Paste your Google Webmaster Tools verification code here

PROTEINI IZ MLEKA BOLJI OD PROTEINA SOJE ZA IZGRADNJU MISIĆNE MASE

Dizači tegova će želeti da nazdrave nakon što je nova studija otkrila da je protein iz mleka znatno bolji od proteina soje kad je u pitanju izgradnja mišićne mase.

Studija koju su sproveli istraživači sa odeljenja za kineziologiju McMaster Univerziteta, nedavno je objavljena u časopisu  American Journal of Clinical Nutrition. Ova studija je upoređivala količinu mišićnih proteina kod mladih muškaraca nakon završetka teškog treninga sa tegovima praćenog jednakim unosom proteina iz obranog mleka ili napitka soje.

“Studiju smo započeli vodeći se mišlju da je mleko bolje od soje. Očekivali smo rezultate u prilog ovome zbog rada francuskih istraživača. Međutim, bili smo zaista impresionirani koliko su dobici u mišićnim proteinima bili veći sa mlekom” kaže  Sarah Wilkinson, vodeći istraživač i student poslednje godine na odeljenju za kineziologiju.

Rezultati istraživanja pokazuju da ukoliko muškarci konzumiraju obrano mleko (2 šolje) nakon svakog treninga, dobiće gotovo dvaput više mišića u periodu od 10 nedelja u poređenju sa unosom iste količine proteina iz sojinih napitaka.

“Ovo je interesantno otkriće, budući da se i sojini i mlečni proteini smatraju kompletnim proteinima koji su praktično jednaki sa nutritivne tačke gledišta,” objašnjava Stuart Phillips, vanredni profesor na odeljenju za kineziologiju, koji je učestvovao u istraživanju. “Ovo što smo otkrili jasno pokazuje da su proteini mleka superiorni kad je u pitanju dobijanje mišićne mase kao odgovor tela na dizanje tegova.”

Naučnici su takođe analizirali sastav proteina iz mleka i onih iz soje i nisu uočili neke značajne razlike. U ovom momentu istraživači nisu sigurni zbog čega su proteini mleka toliko efikasniji od proteina iz soje. Međutim, možda baš dve osnovne vrste proteina koje nalazimo u mleku, whey i kazein, imaju odlučujući uticaj na prednosti koje proteini iz mleka imaju na mišićni rast.

“U ovom momentu planiramo da nastavimo istraživanja kroz dugoročne studije da bismo videli da li rezultati ovih kratkoročnih studija mogu biti ponovljeni,” kaže Phillips.

www.mcmaster.ca


Preuzeto sa: www.news-medical.net
Prevela i prilagodila: I.K. za EXYU FITNESS

Tags: , , , ,

Category: Studije, Suplementi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *