Paste your Google Webmaster Tools verification code here

SVI PRIRODNI SAGOREVAČI SALA

Ostanite vitki tokom celog leta sa suplementima dizajniranim da pomognu vašem telu da sagoreva salo.

 

Pravo je vreme da pokažete svetu razlog zbog kojeg ste provodili svo ono silno vreme u teretani! Ali ako zaista želite da se osigurate da će tih nekoliko kilograma nestati na vreme, razmislite o suplementima. Suplementi rade kroz brojne mehanizme kako bi pomogli vašem telu da sagori više sala. Da biste povećali njihovu efikasnost, kombinujte sastojke koji imaju sinergetsko dejstvo kako bi istovremeno poboljšali mobilizaciju i eliminaciju sala. Ovde ćemo vam prikazati najpopularnije sastojke koji deluju kao sagorevači sala, kroz njihove mehanizme delovanja. Otkrijte koje komponente da tražite u komercijalnim sagorevačima, ili napravite sopstveni sinergetski stack.

 

• Mobilizatori masti

Telesna mast koju imate pod kožom se skladišti u adipocitima, poznatim i kao masne ćelije. Da biste izgubili salo, ove ćelije se moraju smanjiti, što znači da morate isprazniti veći deo njihovog sadržaja. Postoji nekoliko sastojaka koji će povećati količinu sadržaja koji se oslobađa iz masnih ćelija.

Kofein: Kada pomislite na ovaj popularni stimulans, verovatno se setite “drhtavice” koju vam stvara i kako diže potrošnju kalorija. Iako kofein zaista prži kalorije, njegova najveća uloga je u tome što se vezuje za receptore na vašim ćelijama masti.

Ovo je posebno efikasno kada se uzme pre treninga, kako potvrđuje nekolicina istraživanja. Uzmite 200-400 gr kofeina između obroka, dva do tri puta dnevno; jednu dozu uzmite 30-60 minuta pre treninga.

Johimba: Ekstrakt iz korena zapadnoafričke biljke sadrži aktivnu komponentu johimbin, koja pored toga što pojačava libido, pospešuje gubitak sala povećavajući količinu masti koja se oslobađa iz adipocitnih ćelija, slično kofeinu. Uzmite dovoljno johimbe da biste obezbedili 5-20mg johimbina po dozi, dva do tri puta u toku dana; jedna doza bi trebalo da bude konzumirana 30-60 minuta pre treninga.

 

• Sagorevači kalorija

Činjenica da suplementi kao što su kofein ili johimba pomažu da se više masti mobiliše iz vaših masnih ćelija, ne znači da će se iste sagoreti. Takođe morate da povećate sagorevanje kalorija, koje će naterati vaše telo da iskoristi te mobilisane masti kao gorivo. Ovih pet sastojaka će povećati broj kalorija koje sagoreva vaše telo, pozdravljajući se sa tih nekoliko kilograma viška.

Ekstrakt zelenog čaja: Ekstrakt zelenog čaja ne zahteva puno razmišljanja. On jednostavno povećava količinu kalorija koje sagorevate svaki dan. Aktivni sastojci zelenog čaja koji su odgovorni za ovaj efekat su katehini, posebno jedan od njih poznat kao epigalokatehin galat (EGCG). Uzmite oko 500-1,000 mg ekstrakta zelenog čaja sa većim procentom EGCG dva ili tri puta dnevno. Jednu dozu uzmite 30-60 minuta pre treninga.

Dimetilamilamin: Ovaj stimulator i sagorevač ima brojne nadimke, uključujući 1,3-dimetilamilamin, metilheksaneamin, geranamin, dime ili DMAA. Bez obzira na to kako ga zovete, ovo je jedan od najkrontroverznijih suplemenata na tržištu danas iz nekoliko razloga. Jedan od razloga je njegovo poreklo. Dok neki tvrde da potiče iz ulja geranijuma, istraživanja pokazuju da to nije tačno, što ga svrstava u droge/lekove, a ne dijetetske suplemente. Međutim, nekoliko skorašnjih studija pokazuju da je dimetilamilamin bezbedan kada se uzima u periodu do 10 nedelja. Uzmite oko 25-50 mg dva puta dnevno između obroka, a jednu od te dve doze 30-60 minuta pre treninga.( prim.prev.- ovaj sastojak je od skoro na listi suspendovanih supstanci američke FDA i do kraja godine ce morati da se izbaci iz suplement industrije, kod nas se nalazi na doping listi)

Sinefrin: Ovo je jedan od aktivnih sastojaka gorke pomorandže (Citrus aurantium). Slično dimetilamilaminu, sinefrin podiže stopu metabolizma (količinu kalorija koju sagorevate). Uzmite 5-20 mg sinefrina dva do tri puta u toku dana, a jednu od tih doza 30-60 minuta pre treninga.

Kapsaicin: Ovo prirodno jedinjenje povećava količinu kalorija koje vaše telo sagoreva zahvaljujući sposobnosti da podigne nivo epinefrina (adrenalina). Istraživanja sprovedena na University of Oklahoma pokazuju da su subjekti koji su uzeli suplement koji sadrži i kapsaicin i kofein sagoreli više kalorija kako tokom fizičke aktivnosti, tako i posle nje. Potražite kapsaicin ili suplement koji sadrži kajen papriku, na kojem je navedena Skovilova jedinica ljutine (SHU), i uzmite dovoljnu količinu da obezbedite 40,000-80,000 jedinica. Uzmite ga 30 minuta pre obroka, dva do tri puta u toku dana, a jedna od tih doza bi trebalo da bude 30-60 minuta pre treninga.

Ekstrakt lista masline (Olea Europaea Extract): Ovo je naučno ime za ekstrakt lista masline, a jedan od njegovih najvažnijih sastojaka je hemikalija poznata kao oleuropein. Ovo nije samo jak antioksidant koji ojačava imuni sistem; istraživanja pokazuju da takođe podiže i nivo norepinefrina (noradrenalina) i samim tim i količinu kalorija i sala koje sagorevamo. Uzmite oko 500-1,500 mg ektrakta lista masline, dva do tri puta dnevno uz obrok.

 

“ Da biste povećali efikasnost suplemenata, kombinujte sastojke koji pospešuju sagorevanje sala i koji rade u sinergiji kako bi pomogli vašem telu da zaista ubrza  mršavljenje.”

 

• Transporteri masti

Sa svim tim silnim mastima koje plutaju naokolo, ponekad sam porast u sagorevanju kalorija nije dovoljan da ih sve eliminišemo. Sledeći suplement vam može pomoći da maksimizirate količinu masti koja će biti transportovana do energetskih centara.

Karnitin: Ovaj molekul je presudna komponenta složenog transportnog sistema koji odvodi masti u mitohondrije, gde se iste sagorevaju. Nekoliko studija potvrđuju da suplementiranje karnitinom povećava količinu masti koje telo sagoreva. Uzmite 1-3 gr karnitina u formi L-karnitina, L-karnitin L-tartarata ili acetil-L-karnitina, dva do tri puta u toku dana uz obrok, deleći jednu dozu na obrok pre i obrok posle treninga.

 

• Blokatori masti

Gubitak sala je neprestana borba da se sagori više kalorija nego što se uskladišti. Iako je korišćenje suplementacije koja mobiliše masti i pomaže u sagorevanju sala, dobra ideja, takođe bi trebalo da uzmete u obzir i korišćenje suplemenata koji smanjuju količinu masti koje vaše telo skladišti.

Konjugovana linolna kiselina (CLA): Ovo je grupa zdravih masti, posebno omega-6 masti. Brojna istraživanja su pokazala da CLA pospešuje mršavljenje uz istovremeno povećavanje mišićnog rasta i snage. Uzmite 1-3 gr CLA uz doručak, ručak i uz poslednji obrok ili shake u toku noći.

 

• Aktivatori gena

Što više učimo o nutricionizmu i nutricionističkim (dijetetskim) suplementima, to više saznajemo o uticaju koji imaju na naš DNK. Istraživanja su pokazala da sledeća dva sastojka direktno utiču na ispoljavanje gena koji su uključeni u proces sagorevanja masti.

Fukoksantin: Ova hemikalija se nalazi u braon algama i daje im braon maslinasto-zelenu boju. Kada se uzima u vidu suplementa, ovaj karotenoid aktivira gene koji povećavaju broj kalorija koje sagorevamo. Takođe “isključuje” gene koji pospešuju rast adipocitnih ćelija. Istraživanja na ljudima i životinjama pokazuju da ovo povećano sagorevanje kalorija i inhibicija rasta adipocitnih ćelija koja ga prati, dovode do značajnog gubitka sala tokom vremena. Uzmite oko 200 mg dva do tri puta dnevno.

Riblje ulje: Ovaj izvor esencijalnih omega-3 masti nas snabdeva eikozapentaenskom kiselinom (EPA) i dokozaheksaenoičnom kiselinom (DHA). Poznato je da ove omega-3 masti aktiviraju gene koji povećavaju sagorevanje masti, dok istovremeno deaktiviraju gene koji pospešuju skladištenje sala. Uzmite 2-3 gr, dva do tri puta dnevno uz obrok.

 

Autor: Jim Stoppani – All Natural Fat Burners
Fotografija: Patrik Giardino
Preuzeto sa: www.muscleandfitnesshers.com
Prevela i prilagodila: I.K. za EXYU FITNESS

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Suplementi

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Nikola says:

    “Uzmite 200-400 gr kofeina između obroka…”

    Najljubaznije vas molim proverite ovu informaciju. Strašno mi je I da pomislim šta bi se desilo nekome da samo jednom uzme ovu količinu kofeina, a ne nekoliko puta dnevno. Od ovog je smrt zagarantovana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *