KRV – ŠTA BI TREBALO DA ZNATE O NALAZIMA KRVI

Većina T NATION čitalaca imaju proaktivan pristup svom zdravlju. Žestoko treniraju, vode računa o ishrani i suplemente uzimaju mudro. Zbog toga, njihov redovni godišnji lekarski pregled je obično vrlo kratak – oko trideset sekundi rutinskih dijagnostičkih pregleda, uglavljenih između nekoliko nervoznih komentara od strane lekara poput “Da su svi moji pacijenti poput Vas, ostao bih bez posla“.

Hajde da pretpostavimo da je sledećeg puta nešto drugačije. Proučavajući Vaše nalaze krvi, lekar Vam ozbiljno kaže da imate visok holesterol i da Vam je AST blago povišen. Da li ćete paničiti?

Ako Vas nalazi krvi zbunjuju, niste jedini. Cilj ovog članka je da Vam u glavnim crtama istakne nekoliko najvažnijih nalaza koje treba da uradite i koje su referentne vrednosti istih, u okviru kojih se možete smatrati zdravim.

Obaveštenje #1: Ovo NIJE sveobuhvatni spisak. Nikako nisam mogao da pokrijem sve testove u jednom članku, iako sam nastojao da odaberem one koji se odnose na većinu vežbača koji žestoko treniraju.
Obaveštenje #2: Neću ulaziti u referentne opsege, budući da oni mogu da variraju zavisno od laboratorije. Gde god da odlučite da uradite nalaze krvi, pored rezultata će biti date i referentne vrednosti, pa ćete jasno moći da vidite gde ste na toj skali.
Obaveštenje #3: Jasno ističem da se svaki od ovih nalaza prepliće sa drugim nalazima i da njihov klinički značaj time može postati veoma kompleksan. Pokrivanje svih mogućih uticaja i značenja visokih i niskih vrednosti je daleko izvan obima ovog članka, kao i mog polja stručnosti.

Npr. kalcijum u krvi može značiti sledeće:

• Limfom
• Metastazu tumora u kosti
• Intoksikaciju vitaminom D
• Adisonovu bolest
• Akromegaliju

Shvatate? Udubimo se!

JETRENA FUNKCIJA

AST (SGOT)- Aspartat Aminotransferaza: Ukazuje na prisustvo enzima koji se u vrlo visokim koncentracijama nalazi u ćelijama skeleta, srca i jetre. Ovaj određeni enzim raste usled bolesti ili povrede. Na primer, hepatitis može uzrokovati da ovaj enzim poraste čak 20 puta više u odnosu na normalne vrednosti.

ALT (SGPT)- Alanin Aminotransferaza: Enzim koji se primarno nalazi u jetri i njegova vrednost raste usled hepatocelularnih bolesti. Ovaj enzim je specifičniji za jetrenu disfunkciju nego AST.
Važno!- Intenzivna vežba može da uzrokuje hronično povišenje vrednosti oba enzima zbog mišićnog oštećenja. Nemojte izludeti ako ste malo izvan njihovih referentnih okvira. Takođe, lekovi protiv bolova (analgetici) mogu povisiti ove enzime.

Alkalna fosfataza: Kada su vrednosti ovog enzima povišene, to obično ukazuje na poremećaje u kostima ili jetri. Deca često imaju povišene vrednosti jednostavno zbog toga što rastu.

Bilirubin: Njegove visoke vrednosti rezultiraće žuticom. Ako vidite nekog u teretani sa žućkastom kožom ili očima (sećate se očiju Ben Džonsona?), njegova jetra vrlo verovatno preživljava bitku zbog previše „ergogenske pomoći“
Savet!- Za zdravu jetru, predlažem gujinu travu, ALA (ili r-ALA), i LIV-52. Video sam da ovaj trio čini čuda kod ljudi koji su doslovno urnisali svoje jetre.

BUBREŽNA FUNKCIJA

Urea: Ovo je pokazatelj azotne uree (otpadnogi produkta). Ako telo ne može da izluči ureu, ona se gomila u krvi. Sve bubrežne bolesti imaju ovaj marker.
Važno!– ovo je takođe pokazatelj jetrene funkcije, budući da se u jetri stvara slobodni amonijak, katabolizmom amino kiselina. Visokoproteinska dijeta takođe može dovesti do povišenja ovog markera.

Kreatinin: Meri se količina kreatinina u krvi. Kreatinin je katabolički produkt kreatin fosfata, koji se koristi u kontrakciji skeletnih mišića.
Važno!– Može se povisiti kreatinskim suplementima, vašom mišićnom masom, ili ishranom sa dosta mesa. Tako da ako je malo povišen, ne paničite. Čak i neki lekovi (Advil, Motrin), ga mogu povisiti.
Savet– ako želite da poboljšate ovaj status, pobrinite se da ste uvek dobro hidrirani! Viđao sam ljude koji su popravili ove rezultate samo tako što su smanjili stres na bubrege pijući više vode. Takođe, osigurajte se da u vašoj ishrani ima dosta voća i povrća. Ciljajte na 1-2 porcije voća i 3-4 porcije povrća (minimum) dnevno.

LIPIDNI STATUS

 

Ukupni holesterol: Ovaj pokazatelj bi trebao da upućuje na rizik od pojave koronarne srčane bolesti. Što je veća cifra- veći je rizik, zar ne? Pogrešno! Sam po sebi, ovaj nalaz ne pokazuje mnogo. U stvari, niža vrednost ukupnog holesterola je povezana sa većim rizikom od koronarne bolesti kod starijih žena i muškaraca. Nemojte se puno zabrinjavati oko ove vrednosti, osim ako je vrtoglavo visoka ili vrlo niska. Smatram da je ovaj test praktično beskoristan, sem kad neko ima vrlo nizak nivo hormona, što bi moglo biti zbog nedostatka raspoloživog holesterola.

Trigliceridi: Ovo je drugi nalaz koji se koristio za prepoznavanje rizika od koronarne bolesti. Trigliceridi su oblik masnoća u krvotoku. Takođe se ponašaju i kao izvor skladištene energije. Kada im se vrednosti povise, trigliceridi se mogu deponovati u masnim tkivima.
Važno! – Pažljivo sam proučavao trigliceride. Dijete bogate ugljenim hidratima imaju tendenciju da ih povise. Višak karbsa se pretvara u trigliceride, što se očitava njihovim povišenim vrednostima u krvi. Ako su ugljeni hidrati niski, zasićene masti nemaju nikakav uticaj na njihove vrednosti. Pankreatitis takođe može povećati trigliceride.

LDL (lipoproteini niske gustine): Ovo je još jedan važan nalaz koji određuje rizik od koronarne bolesti. Većina misli da je ovo holesterol, ali nije. Kao što im samo ime kaže, to su lipoproteini koji prenose holesterol od jetre u telesne ćelije. Umesto što ga zovemo „loš holesterol“ prikladnije bi bilo „loš lipoprotein“. Postoje dokazi da su manje čestice LDL-a opasnije od velikih „paperjastih“ čestica, i da bi trebalo da budemo više zabrinuti oko kontrole oksidacije LDL-a.

Važno!– ovo je formula za izračunavanje LDL:

LDL= Ukupni holesterol – HDL – (trigliceridi/5)

HDL (lipoproteini velike gustine): Ovo su lipoproteini koji nose holesterol nazad u jetru iz telesnih tkiva i vaskularnog endotelijuma. Složiću se sa ekspertima da su njihove niske vrednosti veoma loša stvar. Težite da ovaj broj bude što je moguće viši. Moj mentor, dr Serrano, veruje da se treba paziti niskog HDL-a i visokih triglicerida. Ako jedna od ove dve vrednosti nije u redu, na putu ste do nevolje.
Savet: Ako želite da poboljšate ovaj status, nemojte prestati da jedete hranu bogatu holesterolom, već počnite da jedete proteine životinjskog porekla iz organskih izvora. Takođe koristite meso žvotinja hranjenih travom, sirove mlečne proizvode kad je moguće, smanjite unos ugljenih hidrata, i uzimajte agense za bolju iskoristljivost glukoze uz obroke bogate ugljenim hidratima. Ovo je formula koju sam i lično koristio za potpunu promenu mog lipidnog statusa.

POKAZATELJI STANJA TIREOIDNE (ŠTITASTE) ŽLEZDE

TSH (tireostimulirajući hormon): Ako Vaša hipofiza treba da se baš potrudi da natera Vašu tireoideu da luči tiroksin, onda će ovaj broj biti povišen. Ovo obično znači da je funkcija tireoidee snižena.

T4, slobodan: Prvo, kada se meri slobodni T4, meri se samo onaj koji je metabolički aktivan. Približno 99% ukupnog T4 je vezano za tiroksin-vezujući globulin, što Vam daje jasnu sliku koliko je aktivnog T4 prisutno.

T3, slobodan: T4 će konačno morati biti konvertovan u jetri u svoju aktivnu formu T3. Iako vezivanje za globulin nije tako loše kod T3 kao kod T4, ono ipak postoji, tako da je merenje slobodnog T3 dobar način da procenimo koliki deo je stvarno aktivan.
Savet! – Za zdraviju tireoideu jedite izvore selena kakav je brazilski orah,ali budite sigurni da ne preterujete u dužem vremenskom periodu. Takođe je preporučljivo da koristite tirozin i morske alge u ishrani, ako postoji sumnja na probleme sa štitastom žlezdom.

FUNKCIJA NADBUBREŽNIH ŽLEZDA

Kortizol: Za neke osnovne pojmove vezane za tegobe sa nadbubrežnom žlezdom pogledajte moj članak The Adrenal Fatigue Cure.
Nalazi krvi nisu nužno najbolji način da testirate ovu funkciju, i moraju se raditi više puta u toku jednog dana da bi se doble bilo kakve vrednosti. (Obično se test radi oko 8h ujutro, i onda ponovo oko 16h). Večernji rezultati bi trebalo da budu 1/3 do 2/3 od nivoa hormona u jutarnjem testiranju. Podsetićemo se da nivo kortizola obično dostiže vrhunac ujutro, od 6h do 8h. Moj savet je da uradite test salive (pljuvačke) – bolji je.

DHEA (dehidroepiandrosteron): Procena rada nadbubrega bi trebalo da uključi i ovaj nalaz. Pored provere sindroma virilizacije, ovaj nalaz obezbeđuje i uvid u eventualne probleme kakvi su Cushing-ov sindrom, adrenalni karcinom, itd. Previše stresa uzrokuje pad ovog hormona u nekim slučajevima. A njegovi niski nivoi mogu uzrokovati smanjenje libida (polnog nagona).
Savet – Najbolji savet koji Vam mogu dati jeste da se dovoljno odmarate, naučite da se relaksirate, zabavljate i prestanete da se nervirate. Znam da zvuči krajnje pojednostavljeno, ali je bolje od bilo koje tablete koju možete progutati.

KONTROLA DIJABETESA

Glikemija našte: Ovo je veoma bitno. Kod ishrane bogate ugljenim hidratima, posebno kod one pune rafinisanih šećera, šanse da dobijete dijabetes vrtoglavo rastu. Vaš pankreas ima ograničene sposobnosti, i svaki put kada izazovete preterano lučenje insulina uzrokujete njegovo gomilanje da bi se glikemija normalizovala. Stimulacija lučenja insulina nakon treninga je u redu, ali ako to ponavljate tokom dana, to već nije dobro.
Savet – osim ako ne želite da dobijete dijabetes, nemojte prečesto izazivati stimulaciju lučenja insulina obrocima bogatim karbsima, naročito rafinisanim šećerima.

NIVOI TESTOSTERONA I ESTROGENA

 

Ukupan testosteron: Kada bih bio tip koji se kladi, rekao bih da je ovo laboratorijska vrednost koja je najbitnija za T NATION čitaoce! Da budem kratak i jasan, nizak testosteron je često povezan sa osećajem sopstvene bezvrednosti, odsustvom polnog nagona i depresijom.
Za one koji nisu upoznati sa ovom tematikom, mere se slobodan i vezani testosteron u telu. Vezani je onaj koji je doslovno prikačen za SHBG (globulin za koji su vezani polni hormoni) ili albumin, i on je neaktivan. Ostatak je nevezani ili slobodni testosteron.

Slobodni testosteron: To malo nevezanog testosterona je aktivno i cirkuliše u krvi, čini magične stvari! Većina doktora voli da ovo izrazi u procentima (odnos slobodnog i vezanog). Mislim da je to besmisleno, jer ako je ukupan testosteron visok, slobodni je verovatno takođe povišen, iako ne mora biti u očekivanom procentualnom odnosu. Da li to znači da je testosteron nizak? Teško.

Estradiol: Za momke sa hormonalnim problemima kakav je feminizacija, ovo je vrednost koju moraju da izmere, što naročito važi za one koji su na sopstvenim “testosteronskim ciklusima” (testosteron replacement therapy).
Savet – osigurajte da u ishrani imate dovoljno zdravih masti (polinezasićenih, mono nezasićenih i zasićenih) kako biste optimizirali nivoe testosterona. Takođe, imajte na umu da je holesterol sirovina za pravljenje hormona, tako da ako telo ima problem da ga proizvede u dovoljnim količinama, moraćete da ga nadoknadite ishranom.

NIVO HORMONA RASTA

Stimulišući test za hormon rasta (GH): ovo je osnovni nalaz za sposobnost organizma da proizvede hormon rasta pod određenim okolnostima. Bićete uvedeni u hipoglikemiju pomoću insulina da se vidi kako Vaše telo reaguje.
Nalaz koji preferira dr Serrano je drugačiji stimulišući test – arginin test. Infuzija sa argininom se daje intravenski, da se vidi da li to podiže nivo hormona rasta. Većina osiguravajućih društava želi da vidi ove rezultate pre nego što pokriju zamensku terapiju hormonom rasta.

IGF-1: takođe može biti od značaja, jer ako su vrednosti hormona rasta preniske, jetra neće proizvoditi onoliko IGF-1 koliko bi trebalo.
Važno!– hormon rasta se oslobađa kada trenirate, spavate, kada ste hipoglikemični, ili nakon samo proteinskog obroka. On povećava sintezu proteina i razlaganje masnih kiselina u masnom tkivu.

OSTALE BITNE ANALIZE

 

Specifični C-reaktivni protein: Detektuje inflamaciju. Takođe može biti pokazatelj za eventualne kardiovaskularne probleme u budućnosti, iako može značiti i samo prostu infekciju. U svakom slučaju, znamo da je nekontrolisana inflamacija pogubna po zdravlje na duge staze, tako da je mudro obratiti pažnju na ovaj činilac.

Homocistein: Ovaj test meri homocistein u krvi. Homocistein je posredna aminokiselina koja se formira tokom metabolizma metionina. Ovaj nalaz može dati rana upozorenja na koronarne, cerebralne i periferne vaskularne bolesti. Takođe, izgleda da pospešuje progresiju ateroskleroze, koja je moguća čak i kada su nivoi LDL-a i HDL-a normalni.
Važno!– dosta često su povišeni nivoi homocisteina uzrokovani nedostatkom B6, B12 ili folata.

Kalcijum: ovaj nalaz se koristi da se proceni funkcija paratireoidnih žlezda i metabolizam kalcijuma. Kalcijum je neophodan za mišićnu kontrakciju, srčanu funkciju, zgrušavanje krvi i nervnu transmisiju.
Važno!– Ako se Vaša ishrana sastoji od neuravnoteženog unosa alkalne i kisele hrane, ph vrednost krvi može da postane suviše kisela. Kao odgovor na to, alkalni minerali kalcijum i fosfor se izvlače iz kostiju u cilju homeostaze. Kada se ovo desi, nivo kalcijuma može da izađe iz referentih okvira za vrlo kratko vreme.
Vitamin D: Doktori su uglavnom potpuno nepotrebno zabrinuti povodom prekomernog unosa vitamina D. Istina je upravo da većina nas u ne-tropskoj klimi imamo premalo ovog bitnog elementa. Koristim ovo kao uopšteni pokazatelj zdravlja, budući da su niske vrednosti vitamina D usko povezane sa pojavom kancera i bezbroj drugih ozbiljnih oboljenja. Takođe je bitan za rast i remodeliranje kostiju, budući da podstiče apsorpciju kalcijuma u bubrezima,

PSA (Antigen specifičan za prostatu): Svi muškarci bi trebalo da budu svesni važnosti ovog nalaza. Visoke vrednosti PSA su povezane sa kancerom prostate, i ovaj test se koristi za njegovo rano otkrivanje. Moguće je da je na pomolu i bolji test, koji meri membranski antigen specifičan za prostatu, budući da je on češće prisutan u napredovalim formama kancera prostate. Trudiću se da budete u toku.
Važno!– umesto da samo uporedite Vaše rezultate i referentne vrednosti, trebalo bi da uočite kako se vrednosti Vaših nalaza kreću. Drugim rečima, ako u toku godine vrednosti Vaših nalaza skoče, to bi trebalo da Vas zabrine. Ako su vrednosti konstantno malo povišene, ali se ne menjaju previše, to nije toliko zabrinjavajuće.

ZAKLJUČAK O NALAZIMA KRVI – KRVAVI ZAKLJUČAK 🙂

Nalazi krvi su sve samo ne jednostavna tema, i postoji još puno bitnih stavki, kao što su vrednosti hemoglobina i KKS (kompletna krva slika). Nadamo se da Vas je ovaj članak barem podstakao da gledate pažljivije i detaljnije one brojeve na papiru, tako da u sledeću posetu doktoru odete bar za nijansu informisaniji.

Imate pitanja? Idite na Livespill!

Autor: John Meadows, CSCS – Blood Simple What You Should Know About Blood Work
Preuzeto sa: www.t-nation.com
Prevela:  I.Ž. za EXYU FITNESS

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hit the monkey!

CuteCaptcha