EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Istine i zablude o mikrotalasnoj pecnici  (Read 18078 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ma$ter

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 368
  • Gender: Male
Istine i zablude o mikrotalasnoj pecnici
« on: December 18, 2007, 07:47:31 PM »
Istine i zablude o mikrotalasnoj pećnici

Mikrotalasna pećnicaU poslednje vreme najnovija naučna istraživanja postepeno uklanjaju nedoumice koje se odnose na pripremu jela u mikrotalasnoj pećnici. Tako smo dobili odgovore i na neka pitanja koja su nas često zbunjivala i od čijih smo se odgovora znali ograditi jer ih nismo do kraja razumeli. Pogledajmo najčešća pitanja i odgovore u vezi sa pripremom jela na taj „moderan“ način.

Razvijaju li se u jelu pri pripremi u mikrotalasnoj pećnici kancerogene materije?

Ne. Najnovija istraživanja pokazala upravo suprotno. Kuvanje u mikrotalasnoj pećnici ostvaruje se reakcijom na toplotu koja se stvara u unutrašnjosti namirnica. Stvorena toplota proizvod je stalnog pokretanja (vibracije) čestica vode u samom jelu ili u namirnici. Zato nema opasnosti da se na površini jela ili namirnice pojavi izgorela „korica“ kao pri pripremi jela u klasičnoj pećnici. Takvi izgoreli delovi mogu sadržavati kancerogena jedinjenja i zato se moraju obavezno ukloniti pre jela.

Emituje li mikrotalasna pećnica opasno zračenje?

Ne. Ako se mikrotalasna pećnica upotrebljava prema uputstvima proizvođača, možemo biti sigurni da se talasi ne emituju izvan pećnice. Ona je potpuno sigurna za okolinu i za osobu koja ja koristi jer se emisija mikrotalasa automatski zaustavlja čim se otvore vrata.

Mogu li mikrotalasi izazvati povrede?

Da. Mikrotalasi bi se zadržavali u pojedinim delovima tela čoveka kada bi čovek njima bio direktno izložen. Nastupila bi toplotna oštećenja koja se ne bi mogla ispraviti. Osim ovih oštećenja, kod mikrotalasa ne treba zanemariti ni elektromagnetno zračenje koje se u obliku elektromagnetnog polja stvara oko pećnice kada je uključena. Ne preporučuje se biti u neposrednoj blizini pećnice dok je uključena, jer je elektromagnetno polje, koje se time stvara, nekoliko miliona puta jače od našeg prirodnog elektromagnetnog polja. Pri daljoj izloženosti mogu se javiti teški simptomi poput vrtoglavice, mučnine, razdražljivosti, nesanice i smušenosti. Sve se te opasnosti pravilnom upotrebom pećnice svode na minimum, a i današnji usavršeni modeli pećnica pružaju potpunu sigurnost. Ipak, zbog opreza valja pripaziti na sledeće:

    *
      Mikrotalasna pećnica u svakom trenutku upotrebe treba biti potpuno ispravna i treba je isključiti ako se posumnja i na najmanju neispravnost.
    *
      Nije preporučljivo zadržavati se duže vreme u neposrednoj blizini pećnice, dok je uključena.
    *
      Nije dobro da deca budu blizu pećnice, dok se priprema jelo. Nemojte dopustiti da njihova radoznalost o tome „šta se unutra događa“ nadvlada mere opreza.

Osigurava li mikrotalasna pećnica sterilizaciju namirnica?

Ne. Da bi se uništile bakterije i ostali patogeni mikroorganizmi u namirnici, potrebno ju je zagrajati na temperaturu veću od 70°C. To se u mikrotalasnoj pećnici ne događa u svim delovima namirnice, jer se jelo ne zagreva ravnomerno, zato što zagrevanje zavisi od količine vode sadržane u samoj namirnici, odnosno u pojedinim njenim delovima. Zbog mogućeg trovanja (posebno salmonelom) potrebno je upotrebiti zaista sveže namirnice. To je jedan od razloga zbog kog se jaja ne smeju pripremati u mikrotalasnoj pećnici.

Osiguravamo li takvom pripremom i manju upotrebu masti?

Da. Budući da se toplota stvara u unutrašnjosti namirnice, nije potrebno dodavati mast ili ulje, kako se jelo ne bi zalepilo za posudu. Zatim, zbog relativno niske temperature pripreme jela smanjuje se opasnost od pojave toksičnih jedinjenja, koja se stvaraju zagrevanjem masti ili ulja do tačke dimljenja. Nedostatak takve pripreme je u tome što se masti sadržane u hrani više oksiduju i stvaraju veći procenat peroksida (materije koje učestvuju u nastanku slobodnih radikala). Potrebno je takvu hranu kombinovati sa namirnicama koje sadrže mnogo antioksidanasa (sveže voće i povrće) ili već pripremljenom jelu dodati kašičicu hladno ceđenog maslinovog ulja.

Menjaju li mikrotalasi strukturu namirnice?

Nije dokazano. Godine 1989, nizom pokušaja, izvršenih u australijskoj laboratoriji dokazano je da delovanjem mikrotalasa može doći do razaranja strukture same namirnice, ali u poslednje vreme pojavili su se sasvim suprotni rezultati drugih istraživačkih grupa. Zasad je dokazano da mikrotalasi uništavaju spoljašnju ćelijsku membranu biljaka, pa se oslobađa veća količina vode nego pri drugim postupcima pripreme hrane.

Mogu li mikrotalasi uništiti vitamine prisutne u namirnici?

Ne / Da. Zapravo je najtačnije reći, da se pripremom u mikrotalasnoj pećnici, gubi mnogo manje vitamina nego pri klasičnim načinima. Manji gubitak vitamina objašnjava se upotrebom mnogo manje količine vode pri kuvanju u mikrotalasnoj pećnici, pa se dragoceni vitamini ne gube rastvaranjem u suvišnoj količini vode.

Smemo li mikrotalasnu pećnicu koristiti za zagrevanje dečije (mlečne) hrane u flašici?

Da. Mleko zagrejano uz pomoć mikrotalasa ne gubi nutritivne sastojke, niti postoji ikakva razlika u poređenju sa mlekom zagrejanim na štednjaku. Postoji samo mogućnost pregrejavanja, pa treba kontrolisati temperaturu tako pripremljene „flašice“ pre nego što je damo detetu.

Da li je za pripremu jela u mikrotalasnoj pećnici potrebno koristiti posebno posuđe?

Da. Potrebno je koristiti posuđe izrađeno od keramike ili stakla. To su inertni materijali (ne reaguju) i propuštaju mikrotalase. Ne smeju se koristiti aluminijumska folija, metalne posude ili posuđe od inoksa.
Kad pocnes da tones...pokusaj da se izvuces,mlataraj rukama...ako nemozes da se izvuces padni na dno i onda se odbaci nogama.
I isplivaj jaci nego ikada..

Offline helenija

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 12
Odg: Istine i zablude o mikrotalasnoj pecnici
« Reply #1 on: December 19, 2007, 03:48:58 PM »
Mikrotalasna je nesto bez cega ne bi mogla da zivim.Tako prosto i brzo podrgrevanje i priprema hrane :clap:

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: Istine i zablude o mikrotalasnoj pecnici
« Reply #2 on: December 19, 2007, 03:54:01 PM »
dobra je stvar,ali ne cesto se koristi,povremeno...  :yes:
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline Filly

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 1343
  • Gender: Female
  • Be yourself
Odg: Istine i zablude o mikrotalasnoj pecnici
« Reply #3 on: March 12, 2008, 07:30:32 PM »
Obrada namirnica ultrakratkim valovima bitno se razlikuje od svih ostalih termičkih obrada jer menja molekularnu strukturu. Mikrotalasna pećnica je prvenstveno namenjena odmrzavanju i podgrevanju, pa svako ko očekuje više - greši. Iako je generator valova sada usavršen, još uvek nije moguće ispeći namirnice tako da budu kao one iz pećnice. Zasad nema stručnih izveštaja o štetnom delovanju na zdravlje, pod uslovom da se mikrotalasna pećnica koristi prema uputstvima proizvođača.
Da bi ostvario ono sto zelis, moras prvo da odlucis sta tacno zelis.

Offline Filly

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 1343
  • Gender: Female
  • Be yourself
Odg: Istine i zablude o mikrotalasnoj pecnici
« Reply #4 on: March 12, 2008, 07:32:44 PM »
E sad sam se setila neceg zanimljivog i smesnog...

Pre nekoliko god moj drug je bio u Americi i kaze da je neka zena stavila macku da susi u mikrotalasnu. Macka je eksplodirala, a ona je tuzila kompaniju sto nisu stavili u uputstvima da ne sme macke da se stavljaju...Dobila je ogromnu kolicinu novca, a kompanija je stavila u uputstvu da je zabranjeno stavljati zivotinje unutra... :hitself: :crazy:
Da bi ostvario ono sto zelis, moras prvo da odlucis sta tacno zelis.

Offline aca3330

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 793
  • Gender: Male
Odg: Istine i zablude o mikrotalasnoj pecnici
« Reply #5 on: March 12, 2008, 08:01:08 PM »
to za macku je mit! ako neko gleda mit busters onda je video da je to nemoguce!

a isto toliko zna sta je moguce sve uraditi u mikro talasnoj... od malih varnica, do ogromnih razarajucih eksplozija!