STEROIDI ZA NEUPUĆENE-ANABOLIČKE OSNOVE ZA POČETNIKE

Obratite pažnju na ovo pismo:

Dragi Cy,
Nikada nisam koristio steroide,ali razmišljam da ih probam. Verovatno ću koristiti oralne budući da su bezbedniji, a takođe nisam spreman da stavljam gumu oko ruke i krenem da se bockam po venama! Kakogod, pitao sam se koliko bih pilula trebao da uzmem? Hvala
– Tom

Znam, znam, verovatno imate potrebu da posegnete kroz vaš monitor, izvučete needukovanu Tomovu guzicu, i uterate mu malo znanja batinama! Da, i ja isto. Tom očigledno ne zna dovoljno o androgenim anaboličkim steroidima (AAS) da uopšte krene da razmišlja o otpočinjanju ciklusa. On ne shvata da su steroidi namenjeni za intramuskularnu aplikaciju (ne intavensku), misli da su orali bezbedniji, i na osnovu njegovog pitanja, mislim da ni ne zna da postoje različite vrste ‘roida. Najtužniji deo je da u stvarnosti postoji dosta početnika koji koriste steroide a koji znaju manje od Toma u vezi toga šta će staviti u svoja tela.

E pa, uz pojavu svih ovih knjiga ‘za neupućene’ koje su se pojavile u skorije vreme, odlučili smo da napravimo našu verziju koja će se baviti steroidima, baš za ljude kao što je Tom i sve one koji razmišljaju da naprave veliki skok u svet anabolika. U stvari, ako imam sreće, možda će ovo postati popularno kao ‘Windows za početnike’ ili ‘Nudistički golf za početnike’. Ukratko, ovaj članak treba da posluži kao brz referentni vodič za sve one novajlije u priči sa steroidima.

I da, nemojte se vređati izrazom ‘neupućeni’, jer mi nije cilj da vređam vašu inteligenciju na bilo koji način. To je samo bezazlena zezancija svih steroidnih ‘devica’ kao i sredstvo koje će omogućiti osnovno znanje o steroidima i nihovoj upotrebi. Samo razmišljajte o ovome kao o ‘Hemija 101’ školskom specijalu i spremite se da uzimate beleške. Idemo!

STEROIDI: Koji su oni đavo uopšte?

Anabolički androgeni steroidi su sintetički derivati testosterona i nor-testosterona. Tridesetih godina prošlog veka, naučnici su otkrili da ovi anabolički steroidi mogu pospešiti rast mišića kod laboratorijskih životinja. Ova jedinjenja su zatim korišćena da leče teške bolesti kod ljudi.

Pedestih godina prošlog veka, jedan doktor, John Zigler izumeo je i izdao oralni steroid po imenu Dianabol. Nedugo zatim, sportisti su počeli da koriste ovaj steroid da bi povećali mišićnu masu i snagu. Ubrzo, sve više i više različitih derivata je postalo dostupno sportistima.

Dok svi steroidi imaju istu prstenastu strukturu sastavljenu od četiri atoma ugljenika, proste hemisjke izmene iznedrile su različite efekte na polju androgene/anaboličke aktivnosti. Anabolička aktivnost se odnosi na sposobnost steroida da olakša rast skeletnih mišića, dok se androgena aktivnost odnosi na to koliko je lek spososoban da izazove razvoj muških seksualnih karakteristika (malje po licu i telu, dubok glas, sposobnost da menjate kanale i gledate šest TV programa odjednom itd.)

Kako to rade?

Sad, iako svi tačni mehanizmi preko kojih anabolički steroidi ispoljavaju svoje efekte nisu otkriveni, svi oni povećavaju mišićnu masu u nekoj meri. Jedan od načina na koji se veruje da steroidi deluju je preko vezivanja za androgene receptore (AR). Kada se steroid veže za AR, počinje da aktivira sintezu proteina. Ova sinteza proteina omogućava hipertrofiju mišićnog tkiva u relativno kratkom vremenskom periodu. Saradnik T-magazina Bil Roberts klasifikuje ovakve steroide kao ‘Klasa 1’.

Druga strana medalje bi bili steroidi koji se vezuju za AR loše, ili čak nikako. Mislim da većina ovakvih steroida ispoljava svoje efekte inhibirajući delovanje koje glukokortikosteroidi imaju na mišićno tkivo. Drugim rečima, sprečavaju glukokortikosteroide da povećaju sintetazu glutamina i time izazovu raspadanje mišićnog tkiva. Ovo bi bila anti-katabolička aktivnost. Ova inhibicija efekata glukokortikosteroida može objasniti zašto većina anaboličkih steroida ima povoljan uticaj na lečenje osteporoze, budući da glukokortikosteroidi mogu imati uticaj na osteoporozu ili je čak i izazvati. Ovo takođe pruža potporu mom verovanju da, ako gledamo miligram za miligram, steroidi ‘Klase 2’ povećavaju mišićnu masu više od steroida ‘Klase 1’.

Dok još uvek ne postoji kristalno jasno objašnjenje kako anabolički steroidi ispoljavaju svoje efekte, ova dva mehanizma pomažu da se objasne mnoga dejstva steroida. Bil Roberts steroide koji ne ispoljavaju svoje efekte preko AR naziva ‘Klasa 2’. Takođe, imajte na umu da neki steroidi rade i preko AR kao i preko drugih mehanizama koji nemaju veze sa AR. Isto tako treba zapamtiti da anabolički steroidi povećavaju retenciju azota, kalijuma, natrijuma, fosfora i hlorida.

Vrste steroida: Razlike između različitih ‘roida

Ispod sam napravio listu nekih anaboličkih steroida,uključujući njihovu relativnu jačinu i još neke informacije. Ponekad, imena steroida mogu biti zbunjujuća za novajlije. Razlog tome je što postoje hemijski nazivi, imena različitih proizvođača, i ulični tj. nazivi u slengu za svaki proizvod.

Na primer, methandrostenolone je većini ljudi poznat kao Dianabol, ali ćete verovatno čuti da ga zovu i D-bol. Naravno, verovatno ćete koristiti veterinarsku verziju pod imenom Reforvit-B, čiji je ulični naziv refi ili refi-B. Jeste li zapamtili sve to? Bez brige, što više budete čitali, više ćete se navići na ovu terminologiju. Kako bih vam pomogao, naveo sam hemijsko ime kao i par trgovačkih naziva za svaki ‘roid.

Fluoxymesterone (Halotestin, Stenoks)

Ovo je 17-alfa alkalni steroid. Drugim rečima, izmenjen je kako bi mnogo bolje podneo ‘prvi prolaz’ kroz jetru, tj. jetra ne deaktivira supstancu pre no što supstanca ispolji svoj efekat. Bez ove alkalacije, bila bi vam potrebna mnogo veća koncentracija da biste postigli rezultat, kao što je slučaj sa bilo kojim 17-AA steroidom. Uglavnom, ovaj steroid ima slabiji afinitet prema Androgenim Receptorima, ali se ponaša kao agonist prema receptoru kada se koristi u većim dozama.

Što se tiče ‘realnih’ efekata, fluoxymesterone ima reputaciju steroida koji jako povećava snagu. Međutim, dobici u mišićnoj masi od korišćenja ovog steroida nisu bas sjajni. U kliničkim uslovima, doze idu od 2,5 mg do 40 mg na dan u podeljenim dozama. I pored ovoga, poznato je da bodibilderi koriste od 30 do 80 miligrama na dan. Polu-život mu je otprilike između 9 i 10 sati. (Govoriću zašto je bitno poznavanje polu-života steroida malo kasnije.). A da, halotestin ne aromatizuje. Ovo znači da su mu jako male šanse da se konvertuje u estrogen, koji je ženski hormon. U stvarnom svetu, ovo znači da je rizik od dobijanja ginekomastije (kujinih grudi, tj. rasta tkiva dojke kod muškaraca) veoma mali i praktično nepostojeći.

Methandrostenolone (Dianabol, Danabol, Reforvit, Anabol, Metan, D-bol)

Ovaj 17-AA steroid je prvi koji je postao dostupan atletskim sportistima,pedesetih godina prošlog veka. Bodibilderi su se bez sumnje ubrzo pridružili korisnicima ovog steroida. Aromatizuje, te iz tog razloga može podići nivo estrogena. Budući da se ne vezuje baš najbolje za AR, veruje se da radi kao antagonist efektu kataboličkih glukokortikosteroida.
D-bol važi za steroid koji je odličan i za nabacivanje mišićne mase, kao i za povećanje snage. Dok njegov polu-život nije uvek dostupan u literaturi, moguće je zaključiti putem dedukcijskog razmišljanja da je on između četiri i sedam sati. Bodibilderi uglavnom koriste od 25-100 mg na dan zavisno od toga da li se koristi solo ili zajedno sa drugim steroidima (takozvano ‘stakovanje’ tj. kombinovanje).

Stanozolol (Winstrol, Wini)

Ovaj steroid je takođe 17-AA. Ne aromatizuje i ne vezuje se najbolje za AR. Posledično, najverovatnije će svoj efekat ispoljiti na sličan način kao methandrostenolone. Drugim rečima, pogodno utiče utiče na glukokortikosteroide .
Još jedna dobra strana je njegova sposobnost da antagonizuje ili blokira progesteron kako bi ga sprečio da se veže za receptore. Progesteron je jedan od razloga zbog kojeg određeni steroidi izazivaju retenciju vode.
Stanozolol ima odličnu reputaciju u povećavanju snage, kao i osrednjem povećavanju mišićne mase. U stvari, ovi ‘umereni’ dobici su veoma impresivni, ako se uzme u obzir da ovaj lek ne izaziva retenciju vode. U medicini, tipične doze idu od 2-6 mg na dan. Kako bi se primetili željeni rezultati, bodibilderi generalno uzimaju od 25-100 mg na dan. Iako ne mogu naći literaturu u kojoj se navodi njegov polu-život, na osnovu njegove molekularne strukture može se pretpostaviti da ima nešto duži polu-život od ostalih orala. Rekao bih negde između sedam i petnaest sati.

Oxandrolone (Anavar, Var, Oxan)

Ovo je još jedan 17-AA (prim.prev. alfa alkalni) steroid. Neće aromatizovati ali izgleda da se vezuje za AR dokle god su doze dovoljno visoke. Ima reputaciju kao dobar steroid za snagu, a takođe daje i vizuelno čvršći mišić. Ova tvrdnja je donekle podržana efektom koji oxandolone ima na potkožne masti, budući da će uticati na njihovu redukciju više od testosterona. Da li je ovo bitna osobina svih 17-AA steroida ili efekat koji je svojstven samo oxandrolonu, nije sigurno.
Za oxandrolone, kao i većinu ostalih sintetičkih steroida, postoji verovanje da su jednako (ako ne i više) anabolični u odnosu na testosteron ako se uzme milligram za milligram, a pri tom izazivaju minimalne androgene nuspojave. Oxandrolone se pokazao kao steroid koji ima otprilike šest puta veći anabolički efekat od metiltestosterona kod primene na ljudskim subjektima, koristeći se samo oralnim unosom. Oxandrolone takođe može povećati broj androgenih receptora u skeletnim mišićima.
U medicinske svrhe, koriste se doze od 1.25 do 80 mg na dan. Bodibilderi uzimaju od 25 do 160 mg na dan. Polu-život mu je oko devet sati.

Methenolone Acetate i Enanthate (Primobolan, Primo)

Ovaj steroid ne aromatizuje i može biti unet oralno kao acetat ili intramuskularno uz estar enantata. Vrlo dobro se vezuje za AR i poznat je po davanju prosečnih rezultata u povećanju mišićne mase. Ipak, ako se uzme u obzir da ne uzrokuje zadržavanje tj. retenciju vode, ovi dobici su prilično dobri. (Uočićete da neki bodibilderi misle da određeni steroidi rade bolje zasnovano samo na činjenici da će dobiti više kilograma od njih. U stvarnosti, verovatnoća je da zadržavaju dosta potkožne vode uz dobitke u mišićnoj masi. Ovo su isti oni ljudi koji misle da gube dosta mišića po završetku ciklusa, kada u stvari samo izgube dosta one zadržane potkožne vode.)
Medicinske doze koje se sreću kod upotrebe primobolana idu od 10 do 20 mg dnevno, nekad malo više ako se radi o oralnoj verziji. Za injektivnu verziju (sa enantatom), doze su uglavnom 100 mg koji se apliciraju svake dve do četiri nedelje. Bodibilderi uglavnom koriste od 400-1000 mg nedeljno. Poluživot jako podseća na deka-drurabolin, možda malčice kraći. Dakle sa ovim na umu, rekao bih da je polu-život između pet i sedam dana.

Oxymetholone (Anadrol, Oksi, Drol)

Ovaj 17-AA steroid ne aroamtizuje, ali je poznato da ima progestenska svojstva, što znači da može izazvati retenciju vode. Ima reputaciju kao odličan steroid za izgradnju mišićne mase i snage. Takođe se veruje da ima veoma visok anaboličko/androgeni odnos.
Tipične doze u medicinskoj upotrebi su od jednog do pet miligrama po kilogramu telesne težine na dan. Dakle, osoba koja ima 150 funti (prim.prev. 70 kilograma) će unositi između 70 i 350 miligrama na dan. Međutim,visoke doze se ne upotrebljavaju često. Bodibilderi obično koriste 50-150 mg na dan. Iako ne mogu naći informacije o polu-životu u nekoj priznatoj literaturi, čini se da je sličan polu-životu stanozolola. Očigledno, ovo nije proverena činjenica, ali polu-život anadrola možemo smestiti negde između sedam i petnaest sati. Samo Bog i Bil Roberts znaju zasigurno.

Testosterone Enanthate, Cypionate, Propionate, Suspension (uglavnom poznat kao ‘testo’)

Ovaj steroid aromatizuje i veoma se dobro vezuje za AR. Opštepoznat je kao odličan steroid koji se koristi za povećanje mišićne mase i snage, ako su doze dovoljno visoke naravno. Utiče na poprilično zadržavanje tj. retenciju vode a takođe je poznat po višoj stopi izazivanja nuspojava u odnosu na ostale anabolike.
Medicinske doze variraju, ali na primer enantat i cipionat se obično injektiraju svake dve do tri nedelje u dozama 200-300 mg. Propionat i suspenzija se ne preferiraju jer ne omogućavaju dugačko i ravnomerno otpuštanje leka. Bodibilderi koriste od 500 do 1000 miligrama nedeljno. Estar cipionata ima polu-život od oko osam dana. Enantatu je nešto kraći, a propionatu poprilično kraći. Uzgred, testosteron suspenzija ima poluživot od samo 10-100 minuta.

Nandrolone Decanoate i Laurate (Deka, Deka-durabolin)

Deka se jako dobro vezuje za androgene receptore i ne aromatizuje. Mogu se napraviti umereni dobici u mišićnoj masi uz minimalnu retenciju vode kada se koristi nandrolon. Međutim, kao i anadrol, deka može biti progestenična što vodi ka većoj retenciji vode kada se koriste visoke doze.
Medicnske doze se kreću oko 50-100 mg svake tri do četiri nedelje. Bodibilderi koriste između 300 i 800 mg nedeljno. Estar dekanoata ima polu-život od šest do osam dana dok estar laurata koji se često sreće u veterini ima nešto duži polu-život.

Kako uopšte da nabavim ove sterose??

Lako! Samo pozovite 0900-OĆU-DA-SE-NAPUCAM i recite Švarciju šta želite. Recite mu da sam vas ja poslao! Dobro, znali ste da vam ne mogu dati pravi izvor, zar ne? Ipak, nije potrebno previše muke da biste našli hemiju. Pretraga interneta je jedan način, ili to možete učiniti na staromodan i uglavnom skuplji način i potražiti lokalne dilere steroidima. Mislim, nemojte prići najvećem liku u teretani i prodrati se na sav glas, ‘E brate, jel imaš onog metana?’ Raspitajte se unaokolo na diskretan način. Neko uvek zna određenog ‘lika’.

Kako dizajnirati ciklus: Ubrzani kurs

Doze treba odrediti pošto uzmemo u obzir dve stvari: prva, kakve rezultate želite i druga, koje steroide koristite zajedno tj. ‘stakujete’. Postoje i drugi faktori koje treba uzeti u razmatranje, ali u cilju jednostavnosti ostaćemo na ova dva za sada.
Kakve god rezultate želeli, bilo bi mudro stakovati dva leka koji funkcionišu preko različitih mehanizama kako biste dobili sinergijski efekat. Na primer, imaćete bolje rezultate ako koristite nandrolon i stanozolol naspram kombinovanja nandrolona i oxandrolona. Razlog ovome je što se i nandrolon i oxandrolon vezuju za androgene receptore. Stavio sam par primera kombinacija ispod. Napisaću kratak pregled odmah posle.
Kombinacija 1: Nandrolon, 450mg nedeljno uz 50 mg stanozolola dnevno
Kombinacija 2: Nandrolon, 450 mg nedeljno uz 50 mg methandrostenolona dnevno
Kombinacija 3: Oxandrolon, 40 mg dnevno uz 50 mg stanozolola na dan
Kombinacija 4: Testosteron enantat (depo), 500 mg nedeljno uz 50 mg stanozolola ili methandrostenolona dnevno.
Kombinacija 5: Testosteron ili nandrolon, 500 mg nedeljno uz 50 mg oxymetholona na dan
Kombinacija 6: Methenolon, 600mg nedeljno uz 50 mg stanozolola dnevno.

Hajde da pobliže analiziramo prvu kombinu. Injektirali biste 450 mg prvog dana i onda šest do osam dana kasnije još 450 mg i tako dalje. Stanozolol (ili bilo koji oral) će proizvesti najbolje rezultate kada se što ravnomernije raspodeli tokom dana kako bi ostao u krvotoku što duže i u stabilnijoj koncentraciji.

Takođe, uz poznavanje polu-života ovih medikamenata, možete zaključiti, barem otprilike, koja količina leka je trenutno aktivna u vašem telu. Dakle, ako ste prvog dana injektirali 450 mg, onda ćete sedmog ili osmog dana imati oko 22 mg koji su još uvek aktivni. Kada uzmete još 450 mg, znači da imate otprilike 675 mg nandrolona u vašem telu u tom trenutku. Međutim, taj broj kreće lagano da opada istog momenta. Uz prostu primenu polu-života na jednačinu, možete znati koliko još leka ide vašim krvotokom.
Brza napomena: polu-život leka varira u zavisnosti od mnogih faktora, i ovo je razlog zbog koga vam razni tekstovi daju samo opseg, recimo od četiri do devet sati. Jedan od tih faktora je i gabarit same osobe. Generalno govoreći, što veću telesnu masu imate, kraći će biti polu-život steroida. Dok neki likovi unose oralne steroide samo danima kada vežbaju, ne morate nužno tako raditi. Zapamtite, vi se oporavljate onim danima kada se odmarate od treninga, pa zašto onda ne ubrzati process oporavka?
Kombinacija oxandrolona i stanozolola (kombinacija #3) bi bila za sve one koji imaju fobiju od igle. Međutim, ova kombina ne bi smela da se koristi na duge staze, jer oba ova steroida su 17-AA i oni se smatraju najvećim uzrokom problema sa jetrom.
Kada pričamo o tome koliko dugo ostati ‘na’ i koliko dugo ići ‘bez’ hemije, evo mog viđenja: To sve zavisi od vaših ciljeva. Mislim, ako hoćete da dobijete 35 funti (prim.prev. oko 15 kila) za dva meseca, onda je verovatno da nećete moći da se “skinete” sa hemije i postignete taj cilj. Ako, međutim, imate na umu sigurnost i zdravlje i hteli biste da nabacite negde između 8 i 12 funti (prim.prev. između 4 i 6kg), onda će vam biti dovoljne dve do tri nedelje na hemiji praćene sa četiri do šest nedelja bez iste.

Najsigurniji i Najefikasniji Ciklusi

Najsigurniji ciklusi bi obuhvatali, logično, najsigurnije steroide, koji bi se koristili tokom kratkog vremenskog perioda. S druge strane, najefikasniji ciklusi će generalno uključivati i najveće rizike. Takva je priroda steroida; najefikasnije stvari su, takoreći i najopasnije. Takođe imajte na umu da ne postoji steroid koji je savršeno bezbedan ili bez ikakvog rizika koji ide uz njegovu upotrebu. Neki steroid vam neće izazvati ginekomastiju, ali može biti težak za jetru. Drugi neće opterećivati jetru, ali može povećati rizik opadanja kose. Vidite na šta mislim? Ovo je ‘mač sa dve oštrice’ u igri sa steroidima.
Ispod je jedna kratka lista najbezbednijih i najefikasnijih steroida po mom mišljenju. ’Dobitke’ sam u osnovi definisao kao količinu mišićne mase koju ćete nabaciti. Nuspojave uključuju rizik oštećenja jetre, ginekomastiju, retenciju vode i moguć gubitak kose.

Steroid Nuspojave Dobitci
Fluoxymestrone rizik oštećenja jetre slabi do umereni
Methandrostenolone opadanje kose,jetra,ginekomastija,retencija vode umereni
Stanozolol oštećenja jetre slabi do umereni
Oxandrolone oštećenja jetre slabi do umereni
Methenolone videti ispod slabi do umereni
Oxymetholone oštećenja jetre,retencija vode umereni do visoki
Testosteron retencija vode,opadanje kose,ginekomastija umereni do visoki
Nandrolone umerena retencija vode umereni do visoki
*Kao i svi anabolički steroidi, methenolone će inhibirati proizvodnju vašeg prirodnog testosterona i može izazvati testikularnu atrofiju, tj.testisi vam se mogu smanjiti u određenoj meri. (Međutim, obično se vrate na normalu čim se prekine sa upotrebom steroida) Možete znatno ublažiti ove efekte tako što ćete koristiti nešto kao sto je klomifen (klomid, clomiphene) i tokom i posle ciklusa.

Sad, nemojte me pogrešno razumeti. Kada dajem ocene oko dobitaka, uzimam u obzir doze koje ljudi tipično koriste. Bilo koji anabolički steroid može napraviti velike dobitke u mišićnoj masi ako se koriste dovoljno velike doze. Međutim, nije baš izvodljivo reći nekome da uzme 1000 mg oxandrolona nedeljno.

Kutijica za Alat

Ako nameravate da koristite bilo koju hemiju koja se injektira, onda će vam svakako trebati neke ‘iglice’. Špriceve možete nabaviti u lokalnoj apoteci osim ako vaša država nema određene zabrane. Takođe, možete nabaviti igle onlajn. (prim.prev. u Srbiji, igle se kupuju u apoteci). Samo se malo raspitajte unaokolo i naći ćete par mesta koja će vas snabdeti. Špricevi će vas izaći oko 50 centi komad (prim.prev. u Srbiji 2-5 dinara komad). Zapamtite da će biti nešto teže nabaviti igle (barem od većih, ’legitimnijih’ kompanija) ako živite u Kaliforniji i Ilinoisu. Uglavnom će vam trebati lekarski recept u tim državama. Ipak, ako tražite unaokolo možete naći ono što vam treba.
Trebaće vam špricevi u rasponu 1-1,5 inča,’kalibra’ 25 do 22. Zapamtite, što je veći ‘kalibar’ tj. promer igle, manja je igla. Bil Roberts takođe piše da koristeći jako tanke insulinske igle (promera 29 do 30) kompenzujete za njihov mali promer tako što ćete injektirati jako sporo, pun minut recimo.
Trebaće vam deset ili više špriceva, zavisno od toga koliko injekcija planirate. Samo otiđite u apoteku i tražite ih. Pokušajte da ne nosite vašu Testosteronsku (prim. prev. T-Nation) majicu. U većini slučajeva apotekar vas neće ništa pitati, ali neki su ‘smarači’ i vole da se igraju Boga tako što će vam dati do znanja da vam neće prodati ili da ih uopšte nemaju. Ako ipak pitaju jednostavno im recite da uzimate injekcije testosterona zbog prepisane zamenske terapije i da vam treba nekoliko špriceva. Posle ovoga, idite i uzmite bočicu alkohola i pakovanje pamučne vate. Takođe možete uzeti i nekoliko flastera.
Sledeće na listi, trebaće vam par stvari koje su malo teže za nabavku. To su clompihene (klomid), tamoxifen (nolvadex) i moguće anastrozole. Na vama je da li ćete izabrati klomifen ili tamoxifen. Ako imate aromatizujuć steroid, bilo bi najbolje da koristite tamoxifen ili visoke doze klomifena kako biste sprečili velik porast estrogena koji se vezuje za receptore u delovima kao što su tkiva dojke. Ako ne uradite ovo, možete završiti sa ginekomastijom, iliti kujinim sisama, prethodno poznatim kao Pameline grudi.
Ako steroid ne aromatizuje, ipak će vam trebati nešto da pomogne oporavak vaših endogenih (prirodih) nivoa testosterona. To nešto bi trebao biti klomifen. Dok tamoxifen može povećati nivo testosterona, trebaće vam veoma visoke doze za postizanje toga. Bez obzira,mislite o ovim stvarima kao o potrebnim alatima. Ova dva će vas poštedeti mnogih nevolja! Ne počinjite ciklus ako nemate ni jedan od njih.
Anastrazol (Arimidex) može biti alternativa kada se koriste aromatizujući steroidi, iako je prilično skup. Zapamtite,stavite klomifen ili tamoxifen u istu klasu kao špriceve i alkohol za dezinfekciju. Drugim rečima, ne možete početi ciklus dok ih ne nabavite. Većina izvora koji prodaju steroide, takođe prodaju klomid i slične stvari. Kao alternativu, pročitajte moj članak “Vaš Doktor, Vaš Diler” za dodatne ideje kako nabaviti ono što vam treba.

Tehnike Injektiranja

Dakle, injekcioni steroidi su namenjeni za intramuskularnu upotrebu, što znači da ćete morati injektirati relativno duboko u mišić. ‘Standardna’ igla je promera 22, dužina 1.5 inča (prim.prev. oko 4cm). Ona se koristi za injektiranje u mišić zadnjice (gluteus). Možete takođe koristiti manju iglu, recimo promera 25, dužine jednog inča (prim.prev. 2,5cm), ali će biti potrebno duže vremena da se injektira lek i postoji šansa da ne injektirate u mišić, zavisno od toga koliko imate sala na zadnjici. Ipak generalno većini momaka je dovoljna igla od jednog inča. Takođe, uzmite u obzir da iako će injektirati dosta brže, veliki promer kao 20 i ispod, će izazvati veći bol i oštetiti više tkiva.
Drugo najčešće mesto za injektiranje je butina. Za ovo, biće vam dovoljna igla od jednog inča. Možete injektirati i u rame kao i druga mesta, ali će mi biti draže ako se držite ova dva mesta za sada.
Dobro, sada je pitanje ‘Gde tačno da injektirate?’ Pa, ako ćete injektirati u guzove, moraćete da izaberete stranu i da zamislite horizontalnu liniju koja počinje kod ‘repa’ i proteže se ka spolja. Dalje, zamislite vertikalnu liniju tačno po sredini prve linije. Sada je vaš guz podeljen na četiri kvadrata. Mesto za injektiranje je gornji spoljni kvadrat.
Kod butine, najbrži način je ako pogledate vaš kuk i koleno i onda zamislite liniju između njih. Ovo i nešto niže su oblasti u koje možete injektirati. Pobrinite se da to bude na spoljnoj strani butine!
Okej, sad ste spremni. Prva stvar? Operite ruke. Sada nađite mesto (u koje želite injektirati), uzmite vatu i stavite malo alkohola na nju. Prebrišite mesto u koje ćete injektirati. Uzmite špric i ubodite ga pod uglom od 90 stepeni.(Neki kažu da držite iglu kao da ćete baciti strelicu za pikado.) Kada igla bude potpuno ušla, povucite klip šprica lagano i vidite da li će u špric ući krv. Ako uđe krv, izvadite iglu i nađite novo mesto, jer ste ušli u venu a ne želite da injektirate u venu.
Ako se ne pojavi krv, počnite da gurate klip. Zapamtite, što sporije gurate, manje ćete bola osetiti. Kada sva tečnost ode, izvadite špric direktno napolje i stavite malo vate na mesto uboda. Držite čvrsto tridesetak sekundi i onda ili zalepite vatu ili stavite flaster na nju. Povucite pantalone, gotovo je!
Postoji i jedan stari trik koji podrazumeva lagano povlačenje kože na jednu stranu pre no što ubodete iglu. Pošto injektirate, pustite kožu da se vrati u svoj normalan položaj. Ovo bi trebalo da zatvori putić koji je napravila igla kako biste zadržali sto više hemije tamo gde joj je mesto. Ovo i nije neka briga da budem iskren, ali je opcija.
Bacite špric na sigurno mesto i koristite nov za sledeću injekciju. Nikad ne koristite istu iglu dvaput (biće tupa, plus rizikujete infekciju koristeći je ponovo) i, naravno, nikada ne delite iglu ni sa kim! Pogotovo ako je vaš trening partner sasvim slučajno gej hemofilijak sa Haitija koji koristi intravenske droge.

*** prim.prev. kod izvlačenja leka, nikad ne dozvolite da vam ostanu mehurići u špricu i takođe kada završite sa izvlačenjem leka iz bočice, bilo bi dobro da promenite iglu i sa tom novom injektirate. Imati isto na umu da nije preporučljivo odjedanput injektirati više od 3ml tečnosti u isto mesto. Isto bi bilo dobro da ako koristite multivial-ove (bocice multidoza) pre svakog izvlačenja leka prebrišete gumu na zatvaraču bočice sa malo vate i alkohola, čisto iz predostrožnosti

Kvalitet veterinarskih naspram steroida za ljudsku upotrebu

Šanse su, ako se dokopate neke hemije, da će to biti veterinarski steroid. Razlog je taj što su oni mnogo jeftiniji od onih za ljudsku upotrebu i često barem jednako dobri. Da ne pominjem da su i mnogo lakši za nalaženje. Pitanje koje neki ljudi imaju je da li veterinarski steroidi ‘rade isto dobro’ kao verzije za ljudsku upotrebu.
Činjenica je da će, dokle god su doze ispravne, raditi jednako dobro. Čuo sam neke ljude kako pričaju da nandrolon dekanoat u veterinarskoj verziji ne radi jednako dobro kao onaj za ljude jer je namenjen životinjama. Ovo jednostavno nije istina. Vidite, činjenica je da je nandrolon dekanoat, nandrolon dekanoat. Samo zato što nalepnica kaže da je iskljucivo za životinjsku upotrebu ne smanjuje njegovu efektivnost.
Sad, postoje samo dve stvari koje treba da vas brinu, a to su pod-dozirani i nesterilni proizvodi. Ne budite naivni, većina ovih veterinarskih kompanija zna da ljudi koriste dosta njihovih proizvoda. Takođe znaju da će ih loša reputacija ubrzo ostaviti u bankrotu. Tako da većina kompanija pazi da su njihovi proizvodi sterilni i dozirani kako treba kako bi imali ponovne mušterije.

*** prim.prev. imati na umu da je još jedan rizik hemija koja je lažna, npr bočica na kojoj piše deka durabolin a unutra je u stvari jeftiniji testsoteron enantat koji je jos i pod-doziran. Zato pamet u glavu

Međutim, ima i par kompanija koje zajebu tu i tamo. Jedna takva kompanija je Brovel. Prema Brok Štraseru, popriličan broj ljudi prijavljuje infekcije i slično pri korišćenju njihovih proizvoda. Da budem fer, znam par momaka koji su bukvalno živeli na Brovelovom T-200 i Norandrenu godinama i nikada nisu imali problema. Ipak, Brok zna svoju materiju kada su u pitanju ovakve stvari, tako da ja lično ne bih rizikovao. Držite se onoga što Brok smatra čistim i pravilno doziranim i bićete dobro.

Koliko će me ovo koštati?

Cena može jako da varira zavisno od toga gde se nalazite, preko koga uzimate i koju marku koristite. Kao i sa bilo čime što možete kupiti, tražite najbolje ponude ili idite direktno kod izvora, ako je to moguće. Drugim rečima, da donesete sami iz Meksika će biti mnogo jeftinije nego kupovina kod lokalnog dilera. Svaki metod sa sobom nosi različite rizike, naravno.

Kako izbeći nuspojave

Nuspojave koje se sreću sa upotrebom steroida uključuju ginekomastiju, alopeciju (opadanje kose), akne i retenciju vode. Većinu ovih je moguće izbeći ili barem rizik svesti na minimum. Da se spreči ginekomastija ili koristite nearomatizujuće steroide ili koristite nolvadex/klomid. Alopeciju možete sprečiti korišćenjem finasterida (Propecija). Akne možete sprečiti održavanjem kože čistom, korišćenjem lako dostupnih proizvoda na bazi salicilne kiseline i izbegavanjem androgenijih steroida.
Retenciju vode možete donekle sprečiti obraćanjem pažnje na unos natrijuma kao i korišćenjem steroida koji ne aromatizuju. (Preteran unos natrijuma obično void velikoj retenciji vode koristili steroide ili ne.) Što se tiče minimiziranja štete na jetri, jednostavno ne koristite 17-AA steroide, a ako ih koristite, ne uzimajte ih dug vremenski period. Uistinu, većina horror priča koje čujete o nuspojavama steroida dolaze od ljudi koji nisu ništa istražili i nisu uopšte razmišljali o planiranju svog ciklusa. Ipak, rizici postoje.

Izjava za kraj

Pa, ljudi,nadam se da sam pomogao u odgovaranju barem na neka pitanja koja ste imali u vezi sa upotrebom steroida. Zapamtite, najbitnija stvar koju možete uraditi je da istražujete. Ne stajte na ovom članku. Čitajte, čitajte i onda čitajte još malo! Prethodni brojevi T-magazina bi bili odlično mesto za početak. Naučite sve što možete pre nego zakoračite u ovo.
Tretirajte ovo kao investiciju. Ne biste stali kod prvog dilera i uzeli prva kola na parkingu, zar ne? Pa, nabavljanje i korišćenje anaboličkih steroida je slično. Morate se obrazovati što je moguće više, naćie način da dođete do hemije i napraviti najbolju moguću kupovinu koja će odgovarati vašim potrebama i željama. Sa srećom!

Autor: Cy Willson – Steroids for Dummies Anabolic Basics for Beginners
Preuzeto sa: www.t-nation.com
Preveo i prilagodio: F.J. za EXYU FITNESS

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Category: Doping

Comments (13)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. miroslav says:

  A o plavom srcu nema nista o.O

 2. miroslav says:

  cito sam skoro sve text je odlican 😀

  al dal bi mogo napraviti jedan bas o plavom srcu sve posto po netu ima svasta i vise mi muka da citam razne gluposti hvala 🙂

 3. admin says:

  pise ti sve tamo gde je danabol

 4. Nenad says:

  moze li neko da mi objasni sta znaci da steroid “aromatizuje”…….i sta je to polu-zivot steroida ?

 5. EastSide says:

  evo citam ove nus pojave, i interesuje me sterilnost… svi je pominju a ovdje je nema pa me interesuje je li to samo “babska prica” ili stvarno moze doci do sterilnosti prilikom uzimanja steroida ?
  (predpostavljam da ne cim nije napisano, ali nema veze)

  • admin says:

   nema sterilnosti jer ako se uzima kako treba, javi se umanjenje testisa, a daleko je to od disfunkcije da bi se javila sterilnost

   • Jasko says:

    Svaka cast clanak je super lijepo objasnjeno…
    Kombinacija 3: Oxandrolon, 40 mg dnevno uz 50 mg stanozolola na dan interesuje me trebam li da uzimam nolvadex ili klomid.
    A ako bih poceo sa Dianabolom Methadestolonom sta bih mogao uzeti sa tim jos a da su samo oralni Steroidi i dali je obavezna sa tim Nolvadex ili Klomid?Unaprijed hvala pozz

 6. Leo says:

  Text je odlican sve je precizno objasnjeno i napisano ali ne pise nista o razlici u godinama prezicnije,zanima me djelovanje stanozola u kombinaciji sa oxanom u mojim godinama stim da mi je 18 godina.
  Pozdrav i Hvala

 7. Nenad says:

  Jel znas mozda da li neki od ovih steroida moze da se nabavi u apoteci (posto cuo sam da neki mogu.)?

 8. petar petrovic says:

  E ovako davao sam test i islo malo krvi poslije doze tj vadjenja igle zanima me da li neko zna do cega moze doci i sta sam ustvari napravio .. da li sam ubacio test u krvotok ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The car will be the best choice for you.

CuteCaptcha