EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: SAVETI  (Read 172512 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ica-beograd

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 973
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #30 on: October 11, 2007, 05:45:07 PM »
A visok krvni pritisak kao uzrok krvarenja iz nosa? :yes:
"Optimista i u problemu vidi sansu, a pesimista i u sansi problem."

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #31 on: October 12, 2007, 04:17:56 PM »
A visok krvni pritisak kao uzrok krvarenja iz nosa? :yes:

Recimo,da jeste povisen krvni pritisak,ali krvarenje iz nosa je vrlo česta pojava,npr. dete je udarila lopta u glavu ili je primilo nezgodan udarac, našlo se u tucnjavi. Nosna sluzokoža je veoma osetljivo područje. Ili kopanju prstom nosa sicušni krvni sudovi popucaju pa dolazi do krvarenja iz nosa.
Kao i  strano telo u nosu, razni zapaljivi procesi i dobroćudni i zloćudni tumori, oboljenje bubrega i jetre, izvesne krvne bolesti i drugi...  :yes:
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #32 on: October 23, 2007, 04:20:55 PM »
Proširene vene savremena bolest

Proširene vene su danas sve veći problem. Ljudi se sve manje kreću, mišići ostaju ne angažovani i na kraju dolazi do proširenja. Još ako se svemu doda i nasledni efekat, bolest je skoro izvesna.

Zadatak krvnih sudova je da iz tela u srce transportuju krv, koja se iz nogu pumpa suprotno sili zemljine teže. Ovo je moguće samo ako venski zalisci, koji deluju kao neka vrsta ventila, sprečavaju vraćanje krvi. Ako se vene usled slabosti vezivnog tkiva prošire ili ako se venski zalisci više ne zatvaraju kako treba - pri čemu ova dva mehanizma pogoduju jedan drugom - dolazi do poremećaja protoka krvi.

Kao posledica zastoja cirkulacije u venama može da se javi niz problema. Ionako proširene, vene se još više šire i lakše dolazi do upale, tzv. flebitisa. Ponekad upalu prati stvaranje ugrušaka krvi, a tada stručnjaci govore o tromboflebitisu.
Usled usporenog pumpanja krvi naviše tečnost može da prodre u tkivo. Tada nastaje edem, to jest oticanje nogu. Slaba cirkulacija negativno utiče na snabdevanje organa kiseonikom i hranljivim materijama i izbacivanje otpadnih materija, naročito iz nogu. Na listovima mogu da se stvore otvoreni čirevi, koji se teško leče.

Kako nastaju proširene vene? Postoji površinski, vidljivi venski sistem i duboke vene, koje imaju značajniju ulogu. Proširene vene su površinske vene koje su se proširile i izuvijale zbog zastoja krvi.

Danas postoji mnoštvo metoda lečenja proširenih vena. Klasična operativna metoda je tzv. striping. U površinsku venu ubacuje se tanka sonda, pomoću koje se oštećeni deo izvlači napolje. Da bi ova metoda uopšte mogla da se primeni, neophodno je da sistem dubokih vena besprekorno funkcioniše, jer krv negde mora da otekne. Ako proširenja nastanu na veoma malim venama ili kapilarima, primenjuje se tzv. skleroterapija, koja podrazumeva ubrizgavanje tečne ili penaste aktivne supstance u male krvne sudove, koje se pod njenim dejstvom slepljuju. Ovako slepljeni krvni sudovi nestaju za tri do šest meseci.

Lekovi koji se primenjuju u venskoj terapiji treba da povećaju elastičnost i stabilizuju zidove vena kako bi iz njih manje tečnosti prodiralo u tkivo. Koriste se preparati na bazi kestena ili listova vinove loze.
 
U lečenju oboljenja vena primenjuje se i laser. Obolele vene se slepljuju pod dejstvom termičke energije. Na sličan način deluju i radio-talasi, pri čemu oni čak mogu preciznije da se doziraju od lasera. Ove moderne metode su manje agresivne od stripinga i delimično mogu da se izvode pod lokalnom anestezijom.
 
A šta je sa starim dobrim elastičnim čarapama? Metoda kompresije i dalje je veoma važna. Pod pritiskom spolja zidovi vena se približavaju i venski zalisci se ponovo dodiruju. Time se smanjuje ili potpuno sprečava vraćanje krvi u vene.
Šta sami možemo da učinimo da bismo sačuvali zdravlje vena?

Sve vrste sportova koji jačaju mišićnu pumpu u nogama blagotvorno deluju na vensku cirkulaciju i sprečavaju širenje vena. Dok uživate u šetnji, vožnji bicikla, plesu, plivanju ili nordijskom skijanju, doprinosite da vam noge budu lepe i zdrave.


Kako nastaju proširene vene
-Uzroci: Pravi uzrok oboljenja vena često je genetski uslovljena slabost vezivnog tkiva. Vene ne mogu da izdrže pritisak krvi koja teče.
-Posledica: krvni sudovi se šire i krive. Venski zalisci se više ne zatvaraju kako treba.
-Faktori rizika: Osobe koje se nedovoljno kreću i provode mnogo vremena u sedećem ili stojećem položaju izložene su većem riziku od nastanka proširenih vena, jer se mišići gotovo uopšte ne angažuju.
-Opasnosti: Nastaje začarani krug - krv sporije teče kroz proširene vene, venski zalisci se više ne zatvaraju kako treba. Što krv sporije teče, to vene postaju kvrgavije, a venski zalisci slabije funkcionišu. U odmakloj fazi oboljenja vena, tečnost iz vena prodire u okolno tkivo, stvaraju se upale, edemi i otvorene rane na nogama.


Sačuvajte zdravlje vena
Kretanje: Pešačenje, džoging ili nordijsko hodanje idealna su vežba za venske zaliske. I kratkotrajne vežbe (podizanje na prste 30 puta) imaju blagotvorno dejstvo. Savet: Podignite noge ako vas bole ili ako su vam otekle posle dužeg sedenja, trčanja ili stajanja.
- Listovi crnog grožđa štite krvne sudove i smanjuju otoke. Ekstrakt listova crnog grožđa postoji u obliku tableta i u obliku masti.
Hidroterapija: Ujutru tuširajte noge naizmenično toplom i hladnom vodom. Uveče napunite kadu hladnom vodom do listova i gazite energično 10 minuta kroz nju.
- Kesten sadrži biljne materije koje jačaju vene. Postoje tablete i gelovi koji sadrže ekstrakt crvenog kestena.


u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #33 on: October 23, 2007, 04:24:02 PM »
Znaci šećerne bolesti

Povišen šećer u krvi? SOS signali koje nam šalje organizam:

Učestalo i obilno mokrenje
Bubrezi kao prvi reaguju na previsok nivo šećera u krvi pokušavajući da izbace višak glukoze preko mokraće.

Jaka žeđ, suva usta
Kada organizam proizvodi višak urina, potrebno mu je mnogo tečnosti.

Čest umor
Pošto šećer ne stiže do ćelija, nedostaje im gorivo neophodno za prikupljanje energije, a posledica je umor.

Zamućen pogled
Usled gubitka tečnosti, slabi oštrina vida.

Česte infekcije
Višak glukoze u krvi utiče na slabljenje imunološkog sistema. Bakterije, virusi i gljivice mogu slobodno da se razmnožavaju.

u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #34 on: December 11, 2007, 09:52:13 PM »
Oslobodite se kompleksa  :)

Da biste prihvatili sebe kakvi jeste morate steci samopouzdanje i osloboditi se kompleksa koji vas blokiraju. Pre svega budite sebi dobar prijatelj. Ako ste vi zadovoljni sobom, onda cete se i drugima dopasti. Svi se kompleksi zasnivaju na nedostatku samopouzdanja, a da biste ih pobedili morate da zavolite sebe. Podsetite se svojih vrlina i izgovarajte ih glasno pred ogledalom. Nikada ne treba javno da isticete svoje nedostatke i ogranicenja, jer onda drugi vide na vama samo tu negativnu stranu. Treba da znate da poželjnost osobe najviše zavisi od njenog stava, a ne od izgleda. Zato nije presudna ni lepota ni vitkost, vec na koji nacin upravljate svojim telom i svojim nedostacima.
Napišite deset karakteristika vašeg izgleda koje vas nerviraju i pokušajte da sagledate koje biste prednosti iz njih mogli izvuci. Ako poradite na njima na kraju cete ih videti kao razlike, a ne kao mane.   :dir_bye1:
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #35 on: December 11, 2007, 10:01:28 PM »
Čokoladom protiv hroničnog umora  :yes:

Svakodnevno konzumiranje crne čokolade bogate kakaom može ublažiti simptome koji prate sindrom hroničnog umora, tvrde britanski naučnici. Istraživači Medicinskog fakulteta u Jorku kažu da je važno čokoladu konzumirati u umerenim količinama, oko 50 grama dnevno. Sindrom hroničnog umora karakteriše niz simptoma, a ističe jak osećaj umora u mišićima posle fizičkih napora. Poznato je da crna čokolada sadrži visok nivo polifenola, koji utiče na nivo serotonina, neurotransmitera čiji se povišen nivo vezuje za euforiju, a niži za depresiju.  :blowkiss:
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline ica-beograd

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 973
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #36 on: December 11, 2007, 10:21:00 PM »
Idem po crnu cokoladu  :bolt:
 :lol:
"Optimista i u problemu vidi sansu, a pesimista i u sansi problem."

Offline Dijana

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 243
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #37 on: December 12, 2007, 05:27:32 PM »
Idem po crnu cokoladu  :bolt:
 :lol:

bas ti je tesko palo ovo saznanje vidim  :evillaugh: :evillaugh:
Fabricando fit faber, age quod agis.

Offline ica-beograd

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 973
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #38 on: December 12, 2007, 05:48:15 PM »
Jako tesko  :rolleyes01:
"Optimista i u problemu vidi sansu, a pesimista i u sansi problem."

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #39 on: December 13, 2007, 06:50:43 PM »
Pukoše leđa od nerada!

Dok sve više živimo sedeći, mišići popuštaju a kičma se krivi do bola koji se najblje leči vežbama, a sprečava znojem, prvailnim sedenjem i spavanjem.

Žiganje u leđima, bolovi u kičmi, ukočenost vrata, simptomi su koje često zanemarujemo, a od ovih tegoba pati čak 80 odsto ljudi.Već nastupile degenerativne promene na kičmi i zglobovima ne mogu da se isprave, ali fizijatri mogu da olakšaju muke i uspore propadanje kičme.
- Nekada su u ordinaciju dolazili stariji od četrdeset godina, a danas već i dvadesetogodišnjaci koji pate od uznapredovalih promena - objašnjava prim. dr Biljana Marjanović, fizijatar DZ “Banovo brdo” u Beogradu. - Takozvani sedeći način života glavni je krivac što se degenerativne promene kičme javljaju sve ranije. Nekada decu nisu mogli da uteraju u kuću, a danas ne mogu da ih odvoje od kompjutera i televizora. Kad se doda i nekoliko sati sedenja u školi, loše držanje, teške, nepravilno nošene torbe, dobijamo generaciju koja sve ranije pati od bolova u leđima.
Kod žena je sve učestaliji takozvani degenerativni cervikalni sindrom. Simtomi su bolovi u vratu, glavobolja, vrtoglavice. Zbog toga je nekada teško otkriti da se radi o problemu s kičmenim stubom. Reč je o degenerativnim promenama u vratnim kičmenim pršljenovima.
Najbolje je odmah posetiti fizijatra, jer se uz pomoć krioterapije, masaže ledom, može ublažiti bol i olakšati oporavak. Grejanje povređenog mesta je pogrešno, jer može da dovede do takozvanog sudekovog sindroma, poremećaja cirkulacije, sa izraženom pojavom modrog tkiva, koji može da dovede i do invalidnosti.
- Delovi kičme zahvaćeni degenerativnim promenama ne mogu se revitalizovati, ali se fizikalnom terapijom i vežbama može da se zaustavi i uspori dalje propadanje, poboljša prokrvljenost i ublaži napetost mišića. Fizikalna medicina pacijentima nudi kinezi terapiju, vežbe za jačanje muskulature oko kičme, ručnu masažu, biodinamičku struju.
 
Faktori rizika su:
* fizička neaktivnost
* dugo stajanje i sedenje
* gojaznost
* stres izaziva spazam mišića i bol

TEGOBE

Kostobolja
Mada postoji oko 130 uzroka za bol u leđima, najčešće su u pitanju degenerativne promene na kičmenim pršljenovima i diskusu koji se nalazi između njih. Bolovi se javljaju jer diskus pritiska nerve.
Išijas
Lumboišijalgiju ili išijas izaziva pritisak diskusa na nerve. Bol počinje u donjem delu leđa, ali se širi u nogu i prati ga osećaj trnjenja i slabosti, ponekad i gubitak osećaja u nozi.
Bolovi u vratu
Napetost i bolovi u vratu koji “sevaju” u glavu ili ruku, praćeni glavoboljom i vrtoglavicom, posledica su pritiska u vratnom delu kičme.
Spondiloza
Nastaje kao posledica stanjenja diskusa među pršljenovima, pojačanog istezanja ligamenata i pojave koštanih izraslina koje pritiskaju nerve i tako izazivaju bol prilikom svake promene položaja tela.
Zakrivljenost kičme
* Lordoza - kičma gubi prirodnu zakrivljenost i postaje gotovo ravna, može da se javi u vratnom ili lumbalnom delu kičme.
* Skolioza - zakrivljenost kičme na jednu stranu, može da bude praćena i rotacijom karlice.
* Kifoza - iskrivljenje kičme unazad, razlikuje se od pogrbljenog kifotičnog držanja tinejdžera.

RECEPTI

Oblog od arnike
* U slučaju istegnuća leđnih mišića, praćenog bolovima, koristite tinkturu od arnike: 1 kašičicu tinkture razređenu s kašikom destilovane vode staviti na gazu pa priviti kao oblog na bolno mesto.
Ulje od majorana
* Ako je zglob bolan i ukočen, namažite ga uljem od majorana i ostavite da deluje.
Rakija i maslinovo ulje
* Svaki drugi dan kičmu istrljati mešavinom jednakih delova lozovače ili šljivovice, sa lovorovim ili maslinovim uljem.
Orasi i med
* Sameljite 250 g oraha, dodajte 4 kašike meda, promešajte i, po želji dodajte malo sveže ceđenog limunovog soka. Jedite 4 puta dnevno po 1 kašiku.
Gavez
* Nejasne bolove u donjem delu leđa oteraće gavez. Odličan je i kod napuknuća i preloma kosti. Dve do 4 kašičice osušenog gaveza u prahu pomešati s malo vode, dok se ne dobije kaša i toplo namazati na gazu i stavljati kao oblog na bolno mesto.

SEDENJE
Na radnoj stolici treba sedeti blago rastavljenih nogu, neznatno izbačenog sakralnog dela kičme, napred iskošene karlice, uzdignute brade i sa rukama na naslonu.

SPAVANJE
Spavanje na stomaku loše je za kičmu, jer je glava okrenuta u stranu i dodatno opterećuje vratni deo. Zato je bolje ležati na leđima ili na boku, na srednje tvrdom dušeku, uz tanak jastuk ili bez njega.

www.biljeizdravlje.novosti.co.yu
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!