" ramena, ledja i grudi i samim tim ce na neki nacin se stomak pokupit malo i biti manji. Zatim, da pijem limunadu bez secera jer je ona dosta dobra u sagorjevanju masnih naslaga. Da li je to istina i sko jeste da li ima jos koje jelo i pice koje ima isti efekat?

Hvala.
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: Lazic on September 11, 2011, 11:35:04 AM
osim sredjene klope sve ostale tvrdnje idu na tvoju stetu
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 11, 2011, 03:37:36 PM
Ishranu pokusavam dovesti u red mada mi je to i najveci problem. Jos uvijek zivim od "mamine kuhinje" :D
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: Lazic on September 11, 2011, 05:02:51 PM
verujem da jeste..verujem da neces ici na nerazumevanje ako svoju kuhinju malo prilagodi tebi..ipak si joj dete :)
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 11, 2011, 10:52:33 PM
Pa to si ipak upravu :D .. A mozda sada puno trazim ali da li imas ti neki fb profil, msn ili slicno gdje bih mogao da se dop. sa tobom da malo popricam jer vidim da se stvarno mnogo razumijes ovde pa bi mi mogao malo pomoci. Makar malo savjeta i koji razgovor obaviti dobro bi dosao :) .. Ako imas sta slicno tome, posalji ako moze privatnu poruku, dobro bi mi doslo :)
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: Lazic on September 11, 2011, 11:22:32 PM
znas u cemu je problem..ako tako radim a ima vas mnogo , sve sto vam pisem moram iznova, ovako kada pisem javno , moze nekome da pomogne a ja se necu smoriti od ponavljanja jedne te iste stvari :)
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 11, 2011, 11:31:38 PM
Pa dobro, to si upravu :) .. Pa sto se tice npr. kardio treninga, koliko bi bilo ok vremenski da traje posle treninga sa tegovima (odmah da kazem nisam bas u nekoj kondiciji, najvise sto pretrcim bez stajanje je oko 2-3 km na traci sa brzinom od 8-10km/h.)

Da li je dobro da kombinujem to sa biciklom i steperom?

A oko ishrane, posto ja nju nema sanse da izmjenim iz korjena, da li postoje neke namirnice koje su dobre, ali i da su "niskobudzetne" :D .. Ne mogu bas sad izvoljevati svaki dan piletinu i sl. ali mogu neke sitnice izmjenit pa me interesuje sta bi bilo dobro uvrstit / izbacit iz menija.
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: draganavv on September 12, 2011, 09:35:48 AM
Ja mislim da trebas da citas i citas forum da bi ti se kockice slozile.....ja ga citam mesec dana pa jos uvek mi nije sve jasno.Ali citaj Laziceve teme,citaj teme nas koji smo promenili ishranu.A meni ti delujes kao ono,ocu da smrsam al da jedem i dalje-nema toga ili-ili pa sam odluci.
Ja volim da jedem sve zivo,pa evo me sad na belom mesu i tunjevini i belancima ziva i zdrava....nije lako,ali sta je u zivotu lako-STVAR JE SAMO TVOJE ODLUKE.Srecno!
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 12, 2011, 09:49:33 AM
Vjeruj mi, ja imam volje za 2 covjeka, mnogo sam uradio do sad sa stomakom i ostao je jos jedan dio koji imam osjecaj da se najteze skida zato sam i potrazio pomoc vasu tako da sto ja hocu nije mi se tesko zrtvovati ali sve u skladu sa svojim mogucnostima.

Ako si citala prethodne poruke vidis da se hranim tako sto jedem ono sto se spremi u kuci tako da ja ne mogu da budem bezobrazan pa da mama pravi jela za ostale ukucane a posebno da meni pravi bijelo meso svaki dan i sl. stvari. A i nebi mogli to mozda ni finansijski izgurati, ipak to trazi malo vise novca. ZAto sam pitao Lazica da li ima neki predlog za sad da ubacim / izbacim iz ishrane pa da pomalo i polagano korigujem. NA takav nacin cu moci izmjeniti fino ishranu.
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: draganavv on September 12, 2011, 09:53:40 AM
 Ne znam sta da ti kazem,ja radim od 8-16 h dodjem kuci posle 17 h,imam bebu od godinu i po i obaveza koliko hoces,i hranim se sad sama za sebe a kuvam ostalima u kuci.Nije sve do para,ni ja nemam viska para na bacanje.....nego konzerva tunjevine je oko 100 din to mi je jedan obrok,kupim belo meso kg kosta oko 400 din od prilike i od kg ja imam nekoliko obroka......A koliko sam trosila ranije,te burek,sendvic na poslu,nesto slatko,pa coca cola.....nije ni sve to bilo bas jeftino.
   
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 12, 2011, 09:58:13 AM
Sve ja to znam, ali opet nije bas tako jednostavno. Sad je malo teze, kada ja pocnem ici na fakultet, selim se u drugi grad i tada mozda nesto drasticnije izmjenim, ali sada mogu samo sitnice da korigujem i tako malo po malo mijenjati komplet ishranu.
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: draganavv on September 12, 2011, 10:03:59 AM
 P ti onda ukini hleb,izbaci sve zaprzeno,masno,slatko,voca isto minimalno......ne znam ja koliko sam usla u fazom jedem kuvano meso na vodi ili przeno na foliji,belanca kuvana,povrce,vocku jednu ili ni jednu u danu,Ella sir,salate......i dosta vode.U glavnom svaki obrok bi trebao da sadrzi proteine....
Moj dan je ovakav,pa vidi sta trebas da menjas:
dorucak (koliko vidim svima ovde je isti),ovsene pahuljice sa jogurtom (uz to neki protein,ja pojedem jedno celo kuvano jaje)
2. obrok-konzerva tunjevine
3. obrok-3-4 belanca i neka salata
4. obrok-meso i povrce,ili meso i salata
5. obrok-Ella (nemasni sir) i salata
Vocku ubacim negde izmedju i to pre podne
 
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 12, 2011, 10:08:56 AM
U svemu tome nam se samo salate poklapaju  :lol:

Salu an stranu, meni je to skroz drugacije.

1 obrok. 4-5 jaja sa jedno 250-500 ml mlijeka ( dorucak )
2. Najcesce 2-3 kriske namazane dzemom i margarinom
3. Kad dodju moji sa posla pa sto naprave ( uglavnom neka corbasta jela )
4. kao i 3 :)
5. Ako sam gladan nekad pred spavanje, onda napravim neki sendvic ili obrok kao br. 2


Potpuna razlika  :bored:
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: draganavv on September 12, 2011, 10:15:08 AM
 Pa zato ti i jesu kg problem.Kao i meni :) ,jer isto tako sam se i ja hranila,i kg samo isle gore.
Tako da menjaj ishranu i ubaci neke aktivnosti,i kreni u akciju.Hhahaahah jel ovo doslo vreme da ja nekog savetujem a do juce sam jela sta sve nisam.
  Ja sam ti samo navela primer kako izgleda jedan dan ishrane cisto da imas predstavu kako to ide.
 Imas Lazicevo uputstvo u istom ovom delu foruma pa procitaj jako je korisno.Tako da ce ti lakse biti da sve saberes sta i kako.....Nije toliko tesko samo da se malo odreknes hrane koja te goji :lol:
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 12, 2011, 10:24:16 AM
Pa dobro, vec dugo vremena meni kilaza stoji, sada je mozda pala za 1kg max jer treniram dosta a u struku sam mnogo skinuo a pritom sam ostao na istoj kilazi i sad vec neki vrijeme uz isto zalaganje vidim mnooogo manje rezultate i zato sam ovde dosao za neki savjet od iskusnijih ljudi.
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: draganavv on September 12, 2011, 10:47:10 AM
   Ne znam sta da ti kazem......sacekaj da se ukljuci Lazic,Und,neko od njih da vidis sta ce ti reci
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: tenssa on September 12, 2011, 11:06:58 AM
Prehrana ti je glavna za skidanje kila, to sto ti nemas novca za istu ne mjenja tu cinjenicu... :nonono: :dunno:

Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 12, 2011, 02:10:05 PM
Mozda sam se ja lose izrazio a mozda sam i ostao neshvacen ali poslednje sto zelim ja jeste da izgubim kile neke, naprotiv. Ja idem na kilazu od 90 kg ali zelim da mi ostane ravan stomak, da ga odrzim. Sada sam izgubio dosta cm oko struka bez izgubljene kile i nastojim to i da odrzim. Ne zelim ja trbsnjake neke, nego samo ravan stomak i to je to. Imao sam u planu da jos malo skidam stomak dok ne bude kol'ko - tol'ko ravan i onda da jedem i nabacim kila do 90 i onda da idem da malo definisem to. To mi je barem plan, nadam se da je moguce izvesti :)
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: Und3i2c0v3i2 on September 12, 2011, 03:04:36 PM
poslednje sto zelim ja jeste da izgubim kile neke, naprotiv

ne znam kako to zamišljaš?!
ako skidaš salo MORAŠ gubiti kg
jedini način da ne gubiš kg je da uporedo sa skidanjem sala dobijaš mišićnu masu, za šta je potrebna mnogo bolja ishrana od one koju ti trenutno imaš, plus još gomila drugih stvari (znaš šta je dobiti 1kg mišića!  ;) )

a ti iskusni momci iz teretane su te lepo uputili, razvali ramena, leđa, grudi (čudi me da si zaboravio biceps i triceps; trapez; podlakticu; i sve ostale manje mišiće gornjeg dela tela), a noge koje su ti polovina tela, nemoj da razvaljuješ  :wow:
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 12, 2011, 04:22:29 PM
Pa do sad mi je uspjevalo to, tj. izgubio sam neke cm u obimu, ali kilaza je ostala ista i to sam htio da nastavim tako jer mi najvise odgovara.

A sto se tice drugog dijela, vjerovatno si primjetila da sam to iskusniji stavio pod navodnike a pretpostavljam da znas na sta se to odnosi a ovdje sam dosao da provjerim i tu tvrdnju da vidim je l' to dobro, moguce i sl. stoga ne vidim razlog na neki nacin podsmijavanja tome nego je mnogo bolje dati neki konkretan savjet sta i kako raditi jer ste vi ovdje mnogo strucniji od mene pa iz tog' razloga sam i otvorio ovu temu ;)

Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: Und3i2c0v3i2 on September 12, 2011, 04:34:36 PM
ja ne vidim da si ijedan savet prihvatio
imaš neku svoju filozofiju i sve što su ti do sad rekli završilo se sa tvojim "znam, al ja bi drugačije ..."


stoga ne vidim razlog na neki nacin podsmijavanja tome

to što ga ne vidiš, ne znači da ne postoji  ;)
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 12, 2011, 04:42:12 PM
ja ne vidim da si ijedan savet prihvatio


A ja ne vidim da si ti ijedan savjet dala.
Jedino oko cega smo se vrtili svo vrijeme je bila ishrana a objasnio sam da sam po tom pitanju ogranicen ali ako si pazljivo procitala moje postove ranije a ne samo povrsno presla mogla si vidjeti da sam Lazicu postavio pitanje neko oko ishrane i cekam odgovor na to tako da ne mozes napamet pricati da nisam nista prihvatio.

o što ga ne vidiš, ne znači da ne postoji  ;)

A sto se ovoga tice, ako neko nesto ne zna, nije sramota pitati i informisati se o tome, zasto inace sluze ovakvi forumi. Sramota je smijati se tudjem neznanju a ne zeljeti pomoci! Niko nije naucen rodjen.
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: Und3i2c0v3i2 on September 12, 2011, 04:46:27 PM
dok čekaš da ti lazić odgovori da li si pomislio da pročitaš bar nešto?
recimo sticky teme
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 12, 2011, 04:49:50 PM
Citam ih, nemas brige o tome.

Dok sam citao te teme, skoro sve idu na to gubljenje kilograma, a meni to bas i ne odgovara.
Samo sam jednu temu nasao gdje je neki decko pitao ovo sto sam i ja pitao a to je gubljenje sala bez gubljenja kilograma.
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: saxoman on September 12, 2011, 05:32:01 PM
A sto ne bi gubio kilograme? Gubis masti i naravno imas manje kilograma ali ono sto ostaje bolje izgleda, bolje imati 80 kg i 15% masti nego 95kg i 30% Iskreno zivo me zanima koja ti je logika...
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 12, 2011, 05:36:39 PM
Pa ja sam ipak vise za ovo drugo, jer je meni licno ruzno izgledati onako mrsavo i izdefinisano. Ja sam vise za ovu drugu opciju, malo masivnije tjelo. Ne bavim se ovim sportom da bih isao na takmicenja, nego rekreativno i da imam lijepo tijelo.


Znaci nije mi cilj oblikovani trbusnjaci i da se vidi svaki misic, ja sam vise za ravan stomak i krupnije tjelo. Nadam se da me razumijes. :)
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: Und3i2c0v3i2 on September 12, 2011, 05:43:57 PM
aj ti kad provališ kako podeli to sa nama
pogotovo na hlebu i džemu  ;)
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 12, 2011, 05:49:51 PM
Koji je tvoj problem?
Ako nemas sta pametno i korisno reci, nemoj dzaba da spamas. Ja ne krijem da se ne razumijem u ovo, ali zato sam se ovde javio da bih ucio i cuo nesto korisno a ne provokacije neke.


Znaci, tvoj je izbor ako zelis da nekoga naucis nesto i das koristan savjet tj. da preneses svoje znanje a ako ne zelis to da radis ja te ne mogu natjerati ali koliko znam ovo nije neki spamerski forum pa da se pise tako i provocira.


A ti svoje znanje cuvaj dobro da ti ga neko slucajno ne ukrade, nemoj slucajno da pomognes nekome ko dobronamjerno postavi neka pitanja, nemoj slucajno da nekome pokazes pravi put u necemu.

Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: Aca87 on September 12, 2011, 06:13:19 PM
Druze,lepo ti je receno vise puta da moras ishranu da sredis,ti govoris da ne mozes da je menjas,sta ocekujes onda da ti kaze vise?Bez ishrane nema nista,bilo koji cilj da je,bolje uzmi ti i citaj jos umesto sto se raspravljas...
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 12, 2011, 06:37:38 PM
Pa ako nema nista da kaze, neka tako i ostane a ne da se podsmijava i provocira.


Da li je neko procitao da ja ne zelim mjenjati ishranu??


Ja sam pitao da mi neko navede makar par strvari koje mogu za pocetak promjeniti, koje ne traze nesto previse ni finansija jer trenutno ne mogu da podrzim nesto previse mesa i sl.


Da li je iko ista predlozio tu? ( jeste samo dragana poslala svoj nacin ishrane, a vi? )
Da li sam pitao za kardio nesto, a gdje je odg ? ( ima tema o njemu, ali opet to je nesto gdje cu gubiti kile, ja sam trazio ako ima neki savjet da mi da kako da treniram i hranim se da bih ocuvao i kile ali nema veze )


Ugl. snacu se ja vec nekako, neka moderatori zakljucaju temu.
Nadao sam se vecoj pomoci od vas ali nema veze, hvala Lazicu i dragani na ukazanoj pomoci.

Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: draganavv on September 13, 2011, 10:13:49 AM
 Ispade skroz glupa situacija.....bez potrebe.
Nemoj da se ljutis ali lepo ti je receno da ishranu iz korena menjas ako zelis to sto ti je cilj.
Ne treba tu ne znam koliko para....veruj mi.
Izbaci hleb skroz iz ishrane,slatkise,sokove,alkohol,svinjetinu,
jedi kuvano meso,jedi pahuljice (ovsene i jogurt),jaja,belanca,tunjevinu u konzervi (ja je svako jutro kupujem kosta 109 din).Ne znam sta vise da ti se kaze.....a o rasporedu obroka citaj u temama i kod Lazica i Und.Nema druge moras regulisati i ishranu i raspored obroka
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: latissimus_dorsi on September 13, 2011, 02:29:34 PM
E ovako, da li se moze nesto postici sa ovakvim rasporedom.


Posto ce mi biti tesko da se naviknem bez hljeba, da li mogu ga privremeno zamjeniti sa integralnim hljebom, cuo sam da on ne goji.


Idem u teretanu i radim kardio na prazan stomak. U teretani ima neka tecnost za sagorjevanje masti, sadrzi 500m l-carnitina i nju da pijem dok radim kardio.


Posto sam vec u teretani i ne mogu se vratiti kuci, napravim neki sendvic cisto malo da jedem pa da mogu nastaviti trening sa tegovima.


POsle treninga posto sam jeo 5 kompletnih jaja sada zamjeniti sa 4 bijelanca i jedno komplet jaje.


Onda 3 obrok je najcesce neko kuvano jelo sa salatom.


Ima li neki predlog sta raditi za sledecih 1-2 obroka?


Slatko i ne jedem, u krajnjoj situaciji pojedem cokoladicu vitanova.
Sokove takodje ne pijem, zamjenio sam ih limunadom bez secera.
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: draganavv on September 13, 2011, 02:32:13 PM
 Nikakav hleb i nikakvo domace kuvano jelo,jer ono sadrzi i zaprsku,i mast i ulje tako da to sve otpada.A umesto tih sendvica moze tunjevina u konzervi ili nemasni Ella sir ili belanca.....
Ne vredi moras da se odreknes domace hrane
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: Und3i2c0v3i2 on September 13, 2011, 03:17:08 PM
Posto sam vec u teretani i ne mogu se vratiti kuci, napravim neki sendvic cisto malo da jedem pa da mogu nastaviti trening sa tegovima.

ovo je za anale  :)
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: saxoman on September 13, 2011, 03:55:24 PM
pa ti i ne jedes nista konkretno osim tih jaja, a sendvic u teretani pre tegova  :wow:
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: Lazic on September 14, 2011, 05:22:00 PM
Quote
Posto ce mi biti tesko da se naviknem bez hljeba, da li mogu ga privremeno zamjeniti sa integralnim hljebom, cuo sam da on ne goji.
hleb je hleb, sta ti konktetno treba iz tog hleba..zar nije dovoljno taj sendvich koji jedes


Quote
U teretani ima neka tecnost za sagorjevanje masti, sadrzi 500m l-carnitina i nju da pijem dok radim kardio.
bzv

Quote
Posto sam vec u teretani i ne mogu se vratiti kuci, napravim neki sendvic cisto malo da jedem pa da mogu nastaviti trening sa tegovima.
ma jok..radis tegove ides kuci i jedes kako treba..

Quote
POsle treninga posto sam jeo 5 kompletnih jaja sada zamjeniti sa 4 bijelanca i jedno komplet jaje.

posle treninga ide nesto od ovoga

whey
meso i pirinac
meso i krompir
belanca
tunjevina
meso i testenine


itd, kao sto neko kaze, ne radi se kako ti hoces , nego kako treba
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: nmrmak on September 18, 2011, 09:12:02 PM
Ajd' da probam ja malo da spustim loptu ovde (iako sam relativno nov clan)

Imas nerealne ciljeve. Ti zelis da ostanes na manje vise istoj masi a da izgubis salo, i to je tesko ali moguce. Problem je sto nacin na koji je to moguce izvesti nije jeftin i podrazumeva jako kvalitetnu ishranu i treninge. Dakle definitivno ne samo jaja i definitivno mnogo proteina dnevno, sto ce reci bar jedan-dva obroka ide neko meso.

Probaj da postavis sebi cilj koji je realan. Primera radi, izgubi salo, to mozes da uradis jeftino na nacin na koji su ti ljudi vec objasnili i uputili te sta da citas. Ako izgubis 5kg sala, izgubices minimum oko 6-7kg ukupno (ostatak racunaj na vodu i izgubljenu misicnu masu). E onda uzmes pa se hranis malo jace pa nadoknadis u teretani ono malo izgubljenih misica i jos dobijes 3-4 kile (vratis onu izgubljenu vodu, vratis pola kile masti i dobijes jos oko kilo i nesto misica). I tako si uspeo otprilike u onome sto si hteo. Imas manje masti a vise misica.

Ljudi samo pokusavaju da te upute da je sa resursima koje imas nemoguce dobiti onoliko misica koliko masti izgubis iz dana u dan da bi ostao na istoj telesnoj masi.

I te sendvice u teretani izmedju cardia i tegova stvarno zaboravi...
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: MarkoDjuka on September 20, 2011, 01:26:33 PM
Posto sam vec u teretani i ne mogu se vratiti kuci, napravim neki sendvic cisto malo da jedem pa da mogu nastaviti trening sa tegovima.

e ovo mi je bas trebalo da vidim posle ove pauze od 3-4 meseca zbog povrede nisam treniro i vratim se na trening i na forum i vidim stvarno je najbolji forum
ali bez zezanja
Title: Odg: Par pitanja oko viska kilograma u stomaku
Post by: Gagi 91 on September 20, 2011, 02:15:31 PM
Dragana ti je odgovorila super domaca jela  :nonono: ,Beli hleb izbaci ,nikakvi sendvici i gluposti slatkisi itd..Lazic ti je rekao sta da jedes posle treninga ,radi kardio redovno ,pridrzavaj se i rezultati nece izostati.