ISTRAŽIVAČKI CENTAR-KARNITIN SADA SA VIŠE ENERGIJE

Flex je dugo preporučivao karnitin kao suplement koji pospešuje sagorevanje sala i podiže nivoe NO (azotnog oksida). Skorašnja istraživanja u UK su pokazala da karnitin može da vam pomogne da proizvedete više energije kako tokom kardio sesija tako i tokom treninga sa tegovima – ukoliko znate kako pravilno da ga uzimate.

ISTRAŽIVANJE

 

Istraživači sa Maastricht University (Holandija) su davali atletskim sportistima da konzumiraju 2gr karnitina zajedno sa 80g Vitarga, ili samo 80gr Vitarga, odmah ujutru i 4 sata nakon buđenja, tokom perioda od 24 nedelje. Mereni su kapacitet izdržljivosti i nekoliko metaboličkih faktora tokom testa vožnje bicikla niskog intenziteta i tokom vožnje bicikla visokog inteniteta.

Povećajte intenzitet, ojačajte i sagorite više sala.

REZULTATI

Istraživači su objavili u Journal of Physiology za 2011.g, da su ispitanici koji su uzimali karnitin sagorevali 55% manje mišićnog glikogena, a povećali sagorevanje masti za isti procenat tokom vežbe niskog intenziteta. Tokom vožnje bicikla visokog intenziteta, ispitanici koji su uzimali karnitin su imali niže nivoe mlečne kiseline i više nivoe kreatin fosfata.
Merenja izdržljivosti tokom testa vožnje biciklom su pokazala da su subjekti koji su uzimali karnitin mogli da voze bicikl više nego 25% duže. Ovo je verovatno zbog činjenice da su sagorevali više masti, istovremeno štedeći mišićni glikogen, kao i zbog manje količine mlečne kiseline. Takođe, uprkos dodavanju 160g brzih ugljenih hidrata njihovoj ishrani, ispitanici koji su uzimali karnitin nisu dobili salo, dok su ispitanici koji su uzimali 160gr brzih ugljenih hidrata (bez karnitina) dobili više od 5lbs (oko 2kg). Uzrok ovome je možda sposobnost karnitina da drži nivo glukoze u krvi niskim čak i nakon obroka bogatog ugljenim hidratima, pospešivanjem skladištenja glukoze u mišićima.
Izgleda da ulazak karnitina u mišićne ćelije zavisi od insulina, a sa druge strane karnitin unapređuje delovanje insulina na mišić kako bi se pospešilo skladištenje glukoze.

DOZE

Uzimanje karnitina može vam pomoći da izgubite više sala tokom kardio treninga. Uz to vam može pomoći i da trenirate sa većim intenzitetom i više snage tokom treninga sa tegovima, usled održavanje višeg nivoa kreatin fosfata i nižeg nivoa mlečne kiseline. Ispitanici su uzimali 80gr Vitarga sa karnitinom da bi podigli insulin, jer je ulazak karnitina u mišiće zavisan od insulina. Međutim, vi ne morate da idete toliko u krajnost.
Savetujemo vam da uzimate 2-3gr karnitina odmah ujutru sa 20-40gr whey proteina i 30-60gr brzoapsorbujućih ugljenih hidrata, a nakon treninga, sa 40gr whey proteina i 40-80gr brzoapsorbujućih ugljenih hidrata. Kombinacija proteina i ugljenih hidrata će dići insulin dovoljno da karnitin uđe u mišićne ćelije.

REFERENCE: S. D. R. Galloway, “Effects of oral l-carnitine supplementation on insulin sensitivity indices in response to glucose feeding in lean and overweight/obese males,” Amino Acids, 41(2):507–515, 2011; B.T. Wall et al., “Chronic oral ingestion of l-carnitine and carbohydrate increases muscle carnitine content and alters muscle fuel metabolism during

Autor: Jim Stoppani, PhD – Carnitine – Now With More Energy
Preuzeto sa : www.flexonline.com
Prevela: I.K. za EXYU FITNESS

Tags: , , ,

Category: Studije, Suplementi, Zdravlje

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Kalonji says:

    Ja sam ga pio i nista. Ne znam o kakvoj se energiji tu prica al po meni je bolje tu kintu uloziti u protein il sta vec..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I wonder what is in the yellow tent.

CuteCaptcha