EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Rana fizicka aktivnost je kljuc zdravih kostiju  (Read 3501 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Rana fizicka aktivnost je kljuc zdravih kostiju
« on: January 17, 2007, 11:26:06 PM »



Trcanje, skakanje i ostali oblici pojacane fizicke aktivnosti tokom djetinjstva poboljsavaju zdravlje kostiju, povecavajuci velicinu i snagu rastuceg skeleta.

Poboljsanja velicine i snage kostiju ostaju dozivotno, cak i ako se prestane sa vjezbanjem, rezultat je istrazivanja doktora Stjuarta Vardena sa Univerziteta Indiana u Indianapolisu.

On tvrdi da ti pozitivni ucinci vjezbanja u djetinjstvu mogu sprijeciti rizik od nastanka lomova kostiju kasnije u zivotu.

Varden i saradnici su zbog istrazivanja mladim pacovima u razvoju vjezbali desne, ali ne i lijeve podlaktice, u trajanju od nekoliko minuta, tri puta sedmicno, tokom sedam nedjelja.

Istrazivaci su analizirali kolicinu i strukturu kostiju u lijevim i desnim podlakticama pacova, prije i nakon vjezbanja, a rezultati su pokazali povecanje velicine i snage kostiju koje su bile podvrgnute vjezbanju.

Nakon sedam sedmica vjezbanja, pacovi nijesu vjezbali sljedecih 92, prakticno citav njihov zivot, a sva poboljsanja koja su dobili vjezbanjem ostala su prisutna dozivotno.

Varden zakljucuje da djecu treba usmjeriti ka redovnom vjezbanju tokom rasta da bi unaprijedili svoje kostano zdravlje, prenose agencije.

Preporucene aktivnosti su kosarka i preskakanje uzeta.






www.durmitorcg.com
« Last Edit: January 17, 2007, 11:37:21 PM by Tikica »