PAZITE NA MASTI!

Koliko masti bi trebalo da konzumirate u obroku pre treninga?

 

Nekada, bodibilderi su izbegavali bilo kakve i sve masti u cilju da se izdefinišu. Danas, pak, nam je poznato da su masti važan nutrient za bodibildere. Ne samo da pomažu u održavanju nivoa testosterone visokim, već esencijalne omega-3 masti u stvari mogu da pospeše sposobnost tela da sagoreva salo. Pre 10 godina tipična bodibilderska ishrana je sadržavala samo 10% ili manje od ukupnog kalorijskog unosa, kalorija koje su dolazile iz masti. Danas, dijete sa 30% ili više kalorija koje dolaze iz masti su uobičajene. Iako su masti neophodne u ishrani, ipak postoje dve situacije kada želite da ih svedete na apsolutni minimum: u obroku pre i nakon treninga!

FLEX Vam savetuje da držite unos masti ispod 5gr u obroku pre i obroku nakon treninga, kako ne biste usporavali apsorbciju proteina (koji treba što pre da stignu do Vaših mišića) i dotok krvi do mišića. Takođe, istraživanja pokazuju da treći razlog ima veze sa spsobnošću masti da smanje nivo hormona rasta. Istraživači sa UCLA Medical Center (Torrance, California) su sproveli istraživanje na ispitanicima koji su izvodili desetominutnu vožnju bicikla visokog intenziteta pod različitim okolnostima. U prvoj situaciji ispitanicima je pre testa fizičke aktivnosti dat placebo u vidu tečnog obroka bez kalorija. U drugoj situaciji, uneli su tečni obrok sa velikim sadržajem glukoze, a u trećoj tečni obrok bogat mastima. Istraživanja su pokazala da kada su ispitanici uneli obrok bogat mastima pre vežbe, njihovi nivoi GH nakon vežbe su bili upola manji nego kada su konzumirali obrok bogat ugljenim hidratima ili obrok bez kalorija. Istraživači su otkrili da je do smanjenja u nivoima GH došlo usled povećanja nivoa somatostatina. Somatostatin je hormon koji ometa lučenje GH, i hormon čiji nivo smanjuje arginin, što dovodi do povećanja GH. Ovo su potvrdili i rezultati skorašnje studije koju su sproveli istraživači sa University of California Irvine School of Medicine. Ovi podaci Vam daju razlog više da izbegavate masti u obrocima oko treninga.

Ako se budete pridržavali standardnih FLEX-ovih preporuka: 20g whey proteina i 40g sporoapsorbujućih ugljenih hidrata (kao što su voće, ovsene pahuljice ili krompir) pre treninga i 40g whey proteina zajedno sa 40-100g brzoapsorbujućih ugljenih hidrata (sportski napici, beli hleb, voćni sladoled) nakon treninga, moći ćete da održite unos masti oko treninga niskim, kako biste zadržali visoke nivoe GH-a.

 Reference:

J.P. Cappon et al., “Acute effects of high fat and high glucose meals on the
growth hormone response to exercise,” Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 76(6):1418-22, 1993; P. Galassetti et al., “Effect of a high-fat meal on the growth hormone response to exercise in children,” Journal of Pediatric Endocrinology and Metabolism, 19(6):777-86, 2006.


Autor: Tabatha Elliott, PhD – How much fat should you consume pre workout
Preuzeto sa: www.flexonline.com
Prevela i prilagodila: I.K.za EXYU FITNESS

Tags: , ,

Category: Ishrana, Novo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The elephant looks down at you.

CuteCaptcha