EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Teen bodybuilding  (Read 7099 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Teen bodybuilding
« on: January 31, 2007, 01:01:44 PM »

Teen bodybuilding je sport koji medju tinejdzerima nije toliko popularan kao recimo fudbal ili kosarka, ali ide ka tome. Sve vise i vise mladih-tinejdzera krece u teretanu sa zeljom da izgleda sto lepse i bolje.
Da li je ovaj nacin dobar za tinejdzere da ojacaju? Naravno!
Svome telu nece naskoditi ukoliko krenu na vreme i sa pravilnim treningom,bas naprotiv, ojacace ga.
Sve dok tinejdzeri prate instrukcije, savete trenera citaju i edukuju se o svemu vezano za trening i ishranu, nema razloga da budu zabrinuti i da se plase nekog negativnog ishoda. I naravno sve te informacije ce im i ubuduce koristiti.
Bodybuilding u ranim godinama-teen age moze biti delotvorana i koristana baza za dalji rad tj bavljenje ovim sportom.




Teen bodybuilding pravila:


•   Ukoliko ste tinejdzer i ako ste zainteresovani za bodibilding, to su lepe vesti. Ali jednu stvar morate uraditi, konsultovati se sa doktorom pre pocetka bilo kakve fizicke aktivnosti pre zapocinjanja programa u teretani, pogotovo ako ranije niste bili fizicki aktivni, imate visok pritisak ili druge zdravstvene tegobe.
•   Bodibilding je tezak sport i zahteva puno rada i odricanja. Nekad su godine potrebne da bi dosli do tela kakvo ste oduvek zeleli. Zato lagano i strpljivo. Ne zapocinjite trening isuvise tesko i sa velikim tezinama, napravite odgovarajuci osnovni program za pocetnike.
•   Trcite, plivajte, vozite bajs bar 3 puta nedeljno, minimum 30 min pa i vise da bi stekli kondiciju i dobro uticali na rad srca i pluca.
•   Menjajte trening, uvodite novine. Ne dozvolite da vam trening preraste u rutinu i tako iz meseca u mesec. Tim nista nece postici. Kombinacijom razlicitih vezbi i promenom intenziteta cinite trening zanimljivim i pogadjate razlicite grupe misica.
•   Jos jedna vazna stvar-odmor. Ukoliko ste umorni odmorite se. Ne mucite sebe.




Morate imati na umu da je vase telo jos uvek u razvoju, zato je jako vazno da se pravilno i kvalitetno hranite, jer ukoliko ne vodite racuna o tome moze doci do prestanka rasta.
Jedite visoko-proteinsku hranu, puno voca i povrca. Izbegavajte ili skroz izbacite iz upotrebe hranu koja goji i koja nije hranljiva kao sto su : brza hrana, cips, gazirana pica i slatkisi.
Ukoliko sve ovo uspete da prilagodite sebi automatski postajete zdrav tinejdzer i imate osnovu da postanete zdrava odrasla osoba.
Sto se tice bodibildinga mnogo je lakse preduzeti ove korake sada nego kasnije.
Zelimo vam uspesan pocetak!




Izvor fitness.featherish.com
prevod i obrada
ExYu fitness Team

« Last Edit: January 31, 2007, 01:53:28 PM by Tikica »