NAMIRNICE KOJE SNIŽAVAJU NIVO PROLAKTINA

Prolaktin, peptidni hormon koji luči hipofiza, ima nekoliko značajnih funkcija. Stimuliše rast grudi kod žena, pospešuje stvaranje mleka u periodu laktacije i supresuje ovulaciju. Lučenje prolaktina inhibira dopamin, moždana hemikalija koja nastaje iz aminokiselina tirozina i fenilalanina. Namirnice koje sadrže ove aminokiseline pospešuju sintezu dopamina; stoga mogu da snize nivo prolaktina. Ipak, pre nego što promenite ishranu u potrazi za namirnicama koje snižavaju nivo prolaktina, konsultujte svog lekara.

 

Namirnice bogate fenilalaninom

Fenilalanin, esencijalna aminokiselina koja se unosi putem ishrane, se može naći u većini namirnica bogatih proteinima, uključujući govedinu, živinu, jaja, mleko i proizvode od soje, kao što je izolat proteina soje, sojino brašno i tofu. Orašasti plodovi i semenke su takođe bogate fenilalaninom – posebno kikiriki, orah i badem. Tačnije, 10 badema sadrži gotovo 1g fenilalanina. Fenilalanin služi za sintezu tirozina, prekursora dopamina; stoga može pomoći u snižavanju nivoa prolaktina. Preporučena dnevna doza fenilalanina za prosečnu osobu je oko 1,000 mg.

 

Namirnice bogate tirozinom

Tirozin je izvor svih kateholamina, grupe važnih hormona, kao što su adrenalin i dopamin, koji pored toga što snižava nivo prolaktina, utiče i na raspoloženje i motivaciju. Izvori tirozina su celo zrno pšenice, ovas, sočivo (lima beans), susam i bundevine semenke – pored namirnica bogatih fenilalaninom. Kvasac (nutritional yeast) je takođe dobar izvor i tirozina i fenilalanina.

 

Proizvodnja

Zbog toga što dopamin luče nervne ćelije, ili neuroni, namirnice bogate antioksidantima mogu da pomognu u očuvanju tih ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Voće i povrće je najbogatiji izvor antioksidanata, uključujući i vitamine A, C i E, kao i mineral selen. Uvrstite bobičasto voće, zeleno lisnato povrće i paprike babure u vašu ishranu kako biste snizili nivo prolaktina.

 

 

References

ñ   “Physiology”; Linda S. Constanzo; 2010.

ñ   “Biochemistry: Pamela C. Champe et al.; 2005.

ñ   Healthy Eating Club: Food Data Chart: Phenylalanine

ñ   University of Maryland Medical Center: Phenylalanine

ñ   Integrative Psychiatry: Dopamine: Natural Ways to Increase Dopamine Levels

 

 

Autor: Adam Dave, MD – Foods That Lower Prolactin
Preuzeto sa: www.livestrong.com
Prevela i prilagodila: I.K. Za EXYU FITNESS

Category: Ishrana

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Jako dobar clanak i korektan prevod…sve pohvale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hit the monkey!

CuteCaptcha