Da li ste primetili da posle treninga osećate fizički umor, ali ste zato bolje raspoloženi i kao da ste sve stresove i brige ostavili za sobom u teretani. To nije nimalo neobično. Vežbanje uspostavlja ravnotežu hormona u našem telu, dovodeći nas u stanje blaženstva i rasterećenosti. Šta se tačno dešava sa pojedinim hormonima u našem telu:

 • Endorfin je prirodni analgetik koji se oslobađa u mozgu tokom vežbanja stvarajući ,,stres-free“ efekat i osećaj opuštenosti.
 • Serotonin, poznat još i kao ,,hormon sreće“ popravlja raspoloženje, utiče na dobar san i opšte blagostanje. On se pojačano proizvodi dok treniramo.
 • Kortizol, ,,hormon stresa“ prirodno se oslobađa tokom fizičkog napora, ali nakon vežbanja pada nivo kortizola u telu čineći da se osećamo relaksirano. Takođe, redovnim vežbanjem postižemo da se sveukupan nivo ovog hormona u telu smanji.
 • Insulinska osetljivost ćelija u telu se povećava redovnim vežbanjem tako da su one mnogo efikasnije u resorpciji glukoze iz krvi i pritom im je za to potrebno manje insulina.
 • Testosteron i hormon rasta pojačano se luče tokom treninga, a u nastavku teksta pročitajte šta to tačno znači za naš organizam.

 

 

Testosteron i hormon rasta 

Testosteron je muški polni hormon koji ima važnu ulogu u mišićnom razvoju, održavanju gustine kostiju, regulaciji nivoa masti u telu, a utiče i na zdravlje srca. Produkcija ovog hormona se aktivnim vežbanjem povećava, a naročito pri treningu sa veliki otporom, npr. dizanje tegova. Njegov uticaj je izražen nakon samog vežbanja kada stimuliše protein koji se koristi za izgradnju mišića. Efekti testosterona se najviše osećaju kod početnika, kao i kod onih koji kontinuirano i redovno vežbaju.

Hormon rasta, kao i testosteron, utiče na mišićni razvoj, ali i razvoj drugih tkiva. Vežbe visokog intenziteta koje se kombinuju sa kratkim pauzama između (tzv. HIIT) se pokazale su se kao posebno podsticajne na proizvodnju ovog hormona.

 

Šta su anabolici? 

Anabolički steroidi su supstance koje se koriste sa ciljem povećanja snage i mišićne mase, jer po svom sastavu imitiraju testosteron. Poznati su po upotrebi u svetu bodibildinga, ali je njihova upotreba ne samo nezdrava, već se protivi zakonskim regulativama koje se u svetu sporta primenjuju.

Neki od neželjenih efekata ove sintetičke supstance su:

 • Dovode do hormonskog disbalansa i smanjuju plodnost
 • Narušavaju lipidni status u krvi (smanjuju dobar i povećavaju loš holesterol) koji dovodi do većeg rizika od kardiovaskularnih oboljenja
 • Oštećuju jetru
 • Izazivaju anksiozne, depresivne i druge poremećaje raspoloženja
 • Remete prirodne procese rasta i razvoja, naročito kod mlađih osoba

 

Stimulatori hormona

Na sreću postoji alternativa nezdravim anaboličnim steroidima i to u vidu pojačivača hormona koji se prave na bazi prirodnih sastojaka. Ovo je bezbedna opcija za sve rekreativce i profesionalne vežbače koji nastoje da poboljšaju svoje performanse i uvećaju mišićnu masu, a da pritom ne moraju da razmišljaju o tome da li je njihovo zdravlje kompromitovano.

 

Kako povećati nivo testosterona prirodnim putem?

Prirodno povecanje testosterona i te kako je moguće uz pomoć velikog broja bezbednih suplemenata koji se najčešće prave na biljnoj bazi. Ovde moramo da naglasimo da iako su bezbedne za korišćenje to i dalje znači strogo pridržavanje preporučenih doza i saveta stručnjaka.

Prirodno povećanje nije moguće bez uvođenja nekih zdravih navika kao što su:

 • Redovna fizička aktivnost – naročito treninzi snage koji podižu nivo testosterona
 • Održavanje normalne telesne težine
 • Ishrana bogata hranljivim materijama
 • Uspostavljanje redovne rutine spavanja
 • Izbegavanje stresora – povišen stres negativno utiče na nivo ovog hormona
 • Kvalitetni suplementi na prirodnoj bazi – omega 3 masne kiseline, ekstrakt kore drveta Tribulus terrestris, Muira puama i druge.

 

Šta je tribulus? 

Ekstrakt biljke tribulus terrestris ćete često sresti u suplementima koji služe podizanju testosterona. Ova biljka se vekovima koristi u ajurvedskoj medicini, a nije strana ni modernoj farmakologiji.

Ima svojstvo da poveća sportske performanse zahvaljujući svom dejstvu na proizvodnju ovog muškog polnog hormona.

 

Kako se pije tribulus?

Strogo se pridržavajte uputstva proizvođača i ne posežite za ovom vrstom suplemenata ako se prethodno niste posavetovali sa svojim lekarom. Uobičajeno je uzimanje tribulusa uz obroke ili posle obroka, kako bi se smanjile eventualne probavne smetnje. Efekti uzimanja mogu se osetiti tek nakon dužeg kontinuiranog uzimanja, ali i tada oni mogu biti umereni, ili sasvim izostati, što će se razlikovati od osobe do osobe.

 

Kako povećati hormon rasta?

Na hormon rasta najviše utiču dve navike: dobar san i fizička aktivnost.

Hormon rasta se najviše proizvodi u prvom delu sna, te je pravovremen odlazak na spavanje (pre 23 časa) veoma bitan. Trening snage, gde  bolji efekat ima rad sa većim opterećenjem uz više ponavljanja, a kod vežbi izdržljivosti bitan je intenzitet, učestalost i vrsta vežbi koje se rade. Tu bi uz pomoć stručnog trenera trebalo naći odgovarajuću meru, jer previše ponavljanja može izazvati kontra efekat.

Ishrana odgovarajućim namirnicama kako što su one bogate vitaminom d, melatoninom, zatim kokos, ananas, govedina, jogurt itd. mogu da pomognu.

Suplementi deluju prvenstveno tako što podstiču prirodnu produkciju ovog hormona u telu zahvaljujući pažljivo odabranoj kombinacija aminokiselina, vitamina i minerala.

A koju kombinaciju suplemenata bi trebalo da izaberete da biste podstakli vaše telo da radi za vas, saznajte u konsultaciji sa našim stručnim timom. Kontaktirajte nas već danas i počnite da trenirate pametnije.

Filteri
 • Cena
 • Brendovi Suplemenata (1)
 • Tableta/kapsula
 • 1400rsd
 • 1890rsd

rsd  –  rsd

Brendovi Suplemenata: Ostrovit (3)