EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: savate boks  (Read 5088 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline savate boks

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 14
  • Gender: Male
savate boks
« on: July 30, 2010, 12:08:02 AM »
Gledao sam po forumu i niko nije napravio temu vezanu za savate boks..............
Jel ima neko neka iskustva ili slicno....???

Offline savate boks

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 14
  • Gender: Male
Odg: savate boks
« Reply #1 on: July 30, 2010, 12:24:31 AM »
  Savate ili francuski boks je izvorna borilačka veština koja se razvijala u Francuskoj još u XVI veku, da bi današnji oblik sportske borbe primenjen oko 1830. godine. Te godine učitelj savatea Charles Lecour sistematizovao je pravila borbe i tehnike, koja se upotrebljavala u savateu i tada je praktično savate postao sport. Ta prvobitna pravila su se do danas održala, uz manje izmene, čime je savate u potpunosti sačuvao svoju izvornost i autentičnost.

Tokom XIX veka postojala je velika konkurencija između klasičnog (engleskog) boksa i savatea (francuskog boksa), gde je engleski boks, uvođenjem novčanih nagrada za pobede, dobio na masovnosti i preuzeo veći uticaj u sportu. Savate je nasuprot njemu čuvao duh amaterskog sporta. Internacionalna Savate Savate kao organizovani sport počeo je po&3269;etkom prošlog veka da propagira ovaj sport u svetu kao amaterski sport. Sedište Internacionalne Federacije za savate je u Parizu, Francuska.

Godine 1924. godine na Olimpijskim igrama u Parizu, savate je uvršten u demonstracioni sport. Početkom drugog svetskog rata, organizovani savate se gasi, što se desilo i drugim sportovima. Savate se obnavlja u Francuskoj 1975. godine kada se dekretom ministarstva proglašava za nacionalni sport Francuske. Danas postoji jednistvena Internacionalna Federacija za savate u svetu a savate se  organizovano trenira  u Evropi, Aziji, Americi, Africi i Australiji.

U Srbiji savate se javlja u vojsci Srbije i Crne Gore još u XIX veku, a doneli su ga oficiri školovani u Francuskoj. Po Jugoslovenskoj enciklopediji fizičke kulture  kapetan Dragomir T. Nikolajević je u Beogradu 1905. pokrenuo francuski i engleski boks a 1914. godine napisao knjigu "Boks francuski ili engleski" u cilju propagiranja i podučavanja ovim sportom.

Posle rata savate se ponovo vežba u Jugoslaviji 1976. godine dolaskom francuskog instruktora Daniena Wehra u Zagreb.

Godine 1987. osniva se Jugoslovenski savate odbor i počinju prva prvenstva Jugoslavije u savateu. Savate se ponovo počinje vežbati u Zagrebu, Beogradu, Rijeci, Novom Sadu, Rumi, Zemunu, Kikindi, Kragujevcu, Splitu, Podgorici, Nikšiću, Peći, Borovu, Osijeku, Foči, Ptuju, Varaždinu, Derventi i drugim gradovima.

Godine 1989. formira se Udruženje savate-boks klubova Jugoslavije . Ovaj savez vrlo brzo zauzeo visoko mesto i veliki uticaj u Internacionalnoj federaciji za savate i organizuje internacionalna takmičenja i zapažene nastupe na međunarodnom planu. Predstavnici ovog saveza zauzimaju vašna mesta u direktorijumu F.I.S.-a.

Godine 1990. formira se Savez Savate Klubova Srbije koji zbog rata 1991. god. na žalost prestaje sa radom.

31. januara 2003. godine na predlog tadašnjeg predsednika F.I.S.-a Alexandre Walniera osniva se Savate Savez Srbije od strane predsednika Miodraga Rakića koji već 22. februara 2003. godine dobija punopravno članstvo u Internacionalnoj Federaciji za savate F.I.S. kao njena  članica. Ovaj savez u 2003. godini okuplja velik broj klubova (31) i osniva još jedan savez u svom sastavu a to je Savate Savez Vojvodine osnovan 02. marta 2003. godine koji u svom članstvu 2003. godine ima 18 klubova. Oba Saveza su učlanjeni u Sportski Savez Srbije i Sportski Savez Vojvodine.

Za kratko vreme u 2003. godini (prvoj godini rada)  Savate Savez Srbije i Vojvodine je održao međunarodni seminar u trajanju od 11 dana u Rumi, Novom Sadu i Beogradu (55 učesnika), savezni sudijski seminar u Zemunu (18 učesnika), Prvenstvo Srbije i Vojvodine u Sremskoj Mitrovici, Prvenstvo Crbije i Crne Gore u Rumi, reviju u Apatinu, kao i demonstraciju savatea u Novom Sadu. Organizovan je rad kancelarije Saveza, kontakti sa Internacionalnom Savate Federacijom i prvi nastup reprezentacije Srbije na Evropskom Prvenstvu u assaut savateu u Italiji (kod Rima) .

U 2004. godini Savate Savez Srbije nastupa na Balkanskom Prvenstvu u Ljubljani i na Svetskom Prvenstvu u Plovdivu, Bugarska od  02-04.VI 2004.godine naša reprezentacija je osvojila prvu zlatnu medalju za Srbiju (Slobodan Popov) i dve srebrene medalje (Slavko Gestić i Maja Odžić). Iste godine, od FIS-a dobija pravo organizacije Balkanskog Prvenstva u combat savateu za juniore i seniore  23-24.aprila 2005.godine.

U 2005. godini osim odlične organizacije Balkanskog Prvenstva Savez dobija i prvog prvaka sveta u combat savateu /Srđana Nadrljanskog/. Osim njegove osvojeno je još 20 medalja na međunarodnim prvenstvima samo u ovoj godini što je naš Savez dovelo na 4. mesto na svetskoj rang listi.

Takmičenja se održavaju u ringu ili na borilištu 8x8 m, u 3 runde po 2 minuta kad je turnirski sistem i u 5 rundi po 2 minuta u finalu Evropskog ili Svetskog Prvenstva.
Kako je jedini evropski sport u kome su uključeni udarci rukama i nogama kao i duge tradicije od nekoliko vekova, savate odlikuje savršenost i atraktivnost u izvođenju udaraca, veoma strogo suđenje i amaterski duh ovog sporta.


Offline Milan

  • Pocasni Clan
  • *
  • Posts: 7406
  • "Sloga bice poraz vragu"
Odg: savate boks
« Reply #2 on: July 30, 2010, 12:49:22 PM »
daj neke snimke i pravila savatea..tipa sta je dozvoljeno sta nije..znam da su laktovi valjda dozvoljeni..low kickovi se udaraju drugacije nego u kik boksu..aj malo detaljnije
Quote
Powerlifting,strongman,weightlifting su direktno povezani sa nasom urodjenom teznjom da budemo jaki i spremni i prevazidjemo sve poteskoce i kao takvi su daleko prirodniji ,jer izviru iz kolektivnog secanja celokupne civilizacije,znaci ,imaju veoma duboke korene u nasim istinskim teznjama.

sledeci cilj:SQ 400  BP 190 DL 380

Offline savate boks

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 14
  • Gender: Male
Odg: savate boks
« Reply #3 on: July 30, 2010, 02:44:45 PM »

to su neke osnove...........laktovi nisu dozvoljeni i nije dozvoljen udarac cevanicom........

Offline savate boks

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 14
  • Gender: Male
Odg: savate boks
« Reply #4 on: July 30, 2010, 02:47:12 PM »
-U savateu se insistira na tehnickoj doteranosti izvodenja udaraca a svaki nepravilno izveden udarac se strogo kažnjava. Tok borbe je veoma dinamican jer se od boraca ocekuje neprestana razmena udaraca. Dozvoljeni udrci rukama su: direkt, kroše, aperkat i sving. Udarna površina je ceoni -prednji deo rukavice. Dozvoljena su blokiranja i sve vrste eskivaža telom osim saginjanja i okretanja leda.

---Od udaraca nogama koriste se prednji, bocni, kružni, polukružni, kližuci i udarci iz okreta i skoka. Udarna površina je iskljucivo ris stopala /gornji, donji, bocni/. Zabranjeni su udarci petom, bridom stopala i vrhovima prstiju.  Dozvoljena su niska nožna cišcenja kao i sve vrste eskivaža i blokova.

---Dozvoljeni su udarci u prednji deo glave i lice sa strane, prednji i bocni deo tela i noge od kukova na dole. Zabranjeni su udarci u teme, potiljak, vrat, kicmu, kukove i genitalije. Takode je zabranjeno guranje, hvatanje, rvanje, klinc, udaranje glavom, ramenom, laktovima, podlakticom, kolenima, cevanicama kao i udaci otvorenom rukavicom. U borbi se insistira na podjednakom korišcenju i rucne i nožne tehnike a takmicari koji ne poštuju ovo pravilo mogu biti diskvalifikovani

Offline savate boks

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 14
  • Gender: Male
Odg: savate boks
« Reply #5 on: July 30, 2010, 02:56:45 PM »

ovo je moj mec mada sam izgubio ali ok......trenirao sam samo 2 meseca  ;)

Offline Kojic

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 554
  • Gender: Male
  • Napunio sam godinu dana
Odg: savate boks
« Reply #6 on: July 30, 2010, 09:52:33 PM »
Ovaj snimak gde se ti boris, po meni, je jako smesno... izgledate kao dvojica klinaca koji se tuku u parku, samo naprazno mlate rukama i plus ovi udarci nogom... totalna mi je glupost da se udara djonom u koleno  :crazy: , ali ajd pravila su pravila.
Ja ovaj sport nikad nisam video pa mozda grasim (ne zameri), pa ako mozes postavi i neku prof borbu, mozda ce ta "tehnika" doci do izrazaja.

Offline savate boks

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 14
  • Gender: Male
Odg: savate boks
« Reply #7 on: July 30, 2010, 11:41:40 PM »


ovako tto izgleda malo profesionalnije......