EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike  (Read 355943 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tijana

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 438
  • Gender: Female
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #70 on: March 09, 2008, 11:07:34 PM »
 :) Хвала !!!!!!!!   :blowkiss:
Само јаки можемо све, буди јака

Offline Tanor

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 4135
  • Gender: Male
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #71 on: March 09, 2008, 11:14:16 PM »
Koristi latinicu ,bez obzira sto ce te u ovom slucaju razumeti ( onaj kome je namenjeno) ali ima i onih  koji ne znaju cirilicu pa da je nesto vaznije .... :)
Pajseras, de mi rec kad si ti zadnji pu upao u katabolizam :D !

Pre neki dan kad nisam imao ellu .. :/ jbg desi se ..
A inace, post Pajserasa u kome kaze da je pao u katabolizam kad nije pojeo ellu mi je ulepsala vece  :wow: :lol:
Jeste brate , ja kasno ustajem i ono , nisam jeo jedno 13 sati tad minimum...

a da,natural sam :rolleyes01: :rolleyes01: :rolleyes01:

pio sam bcaa posle sexa...bez zajebavanja  :lol:

Offline Tijana

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 438
  • Gender: Female
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #72 on: March 09, 2008, 11:24:25 PM »
:) Hahah , pisala sam nesto na cirilici, pa mi slucajno ostala.    ;)
Hm, za one koji nisu razumeli :  "  Hvala "   :blowkiss:
 :rolleyes01:
Само јаки можемо све, буди јака

Offline Tijana

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 438
  • Gender: Female
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #73 on: March 10, 2008, 06:04:04 PM »
                                        Mokraca

Funkcija bubrega je da iz krvi izbacuje stetne materije i visak vode u vidu mokrace.
Kolika ce biti kolicina mokrace zavisi od tecnosti unesene u organizam putem napitka ili hrane. Zdrav covek izbaci oko 1,5 L mokrace.
Sastav mokrace zavisi od nacina ishrane, sposobnosti bubrega da preradjuje krv i celokupnog zdravstvenog stanja.
Svaka promena u sastavu i izgledu mokrace moze da se tretira kao znak neke bolesti, ali ne uvek i bubrezne.(secerna bolest, bolest jetre, zici i trudnoca)
U zdravoj mokraci nema : secera i belancevina.
Bubrezni bolesnici prilikom analize mokrace uvek kontrolisu, ili bar ja kontrolisem nivo :
1. Uree
2. Kreatinina
3. Belancevina
4. Mokracne kiseline
5. Glukozu
A iz krvi obavezno :
1. Serumsko gvozdje, jer su bubrezni bolesnici uglavnom i anemicni, pa i ja.
Povecanje ili smanjenje tih materija u mokraci je znak da je doslo do obolenja bubrega. Mada napominjem meni su ovi parametri bili u granicama normale, krv je bila ta koja je ukazivala na bolest.
Pa cak ni poviseni krvni pritisak, cak sta vise, meni je pritisak jako nizak. ( sto je na moju srcu dobro)
Prisustvo belancevina u mokraci obicno znaci da je doslo do bolesti bubrega. Belancevine se pojavljuju kod zapalenja bubrega, ali i kod drugih obolenja pracenih mokrenjem krvi i gnoja.
Mokraca moze biti pomesana sa krvi i to samo u pocetku mokrenja, za sve vreme mokrenja ili samo na kraju mokrenja.
Ukoliko se krvarenje javi od pocetka i traje do samoga kraja mokrenja, znak je da postoji krvarenje iz samog bubrega ili kod tumora mokracne besike.
Krvarenja nisu velika, medjutim dovoljno je da u mokraci postoji i samo jedna kapljica krvi koja ce mokracu obojiti u jarko crvenu boju koja obocno izaziva panican strah, tj. strah od obilnog krvarenja i gubitka velikih kolicina krvi. Znam da se meni cinilo kao da cu svu krv izgubiti kada mi je  posle operacije stavljen kateter, (tako da mi je lekar objasnio o cemu se radi.)  :), ali nakon 10-k dana se iscisti.
Naravno kod obolelih od tumora ovo krvarenje postoji i pre operacije, sto na srecu nije bio slucaj kod mene.
Ukoliko se javlja krvarenje u vidu dugackih koncica, to je znak da je krvarenje iz samog bubrega i da se na putu do mokracne besike zgrusalo i kao takvo iz nje i izaslo. I to sam imala prilike da vidim u bolnici. Zena koja je bila samnom u sobi je imala tih problema i umrla je samo dan pre moje operacije i mogu reci pred mojim ocima, dok su je doktori reanimirali, zena je jos ziva imla mrtvacke pege na sebi, nokte plave, stomak natecen, ogromne bolove od kojih nije spavala danima uz sve lekove protiv bolova koje je primala i krv koja joj se nakupila u ustima. Bila je u pravom smislu zivi les.
Satisfakcija za sledeci dan..........
Malo sam se udaljila, ali sam se podsetila nekih detalja i.........
Krvarenje iz bubrega moze biti prouzrokovako kamenom, tumorom , tuberkulozom i drugim obolenjima.
Do prestanka lucenja mokrace dolazi iz dva razloga
1. Uslaed nekog veceg ostecenja( infekcije, zapalenja..)
2.Usled neke mehanicke smetnje priliko oticanja mokrace iz bubrega.( kamen, tumor). Ja sam imala i kamen i organsku prepreku, koja je bila tacno na suzenom ureteru kod bubrega i koja je mogla da nastane:
1. Prilikom porodaja, usled grcenja misica( medjutim nisam se poradjala)
2. Usled infekcije( nikada nisam imala infekciju)
3. Kao urodjena mana( sto je kod mene slucaj), sto sam saznala tek posle operacije i sto je otklonilo sumnju prisustva tumora.
4. Tumor
Ali nisam imala zastoj mokrace.
Gnoj u mokracimoze nastati usled zapalenja mokracne besike ili bubrezne karlice, a moze biti pomesan sa krvlju.Najcesci uzrocnik pojave gnojenja su bacili, stafilokoke, kao sto i kamen moze da izazove pojevu gnoja u mokraci.
Само јаки можемо све, буди јака

Offline Tijana

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 438
  • Gender: Female
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #74 on: March 12, 2008, 09:24:42 PM »
                                  Zapaljenje bubrega


Zapaljenje bubrega moze da bude akutno i hronicno, ali su znaci za obolenje isti.
1. Akutno zapaljenje najcesce nastraje u toku neke akutne zarazne bolesti ili prilikom zapaljenja nekog drugog organa.
Znaci ovog zapaljenja  pokazuju prvo promene u mokraci( jako gusta, i veoma tamna(nijanse kao gusti sok od berskve ili kasije) sadrzi crvena krvna zrnca i druge bubrezne elemente, a takodje ima i dosta belancevina), zatim i telesne promene( bolesnik se zali na glavobolju( ja sam imala ceste i jake glavobolje i mnogo pre nego sto sam saznala da imam problem sa bubrezima), ima grceve u nogama( nisam ih imala sem bola koji se spustao od mokracne besike  ka unutrasnjoj strani butina do kolena), zujanje u usima, mada ja ga ne bih tako nazvala, meni je to vise licilo na bubnjanje u usima, bolesnik ima mucnine i povraca mu se( imala sam mucnine, ali mi se povracalo samo jednom i to u kolima dok su me vozili po stoti put na Klinicki centar zbog nekih snimanja, pa sam na - 10 C morala da otvorim prozor kako bih dosla do vazduha, sto je veoma malo pomoglo, svi smo se smrzli, ali meni je bilo lakse), ima smetnje u vidu( za ovo ne znam, ja nosim naocare 11god. mada nisam imala pogorsanja), ima nenormalne bolove u krstima i u predelu bubrega, da je jednostavno nemoguce stajati ni sedeti, a ilezati veoma tesko, povisena telesna temperatura( ne znam ni za ovo, jer ja sam imala i pre operacije i posle operacije povisenu TT, tj. moja TT je normalno povisena, 37,2 C), oko ociju i na stomaku se javljaju prozracno belo otoci( ja ih nisam imala, ali sam imala sitne crvenkaste bubuljicice, kao malu alergijicu u malom broju, na podocnjacima).
Akutno ili hronicno obolenje bubrega je uvek teska bolest i iskljucivo se leci uz pomoc lekara.
Akutno zapalenje se mora leciti, jer u veoma kratkom periodu ono prelazi u hronocno obolenje.
Prilikom jakih bolova, bolesnik u postelji treba da utopljava bubrege, ili da se napuni kada tople vode i u nju legne.
( Ja nisam lezala u kadi, parila sam noge u kljucaloj vodi, istovremeno pila limunadu i jela limun, jer limun snizava telesnu temperaturu, i popila 2 febriceta, ali to jedno vece, od mnostva takvih mi je temperatura sa 39,5 C za samo 1 sat pala na 35 C. Verujete mi mislila sam da se hladim, jer kao sto sam navela malopre moja konstantna temperatura 37,2 C, nisam celu noc spavala, samo sam se pipala po celu i pomislajla da li sam isuvise hladna.( a to je jedna od mnogih ne prospavanih noci), jer sam mislila da nesto nije u redu. Prilikom tako naglog pada temperature telo neverovatno drhti, bukvalno sam odskakala na krevetu, a pidzame sam 4 puta menjala koliko su bile mokre mogla sam da ih cedim, neverovatno, ali je tako. U tom periodu dok se ne sakupe sve analize, ne jede se meso, mleko, sltko , slano, jaja. Vremenom se akutna upala stisava i bolesnik postepeno moze da jede svu hranu, a oko 95 % bolesnika nema nikakvih posledica.
Hronicno zapaljenje bubrega znaci da je vec dosta puta postojala akutna upalakoja nije disciplinovano lecena, ali i od samog pocetka postoji mogucnost da ima hronicak karakter, i u takvim slucajevima poreklo hronicnosti nije jasno( kao sto je bio slucaj kod mene)
Neka hronicna zapalenja bubrega su pracena povisenim krvnim pritiskom i promenama na srcu ( sto nije slucaj kod mene ), neka opet su pracena otocima, a neka velikim kolicinama nagomilavanja otpadaka od materija belancevina u krvi, mada je prisustvo belancevina karakteristicno za sve vidove bubreznih obolenja. Zatim slede slabost organizma, zujanje u usima, , grcevi u nogama, smetnje u vidu, bolovi u predelu prednjeg rebarnog luka, kao i bolovi u predelu bubrega.
Bolesnici koji boluju od hronicnog obolenja bubrega moraju smanjiti kolicine mesa, soli, ne smeju uzimati mnogo tecnosti odjednom, ne smeju piti alkoholna pica, treba da rade umereno i da odrzavaju redovnu stolicu.
Hronicno zapalenje bubrega leci se dugo, a najcesce dozivotno. Ukoliko bolesnik zivi urednim zivotom uz stalne kontrole lekara, bolest se moze poboljsavati( ali i posle poboljsanja se vrlo lako moze pogorsavati) i bolest moze da bude podnosljiva.
 :yes:  :clap:  :blowkiss:  :yes:  :clap:  :blowkiss:  :yes:  :clap:  :blowkiss:  :yes:  :innocent:
Само јаки можемо све, буди јака

Offline Tijana

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 438
  • Gender: Female
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #75 on: March 13, 2008, 09:43:37 PM »
 :dunno: Piti vodu u toku noci, DA ili NE, sta vi mislite?  :dunno:
Само јаки можемо све, буди јака

Offline Tanor

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 4135
  • Gender: Male
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #76 on: March 14, 2008, 01:49:47 AM »
Ja je licno ne pijem,ali znam osobe koje se noci bude,popiju malo vode i nastave da spavaju... tako da ako imas potrebu,ne vidim zasto ne piti
Pajseras, de mi rec kad si ti zadnji pu upao u katabolizam :D !

Pre neki dan kad nisam imao ellu .. :/ jbg desi se ..
A inace, post Pajserasa u kome kaze da je pao u katabolizam kad nije pojeo ellu mi je ulepsala vece  :wow: :lol:
Jeste brate , ja kasno ustajem i ono , nisam jeo jedno 13 sati tad minimum...

a da,natural sam :rolleyes01: :rolleyes01: :rolleyes01:

pio sam bcaa posle sexa...bez zajebavanja  :lol:

Offline Tijana

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 438
  • Gender: Female
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #77 on: March 14, 2008, 05:56:35 PM »
 :dunno: Pitam za vase misljenje, jer nadbubrezne zlezde u toku noci miruju i aktiviraju se tek izjutra oko 6 casova. Ja, posto pijem dosta tecnosti desava mi se cesto da i u toku noci osetim zedj i 1-2 puta popijem malo tecnosti ( vode ili caja ), ali ne znam koliko je to dobro upravo zbog mirovanja nadbubraznih zlezdi.  :dunno:
Само јаки можемо све, буди јака

Offline marelli

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 137
  • Gender: Male
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #78 on: March 14, 2008, 06:05:13 PM »
A jel one miruju,zlezde,mislim, u potpunosti,ili rade nekim malim intenzitetom,kao npr. za slucaj kod tebe (i svakog od nas).

Offline Tijana

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 438
  • Gender: Female
Odg: Program vezbanja i ishrane za bubrezne bolesnike
« Reply #79 on: March 14, 2008, 06:10:04 PM »
Hej, pa gde si ti ?
Hm, ne bih zelela da bubnem glupost, jer sam to citala pre 3 god., ali cinjenica je da miruju, a u kolikoj meri nisam sigurna.  :blush: :blush: :blush: zato i pitam da li neko mozda zna, pa da me podseti i kaze mi, ili cu  morati da uzmem knjigu da procitam i pronjadjem, mada se ne secam u kojoj sam procitala, jer ih je bilo par.   :blush: :blush: :blush:
Само јаки можемо све, буди јака