EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Arnoldovi saveti  (Read 8194 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bildek-21

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 776
  • Gender: Male
Arnoldovi saveti
« on: February 10, 2007, 02:08:46 PM »
Nekoliko saveta kojima Arnold pokušava pomoci pocetnicima i iskusnijim da istraju na treningu i poboljšaju kvalitet svojih vežbi

"Verujem da u teretani možete prevazici mnoge frustracije, pa cak i da niste toga svesni. Otkrio sam da što više treniram manje sam nasilan. Trening me oslobada napetosti i opušta. Kada odradim dobar trening osecam da sam nešto postigao, osecam se kao drugi covek. Imam želju i snagu da nastavim, samopouzdanje da radim druge stvari u kojima do tada nisam bio tako dobar."

"Uvek zapamtite da telo radi ono što mu mozak govori. Ako u vašim mislima nemate želju da dižete teške tegove i odradujete naporan trening, vaše telo ga nece efektivno odraditi. Radicete ponavljanja i vežbe, ali ona ce biti neefikasna i nedovoljna da naterate telo na razvoj. Mozak je taj koji uvek prvi popušti, a ne telo. Tajna je naterati vaš mozak da radi za vas - a ne protiv vas."

"Nemojte potcenjivati i zanemarivati znacaj koji vas stav i ponašanje imaju u bodybuildingu. Odsutnost u mislima i brige mogu negativno uticati kako na trening tako i na ukupan razvoj vaših mišica. Ne zaboravite znacaj koncentracije. Dobar pozitivan stav bitan je kako u teretani tako i van nje. On treba da postoji i kod navika jedenja, navika spavanja pa i na vaš citav nacin života."

"Dobra stvar u vezi bodybuildinga je da ste u cvrstoj vezi sa stvarnošcu tj. možete promeniti svoje telo, doslovno. Znate svoje mogucnosti, dokle možete ici, živite u stvarnom svetu. Ako imate slabašno samopoštovanje i ne svida vam se vaše telo, možete uraditi nešto povodom toga. Možete, doslovno, sesti i zamisliti telo kakvo želite. Zatim kroz trening i dijete doci do zamišljene slike. Sve je na vama. To nisu samo puste želje. Vi to stvarno možete. Ja sam to uradio, kao i milioni drugih ljudi koji su se fizicki transformisali. Zar to nije super!"

"Od pocetka sam bio uveren da cu uspeti. Tajna je da vaš mozak radi za vas - a ne protiv vas. Sada znam da je ta sposobnost pola posla...

Morate imati poverenje u vaše treninge, vežbe koje izvodite i uroden talent da razvijete svoje mišice."

"Budite konzistentni, istrajni na svojim treninzima. Propušten trening - usporen napredak. Trening smete propustiti kada ste bolesni ili kada stvarno osecate da ste pretrenirani. Konstantno pratite svoj napredak. Ako se osecate umorno ili pretrenirano skratite trening za koje ponavljanje. Posebnu pažnju obratite na vašu ishranu. Budite sigurni da ste obezbedili dovoljno proteina i kalorija za rast i razvoj mišica. Napornim treniranjem ne postižete ništa ako je ishrana nedovoljna."

Evo nekih saveta koji vam mogu pomoci da svoj rad usmerite u pravom smeru.

Trening za maksimalnu muskulaturu

Za dobijanje najboljeg moguceg fizickog izgleda potrebno je sledece:

1. Smanjite vreme odmora izmedu serija.
Umesto jednog minuta, odmarajte samo 30 sekundi.

2. Uz superserije, povecajte intenzitet radeci tri-serije;
napregnite svoju izdržljivost.

3. Radite mnogo više stomacnih vežbi.
Cvrst stomak je odlican za stvaranje pozitivne vizuelne impresije kod sudija.

4. Dodajte vašim treninzima sa teretom i aerobne treninge izvan teretane.
Npr. trcanje, vožnja bicikla, aerobik, itd.

5. Iskoristite sva pravila intenzivnih treninga da bi naterali telo da još vise napreduje.

6. Zabavljajte se i razmišljajte pravilno.

Maksimalno povecanje

Cesto bi Arnold prekidao svoje regularne treninge i radio bi samo vežbe sa velikim težinama. Verovao je da vrednosti istancanosti, balansa i proporcija ne bi izgledale dobro ako ne bi koegzistirale sa teškom i gustom mišicnom strukturom koja se stvara od povremenih izazova kojima se telo izlaže maksimumu tako što se dižu velike težine.

Promena treninga

Arnold je menjao program svog treninga svakih 3-6 meseci. Verovao je da je to potrebno kako bi se telo nateralo na novi rast. Mišici postaju neaktivni i ne razvijaju se, pa su potrebni novi pokreti da bi se stimulisao novi rast. Promena treninga je sprecila da se Arnoldov um dosaduje. Istraživanje citavog spektra razlicitih vežbi dace vam bolje ideje o tome koje vežbe vam najbolje leže i koje vam nisu po meri. Mnogo bolje cete shvatiti vaše telo i kako da postignete najbolje rezultate.

Mudri saveti

" Kao klinac, uvek sam idealizovao pobednike. Jedno je idealizovati heroje. Sasvim je drugacije zamisliti sebe na njihovom mestu" . Kada sam video velike ljude, rekao sam sebi: "I ja cu biti takav."

"Svi mi imamo veliku unutrašnju snagu. Snaga je verovanje u samog sebe. Postoji stav za pobedu. Moraš videti sebe kako pobeduješ i pre nego što stvarno pobediš. I moraš biti gladan. Moraš želeti da osvajaš.'

"Moj instinkt bio je da pobedim, eliminišem sve koji su u konkurenciji, uništim mog neprijatelja i idem dalje bez bilo kakvog žaljenja."

"Najbolje aktivnosti za vaše zdravlje su pumpanje i seks." - 1975

"Mleko je za bebe. Kada porastete morate piti pivo." - 1975

"Trenirati je kao da imaš seks. Treniram dvaput, nekad triput dnevno. Svaki put se napumpam. To je odlicno. Osecam se kao da svršavam ceo dan..." - 1979

"Ostani gladan, ostani zdrav, budi džentlmen, snažno veruj u sebe i idi preko ogranicenja." - 1975

"Jedinstvena stvar u vezi bodibildinga je ta da kada se takmicim samo sam ja na sceni. Nema polja, nema palice, nema lopte, nema skija, nema skejta. Svi ostali sportisti moraju da koriste opremu, kao npr. u fudbalu. Ali u takmicenju ja ne koristim ništa osim samog sebe. Samo sam ja gore. Ja sam. Bez trenera. Bez icega."

"Moja definicija sporta je ta da je to fizicka aktivnost koja ukljucuje takmicenje. Pošto bodibilderi sigurno treniraju i takmice se, onda mi sigurno jesmo sportisti."

"Jednostavno, ako se talasa, debelo je."

ARNOLD SCHWARZENEGGER