Ako se aktivno bavite sportom verovatno ste čuli za ovo organsko jedinjenje koje mišićima daje veću snagu i izdržljivost. Sintetiše se u jetri, bubrezima i pankreasu i u svom sastavu ima tri aminokiseline: arginin, metionin i glicin.

U proseku naše telo u toku dana proizvede između 1 i 2 grama kreatina. Možemo ga unositi unositi i kroz hranu (crveno meso, riba, jaja), kao i suplementacijom.

 

Kako deluje kreatin? 

Kreatin se putem krvotoka najvećim delom deponuje u naše mišiće gde nastaje jedinjenje kreatin fosfat koje učestvuje u stvaranju adenozin tri fosfata (ATP). ATP mišići koriste kao energiju i to naročito za treninge jakog intenziteta poput sprinta, dizanja tegova, HIIT i sl.

Kreatin se malim delom deponuje i u našem srcu, mozgu i drugim organima, a sav višak se izlučuje preko bubrega u vidu kreatinina.

 

Kreatin monohidrat 

Ovo je najčešće korišćen suplement kreatina. Molekuli kreatin fosfata su krupni te se prvo moraju razgraditi da bi organizam mogao dalje da ih upotrebi. Za razliku od njega, kreatin monohidrat je odmah dostupan i instant upotrebljiv.

 

Čemu služi kreatin? 

Prednosti kreatina su sledeće:

 • Povećava mišićnu snagu i izdržljivost. Za rad mišića potrebna je energija. Ta energija nastaje kada se ATP pretvara u ADP (tj. kada adenozin 3 fosfat ostane bez jedne svoje fosfatne grupe). Novi ATP, tj. novi izvor energije za naše mišiće nastaje kada ADP stupi u reakciju sa kreatin fosfatom od kojeg dobija tu jednu nedostajuću fosfatnu grupu. Tako ponovo nastaje ATP koji se dalje koristi kao energija za trening.
 • Kreatin za mišićnu masu deluje tako što povlači vodu u mišić dajući mu veći volumen. Da bi se postigao trajni efekat uvećane mišićne mase kreatin nije dovoljan, već kombinacija pravilnog vežbanja, izbalansirane ishrane i unosa odgovarajućih suplemenata.
 • Potpomaže mentalne procese jer i mozak koristi energiju iz ATP-a.
 • Kreatin posle treninga ubrzava oporavak jer smanjuje upalu mišića i oštećenja mišićnih vlakana koja prirodno nastaju kao posledica treninga.

 

Da li je kreatin štetan?

Bez obzira na to što se prirodno sintetiše u našem telu i unosi se putem hrane, prilikom doziranja kreatina treba biti pažljiv i ne preterivati sa dozama jer ovaj suplement utiče na pojačano zadržavanje vode. Ovo ne mora biti problem sam po sebi ako se vodi računa o dovoljnom unosu tečnosti tokom treninga, jer kreatin povlači vodu u mišiće ostavljajući okolna područja dehidriranim.

Takođe, unos većih količina kreatina na prazan stomak može izazvati probavne smetnje, pa se obično preporučuje uzimanje zajedno sa hranom i više vode.

 

Kako se pije kreatin?

Ovaj suplement koristi se u tri faze i doze se u svakoj od faza razlikuju:

 • Faza punjenja – priprema mišića na telesni napor popunjavanjem kreatinskih rezervi. Tada se uzima 0,3 g po kilogramu telesne mase. Ne bi trebalo uzeti više od 5 grama kreatina u jednoj dozi, te se ukupna dnevna doza mora rasporediti na više manjih. Faza punjenja traje između 5 i 7 dana.
 • Faza održavanja služi održavanju kreatinskih rezervi pa je doza manja (0,05 g po kg telesne mase). Doza obično nije veća od 5g dnevno i uzima se od 4 do 6 nedelja i to nakon treninga.
 • Faza pražnjenja predstavlja pauziranje od unosa ovog suplementa u periodu od 4 do 8 nedelja. Time se ciklus okončava i može se započeti novi.

 

Doziranje kreatina zavisi od vašeg pola, starosti, mišićne mase, načina ishrane, opšteg zdravstvenog stanja, te je konsultacija sa stručnjakom pre doziranja poželjna.

 

Kada uzimati kreatin? 

Može se uzimati bilo kad u toku dana, ali se obično pije pre ili nakon treninga. Najčešće dolazi u formi praha te se obično konzumira tako što se rastvori u šejku, vodi ili soku.

Može se konzumirati u dužim periodima, ali je neka preporuka vežbačima da se nakon višenedeljnog konzumiranja kreatina, pravi nekoliko nedelja pauze.

Ako imate bilo kakve nedoumice u vezi s tim koji je najbolji kreatin za vaše potrebe, kako da ga pravilno dozirate za maksimalan učinak i kako da ga kombinujete sa drugim suplementima,  naš tim vam stoji na raspolaganju.

Filteri
 • Cena
 • Gramaža
 • Brendovi Suplemenata (1)
 • Tableta/kapsula
 • 3650rsd
 • 5490rsd

rsd  –  rsd

Brendovi Suplemenata: Olimp Sport Nutrition (4)