16. Prvenstvo Srbije u bench press-u Knjazevac 2011

Na 16. Prvenstvu Srbije u bench press-u održanom 22.10.2011.g u Knjaževcu, nakon uspešno izvedenog prvog pokušaja od 320kg, naš rekorder Rade Savić uspeo je da još 2x obori svoj i apsolutni državni rekord.

Sudije su tokom celog takmičenja bile veoma rigorozne i sve sitnice koje su na ranijim takmičenjima prolazile, sada nisu, što je stvorilo dodatnu tenziju. Radetu je slovenački šampion Gregor Janković dobronamerno saopštio da mu se pokušaj neće priznati ako bude odizao glavu sa klupe. Za nekoga ko godinama radi drugačije, promena načina neposredno pred samo dizanje, pri tolikoj kilaži, predstavlja ozbiljan problem.

POKUŠAJ PRVI: 2-1

Nakon zagrevanja na improvizovanoj klupi i dosta pauza, Rade je izašao prvi put na binu. Prijavljena težina: “prava sitnica”, tričavih 320 kg.

Legao je na klupu, vreme za pripreme je već isteklo, a Rade je još uvek pokušavao da se namesti. Kada je krenuo, po putanji kojom je teg išao, videlo se da mu je stalak nisko postavljen, i teg mu je već predugo u rukama.

Krenuo je lagano da spušta teg, i pošto ga zadržava dosta dugo na grudima, na kraju ga izbacuje uz malo nesigurnosti i krivudavom putanjom, što odaje utisak da mu je ova težina bila prevelik zalogaj. Ovaj pokušaj je prošao ocenom sudija 2-1, jedan sudija je dao crveno jer je pomerao zadnjicu. U vezi sa ovim bih napomenuo da su ljudima menjali mesto spuštanja tega sa “ispod grudi” na “grudi”, u zavisnosti od toga kako su držali laktove, što je sve veoma teško padalo onima koji su dugo radili drugačije, a već su prijavili veće težine i nisu mogli da menjaju prijavljeno.

No.2 : 3-3-0

Drugi pokušaj od 330 kg propraćen je aplauzima i podrškom publike. Ovog puta visina šipke je bila odgovarajuća i teg ide savršenom putanjom na dole, spuštajući se na pravo mesto, tako da kada su dali signal, Rade ga izbacuje neverovatnom brzinom, kao da nema 330kg. U sali je nastao tajac, dok ja sa smeškom zadovoljan odlazim iza bine i strpljivo čekam da se pozdravi sa svima, kako onima koji su verovali u njega, tako i onima koji su ostali zatečeni jer su mislili da je prethodni pokušaj maksimum. Reči koje mu uvek kažem nakon takvog pokušaja samo mu daju još veći podsticaj.

Pravila igre kao da više nisu bitna i držanje glave na klupi mu nije problem. Na Radetovom licu se vidi mnogo više samopouzdanja nego pri prvom pokušaju, kao i odlučnost da dokaže da njegov rezultat niko ne moze da ospori. Međutim, ova težina je već napravila problem i prouzrokovala pucanje kapilara u oku, i Rade sve teže dolazi do vazduha, jer su to ipak maksimalne težine koje ova jednoslojna majica može da podnese, sve ostalo je njegova sirova snaga.

DO YOUR HOMEWORK!

Šipka sa 340kg je spremna za treći pokušaj, što za Radeta ne predstavlja izazov, i veoma je lako izbacuje, kao da nije  ni bilo onog klimavog prvog pokušaja.

Ovo je ujedno bio i kraj takmičarskog dela Prvenstva.

Rade Savić, aktuelni državni prvak, i ozbiljni pretendent na titulu svetskog prvaka u disciplini bench press, je 3x u istom danu oborio svoj lični, i državni rekord, uz ovacije i opšte oduševljenje publike i ostalih takmičara!

“THE SHOW MUST GO ON”

Uz pauzu od 20-ak minuta da se povrati, pripremio se za sledeću težinu. Iz jednoslojne majice ulazi u dvoslojnu sa namerom da pokuša da digne 355kg!

Ovu težinu je zacrtao kao početnu na Svetskom prvenstvu 2011 koje se održava u Irskoj. Rade je tu kilažu već podizao na treningu, i ne bi trebala da mu predstavlja problem, ali mnogo veće samopouzdanje stiče takmičar ako to zvanično podigne i na nekom takmičenju.

Pribojavao sam se da je već previše umoran i da su pauze bile preduge, zbog mnogo takmičara koji nastupaju pre njega. Kada je legao na klupu i kada se namestio sve je delovalo odlično. Spustio je teg, i zadržao ga kao da će raditi u IPF, a ne u GPC federaciji. Međutim, kada je lagano krenuo na gore, samo 5cm do kraja nije uspeo da zaključa laktove.

 

ORGANIZACIJA

Što se tiče same organizacije takmičenja, bilo je tu par sitnica na koje treba ukazati ali ne treba uzimati za zlo. Navešću samo neke kako bi organizatori sledeći put obratili pažnju na to:

– početak takmičenja i programa je bio pomeren jer se čekalo da stigne “neko” iz Subotice;

– neblagovremeno ispisivanje diploma: imena su mogla unapred da se ispišu, a po završetku takmičenja da se dodaju kategorije i plasmani;

– klupe za zagrevanje su bile neadekvatne, pa je takmičarima bežao stalak i po 20 cm kada su teg vraćali nazad

– slab marketing i promocija što je za rezultat imalo mali broj ljudi u publici, a povrh svega toga sponzori i donatori koji su pomogli da se održi ovo takmičenje, nisu našli za shodno da prisustvuju dodeli priznanja

Pored ovih zamerki sveukupni doživljaj je ipak pozitivan, i svaka čast na entuzijazmu i hrabrosti koje zahteva organizovanje jedne ovakve manifestacije u današnje vreme u Srbiji, pri tom uspešno propraćene web streaming-om.

DO SLEDEĆEG PUTA …

Ovo je bio kratak osvrt na održano takmičenje za sve one koji nisu prisutvovali istom. Ko ume da sabira lako će doći do cifre koju je Rade Savić podigao u ta 4 pokušaja, i to ne računajući zagrevanje sa kilažama koje su sve samo ne zanemarljive. Čak i za takmičenje to je mnogo kilograma.

Rade Savić i Miki Obradović: bez njega i Siniše Jovića, sve ovo ne bi proteklo kako treba.

EXYU FITNESS i moja malenkost, smo bili zaduženi za njegovu pre, during i post suplementaciju, i svi koji su bili tamo su sa znatiželjom propitivali šta sve sadrže njegovi šejkovi, kao i šta je sve uzimao tokom priprema da bi se do ovog rezultata i došlo. Ali o tome nekom drugom prilikom ….

Moram da napomenem da je svetski rekord u IPF, sa jednoslojnom majicom 341kg (samo 1kg više od onoga što je Rade uspešno i sa lakoćom izbacio u trećem pokušaju). To vam dovoljno govori o značaju postignutog i koliko je ovaj rezultat odličan.

 

REZULTATI PO KATEGORIJAMA

I za kraj kratak osvrt na ostale rezultate:

kategorija do 59 kg

1. Tot Zoltan     Knjazevac      70

kategorija do 66 kg

1. Vuk Gregor     Slovenija        100
2. Knezevic M.  Elemir               77.5
3. Nikodijevic.U.  Knjazevac       0

kategorija do 74 kg

1. Ostojic Branko    Knjazevac     145
2. Sivacki  M.           Elemir           132.5
3. Hristovic S.          Zajecar          130
4. Stojanovic D,      Knjazevac       115
5. Djuris Miroslav    B.Petrovac      100

kategorija do 82.5 kg

1. Ilijic Dalibor     Knjazevac          200
2. Vukeljic Dragan  Elemir              150
3. Bohus Mihal        B,Petrovac      120

kategorija do 93 kg

1. Milenkovic B.    Knjazevac        175
2. Milosevic N.     Beograd            162.5
3. Milutinovic I.   Vl.Han                160
4. Pevec  Nino   Slovenija             160

kategorija do 105 kg

1. Zoran Ecim    Elemir                 160
2. Mravik Vl.      B.Petrovac           155
3. Jovanovic R.   Bor                      110
4. Perovic Petar    N.Sad                0

kategorija do 120 kg

1. Stojimirovic D.   Cacak           230
2. Mavsar Iztok    Slovenija        180
3. Sokolovic I.      Vl.Han             160
4. Paulini Jan      B.Petrovac      120

kategorija preko 120 kg

1. RADE SAVIC  BEOGYM BG      340
2. Rakic Dejan     Vrsac              250
3. Stankovic A.     Vl.Han            180

 

Z.L.

Tags: , , ,

Category: Vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The elephant looks down at you.

CuteCaptcha