EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Fitness za vase dete  (Read 10905 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Fitness za vase dete
« on: January 19, 2007, 12:16:41 PM »
Roditelji, vi ste ti koji treba da naucite svoje dete kako da se slobodno i kreativno igra. Reci nisu dovoljne za to, bitan je licni primer. Najbolje cete tako ohrabriti i nauciti vase dete kako da stekne naviku zdravog zivljenja.

Danasnja deca previse vremena provode sedeci uz ekrane. Prosecno 25 sati nedeljno sede ispred televizora, a tu su sad i kompjuteri... Naravno, dete ne moze da zivi van vremena i ne treba mu oduzeti uobicajenu zabavu, ali smanjiti to vreme barem na pola - i eto zdravog deteta.

 



Druzenje roditelja sa decom

Aktivno i kreativno druzenje roditelja sa decom - kroz igru, setnje, sport, pomaze da ona ovladaju novim vestinama, da se uce istrajnosti, pobedjivanju, sticanju samopuzdanja neophodnog za zivot odraslih. Pravovremeno ulaganje u decu i odricanje roditelja od trenutnih zadovoljstava, plodove donosi kasnije.
 
Deca su razlicita i ne rastu jednako. Svako ima svoj ritam, svoju narav, svoje talente. Pokusajte da ih otkrijete na vreme i da usmerite dete ka onome sto ga najvise privlaci i za sta ima najvise smisla. Neuspeh obeshrabruje. Ne projektujte svoje zelje na decu. Motivisite svoje dete kroz igru, razvijajte mu mastu.

 
Dete je covekov otac

Dok je dete u krevecu, lako ga je zabaviti – mede, zeke, zvecke, flasica... Ali deca tako brzo rastu, a mi sa njima. Nije slucajna izreka - dete je covekov otac.

 Sa godinu dana deca obicno prohodaju. Neka prvo puze, zbog cega obicno kasnije prohodaju, jer puzeci svuda stizu. Zato mladja braca i sestre brze prohodaju, kopirajuci i takmiceci se sa starijom. Ako vase dete nije prohodalo do prve godine, ne sekirajte se, ono ce to uraditi u nekoliko sledecih meseci. Od tada pocinje svakodnevni program intenzivnih "vezbi". Kazu da su u nekom eksperimentu vrhunski sportisti pokusavali da ceo dan prate i oponasaju decu sta rade - i nisu izdrzali.

 

Prvih sedam godina


Od prvih koraka do stvaranja predstve o svopstvenom telu - treba da prodje oko sedam godina. Ta predstava o sebi kljucna je za dalje formiranje licnosti. Zato je u tom periodu neophodno pruziti detetu svu sigurnost i pomoci mu da savlada mnoge vestine.

U drugoj godini zivota dete koje je tek prohodalo gega se i pada. Zato mu je neophodna vasa stalna paznja, pomoc i hrabrenje. Vodite ga u setnje, u komsiluk, u park da vidi druge malisane, penjite se sa njim uz stepenice, ucite ga da silazi niz stepenice. Igrajte se s njim tako sto cete poslagati jastuke po sobi, pa ga uciti kako da ih prelazi i zaobilazi. Nabavite meke lopte i bezopasne igracke.

Krajem druge godine ono bi vec trebalo da zna da skace sa obe onoge, da preskace prepreke, da trci. U trecoj godini treba da je vesto u menjanju pravca kretanja, napred-nazad, levo-desno. Ako ima ravna stopala, to je pravi trenutak da ih ustanovite, treba da pocnete sa vezbama - da biste sprecili kasnije deformacije. Mozete da mu kupite prvi trotinet. Deca u tom uzrastu nisu spremna za sport, vec za igranje sa drugom decom u parku, pesku, vodi.

U cetvrtoj godini treba da pocnete da ga ucite da pliva. Postepeno i bez straha, koliko mu prija. Kad je u vodi, bilo to more, bazen ili kada, ne skidajte pogled sa njega! Za malu decu je i deset santimetara dubine opasno!

Sa pet i vise godina deca su spremna za organizovan sport. Uz pomoc strucnjaka izaberite pravi sport za njega. Oblik i gradja tela, karakter, temperament bitni su faktori predispozicije za odgovarajuci sport. Jednovremeno uceci se disciplinovanom vezbanju i takmicenju sa drugima, ono se osposobljava za samostalnost i pobedjivanje u daljem zivotu.

 
Prilagoditi ga uzrastu
 
Postoji li fitnes za decu?

Da, ali prilagodjen uzrastu. Fitnes za decu je nesto razlicit od onog za odrasle, ali ima iste delove - aerobne vezbe, vezbe istezanja, anaerobne vezbe i vezbe za poboljsanje koordinacije pokreta.

Fizicki fitnes pobojsava rad srca i pluca, telesnu gradju, smanjuje procenat masnog tkiva, povecava gipkost zglobova, misicnu izdrzljivost, snagu, ravnotezu, usaglasenost pokreta, snagu, brzinu reagovanja i brzinu vaseg deteta.

Aerobne vezbe – Poboljsavaju opstu kondiciju, sagorevaju masti. Poboljsavaju rad srca i pluca. Ranije su ih zvali vezbama zagrevanja. Posle samo dvadeset minuta neprekidnog vezbanja pocinjemo da trosimo svoje masne zalihe kao gorivo. Deca rade svaki dan, ako nisu bolesna ili prikovana uz televizor: setnja, trcanje, roleri, bicikl, trotinet, fudbal, kosarka, tenis, plivanje...

Vezbe istezanja – Povecavaju obim pokreta zglobova, odrzavaju elasticnost ligamenata i antigravitacionih misica, smanjuju napetost i povecavaju osecaj relaksiranosti. Sedite sa detetom na pod rasirenih nogu, "berite jabucice" ili "cupajte travicu", pravljenje "mosta", "svece"...

Anaerobne vezbe – Povecavaju kostanu i misicnu masu, jacaju ligamente i tetive. To su kratkotrajne vezbe sa opterecenjem, koje se vise puta ponavljaju, uz pauze. One ne sagorevaju masti, vec povecavaju misice, a veci misici trose vise kalorija u aerobnim vezbama.

 
Naravno, za decu je strogo zabranjeno vezbanje sa opterecenjem, tipa tegovi!

Pa sta onda treba da rade?
Treba da rade cucnjeve, sklekove, penjanje po lestvama, konopcu, jacanje trbusnih i ledjnih misica. Jaki misici i ligamenti veoma su bitni za kasnije bavljenje sportom.

Vezbe koordinacije pokreta – Razvijaju usglasenost pokreta vise delova tela, unapredjuju ravnotezu i stabilnost, smanjuju broj padove, pripremajuci dete za kasnije aktivnosti u "stvarnom" svetu. Ovo se najbolje postize kroz igre kao sto su "skolice", "lastiz", "hulahop", ples, sviranje instrumenata...

 

Sta je decija igra

Prisetimo se svog detinjstva i kategoricki cemo zakljuciti – to je najozbiljnija stvar u ljudskom zivotu. Sve moguce i nemoguce situacije svoje igre dete komponuje i dozivljava kao apsolutnu realnost. Njegova igra, prema tome, uopste nije istovetna kao pozorisna predstava. Dete svoje uloge ne glumi, ono ih, u pravom smislu reci, stvarno zivi. Zato – kad se dete zaigra, ziveci u svetu koji stvara i prozivljava – budimo strpljivi i ne remetimo njegovu mastu i osecanja.



Dr.Zvezdana Markovic



« Last Edit: January 20, 2007, 10:23:47 PM by Lazic »

Offline dushe

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 559
  • Gender: Female
Odg: Fitness za vase dete
« Reply #1 on: February 28, 2007, 10:18:43 AM »
Tiki super tekst!Hvala :thumbup1:
Nadam se da ce mnogi roditelji izvuci iz ovoga nesto sto im se dopada.

 Mi smo kupili dosta mekanih loptica,i cesto se dodajemo sa njima...tako da ih to ne moze povrediti..
Pored toga imaju 2 kamioncica/ kojeg guraju,voze i preskacu(ne doslovno) ali prelaze preko njega,prevrcu se itd..
sasvim lijepo zaobilaze i prelaze prepreke ispred sebe.Nas sin izuzetno lijepo baca loptu,dok cerkica i nije bas posebno zainteresirana..ona vishe voli lopte za tenis:)
Sto se tice stepenista,trudimo se oboje da ih spustamo drzuci ih za ruke,dok se sami penju uz stepenice,lakse im je.


A kako smo mi planirali,i sta  u vezi sporta..


Joga pre svega.
Mi mnogo volimo vodu..plivanje,a MM super dugo roni tako da cemo djecu sigurno voditi 2-3 puta nedeljno na bazene..a ljeti na more.
MM ce u pocetku uciti djecu karateu + dzudo ,kasnije cemo ih upisati na karate
A cerku cu,posto je jako elasticna,upisati na gimnastiku.Ona je strashno elasticna...

Eto to su neki nasi planovi..e sad,kako ce biti