Paste your Google Webmaster Tools verification code here

RECITE NE KAFI!

Istraživanja pokazuju da konzumiranje kafe održava nivo kortizola višim nego konzumiranje vode.

 

Brojne prednosti kofeina podrazumevaju bolje sagorevanja sala, povećanje snage i bolji fokus i koncentraciju. Iako FLEX savetuje uzimanje kofeina u formi suplementa, većina vas ipak unese svoju prvu dnevnu dozu iz kafe.
Međutim, nova istraživanja, koja dolaze iz Grčke, nam pokazuju da je nivo kortizola ispitanika koji piju šolju kafe sa kofeinom ujutru viši nego kada piju običnu vodu.
Kortizol (katabolički hormon koji može da ima pogubne efekte po mišićnu masu) je povišen ujutru i smanjuje se kako dan odmiče. Ali ovo ne znači da treba potpuno da se odreknete kofeina. Moguće je da kofein iz kafe reaguje sa ostalim hemikalijama u toku kuvanja, te tako održava nivo kortizola višim. Istraživači su otkrili da čak i kafa bez kofeina drži nivo kortizola višim nego kad se pije samo voda, ali ne toliko koliko kafa sa kofeinom.
Stoga, zaboravite kuvanje kafe ujutru i uzmite 200mg kofeina u formi tablete. Dobićete sve pogodnosti uz manji rizik od povišenog kortizola.

Autor: Jim Stoppani, PhD – Say No to Coffee!
Preuzeto sa: www.flexonline.com
Prevela: I.K. za EXYU FITNESS

Tags: , , , , ,

Category: Ishrana, Studije, Suplementi

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. xXx says:

    e ja nikako ne mogu bez jutarnje kafe sa kofeinom, nije valjda da je toliko stetno za misice, jer do sada sam citao da je kafa dobra posebno poslije treninga nakon nekih sat do dva..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *