Ishrana, suplementi, stimulativna sredstva > ::Protein, amino kiseline, glutamin, kreatin, stimulatori hormona::

GLUTAMIN-sve o njemu

(1/127) > >>

Lazic:
Glutamin

Glutamin (GLN) je jedna od 20 amino kiselina  odredjena standardnim genetskim kodom. Hemijska formula glutamina je C5H10N2O3.Sporedni lanac je amidni;formiran zamenjivanjem OH-1 grupe iz glutaminske kiseline sa funkcionalnom amino (NO2) grupom.


Biohemija

Glutamin,kao gradivna materija proteina,je jako vazan u biohemiji.Takodje,jako je bitan kod reakcija u kojima ucestuju azotna jedinjenja.Npr. amonijak (dobija se azotnom fiksacijom) se asimilira u rezervama u toku pretvaranja glutaminske kiseline u glutamin uz pomoc enzima glutamin sintetaze.Glutamin ucestvuje kao donor azota  u biosintezi drugih amino kiselina (purinskih i pirimidinskih).

Prirodni izvori

Glutamin sadrzi hrana  bogata proteinima,kao sto je riba,crveno meso,pasulj i mlecni proizvodi..

Upotreba

Glutamin se koristi kao suplement u bodibildingu,dizanju tegova i u ostalim sportovima radi povecanja izdrzljivosti.Koriste ga i osobe koje pate od bolova  (uglavnom starije osobe) i grceva u misicima.Koristi se pri dijetama bilo koje vrste pri popunjavanju organskih rezervi amino kiselina koje su istrosene tokom vezbanja i ostalih aktivnosti.Studije,koje su pokusale da otkriju eventualne probleme u slucaju koriscenja glutamin u vecim dozama,pokazale su sasvim suprotno.Suplementacija u umerenim dozama je zdrava,jer sluzi da dopuni zalihe amino kiselina posle vezbanja,ali korisenje glutamina je preporucljivo i osobama koje imaju neke psihicke trauma ili boluju od raka ili pada imuniteta.

Pomoc pri postoperativnom oporavku

Poznato je da glutamin ima sposobnost da smanji vreme oporavka posle operacije.Bolnicki oporavci posle operacije abdomena su znatno skraceni usled davanja glutamina pacijentima.Rezultati bolesnika koji su dobijali glutamin su znatno bolji u odnosu na rezultate onih kojima je bio uskracen glutamin.


exYu-fitness Team

medena:
kada se pije?
pre ili posle treninga?  :help:

Tikica:
pre treninga 5g , posle 10 g

medena:
5g jedna kafena kasika?! 

Lazic:

--- Quote from: medena on April 09, 2007, 02:52:30 PM ---5g jedna kafena kasika?! 

--- End quote ---

da

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version