Paste your Google Webmaster Tools verification code here

SAVET DANA 25.2.2012 – KARDIO vs. TRENING SA TEGOVIMA

Postoje dva oblika fizičke aktivnosti: kardiovaskularni (skraćeno: kardio) i trening sa opterećenjem (dizanje tegova). Kardiovaskularni znači “da je u vezi, ili uključuje srce i krvne sudove” i to je aktivnost koja privremeno povećava broj srčanih otkucaja. Kardio vežba može da bude tzv. low-impact (pri čemu je makar jedna noga stalno u kontaktu sa zemljom), kao što je šetnja, planinarenje ili vožnja rolera ili, pak, high-impact (gde su obe noge istovremeno odvojene od zemlje), kao što su razne vrste skokova, trčanje ili preskakanje konopca.
Trening sa tegovima, takođe poznat i kao trening snage ili trening sa opterećenjem, jeste metod poboljšanja muskulature postepenim razvijanjem sposobnosti da se odupremo sili slobodnih tegova, mašina ili sopstvene težina. Povećanje opterećenja stimuliše mišićni razvoj.
Koje od ova dva da izaberete? Oba. Kardio pomaže da izgubite kilograme, dok Vam trening sa tegovima pomaže da sprečite vraćanje istih. Što više mišića imate, više kalorija sagorevate u toku odmora. Dizanje tegova takođe sprečava osteoporozu.

Autor – Aris Akavan
Preuzeto sa : www.labrada.com
Prevela i prilagodila: I.K. za EXYU FITNESS

Tags: , , , ,

Category: Tip dana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *