ŠTA TREBA DA ZNATE O ŠEĆERNIM ALKOHOLIMA

sugar_alcohols-1

Kada odete u prodavnicu i počnete da čitate etikete proizvoda, primetiće da se na nekima od njih u listi sastojaka nalaze šećerni alkoholi. Ovo ne znači da ta namirnica sadrži šećere, niti da sadrži alkohol. Naziv definitino navodi na pogrešan zaključak. Sigurno ste primetili popularne natpise “bez šećera” ili “ne sadrži šećere”. Naime, umesto šećera koriste se šećerni alkoholi, jedna vrsta ugljenih hidrata koji daju sladak ukus namirnicama, i koji se dodaju vašem omiljenom sladoledu, keksu, žvakama, čokoladama i gomili drugih proizvoda koji se nalaze u vašoj prodavnici.

Šećerni alkoholi sa kojima se najčešće susrećemo su:

•Eritritol – 0.2 kalorije po gramu i 60% do 80% slatkoće šećera

•Izomalt – 2 kalorije po gramu i 45% do 65% slatkoće šećera

•Laktitol – 2 kalorije po gramu i 30% do 40% slatkoće šećera

•Maltitol – 2.1 kalorije po gramu i 90% slatkoće šećera

•Manitol – 1.6 kalorija po gramu i 50% do 70% slatkoće šećera

•Sorbitol – 2.6 kalorije po gramu i 50% do 70% slatkoće šećera

•Ksilitol – 2.4  kalorije po gramu i slatkoće šećera

 

Šta su to šećerni alkoholi

Kao što smo već rekli, sam termin “šećerni alkoholi” navodi na pogrešan zaključak. Imajte na umu da u ovoj zameni za šećer nema alkohola, pa možete duboko da udahnete – nećete se napiti! Takođe, uprkos nazivu, u šećernim alkoholima nema ni šećera. Naziv je rezultat njihove hemijske strukture, koja je slična i strukturi alkohola i strukturi šećera. Šećerni alkoholi su vrsta ugljenih hidrata koji daju sladak ukus namirnicama, a imaju upola manje kalorija od šećera.

Poreklo

Šećerni alkoholi nastaju u biljnim produktima, kao što su voće i povrće. Svaki od ovih tipova šećernih alkohola je različite slatkoće, koja varira od 25 do 100%+ slatkoće pravog šećera, što takođe zavisi i od vrste namirnica kojima se dodaju. Ugljeni hidrati koji se nalaze u tim biljnim produktima bivaju izmenjeni kroz različite hemijske procese, što dovodi do stvaranja šećernih alkohola koje nalazite na etiketama namirnica.

sugar_alcohols-2

Zašto sadrže ugljene hidrate

Šećerni alkoholi su vrsta ugljenih hidrata koji su poznati i pod nazivom polioli. Deo njihove strukture je sličan strukturi šećera, dok je drugi deo sličan alkoholu. Iako su šećerni alkoholi vrsta ugljenih hidrata koje vaše telo ne apsorbuje u potpunosti, i dalje se klasifikuju kao ugljeni hidrati, jer će u izvesnoj meri uticati na nivo šećera u krvi; što varira od osobe do osobe – kod nekih će izazvati porast insulina, dok kod drugih neće biti lučenja insulina uopšte. Kada pogledate etikete namirnica, primetićete da šećerni alkoholi ulaze u ukupni zbir ugljenih hidrata.

Saveti za brojanje ugljenih hidrata i šećernih alkohola

Efekat šećernih alkohola na nivo glukoze varira, pa je veoma teško znati kako će koji uticati svaki put. Ali pošto je njihov uticaj svakako manji od uticaja šećera ili skroba, možemo primeniti sledeće smernice za procenu koliko ugljenih hidrata da računamo ukoliko namirnica sadrži više od 5gr šećernih alkohola.

Ako namirnica ima više od 5g šećernih alkohola:

• Oduzmite ½ grama šećernih alkohola od ukupne količine ugljenih hidrata

• Uračunajte preostalu količinu ugljenih hidrata u vaš unos

Kako se ponašaju u vašem sistemu

Šećerni alkoholi su slični šećeru, ali ih vaše telo neće u potpunosti apsorbovati. Kao rezultat toga, vaš nivo šećera može ostati nepromenjen. Ovo je odlično za one koji su na dijeti sa niskim unosom ugljenih hidrata, kao i za dijabetičare. Ipak, moramo napomenuti da se ovako ne ponašaju baš svi šećerni alkoholi.

Šećerni alkoholi sadrže određeni broj kalorija; otprilike oko 2 kalorije po gramu, u zavisnosti od konkretne vrste (za razliku od šećera koji ima 4 kalorije po gramu). Ovo je posledica toga što se šećerni alkoholi sporije konvertuju u glukozu, u kom obliku ih telo metaboliše. Kako ih telo ne apsorbuje u potpunosti, slično dijetetskim vlaknima, samo prođu kroz organizam. Zbog drugačije apsorpcije (u poređenju sa šećerom), mogu se javiti gasovi i nadutost ukoliko se konzumiraju u prevelikim količinama.

sugar_alcohols-3

Da li su bezbedni

Šećerni alkoholi se koriste godinama, pa možete mirno da spavate – da, bezbedni su! Odobreni su i od strane FDA (Američke Administracije za Hranu i Lekove).

Ali, tako slatki i niskokalorični, ipak moraju imati i neke negativne strane, zar ne? Nažalost, imaju ih. Šećerni alkoholi mogu uzrokovati nadutost, dijareju i gasove ukoliko se konzumiraju u velikim količinama, mogu da uzrokuju želju za određenim namirnicama (engl. cravings), a uz to još uvek ne znamo ni koji su dugoročni efekti konzumiranja. Prema American Dietetic Association, konzumiranje više od 50g sorbitola ili 20g manitola dnevno, može da izazove dijareju. FDA zahteva da napici koji sadrže sorbitol ili manitol imaju etiketu koja upozorava na laksativne efekte.

 “ Šećerni alkoholi su slični šećeru, ali ih vaše telo ne apsorbuje u potpunosti”

Vaše lično iskustvo sa šećernim alkoholima će zavisiti od vaše osetljivosti. Da biste izbegli navedene komlikacije, najbolje bi bilo da unosite manje od 50g šećernih alkohola dnevno; kao i da potpuno izbegavate namirnice koje vam uzrokuju bilo kakvu nelagodnost.

Kako ih trošimo

Kao i u slučaju bilo koje druge namirnice koju konzumiramo i koja ima kalorije, neophodno je da imamo neku fizičku aktivnost kako bismo sagoreli kalorije i održali zdravu telesnu težinu. Iako šećerni alkoholi ne utiču na nivo šećera u krvi kao šećer, i imaju upola manje kalorija, ukoliko ih ne potrošimo vežbom, možemo očekivati povećanje telesne mase. Oni jesu jedna od opcija, ali nemaju magičnu sposobnost da ne utiču na promene u težini. Drugim rečima, izbegavanje fizičke aktivnosti nije opcija kada konzumirate namirnice koje sadrže šećerne alkohole.

Zaključak

Šećerni alkoholi će vam pomoći da zadovoljite želju za slatkišima, održite telesnu težinu i postignete cilj low-carb dijete. Samo nemojte preterivati, jer vam sigurno ne trebaju neželjeni kilogrami ili problemi sa stomakom. Ali da, sadrže manje kalorija, bezbedni su za dijabetičare i čak će ulepšati vaš osmeh! Kako? Pa razlog tome je što se ne metabolišu pomoću bakterije koja uzrokuje karijes, pa vas poseta zubaru više neće brinuti. To je još jedan bonus! Unosite ove namirnice u umerenim količinama, ali nastavite da se zdravo hranite.

 

Autor: Brandan Fokken – What You Need To Know About Sugar Alcohols
Preuzeto sa : www.cutandjacked.com
Prevela i prilagodila: I.K. za EXYU FITNESS

Category: Ishrana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hit the monkey!

CuteCaptcha