Paste your Google Webmaster Tools verification code here

SPORI VS. BRZI TRBUŠNJACI (ZGRČKE)

Koja brzina je najbolja za trening abdominalnih mišića?

UVODNA REČ

Bodibilderi, na strani tuženog, su uvek izvodili spora i kontrolisana ponavljanja, iz razloga što na taj cutlernačin bolje pogađaju željeni mišić, nego kad se oslone na momentum i “varanje” tokom izvođenja pokreta. Stoga bi i trbušnjaci (zgrčke) trebalo da se izvode ne brže od 2 sekunde, kako u pozitivnom (koncentričnom), tako i u negativnom (ekscentričnom) delu pokreta.

Brza ponavljanja (1 sekunda ili kraće u pozitivnom delu pokreta), kao tužilac, mogu da pomognu u regrutovanju većeg broja mišićnih vlakana, što će dovesti do boljeg mišićnog razvoja.

DOKAZI

■ Španski istraživači su testirali mišićnu aktivnost rectus abdominis, spoljašnjih oblikusa, unutrašnjih oblikusa i spinalnih erektora kod subjekata koji su izvodili trbušnjake brzinom od 4 sekunde (po ponavljanju), 2s, 1.5s, 1s ili što je brže moguće.

■ Istraživači su došli do zaključka da veća brzina izvođenja ponavljanja povećava mišićnu aktivnost kod sva 4 navedena mišića. Najveće povećanje mišićne aktivnosti je zapaženo kod spoljašnjih oblikusa, koji jedva da su uključeni u pokret prilikom izvođenja zgrčki pri sporijem tempu, dok se njihova aktivnost povećava više od 6x pri većoj brzini izvođenja pokreta.

PRESUDA: VEĆA BRZINA PONAVLJANJA

Veća brzina ponavljanja će vam pomoći da regrutujete veći broj mišićnih vlakana i posebno da pretvorite vežbu za abdominalne mišiće, kao što su zgrčke, u veoma efikasnu vežbu za oblikuse.

IZRICANJE PRESUDE: Postarajte se da vežbe za trbušnjake – kao što su zgrčke – izvodite različitim brzinama; na nekim treninzima sporo i kontrolisano, a na drugim što je moguće brže. Ovo vam može pomoći da postignete bolji razvoj trbušnih mišića.

 

Autor: Jim Stoppani, PhD
Preuzeto sa: www.flexonline.com
Prevela i prilagodila: I.K. za EXYU FITNESS

Tags: , , , , , ,

Category: Trening

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *