EXYU FITNESS FORUM

Ishrana, suplementi, stimulativna sredstva => ::Protein, amino kiseline, glutamin, kreatin, stimulatori hormona:: => Topic started by: ssijak on January 23, 2009, 03:16:16 PM

Title: Beta Alanin
Post by: ssijak on January 23, 2009, 03:16:16 PM
Da li je uzimao neko i kakva su vam iskustva?
Na papiru zvuci super i jeftin je, ali iskustva su iskustva :)
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: BadB on January 23, 2009, 03:46:13 PM
Na papiru stvarno zvuci super.Citao sam na netu iskustva nekih ljudi sa tim suplementom i kazu da deluje...Probaj pa javi rezultate.
Title: Beta-alanin
Post by: Drakce-Powerlifter on February 01, 2009, 11:36:23 AM
Da li ste probali revolucionarnu amino kiselinu, "novi" kreatin i sveti gral bodybuilding-a?Kako vam se pokazao?Trenutna ga laboratoriski izdvajaju i samostalno proizvode Ultimate i Primaforce nutrition.Kako deluje primaforce:
- Povećava performanse i čistu mišićnu masu.
- Povećava nivo karnozina u ćelijama.
- Povećava izdržljivost mišića.
L-karnozin je amino kiselina koja se prirodno javlja u velikoj količini u mišićima, srcu i moždanom tkivu. L-karnozin je amino kiselina koja pospešuje funkcionisanje frontalnog režnja. Ne treba ga mešati sa L-karnitinom, popularnim suplementom. Karnozin sprečava stvaranje karbonil-grupa, snižavajući na taj način stvaranje abnormalnih proteina. Štiti DNK od oksidacije, stabilizuje ćelijsku membranu.
Beta alanin neutrališe mlečnu kiselinu i na taj način sprečava zamor mišića i podiže Vaš trening na viši nivo.Sto se tice Ultimatovog beta alanina on je za razliku od primaforce-a u tabletama i smatram da nema toliko direktnu apsorbciju i mnogo dnevno mora da ih se guta!BETA ALANINE - ULTIMATE NUTRITION....

Povećava mišićnu izdržljivosti i odlaže zamor mišića ! ! !


Glavni problem svakog sportiste koji hoće da odradi kvalitetan trening ili da pruži maksimum u svojoj disciplini je akumulacija velike količine hidrogenskih jona H+, koji izazivaju opadanje PH mišića. To sve stvara uslove da se u mišićima pojavi mlečna kiselina koja izaziva momentalni zamor i prekid u izvođenju vežbe ili odustajanje na takmičenju. Uzimanjem Beta Alanina koji utiče na proizvodnju Karnosina u organizmu u periodima napornih treninga telo umesto da na sledećem treningu radi sa 80% pa i manje snage (jer je predhodno bilo iscrpljeno i zasićeno mlečnom kiselinom), uz pomoć Beta Alanin intezitet treninga podići skoro do maksimuma. Ta kođe značajno će se odložiti napor i iscrpljenost u toku takmičarskih perioda. Beta Alanin poboljšava sposobnost očuvanja produkcije maksimalne snage u toku visoko intezivnih treninga i značajno smanjuje psihofizički zamor. Podizanjem nivoa Karnosina uz pomoć Beta Alanina i nervni završeci na mišićima se zaštićuju i mogu slobodno da funkcionišu bržim taktom nego kada su istrošeni ili povređeni.

Kako radi Beta Alanin i kako od njega nastaje Karnosin

Ruski naučnik Gulevič je još 1900-te, godine otkrio Karnosin, a savremena sportska medicina je utvrdila da direktno uzimanje Karnosina nije dovoljno efikasno jer čak 60% biva od mah uništeno u telu ili gubi svo ju funkciju.Tek u novije vreme su naučnici počeli da traže drugu metodu za proizvodnju Karnosina u telu i to tako što su na ispitanicima unosili Beta Alanin u organizam, koji bi se u mišićima susreo sa Histidinom i uz pomoć enzima koji sinte tiše Karnosin izazvali vrlo efikasno dobijanje Karnosina. Utvrđeno je da nema razloga za dodatnim unošenjem Histidina jer se on već nalazi u mišićima. Ove činjenice su izazvale pravu revoluciju u sportskim krugovima i poče tak masovne proizvodnje Beta Alanina.



Istraživanja su pokazala da uzimanjem Beta Alanina u prve 4 nedelje povećava se koncentracija Karnosina u telu od 42 do 65%. Ukoliko se produži sa korišćenjem na 10 do 12 nedelja nivo karnosina se povećava na 80%. Povećana koncentracija Karnosina u mišićima daje snagu i mišićnu iz držljivost. Prve 2 nedelje korišćenja Beta Alanina rezultati nisu još vidljivi osim kod nekih vežbaća koji imaju istančan osećaj i koji su primećivali početne napretke u napumpanosti i volumenu svojih mišića već posle 1. nedelje uzimanja. Ozbiljniji rezultati dolaze posle 4 nedelje dakle kako se nivo Karnosina povećavao u telu tako su i vidljivije promene. Nivo Karnosina će nastaviti sa po većavanjem sve do 12 nedelje korišćenja i zato je važno nastaviti sa konzumiranjem Beta Alanina celih 12 nedelja.

Dobrobiti od Beta Alanina u sportu potvrđene naučnim studijama u dvanaestonedeljnom ispitivanju:
1. Povećava eksplozivnost u treningu i utiče na snagu izbačaja
2. Povećava mišićnu masu
3. Povećava dužinu anaerobnog vežbanja
4. Povećava intezitet treninga i omogućava da se vežba duže i jače, daje dodatna ponavljanja u serijama
5. Povećava mišićnu izdržljivost i odlaže zamor mišića
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Porotnik on February 01, 2009, 12:29:06 PM
Koristim već neko vreme ( skoro 8 nedelja ) Beta k ( Krealkalin i Beta alanin ) i to radi.... ali stvarno...
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Chivas on February 01, 2009, 02:47:04 PM
Koristim vec neko vreme ( skoro 8 nedelja ) Beta k ( Krealkalin i Beta alanin ) i to radi.... ali stvarno...

moze malo detaljnije iskustva i mene bas zanima :yes:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Drakce-Powerlifter on February 01, 2009, 03:36:33 PM
P aevo malo iskustva,1.ne bih da se mesam Porotniku ali ne preporucije se uzimanje bilo kakvih proteinskih ili amino kiselinskih zajedno za kreatinom iako svi proivodjaci trpaju cak kreatin i u gejnere!Ne bih preporucio Ultimatov beta alanin ,on je u tabletama i ima manju apsorbciju,preporucio bih beta alanin primaforce.Tu se pojavljuje samostalno u prahu je i pomesan sa 30-50gr dekstroze da je neverovatne rezultate nakon 12 nedelja!Ukoliko vas jos nesto zanima idite na deo foruma gde je bodybuildng i fitness tu sam napisao temu o njemu!Pozdrav :clap:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Chivas on February 01, 2009, 03:44:16 PM
mene su osobno zanimala licna iskustva,a ne sta je vec napisano
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: nenadns on February 01, 2009, 04:15:57 PM
ako bi mogao samo da mi pojasnis zasto mislis da kreatin ne treba da se uzima sa proteinom?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Drakce-Powerlifter on February 01, 2009, 04:51:37 PM
Ovako,ima stvari na svetu koje ne idu jedne sa drugima!Pivo se ne pije sa ledom,Vino se ne pije sa ledom tako se i kreatin ne mesa direktno sa aminokiselinama i proteinskim smesama!Mozes recimo u jedan da popijes kreatin a u pola 2,2 protein da raskrupnjane celije nahrani!Znaci,nemoj zajedno da ih uzimas.Mislim tebi to radi i zejedno,ali da si recimo uzo od EFX puferisani kreatin ili krealkalyne posebno i beta alanin u prahu u kombinaciji sa dekstrozom jos bolje bi ti radilo!Jel sta se desava,rade ka istom cilju,masa snaga i idrzljivost ali su potpuno razliciti!Beta alanin deluje preko karnosina ciju koncentraciju povecava nakon tri meseca do max-a bez navlacenja vode dok kreatin vise bilduje bubrege nego li misice!Tako da nema smisla da ih zajedno uzimas!Ovaj dize ATP a ovaj dize karnosin.Znaci bolje odvojeno sa vremenskim periodom izmedju od oko pola sata sat!A sto se tice tvoje zelje Chivas za osobnim rezultatima ovako:imam sedamnaest godina i visok sam 193 znaci imam dugacku putanju bencha,mrtvog i chuchnja,pored toga sam pazljivom suplementacijom uspeo da deadlift-ujem 200kg bez opreme,press sa 2 sekunde pauze na grudima 105kg bez majce i cucanj od 150kg bez opreme!Tako da ti licno kazem da sednes i da kusas beta alanin! ;)
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: nenadns on February 01, 2009, 05:16:23 PM
pitao sam da obrazlozis protein + kreatin ne b.a.+kreatin !  ;)
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Drakce-Powerlifter on February 01, 2009, 05:47:59 PM
Pa obrazlozio sam ti,kretain sluzi da ti naduje vodom misicne celije i da ih nacini vecim i nije tacno da si isti posle kreatinske suplemntacije zbog vode koja iscuri,zato sto kombinacijom kkreatina sa proteinom dobijas ok kreatina snagu,masu i izdrzljivost a protein je tu da nahrani te celije i uveca ih!Znaci bilo da je u piatnju glutamin,protein,gejner,bcaa, nikad ga ne uzimaj zajedno sa kreatinom u okviru jednog miksa u sejkeru zbog apsorbcije,kreatin je mikronizovan i u prahu da bi se bolje rastvorio i otiso u misice a ako ti njega rastvoris u gustom wheyu,gejneru ili bilo cemu drugom od te apsorbcije nema nista!Malopre sam pogresio slovo i napisao sa proteinom...
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: nenadns on February 01, 2009, 06:14:13 PM
if u say so...
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Chivas on February 01, 2009, 06:32:49 PM
da nije istina da si isti poslje.ja sma u pocetku samo i pio kreatin bez ikakve druge suplementacije i kad sma doso u fazu praznjenja bio sma jos laksi nego prije kure s njim.Tako da govorim iz iskustva.

Kad ces svatit da od kreatina neces dobit misicnu masu nit ikakvu duru.Dobit ces samo onoliko kg koliko vsie vode imas u sebi nego inace.

Poslje sma ga pio zajedno s wheyom i niakd problema nisam iso i radio je uredno a i to sma vidio po vazi i osjecaju prije i poslje kure.
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Drakce-Powerlifter on February 01, 2009, 06:53:10 PM
kao sto sam reko i nenadns,radi i zajedno nije da ne rad eali je bolje odvojeno da se uzimaju u nekom malom vremenskom periodu od recimo desetak minuta.A beta alanin ti je vise za snagu i ne naduva te.
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on February 01, 2009, 07:17:55 PM
Pa obrazlozio sam ti,kretain sluzi da ti naduje vodom misicne celije i da ih nacini vecim i nije tacno da si isti posle kreatinske suplemntacije zbog vode koja iscuri,zato sto kombinacijom kkreatina sa proteinom dobijas ok kreatina snagu,masu i izdrzljivost a protein je tu da nahrani te celije i uveca ih!
glupost..nauci od cega se sastoji misic i kako sve to funkcionise
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Chivas on February 01, 2009, 07:22:40 PM
glupost..nauci od cega se sastoji misic i kako sve to funkcionise

ma bravo

Htio sam ja rec nes ali sam se suzdrzo.
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Drakce-Powerlifter on February 01, 2009, 07:27:13 PM
Sta je glupost'Oces da kazes da protein i kretain ne daju rezultata?I da beta alanin nedaje vise snage nego li misica?Samo vi pite sve smuskano zejedno i to je to...Pored toga sto znam od cega je gradjen misic znam kako zeludac radi i iz koje sredine mu lakse da izvuce potrebne hranljive materije...mislim ne mo se ljutis :lol:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on February 01, 2009, 07:34:59 PM
citirao sam ti sta je glupost..i dalje je glupost..
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Porotnik on February 01, 2009, 07:35:36 PM
moze malo detaljnije iskustva i mene bas zanima :yes:

Pozdrav svima!

Beta K je definitivno jedan od najboljih suplemenata koje sam ikada probao. Naceo sam trecu kutiju i sve radi kako treba.

Na pocetku, prve cetiri nedelje nije bilo nekih vidljivih rezultata. Onda, od jednom su krenule stvari da se desavaju. Ovako ( sada ce poceti mnogi da me pljuju, alio sta sada ), prvo sto sam primetio jec da sam svukao masti i to zestoko. Svaki trening ( vec nekoliko godina ) pocinjem  sa 15-20 minuta kardia, dok mi je ishrana vec duzi niz godina potpuno izbalansirana, tako da gubitrak masti nemogu pripisati kardiu i ishrani.

Pump na treningu je jako dobar, i sto je najbitnije, ostaje dugo nakon treninga. Snaga je nesporno veca, ali ona polako napreduje posle 4. te nedelje  ( kod Beta alinina stos je u redovnoj upotrebi i po pravilu daje prve rezultate upravo posle 4. nedelje ).

Dalje, nema navlacenja vode, odnosno ostaje jako gust i cist misic.

Definitivno, po mom misljenju, uz HP jedan od najboljih proizvoda na trzistu.

E sada, naravno, u pricu o Beta k treba ukalkulisati i potpuno izbalansiranu ishranu, jake i teske trninge, svakako whey, Omega 3, Super Complete formulu, Cink. Takodje, neko je rekao bar tri kutije... svakako, i taj deo price treba ispostovati.

Pozdrav
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Porotnik on February 01, 2009, 07:36:31 PM
glupost..nauci od cega se sastoji misic i kako sve to funkcionise

No comment.....
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on February 01, 2009, 07:37:49 PM
ti si pretpostavljam predstavnik ultimate proizvoda  :) dobrodosao i na ovaj forum
ovde moze sve da se reklamira za dz  ;)
Title: Odg: Beta-alanin
Post by: Lazic on February 01, 2009, 07:39:50 PM
nemoj da mi otvaras teme gde stignes..ovo nije mesto za ovu temu..
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Porotnik on February 01, 2009, 07:43:08 PM
ti si pretpostavljam predstavnik ultimate proizvoda  :) dobrodosao i na ovaj forum
ovde moze sve da se reklamira za dz  ;)

Hvala na dobrodoslici!

Pratim tvoje postove na ovom i jos nekim forumima i to sto ti pricas je sjajno... Ti i Pedja ste retki ljudi koji dele  svoje znanje, i vode racuna o klincima koji srljaju... Svaka cast, samo furajte...

Elem, veruj mi, nema nista sa Ultimatom, sem para koje ostavljam za te proizvode :)

Ono sto me kod njih drzi jeste nesporan kvalitet ( koristim ih vise godina ), kao i deklaracija na svakom proizvodu ( ipak to unosim u sebe )

Za kraj, u petak uzeh Optimum protein, jako sam zadovoljan, planiram da nastavim...

Zaista, nije reklama
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Porotnik on February 01, 2009, 07:53:15 PM
jedan od razloga zasto ovde pisem jeste da probam da pomognem ljudima... Znam da je frka za lovu, kao i da Beta k ( ili kombinacija ova dva suplementa koja svaka firma pravi ) nije jeftin proizvod... Zato i kazem, tri kutije, pa da probamo... Jos nesto.. na mene kreatin nema dejstvo, tako da se preko ovog proizvoda "krpim"z
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: bebac on February 01, 2009, 07:55:58 PM
DRAKCE-POWER RANGER  :superman:

Od sad, pa nadalje i ubuduće ti si moj idol  :bowing: :bowing: slušaću te slepo bez pogovora  :bowing: :bowing:

 :rofl1: :rofl1: :rofl1:   :hiding: :hiding: :hiding: :hiding: :hiding:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on February 01, 2009, 07:57:33 PM
ne kazem ja nista..ali cesto se u poslednje vreme ,pojednici bore za prisustvo na ovom forumu.
posto, jos uvek, ovde moze da se prica o svim brendovima..meni je ultimate kao i svaka druga bolje pozicionirana firma..koliko para toliko i muzike.
kreatin koristim za neke druge svrhe a ne za --kao sto kaze decko za upumpavanje vode negde itd..
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Porotnik on February 01, 2009, 08:02:12 PM
Svakako.... Da nema nesporazuma... Ovde smo da razmenimo iskustva.

Koji ZMA bi mi preporučio?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on February 01, 2009, 08:05:12 PM
nemam favorita sto se tice firmi..probao vecinu..svi ok.
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Porotnik on February 01, 2009, 08:07:12 PM
kao i krealkalin... Patentirani brend, ko plati može da ga pakuje i prodaje :)

Hvala na savetu, ZMA mi je sledeća stvar ( mnogo radim mislim da će mi pomoći oko odmora )
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on February 01, 2009, 08:09:53 PM
krealkalin nisam probao..a za zma..ok..meni je super, mnogo naporno zivim i radm..probao sam cak i axis-ht, ok stvaricica
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Porotnik on February 01, 2009, 08:16:59 PM
Sorry za off.....

da li ZMA mogu da uzimam stalno ili moram da pravim pauze?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on February 01, 2009, 08:18:22 PM
iskreno, ja ga uzimam  5-6 meseci neprestano...ako sam pravio prekide to je zato sto sam zaboravio da popijem uvece..
za sada nista lose..
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: wldnbg on February 01, 2009, 08:19:55 PM
P aevo malo iskustva,1.ne bih da se mesam Porotniku ali ne preporucije se uzimanje bilo kakvih proteinskih ili amino kiselinskih zajedno za kreatinom iako svi proivodjaci trpaju cak kreatin i u gejnere!Ne bih preporucio Ultimatov beta alanin ,on je u tabletama i ima manju apsorbciju,preporucio bih beta alanin primaforce.Tu se pojavljuje samostalno u prahu je i pomesan sa 30-50gr dekstroze da je neverovatne rezultate nakon 12 nedelja!Ukoliko vas jos nesto zanima idite na deo foruma gde je bodybuildng i fitness tu sam napisao temu o njemu!Pozdrav :clap:
Neverovatno....ne moze biti slucajno-Ilija,Misel,Mackolina....sad DRAKCE....ovo su  koordinirane akcije nekih sajber komandosa iz neke osnovne skole...
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Fred Perry on February 01, 2009, 08:44:08 PM
Who da hell is Ilija?  :boxed:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: wldnbg on February 01, 2009, 09:02:22 PM
Who da hell is Ilija?  :boxed:
Ilija Bogdan....masters of the universe,zigolo,power-super-builder-lifter i jos mnogo toga  :yes:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Porotnik on February 01, 2009, 09:22:19 PM
P aevo malo iskustva,1.ne bih da se mesam Porotniku ali ne preporucije se uzimanje bilo kakvih proteinskih ili amino kiselinskih zajedno za kreatinom iako svi proivodjaci trpaju cak kreatin i u gejnere!Ne bih preporucio Ultimatov beta alanin ,on je u tabletama i ima manju apsorbciju,preporucio bih beta alanin primaforce.Tu se pojavljuje samostalno u prahu je i pomesan sa 30-50gr dekstroze da je neverovatne rezultate nakon 12 nedelja!Ukoliko vas jos nesto zanima idite na deo foruma gde je bodybuildng i fitness tu sam napisao temu o njemu!Pozdrav :clap:

Evo, i ja da se ukljucim u komentare.. Upravo u tome je i problem sa forumima... Dodje covek, prospe se kao nenormalan, a onda da savet i jos uputi na svoj post...

Opet, mozda svi mi gresimo? :wallbash1:

k-a-t-a-s-t-r-o-f-a
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Drakce-Powerlifter on February 01, 2009, 09:58:06 PM
Momak,svaka tebi cast na svim tim stvarima i znanju koje imas ali ne razumem sta ste se svi obrusili na mene?Ja n-i-g-d-e nisam napisao da ne sme da se uzima protein+kreatin uopsteno tokom dana kao suplementacija vec da nebi trebalo da se uzima u trenutnom mixu sa proteinima!Kada te nesto zanima mnogo citas i mnogo pametnih ali i glupih stvari cujes-niko se nije rodio naucen,zar ne?Jednostavno,ja posle treninga popijem brdo svacega,ali ne u istom buretu vec sa po 5 min pauze dok se ono prvo zasebno rastvori i ode u krv.Proizvodjaci sirom sveta se trude da naprave mikronizovani kreatin cije ce cestice biti velicine nano metara kako bi se sto bolje absorbovale i rastvorile,a uopsteno svi znamo da je whey gusta smesa u odnosu na recimo mikronizovani Muscletech-ov kreatin hardcore i da li ti mislis da takva bucka u stomaku odjednom uneta moze momentalno da deluje?Ne razumem sta je tesko tu da popijes recimo beta alanin i glutamin zejedno sa dekstrozom,5min pa kreatin,5 min pa protein?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Chivas on February 01, 2009, 10:50:06 PM
pa hebote preko pola ljudi ovdje pije kreatin u PWM i stvarno ja na sebi opce nisam vidio manje djelovanje kad sma ga uzimo tako,a spomenut cu da sam s kreatinom poceo prije nego s wheyom.
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Milos_Miletic on February 17, 2009, 11:20:13 AM
Jel bi bilo gotiva da uzimam Beta alanin i kre-alkalyn i ZMA?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ssijak on February 17, 2009, 08:02:27 PM
Po tekstovima koje sam ja citao prva dva se vrlo lepo dopunjuju, za treci suplement ne znam :)
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Chivas on February 17, 2009, 10:11:16 PM
Momak,svaka tebi cast na svim tim stvarima i znanju koje imas ali ne razumem sta ste se svi obrusili na mene?Ja n-i-g-d-e nisam napisao da ne sme da se uzima protein+kreatin uopsteno tokom dana kao suplementacija vec da nebi trebalo da se uzima u trenutnom mixu sa proteinima!Kada te nesto zanima mnogo citas i mnogo pametnih ali i glupih stvari cujes-niko se nije rodio naucen,zar ne?Jednostavno,ja posle treninga popijem brdo svacega,ali ne u istom buretu vec sa po 5 min pauze dok se ono prvo zasebno rastvori i ode u krv.Proizvodjaci sirom sveta se trude da naprave mikronizovani kreatin cije ce cestice biti velicine nano metara kako bi se sto bolje absorbovale i rastvorile,a uopsteno svi znamo da je whey gusta smesa u odnosu na recimo mikronizovani Muscletech-ov kreatin hardcore i da li ti mislis da takva bucka u stomaku odjednom uneta moze momentalno da deluje?Ne razumem sta je tesko tu da popijes recimo beta alanin i glutamin zejedno sa dekstrozom,5min pa kreatin,5 min pa protein?

cuj deskec mozda puno citas,ali po meni nedovoljno i ne znam ni odakle ti volja ni strpljenje za to,a i te tvoje ideje.Stvarno covjek mora imat i zeludca da tako nesto prica,a jos veci da se tome poslje i sam ne cudi zasto je komentiran i popljuvan.Za to od mene imas 5
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Svemirac on February 18, 2009, 01:07:52 PM
@DRAKCE
nalupao si se gluposti :lol:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Drakce-Powerlifter on February 18, 2009, 01:23:44 PM
Jel ima jos neko nesto da kaze?Nije sramota ako sam nesto i lupio,to nije moja specijalnost jer sam power lifter a ne body builder,izneo sam svoje misljenje kao i svi drugi i nikoga ne teram da tako radi!
 :link:hvala
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Chivas on February 18, 2009, 02:08:32 PM
Jel ima jos neko nesto da kaze?Nije sramota ako sam nesto i lupio,to nije moja specijalnost jer sam power lifter a ne body builder,izneo sam svoje misljenje kao i svi drugi i nikoga ne teram da tako radi!
 :link:hvala

pa nije stvar u teranju,nego u razumjevanju.

evo dva clanka

http://www.maksimalno.com/artman/publish/teretana/clanak_421.php (http://www.maksimalno.com/artman/publish/teretana/clanak_421.php)
http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=1647089 (http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=1647089)

oprostite ako je reklama mozda
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: nenadns on February 18, 2009, 04:07:50 PM
hmm http://www.maksimalno.com/artman/publish/teretana/clanak_421.php zanimljiv site! tnx
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Chivas on February 18, 2009, 06:16:02 PM
hmm http://www.maksimalno.com/artman/publish/teretana/clanak_421.php zanimljiv site! tnx

drago mi je bilo pomoc
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ivanx3m on July 15, 2009, 12:21:32 AM
Jedno pitanje.
Za 10 dana idem na letovanje. Da li vredi da pocnem sa Beta Alaninom sada, ako neću vezbati 2 nedelje? Ako se delovanje ispoljava tek za 4 nedelje, ima li smisla da taj period prodje bez redovnog treniranja?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ivanx3m on August 12, 2009, 02:55:46 PM
Umem i ja ponekad žestoko da odvalim  :lol:
Elem, vratio se s mora i razmišljam sta da uzmem od suplemenata. Beta alanin mi deluje jako dobro po tekstovima koje sam čitao do sada, a vidim da je kombinacija sa kreatinom i dekstrozom još bolji pogodak.

Da li bi pre kupili Beta K ili zasebno Beta alanin i kreatin (krealkalin više ne bih uzimao, kod mene nema efekta baš nikakvog)?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Milos_Miletic on August 12, 2009, 03:18:01 PM
mislim da ti je isplativije da kupis odvojeno...
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Pedja Petrovic on August 12, 2009, 03:19:52 PM
ilio npr da kupis neki product koji u sebi ima nekoliko vrsta creatina ;) ;)
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ivanx3m on August 12, 2009, 04:08:40 PM
ilio npr da kupis neki product koji u sebi ima nekoliko vrsta creatina ;) ;)

Pa razmišljao sam i o tome.
Ipak, ovde me više interesuje kombinovana upotreba Beta Alanina i Kreatina.
Ja se iskreno retko oduševljavam bilo čim, a na forumima gomila postova prezadovoljnih korisnika ove kombinacije.

mislim da ti je isplativije da kupis odvojeno...

Da, i ja isto mislim. Ne znam da li je isplativije, ali znam da kad ja napravim smesu, bude bolja od bilo koje fabričke!  :yahoo:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Pedja Petrovic on August 12, 2009, 04:13:49 PM
Quote
a na forumima gomila postova prezadovoljnih korisnika ove kombinacije.

i gomila budalateina koji veze blage sa mozgom nemaju!!!!!!
tj vecina i jeste tako
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ivanx3m on August 12, 2009, 04:23:31 PM
Biće bolje Peđa da se ja sa tobom posavetujem o tome kako najpametnije uložiti pare u dobru muskulaturu  ;)
Samo još da mi odobre status za slanje private msgs, jer ne smem baš sve da pitam in public  :rolleyes01:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on August 12, 2009, 04:30:04 PM
po meni ce naci bolju primenu u sportovima gde se zahteva izdrzljivost.
verujes da me jos uvek nije privuklo da probam ni jedan ovakav preparat..pogotovu sto moram da cekam neko duze vreme da vidim da li ce imati efeka..
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ivanx3m on August 12, 2009, 04:34:12 PM
Pa to jeste mali minus. Ali ako je stvarno tako dobar, vredi ga sačekati. To mu dodje kao nevina devojka koja ne bi da baš odmah da, ali na kraju ispadne da zaista zna posao  :yahoo:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on August 12, 2009, 04:34:50 PM
a moze da bude i da je lagala  :)
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Pedja Petrovic on August 12, 2009, 04:37:44 PM
pazi laki
BA odista je sjajna stvar
ja sam ga tesitrao u svim mogucim i dozama i varijatnma
jedno je sigurno i stojim iza toga
sam nikada nemoze da uradi posao koliko se prica o tome pa iz tog razloga sam rekao da ga treba i da je dobro ga kombinovati sa ostlim vrstama crreatina
moze tu da ide monhodirat nije rpoblem,ali je mnogo loogicnija opcija da uzmes nesto sto u sebi ima npr 4 ili 5 vrsta a i nemozes neke svario kod nas da nadjes ODVOJENO
dalje..
3-5 gr je puna kapa i tu se prica o tome koliko je potrebno zavrsava
u kombinicjai sa npr monohidratom,citrulin malatom,creatin ethyl esterom cini extra stvar a velike doze nisu potrebne ni pod razno
u ovim kombianciima i na ovaj nacin moze da daje sjajne reuzlatete kada je u pitanju msicna masa
i anravno da ovo sada ne ispadne da pijes sam BA i nema problema...on je samo jedan od malih elemtna u celoj prici koje treba posloziti
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on August 12, 2009, 04:54:07 PM
naravno..ali posto ja kreatin ne gotivim , cela prica otpada  :)
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ivanx3m on August 12, 2009, 05:53:44 PM
Lepo smo pricali malo pre o tome, ali ja po navici kupio monohidrat i BA...
Ok, videćemo vec kakav ce efekat imati na mene.
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ivanx3m on August 12, 2009, 05:56:01 PM
a moze da bude i da je lagala  :)

Haha  :lol:
Marketing je zakon svuda!  :yes:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ivanx3m on August 13, 2009, 03:37:17 PM
"Preporučena upotreba: Kada trenirate uzmite jednu porciju 30-45 minuta pre treninga i jednu porciju nakon treninga. Kada ne trenirate uzmite jednu porciju pre prvog obroka u toku dana, a drugu porciju 6-8 sati kasnije.

Ovo je uputstvo za upotrebu sa etikete. Da li je to ok?
Napomena: Jedna porcija je 2gr.
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Pedja Petrovic on August 14, 2009, 08:51:17 AM
sasvim ok
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ivanx3m on August 14, 2009, 02:51:53 PM
Prevod teksta sa sajta www.tmuscle.com

Supplement Superstar - Beta Alanine
by Dr. Jeffrey R. Stout, PhD

Kako Beta-Alanin deluje

Ulazak beta-alanina u mišićnu ćeliju uslovljava proizvodnju karnozina (carnosine). Zašto je karnozin toliko važan? Karnozin je dipeptid koji uslovljava proizvodnju H+ jona, koji sa svoje strane sprečavaju pad pH nivoa u mišićima. Pad pH nivoa u mišićima mi osećamo kao zamor i otkaz u mišićima. U sredini sa većim pH ATP je manje efektan, a otpuštanje kalcijuma, ključne komponente mišićne kontrakcije je značajno onemogućeno.

Sa povećanim nivoom karnozina u mišićnim ćelijama, Vi sprečavate pad pH nivoa. Povećana količina H+ jona Vam omogućava da uradite dodatna ponavljanja u seriji, pojačate intenzitet, ili jednostavno da sa većim težinama uradite više ponavljanja.

Zašto onda jednostavno ne duplirati karnozin? Kao prvo, karnozin se ne apsorbuje dobro u ljudskom telu. Varenjem samo mala količina ostaje netaknuta, a to je već problem. Ostatak karnozina se hidrolizuje na histidin (histidine) i beta-alanin, koje dalje odlaze u skeletne mišiće i sintetišu se tamo ponovo u karnozin.

Zbog inicijalne hidrolize, uneti karnozin ne ostaje neizmenjen kada uđe u mišić. Hidrolizuje se i oslobađa beta-alanin, što je jedina dobra strana direktnog unosa karnozina, a zatim taj isti beta-alanin izgrađuje karnozin. Zašto onda odmah ne uneti beta-alanin i skratiti priču?

1992 Dr. Roger Harris je izradio studiju o oralnoj upotrebi kreatina i njegovom putu do mišića nakon oralnog unosa u organizam.

Haris je kasnije, vršeći istraživanja sa beta-alaninom došao do zaključka da oralno uneti beta-alanin uslovljava porast sinteze karnozina za 64%.

Istraživači su došli do zaključka da je beta-alanin, uzet sam, isto tako efikasan kao i ona količina netaknutog karnozina, koja posle varenja dođe do mišića.

A šta je sa histadinom? Isti istraživači su potvrdili da je produkcija karnozina isključivo uslovljena količinom beta-alanina u mišićima i da histidin nema efekta na sintezu karnozina.

Nedavno, naučnici su ustanovili da trening visokog intenziteta može povećati količinu karnozina u mišićima kod neutraniranih subjekata. 2004. god. Dr. Suzuki je sa svojim kolegama dokazao vezu između količine karnozina u mišićima i intenziteta treninga, bilo da je reč o treningu sa tegovima ili trčanju i vožnji bicikla.

Ali još jedna stvar je ovde interesantna: Dr. Harris i kolege su otkrili da se kod već utreniranih sportista nivo karnozina ne povećava sa porastom intenziteta treninga već iskljućivo suplementacijom beta-alanina.

Koliko je beta-alanin efikasan (naučna istraživanja)

Harrisova studija je pokazala neverovatno povećanje karnozina u mišićima od neverovatnih 64%. Do ovog nivoa se došlo nakon samo nekoliko nedelja suplementacije 4-6 gr beta-alanina.
Nakon 10 nedelja, nivo karnozina se je na +80% (slično kao i kod kreatina i beta-alaninu je potrebno neko vreme). Interesantno je da je porast nivoa karnozina primećen kod svih vrsta mišićnih vlakana, Tip I, IIa i IIb. Ovo vodi daljem zaključku da beta-alanin može omogućiti napredak kod svih vrsta sportista, nezavisno od načina i intenziteta treninga.

Beta-Alanine vs. Creatine

Rezultati istraživanja na subjektima od 19 do 30 god. podeljenih po grupama, od kojih je jedna koristila beta-alanin a druga kreatin, pokazali su da je beta-alanin „nokautirao“ kreatin po pitanju odlaganja tačke otkaza mišića i to: dok je upotreba kreatina, posle 28 dana, pomerila tačku otkaza za 11.3%, upotreba samo 3.2 gr beta-alanina dnevno je dovela do napretka od 28.8% (ili u odnosu na kreatin za čak 61% više!!!).

Efekat kombinovanja beta-alanina i kreatina na mišićnu masu, snagu i performanse

Sada kada ste postali expert za način na koji beta-alanin deluje, sigurno ćete se zapitati kakvi su efekti kombinovanja beta-alanina i kreatina. Već pomenuti Dr. Hoffman i kolege su nedavno istraživale ovo i došli do interesantnih, ako ne iznenađujućih rezultata.

Dr. Hoffman je istraživanje radio na grupi od 33 ragbista i podelio ih je u 3 grupe: 1) kreatin grupa koja je kreatin uzimala 2 puta po 5 gr dnevno; 2) kreatin i beta-alanin grupa kojoj je dodat i B-alanin 1.6gr 2 puta dnevno i 3) placebo grupa.
U desetonedeljnoj studiji, istraživači su merili telesnu strukturu sportista, telesnu masu, maksimalnu težinu u jednom ponavljanju na bench pressu, čučnjevima, i merenja vršili konstantno kroz period istraživanja. Svi subjekti su bili izloženi redovnom treningu u teretani sa svim osnovnim vežbama sa tegovima, tipa potisaka, veslanja, letenja....

Evo rezultata:

Kada kombinujete alanin i kreatin, postajete jači i intenzitet Vašeg treninga se povećava. Subjekti su mogli da urade više ponavljanja sa istom težinom, a i ako je to bio rezultat i sa drugi grupama, rezultati kod ove grupe su bili daleko bolji.
Jedno ponavljanje sa maksimalnom težinom, kao mera snage, je bila značajno povećana kod obe grupe ispitanika. U bench pressu obe grupe su imale porast za oko 15 kg, u odnosu na placebo grupu sa 6 kg napretka.
U čučnju su grupe koje su koristile suplemente imale skoro podjednak napredak, oko 25kg, u poređenju sa placebo grupom sa oko 5 kg.

Najinpresivniji rezultat o beta-alaninu, barem u ovoj studiji, bili su efekti na smanjenju masnih naslaga, koje nisu viđene kod ostalih ispitanih grupa.

Samo je u grupi alanin+kreatin, pored značajnog povećanja mase, došlo i do smanjenja masnih naslaga za oko 1.2%. Prema tome, još jedan benefit koji nećete dobiti samo korišćenjem kreatina je svakako i smanjenje telesnih masti.
Bilo bi interesantno ponovo izvršiti testiranje na subjektima sa povećanim unosom beta-alanina, sa 3.2gr (koliko je korišćeno u eksperimentu) na 6.4gr dnevno, bar u prvih nekoliko nedelja istraživanja. Po svemu sudeći bi rezultati bili impresivniji i to po svim ocenjivanim kategorijama.

Zaključak
Iz svega prethodnog se može zaključiti da je beta-alanin možda najprilagodljiviji suplement otkriven do sada- bilo da ste bodybuilder, powerlifter, atletičar ili tek neko ko jednostavno želi da poveća svoju mišićnu masu, snagu i dobije definisanije telo. Možemo trčati brže i duže, podići više tereta u više ponavljanja, a kako Hoffmanova istraživanja pokazuju, možemo biti veći i sa manjim postotkom masti.



Title: Odg: Beta Alanin
Post by: dinca on March 04, 2010, 05:35:01 PM
uzeo sam Prima Force BA...

kako se pije u danima kada se ne trenira?? :)
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Mica86 on March 04, 2010, 06:33:47 PM
uzeo sam Prima Force BA...

kako se pije u danima kada se ne trenira?? :)

E jos kada bi neko mogao i da pije umesto tebe, pa pise ti procitaj...nisi ni pogledao stranu na kojoj si postavio ovo pitanje :nonono:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: bojanh66 on May 01, 2010, 07:01:16 PM
zamolio bih da mi neko iskusniji pojasni razliku izmedju generickog i ne generickog beta alanina

genericki beta alanin 500gr oko 3400din
ne genericki beta alanin 500gr 5000din

razlika nije mala u ceni,ali me zanima da li je velika u kvalitetu i isplati li se onda uzeti ne genericki produkt,jel on mozda radi bolje,daje vise snage na treningu da se moze raditi sa vecim tezinama ili nesto tako?

moze li lazic da mi objasni ovo ili neko drugi ko se razume?

hvala unapred.
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on May 01, 2010, 10:39:05 PM
daj da vidim koji su produkti u pitanju?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: bojanh66 on May 01, 2010, 10:53:35 PM
jel mislis proizvodjac?
ovaj od 3400din je primaforce,a ovaj od 5000din je the beta.

inace,dopisivao sam se sa pedjom nesto u vezi beta alanina,pa mi je rekao da ima taj primaforce beta alanin 500gr 3400din i ima the beta pakovanje od 250gr koje kosta 2500din,ali nije genericki produkt,tako mi je napisao.

pa zato ja sad pitam,da li je taj skuplji proizvod toliko bolji da se isplati dodati vise para za njega ili ce raditi i ovaj od 3400din?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on May 01, 2010, 11:15:16 PM
znas kako tesko je uporediti te dve firme..pan ovo moze da dampuje, kao sto radi i da ne bude realna cena , a pedja isto moze da daje akcije..tako da ne mozes da kazes zasto je tolika razlika osim ako nije kolicina u pitanju..
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: DareZmaj on May 02, 2010, 10:02:24 AM
pa pazi to je ta cena za ba u panu je oko 3400din 500gr primafoce, a ja sam kupio od Now foods 500gr za 3100din... inace izgleda kao kreatin, mikronizovan je i lako se rastvara u vodi, jedina mu je mana sto nema mericu nego je doza pola kasicice...jbg
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on May 02, 2010, 10:36:41 AM
heh tek sada vidim da na shopu nisam stavio sve sto imam u radnji..vidim da mi nesto fali  :hitself:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Pedja Petrovic on May 03, 2010, 06:00:50 AM
jel mislis proizvodjac?
ovaj od 3400din je primaforce,a ovaj od 5000din je the beta.

inace,dopisivao sam se sa pedjom nesto u vezi beta alanina,pa mi je rekao da ima taj primaforce beta alanin 500gr 3400din i ima the beta pakovanje od 250gr koje kosta 2500din,ali nije genericki produkt,tako mi je napisao.

pa zato ja sad pitam,da li je taj skuplji proizvod toliko bolji da se isplati dodati vise para za njega ili ce raditi i ovaj od 3400din?

pa ja sam ti i odgovrio jbg
ali dobro....kako god
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: bojanh66 on May 03, 2010, 10:54:14 AM
znam,juce sam dobio odgovor od tebe,a ja sam ovo pitanje na forumu napisao pre nego sto si mi odgovorio ;),ali nema veze,sredjeno je i to.
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ortak BGD on June 25, 2010, 04:17:17 PM
Da li je bolje da uzmem beta alanin i krealkalin ili beta k?E da,posto nisam reagovao na monohidrat da li cu na krealkalin?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on June 25, 2010, 05:17:43 PM
isplativije je odvojeno
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ortak BGD on June 25, 2010, 06:42:12 PM
A sta mislis,da uz beta alanin uzmem krealkalin ili neki drugi kreatin?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on June 25, 2010, 06:58:44 PM
kreatin
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ortak BGD on June 25, 2010, 08:35:44 PM
A to sto izgleda ne reagujem na monohidrat?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on June 25, 2010, 09:50:38 PM
promeni firmu  i ubaci beta..i ako onda ne reagujes..ona koristi kreatin transporte
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ortak BGD on June 26, 2010, 08:18:31 PM
Ne mislim da cu time ista dobiti,pio sam dymatize-ov kreatin na koji se koliko znam niko nije zalio,pa cu da ovaj put probam krealkalin.Samo me jos buni kako da pijem beta alanin i kreatin u toku dana?Jel ok ovako:danima kada treniram ujutru kad ustanem da popijem jednu tabletu krealkalina i 2g beta alanina,zatim pre treninga 2 tableta krealkalina i 2g BA,i u PWM sve zajedno znaci whey,malto,2g beta alanin i 2 tablete krealkalina?Procitao sam negde da ne treba beta alanin da se mesa sa whey-om,da li je to tacno?I danima kada treniram sam mislio ovako,ujutru 2 tablete krealkalina i 2g beta,i jos po 2g beta u toku dana.
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on June 26, 2010, 08:46:12 PM
ko kaze da se niko nije zalio na njega :)
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ortak BGD on June 26, 2010, 09:09:58 PM
Eto vidis,znaci moj pogresan utisak  :) znam da ne volis to da radis,ali aj molim te predlozi neki,nisam pametan koji da uzmem  :dunno:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on June 26, 2010, 09:29:30 PM
samo promeni i probas, nije to skupa ivesticija..imam ljude koji na dymatize i ultimate nista, a npr se otkinuli na biotech i jos neki krs..a imas  ljudi koji nista nisu na biotech a npr all max im vrh..
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: ortak BGD on June 26, 2010, 10:17:20 PM
A jbt i to sto kazes,raspitujem se ko da milione treba da dam  :lol: nista probacu neki drugi kako sljaka zajedno sa beta alaninom pa cu videti,hvala Lazicu po ko zna koji put  ;)
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: BBIML1994 on July 04, 2010, 01:15:17 PM
najbolja kombinacija je koliko sam shvatio kretim + beta alanin ? i bolji je BA umesto KR ?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Swimmer1 on January 05, 2011, 02:57:02 PM
samo promeni i probas, nije to skupa ivesticija..imam ljude koji na dymatize i ultimate nista, a npr se otkinuli na biotech i jos neki krs..a imas  ljudi koji nista nisu na biotech a npr all max im vrh..
Smijem li ja piti beta alanin sobzirom da imam 16god?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Pedja Petrovic on January 12, 2011, 12:13:39 PM
Smijem li ja piti beta alanin sobzirom da imam 16god?

wooowo

smes x 3  :lol:
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Yumba on January 26, 2011, 12:52:04 AM
kako dozirati BA pri dva treninga dnevno? jutarnji uglavnom teretana, uvece najcesce aerobni rad.
ne mogu da izguglujem nista
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Pedja Petrovic on January 26, 2011, 02:56:17 PM
kako dozirati BA pri dva treninga dnevno? jutarnji uglavnom teretana, uvece najcesce aerobni rad.
ne mogu da izguglujem nista


pa i nemas potrebe za dva puta
ali ako vec hoces onda 3 gr pred trening ujutro,3 gr posle trneinga sa pwm i onda jos 3 gr uvecer pred cardio (mada za ovim i nema neke narocite potrebe jer BA nije bas toliko cudotvoran preparat - jeste odlican,ali nije cudotvoran) jer pred ovaj cardio bi bilo mnogo pametnije neki bcaa,glm i sl
ali ovisi sta je cilj
a citajuci postove cenim :lol:,da je u pitanju brutal mass
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Yumba on January 26, 2011, 04:23:35 PM
hvala pedja
cilj jeste masa
a trening uvece je u bazenu, plivanje utakmica i sl. znaci posao je u pitanju, nema izbora. pogledaj avatar
imam ovde dve kutije onog tvog q-surga... znaci 3 gr pre teretane, 3 grama posle, a pre bazena recimo 30gr surge-a?
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Pedja Petrovic on January 26, 2011, 04:44:56 PM
odlicna opcija
ili jos bolja
da stavis 20 gr surge+3 gr BA pred teretanu i 3 gr BA u pwm i onda 20-25 surge-a 10 min pred trening plivanja
soory
nisam ukapirao da si prof vaterpolista...
ali u svakom slucaju ovo je sigurno jos bolja opcija nego solo BA ako vec imas SURGE
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Yumba on January 26, 2011, 05:06:12 PM
onda ce tako biti
hvala jos jednom
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Pedja Petrovic on January 28, 2011, 11:21:58 AM
onda ce tako biti
hvala jos jednom

uvek
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Otorinolaringolog on May 12, 2011, 09:48:40 AM
da pohvalim maxx ba. pecka me i posle 2 meseca koriscenja, a primaforce je samo par dana.
ne znam da li to znaci nesto dobro, ali je lep osecaj XD
Title: Odg: Beta Alanin
Post by: Lazic on May 12, 2011, 09:56:40 AM
dooobar