Gejneri (gaineri) su suplementi namenjeni povećanju kalorijskog unosa kako bi se postigla veća tеlesna, a naročito mišićna masa. Koriste ih profesionalni sportisti, posebno bodibilderi, da bi povećali učinak treninga na mišiće i ubrzali oporavak nakon fizičkog naprezanja. Čine visokokalorijski koktel proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala, uz dodatke aminokiselina, poput recimo glutamina i BCAA.

U svom sastavu obično imaju dva, tri pa čak i do pet puta više ugljenih hidrata u odnosu na proteine.

 

Kako se pije gainer?

Gejner se obično pije sa vodom ili mlekom za bolji ukus.

Treba naglasiti da su ovo dodaci koji ne mogu zameniti dobro izbalansiranu ishranu. Kao takve ih i trebа tretirati. Dakle, većina kalorijskog unosa treba da dolazi iz namirnica koje su prirodno bogate nutrijentima, a gejneri su tu kao korisna dopuna koja se uzima pre, u toku, nakon treninga, tokom dana, a u skladu sa preporukom stručnog lica i uputstvom proizvođača.

 

Kada je najbolje piti gejnere?

Potreba za povećanim kalorijskim unosom ne postoji samo kod osoba koje aktivno treniraju i žele da povećaju mišićnu masu. Potreba postoji i kod onih osoba koje iz nekog razloga, recimo ubrzanog metabolizma, imaju poteškoća u postizanju normalne kilaže, te uzimanjem gejnera nadoknađuju dnevni kalorijski deficit. Raspored uzimanja ovog suplementa zavisiće od individualnih ciljeva i potreba, kao i od trenutnog režima ishrane.

Kod osoba u trenažnom procesu gejneri se mogu uzimati:

  • Pre treninga – gejneri sadrže ugljene hidrate koje telu daju energiju neophodnu da podnese fizičko naprezanje
  • Tokom treninga - jer su dodatni izvor energije i elektrolita, te sprečavaju dehidrataciju tokom vežbanja i produžavaju izdržljivost
  • Posle treninga – jer nadoknađuju izgubljenu energiju i pomažu proces obnove mišića
  • Tokom dana između obroka za uvećenje mišićne mase i povećanje kilaže

 

Gejneri za gojenje

Koliko se može ugojiti od gejnera zavisiće od celokupnog plana ishrane, ne samo od pukog uzimanja supstance, jer nutrijenti iz hrane i nutrijenti iz suplementa deluju zajedno. Ne treba se oslanjati samo na ovu vrstu suplemenata, jer se kontinuiranom upotrebom gejnera može dobiti i sloj masti kojeg je posle teško otarasiti se. Najbolje je uz pomoć nutiricioniste i trenera napraviti plan ishrane i treninga, a gejnere koristiti samo kao ispomoć.

 

Najbolji gejneri za masu

Ovi karboproteisnki dodaci ishrani se koriste za dobijanje mase ali i za poboljšanje performansi. Svaki od sastojaka ima svoju funkciju u tome. Proteini su tu da se ugrađuju u mišiće i potpomažu njihovo uvećanje, dok ugljeni hidrati daju neophodnu energiju koja se koristi tokom fizičkog napora. Najbolji gejneri sadrže proteine visokog kvaliteta, složene ugljene hidrate, obogaćeni su esencijalnim hranljivim materijama kao što su vitamini i minerali i sadrže digestivne enzime koji pomažu apsorpciju hranljivih sastojaka sprečavajući pritom probavne smetnje.

 

Gejner ili protein

Oba dodaju kalorije ali gejneri to čine u mnogo većoj meri. Primera radi whey protein serviran po obroku obezbediće vam otprilike 100 do 150 kalorija, dok će jedna porcija gejnera obogatiti telo sa 3 do 4 puta većom količinom kalorija.

S druge strane gaineri zbog visokog udela ugljenih hidrata izazivaju skok insulina i taloženje  neželjenih masti, dok whey protein hrani telo čistim proteinom.

 

Kome se ne preporučuju gejneri?

Upotreba ovog suplementa se ne preporučuje dijabetičarima, osobama koje imaju problema sa radom jetre ili bubrega, trudnicama, malololetnicima (jer se njihovo telo intenzivo razvija), osobama koje su osetljive na neki od sastojaka.

Oprez treba da postoji prilikom izbora vrste gejnera i njegovog doziranja. Pridržavajte se  preporučenih doza prizvođača koje su po poravilu uvek vidno istaknute na pakovanju.

Još jednom naglašavamo da gejneri nisu zamena za uravnoteženu ishranu i da se pre doziranja  treba obratiti stručnom licu. Naš tim je tu da vam pomogne da uz pravi kalorijski boost ostvarite najbolje moguće sportske rezultate.

Filteri
  • Cena
  • Gramaža
  • Brendovi Suplemenata (1)
  • 1400rsd
  • 4600rsd

rsd  –  rsd

Brendovi Suplemenata: Superior 14 (2)