EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Omamljujući miris nane  (Read 13102 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Omamljujući miris nane
« on: January 16, 2007, 09:29:44 AM »




Nana ili menta uzgaja se u baštama, a kao divlja raste uz jarke i grmlje na vlažnom zemljištu. Razlikuju se kudrava i paprena nana. Ovu poslednju retko nalazimo u divljini. Višegodišnja je biljčica, visoka oko 80 cm, razgranate stabljike, s nazubljenim listovima jakog, prijatnog mirisa.

Sadrži eterično ulje sa 50–90% mentola, do 20% mentona, limonen, pinen, felandren i gvožđe. Cveta od juna do avgusta i bere se u vreme cvetanja. Koristi se lišće, ali i mladice sa cvetnim vršcima. Veoma je slična divljem bosiljku koji ima jarkocrvene ili ljubičastocrvene cvetiće dok su nanini cvetovi ljubičasti.

Koristi se za aromatiziranje likera i zubnih pasta, a služi i kao začin jelima. Stavlja se u salate, variva, pa i u koktele, dok spravljena kao čaj ublažava nesanicu i nervozu

Čaj od lista pitome nane (ili eteričnog ulja) izvanredno je sredstvo protiv svih slabosti organa za varenje, naročito dobro deluju za smirenje bolova i uklanjanje grčeva u organima za varenje, pospešuje rad žuči i lenjih creva, ublažava podražaj na povraćanje, podrigivanje, suvišnu kiselinu u želucu, otklanja srčane teškoće uzrokovane nadimanjem želuca ili drugim nepravilnostima u radu želuca i creva.

Isti efekat imaju čaj ili eterično ulje i na nervozu i pojave kao što su migrena, lupanje srca, zujanje u ušima, nesanica, slabosti, noćna znojenja, kao i sva hipohondrična duševna stanja koja se pojavljuju usled grčeva, bolova i nervoznih nemira. Topao čaj će pospešiti znojenje.

Priprema se tako što se čajna kašičica lista popari šoljom ključale vode, ostavi par minuta i procedi. Dnevno se konzumiraju 3–4 šoljice.
Eterično ulje: 2–4 kapi ulja (na kocki šećera), 3–4 puta na dan.

Blago vino se koristi protiv lošeg zadaha u ustima.
Priprema se : dobro se izmeša šolja vode i šolja kvalitetnog belog vina, njime preliju 2–3 čajne kašičice nane i ostavi nekoliko dana da „kisne”. Konzumira se po čašica vina ujutru (našte srce) i uveče.

Kupka pitome nane hladi i deluje osvežavajuće, pa se tako ne koristi za zagrevanje organizma. Eliminiše iscrpljenost koju prate grčevi, odlična je preventiva ljudima koji imaju sklonosti ka migreni, a pošto aktivira cirkulaciju, deluje lekovito na nečistu i umornu kožu.
Priprema se tako što se osam supenih kašika lista umeša u pet litara ključale vode, kuva pola sata na tihoj vatri (poklopljeno), čaj procedi i doda vodi za kupanje. Tada se umeša i 5–10 kapi etarskog ulja nane.

Tinktura
ne samo da je osnova za mnoge kozmetičke preparate, već je i veoma lekovita. Upotrebljava se protiv glavobolje i migrene, tako što se lanena krpa (gaza) natopi tinkturom, kao obloga spusti na čelo i drži sve dok bol ne prođe.
Recept: supena kašika lista spusti se u bocu sa širokim grlom, prelije sa 200 grama alkohola (70%), ostavi 4–6 nedelje na toplom mestu (blizu grejnog tela) i zatim procedi.

Zlatnosmeđe aromatično ulje pitome nane omiljeni je deo kozmetičkih preparata, ali ima i izrazito umirujuće i antiseptičko delovanje.
Priprema se tako što se supena kašika nane spusti u bocu sa širokim grlom, prelije sa 100 grama rafinisanog maslinovog ulja, ostavi 3 nedelje (dobro zatvoreno) na toplom mestu i procedi, tj. listovi se dobro iscede.

Losion posle brijanja deluje umirujuće i antiseptički na povrede kože, istovremeno hladi, dok prijatan miris stvara osećaj svežine.
Potrebno je: po dve čajne kašičice tinkture matičnjaka i nane; 15– 20 kapi etarskog ulja matičnjaka; tri čajne kašičice destilisane vode i 100 grama alkohola (70%). Etarsko ulje se rastopi u alkoholu, pa se uz stalno mešanje dodaju tinkture i na kraju destilisana voda.




http://lisa.burda.co.yu

Offline ica-beograd

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 973
  • Gender: Female
Odg: Omamljujuci miris nane
« Reply #1 on: December 09, 2007, 12:54:00 AM »
Caj od nane smanjuje maljavost

Dve do pet soljica caja od nane dnevno, moze smanjiti pojacanu maljavost kod zena, tvrde turski naucnici.

Caj od nane snizava nivo muskih polnih hormona koji kod nekih zena izazivaju nepozeljnu dlakavost lica ili grudi, pokazalo je poslednje istrazivanje sprovedeno u Turskoj.

Nije poznat tacan broj zena koje imaju ovakav problem, ali "British Skin Foundation" navodi da svaka cetvrta zena u menopauzi redovno uklanja nepozeljne dlake sa lica.

Muskarcima se ne preporucuje preterano konzumiranje caja od nane, jer navodno veca kolicina tog caja utice na smanjenje libida.

       

(Tanjug)
"Optimista i u problemu vidi sansu, a pesimista i u sansi problem."

Offline sarchy

  • Iskusni rekreativac
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Female
Odg: Omamljujuci miris nane
« Reply #2 on: December 13, 2007, 08:21:29 AM »
Obozavam caj od nane i hibiskusa :lol: