EXYU FITNESS FORUM

Trening => ::Bodybuilding & fitness:: => Teen bodybuilding & fitness => Topic started by: micko94 on April 06, 2013, 03:51:26 PM

Title: Program (kucni trening)
Post by: micko94 on April 06, 2013, 03:51:26 PM
Dakle molim iskusne za pomoc. Kod kuce radim osnovne vezbe poput sklekova, zgibova, trbusnjaka, propada i cucnjeva, svakog dana kruzni trening, nedeljom odmaram ali primecujem da se nisam pomerio od kada sam poceo (mislim na napredak).

Imam 18 godina i visok sam 187cm, 73kg, ishranu sam maksimalno korigovao i treba mi program vezbanja za dobijanje mase (misica). Citajuci po forumu dosao sam do zakljucka da je za to najbolje podeliti vezbe prema misicnim grupama pa tako npr. da se grudi rade jednim danom, drugim danom ledja, trecim nesto drugo itd.

E sad, posto ja nisam vise pametan, sto vise citam u vecoj sam dilemi pa jel moze neko od iskusnijih da mi podeli pomenute vezbe po danima onako kako je najbolje (nzm. da li dve vezbe jednim danom pa jos dve drugim ili svakog dana razlicita vezba itd.) ?
Title: Odg: Program (kucni trening)
Post by: Lazic on April 06, 2013, 06:02:21 PM
sta imas od rekvizita za vezbanje
Title: Odg: Program (kucni trening)
Post by: micko94 on April 06, 2013, 06:30:56 PM
Sipku za zgibove, dva elementa za propadanja i neke sklekere.

U skorije vreme planiram da uzmem i jedan par bucica od po 7 kg ali za sada imam samo ovo gore pomenuto.

P.S. Da me ne shvatite pogresno, necu ja nabijem ogromnu masu sa prirodnim vezbama vec bih da izvucem maksimum prirodnim vezbama pa cu kasnije da ubacujem tezine. Zato mi treba neki plan vezbanja da ne bih samo radio jedno te isto i stagnirao.
Title: Odg: Program (kucni trening)
Post by: micko94 on April 07, 2013, 10:55:54 AM
Niko ?  :blush:
Title: Odg: Program (kucni trening)
Post by: Lazic on April 07, 2013, 11:17:45 AM
razmisljam, da imas bucice bilo bi mnogo lakse
Title: Odg: Program (kucni trening)
Post by: tenssa on April 07, 2013, 11:21:41 AM
One bucice sto se mogu podesavati su zakon kada je kucno vjezbanje u pitanju, uz odredjenu kolicinu tegova naravno...
Title: Odg: Program (kucni trening)
Post by: micko94 on April 07, 2013, 11:30:35 AM
Racunam da cu za najvise dve nedelje uzeti bucice ali dotle ne znam kako ove vezbe da rasporedim, to mi je sada najveci problem.

Da li npr. da radim u ponedeljak - sklekove, propadanja i nzm. cucnjeve
pa onda u utorak - zgibove, trbusnjake
pa sreda - kardio
crtvrtak odmor pa sve opet u krug ili ne znam ni sam vise koja vezba pogadja koji misic i kad koju da radim.
Title: Odg: Program (kucni trening)
Post by: Losmi4U on April 07, 2013, 12:42:39 PM
Druze isto smo godiste, i ja sam imao iste dileme kao ti pre odredjenog vremena.. Evo ti moj savet. Slazem se da je mnogo lakse kada budes imao bucice i sipku s tegovima, ali gledaj kod tih "prirodnih" vezbi znaci sklekovi, zgibovi, trbusnjaci, da sebi otezas rad. Npr napuni ranac (ciglama, knjigama, sta imas) da ima nekih 10ak kg i onda stavi to na ledja kada radis sklekove, ili izmedju nogu kada radis zgibove i tako ces sigurno videti napredak jer si se sada zasitio svoje tezine, ne reaguju misici i moras da povecas.. a kada uzmes tehove, onda ti je sve mnogo lakse..
Title: Odg: Program (kucni trening)
Post by: micko94 on April 07, 2013, 01:57:30 PM
Ocigledno nisam lepo objasnio. Sa treninzima sam poceo pre mesec i po dana i od kada sam poceo sa treniranjem konstantno stojim u mestu po pitanju ponavljanja po serijama. Da me opet ne shvatite pogresno, u prvoj seriji maks mogu da uradim 16 sklekova i onda u narednim serijama to pada (1. - 16 2. - 10 3. - 7 4. - 5). Sto se tice zgibova, u pocetku sam mogao da uradim 2 pravilna (bez ikakve pomoci) a sada posle mesec i po dana maks 4 u prvoj seriji.

Dakle nisam iznapredovao pa sada stojim u mestu vec jednostavno osecam da kruzni trening koji radim nikako ne deluje. Zato gledam da li je bolje da podelim vezbe po danima da misici imaju vremena da se odmore i napreduju ili da nastavim sa ovim kruznim treningom koji ocigledno nema efekta.
Title: Odg: Program (kucni trening)
Post by: Losmi4U on April 07, 2013, 02:00:33 PM
Pa znas kako, svako moze da vidi po ovome sto si napisao da je malo 4 serije po misicnoj grupi. Mozes da radis po 2 grupe na dan, mozes svaki dan drugu grupu misica ali je problem sto bez tegova nemas veliki izbor vezbi. Svakako ti treba vise serija (kroz razlicite vezbe) za svaku grupu misica
Title: Odg: Program (kucni trening)
Post by: micko94 on April 07, 2013, 02:05:45 PM
Da, jeste malo 4 serija ali posle 4 serije koje odradim do otkaza 5 mogu samo da sanjam a i ne znam koliko bi mi znacila posto bi to bio neki minimum ponavljanja. Jednostavno vise nisam pametan sta, kad i koliko da radim.

P.S. Ovo za 2 misicne grupe na dan mi deluje ok.
Title: Odg: Program (kucni trening)
Post by: Losmi4U on April 07, 2013, 02:17:32 PM
Pa ne radi se tako! Ne treba od prve serije da pocnes da radis do otkaza. Ako si rekao da mozes npr 16 sklekova u prvoj sereiji max, onda stavi da u svakoj seriji radis po 10 sklekova. Kada to uspes, povecaj na 12, pa na 15. Pa radis vise vrsta sklekova (postoji na desetine vrsta sklekova). Isto tako za propadanja, zgibove i ostale vezbe.
Znaci nemoj raditi svaku do otkaza, nego uzmi neki optimalan broj ponavljanja koji mozes u sve 4 serije da izvuces i postepeno povecavaj. I tako ces videti napredak. Jos kad uzmes te tegove, dodatno ces ubrzati napredak.