Kreatin monohidrat

Svojstva kreatin monohidrata čine ga pogodnim kako za početnike tako i za profesionalne sportiste. Mogu ga uzimati i žene, koje će imati koristi od njegovih efekata da podrže svoje napore da postignu maksimalan učinak. Ogromna većina kreatina je uskladištena u skeletnim mišićima, gde čeka da se iskoristi za brzi oporavak energije. Prosečna osoba na normalnoj ishrani ima zalihe kreatina zasićene na oko 60-80%. Međutim, uz suplementaciju, ovaj broj se može povećati i do 20–40%.

Kreatin je čest sastojak suplemenata za sportiste, jer dokazano poboljšava performanse posebno u izvođenju vežbi snage. Oblik kreatina koji se najčešće koristi je kreatin monohidrat i to zbog svog svojstva da se brzo resorbuje u organizmu.

 

Kreatin monohidrat – dejstvo na organizam 

Kreatin monohidrat prirodno postoji u našem telu, a kad ga unosimo spolja on se deponuje u mišićima gde dolazi do hemijske reakcije nastanka kreatin fosfata. Kreatin fosfat se dalje u reakciji sa ADP-om pretvara u ATP (adenozin-3-fosfat) koji mišići koriste kao pokretačko gorivo.

Dakle, kreatin monohidrat je bitan sastojak u lancu stvaranja pokretačke energije za naše mišiće i to mu je i najbitnija uloga. Stvarni učinak ovog suplementa razlikovaće se od osobe do osobe, a razlozi zbog kojih se on obično uzima su:

 • Bolje sportske performanse (snaga, brzina, izdržljivost)
 • Veća mišićna masa (koja nastaje povlačenjem vode u mišiće)
 • Brži oporavak mišića posle treninga (pospešuje obnavljanje energetskih rezervi)
 • Povećana anaerobna izdržljivost

 

Kretain monohidrat – iskustva sportista

Ovo je verovatno jedan od najviše ispitanih sastojaka koji se koriste kao dodatak ishrani sportista. Mnoga istraživanja potvrdila su njegovo pozitivno dejstvo na sportske performanse, a ono gde je njegova uloga gotovo nezamenljiva jesu naporne, eksplozivne vežbe i aktivnosti poput dizanja tegova, sprinta, HIIT treninga i sl.

 

Kako piti kreatin monohidrat - doziranje za maksimalni učinak

Doziranje će zavisiti od više faktora: kilaže, starosti, opšteg zdravstvenog stanja, faze u ciklusu treniranja itd. Šta ovo poslednje tačno znači?

Ako pođemo od toga da se ciklus sastoji od tri faze: punjenja, održavanja i pražnjenja, kreatin monohidrat će se u najvećoj dozi uzimati u prvoj fazi kada se vrši priprema za fizičke napore i potrebno je deponovati veće količine kreatina u mišiće.

U fazi punjenja obično se uzima 0,3 grama po kilogramu telesne težine i to u trajanju do 7 dana.

U fazi održavanja doza se smanjuje i ne bi trebalo da prelazi 5 grama dnevno u trajanju od 4 do 6 sedmica.

Faza pražnjenja je faza pauze od uzimanja ovog suplementa i traje od 4 do 8 nedelja.

Ovim se ciklus završava i započinje sledeći.

Ovo se odnosi na sve one koji se kontinuirano bave sportom. Odgovor na pitanje kako se pije kreatin monohidrat u svim ostalim slučajevima, potražite u konsultaciji sa stručnim licem koje će napraviti plan uzimanja suplemenata u skladu sa vašim individualnim potrebama.

 

Kreatin monohidrat  - nuspojave

Kretain monohidrat spada u bezbedne sastojke kada se dozira na pravilan način. Zbog toga je važno da ovaj, kao uostalom i sve druge suplemente, ne uzimate proizvoljno. Prekomerna upotreba kreatina može dovesti do gastrointestinalnih tegoba (mučnina, dijareja, povraćanje), trenutno povećanja telesne mase (zbog nagomilavanja vode), dehidratacije, problema u radu bubrega, povećanog rizika od povrede.

Ove nuspojave su izuzetno retka pojava i sreću se kod preterivanja sa dozom ili kod osoba koje su i pre uzimanja kreatina imale neki zdravstveni problem.

 

Najbolji kreatin monohidrat 

Kada birate suplement koji će biti vaša podrška u trenažnom procesu, rukovodite se sledećim:

 • Birajte one koji se prave od sastojaka vrhunskog kvaliteta i koje odlikuje najsavremenija tehnologija izrade, a to ćete sresti jedino kod proverenih proizvođača (obično imaju oznaku sertifikata kvaliteta, imaju dobre recenzije itd.)
 • Raspitajte se kakva su iskustva korisnika, pogledajte da li postoje relevantna istraživanja kao dokaz o efikasnom dejstvu
 • Saznajte da li postoje nuspojave i kada se one javljaju. U slučaju kreatin monohidrata videli smo da su one prava retkost
 • Doziranje – ni najbolje proizveden suplement neće ispuniti svoju svrhu ako se ne dozira pravilno
 • Individualne potrebe i ciljevi – razmislite o tome zašto uzimate ovaj suplement i šta time želite da postignete, pa u skladu sa tim pratite njegove efekte.

 

Ali ne zaboravite da vam nijedan suplement neće biti od pomoći ako ne vodite računa o svojoj dnevnoj rutini koja podrazumeva zdravu, izbalansiranu ishranu, dovoljno sna i dobar plan treninga.

Najkvalitetnije dodatke ishrani potražite u ExYu Fitness Shop-u, a za sve savete i preporuke stojimo vam na raspolaganju.

Filteri
 • Cena
 • Gramaža
 • Brendovi Suplemenata
 • Tableta/kapsula
 • 640rsd
 • 7400rsd

rsd  –  rsd

Vitalikum Creatine Pure - 500 gr -20%
003017
2.350 rsd 2.950 rsd
Na lageru
+
00679
2.750 rsd
Na lageru
+
Biotech 100% Creatine Monohydrate - 300 gr -15%
000005
2.210 rsd 2.600 rsd
Na lageru
+
-11%
002257
2.850 rsd 3.190 rsd
Na lageru
+
Amix® – Creatine monohydrate powder - 500gr -8%
001367
3.496 rsd 3.800 rsd
Na lageru
+
Biotech 100% Creatine Monohydrate - 500 gr -15%
000007
2.975 rsd 3.500 rsd
Na lageru
+
Amix® – Creatine monohydrate powder - 300gr -8%
001215
2.392 rsd 2.600 rsd
Na lageru
+
Biotech Creatine Zero - šumeće tablete -15%
000141
544 rsd 640 rsd
Na lageru
+
Biotech Crea Zero - 320 gr -15%
002225
2.167 rsd 2.550 rsd
Na lageru
+
002139
3.190 rsd
Na lageru
+
002325
3.970 rsd
Na lageru
+
000269
2.240 rsd
Na lageru
+